6 αποτελεσματικοί τρόποι για να αφαιρέσετε τη μούχλα από το ταβάνι του μπάνιου

Bathroom and shower tiles, unhygienic conditions. Ceiling and tiles covered with mold and dampness.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστη κατάσταση, η μούχλα στο ταβάνι του μπάνιου υποδηλώνει πρόβλημα υγρασίας. Το μπάνιο άλλωστε είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής μούχλας και χωρίς άμεση δράση, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξαπλωθεί. Η μούχλα στην οροφή είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται πάνω από το ντους λόγω της κακής κυκλοφορίας του αέρα στο μπάνιο. Η μούχλα χρειάζεται υγρασία για να αναπτυχθεί και αν δεν υπάρχει ανεμιστήρας στο μπάνιο σας ή κάποιο παράθυρο, η υγρασία συγκεντρώνεται στην οροφή μετά το ντους, οδηγώντας σε μούχλα και ωίδιο. Παράλληλα η μούχλα προκαλεί σοβαρές ασθένειες και δομικές βλάβες. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν βουλωμένη μύτη, ερεθισμό του δέρματος και άλλα προβλήματα υγείας. Οι πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονική αιμορραγία. Εάν λοιπόν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν πρέπει να ρισκάρετε με τη μούχλα. Γι’ αυτό θα σας παρουσιάσω 6 αποτελεσματικούς τρόπους για να αφαιρέσετε τη μούχλα από το ταβάνι του μπάνιου!

- Διαφήμιση -

τι προκαλεί μούχλα στο ταβάνι του μπάνιου

Η υπερβολική υγρασία από τις τακτικές λειτουργίες του μπάνιου ή μετά από ζημιά στα υδραυλικά προδιαθέτει το μπάνιο σας σε πρόβλημα μούχλας. Η υψηλή υγρασία και ο κακός αερισμός ενθαρρύνουν την ανάπτυξη σπορίων μούχλας που σύντομα γίνονται αποικία μούχλας στην οροφή σας.

Οι ζεστοί υδρατμοί από το ντους ή το μπάνιο ανεβαίνουν και συμπυκνώνονται στην οροφή, δημιουργώντας υγρασία. Με τον καιρό, αυτή η υγρή επιφάνεια γίνεται ένας χώρος για σπόρια μούχλας.

Το πιο αξιοσημείωτο σημάδι παρουσίας μούχλας είναι ορατές θέσεις μούχλας στην οροφή σας, αν και πιο λεπτές ενδείξεις είναι εξίσου σοβαρές.

Ξεκινήστε την αποκατάσταση της μούχλας μόλις παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα για να αποτρέψετε προβλήματα υγείας για την οικογένειά σας ή περαιτέρω ζημιά στην οροφή του μπάνιου σας.

πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από την οροφή του μπάνιου

χλωρίνη

Κατ’ αρχάς είναι δεδομένο ότι χρησιμοποιώντας τη χλωρίνη, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια και μάσκα. Εάν το μπάνιο σας έχει παράθυρο, ανοίξτε το και βάλτε έναν ανεμιστήρα να φυσάει προς τα έξω. Αρχικά αναμείξτε ένα κουταλάκι χλωρίνη και τρία κουταλάκια νερό. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με το μείγμα και ανακινήστε το. Στην συνέχεια ψεκάστε την οροφή του μπάνιου όπου υπάρχει μούχλα και ωίδιο. Να είστε προσεκτικές για να μην στάξει στο πάτωμα. Αφήστε τη χλωρίνη να μουλιάσει για 10-15 λεπτά. Περισσότερος χρόνος μπορεί να βλάψει την οροφή ενώ ο μικρότερος χρόνος μπορεί να μην είναι αποτελεσματικός. Τέλος τρίψτε ελαφρά τη μουχλιασμένη περιοχή με μια βούρτσα. Προσέξτε να μην καταστρέψετε την οροφή, αλλά δώστε της αρκετή πίεση ώστε η μούχλα να φύγει χωρίς να σηκώσετε το χρώμα.

οξυζενέ

Το οξυζενέ μπορεί να σκοτώσει τη μούχλα. Για να το χρησιμοποιήσετε, βάλτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Δοκιμάστε το σπρέι στην επιφάνεια της οροφής για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί αποχρωματισμό. Ψεκάστε την περιοχή με οξυζενέ και αφήστε τη να μουλιάσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψτε την περιοχή ελαφρά με ένα πανί ή βούρτσα.

λευκό ξίδι

Το λευκό ξίδι μπορεί να αντιμετωπίσει τα περισσότερα σπόρια μούχλας, ειδικά αν την αντιληφθείτε νωρίς. Μπορείτε να σκοτώσετε τη μούχλα της οροφής του μπάνιου ραντίζοντάς την με αδιάλυτο λευκό αποσταγμένο ξίδι. Περιμένετε 15 λεπτά και μετά τρίψτε το σημείο. Τέλος, δώστε στην οροφή ένα ελαφρύ σπρέι και αφήστε το να στεγνώσει με τον αέρα.

μαγειρική σόδα και ζεστό νερό

Η μαγειρική σόδα επιτίθεται στη μούχλα απορροφώντας την υγρασία και χρησιμοποιώντας την υφή της για να βγάλει τα σπόρια. Ωστόσο, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική από το χλωρίνη, το οξυζενέ ή το ξίδι. Δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο αφαίρεσης μούχλας γεμίζοντας ένα μπουκάλι ψεκασμού με ζεστό νερό και προσθέτοντας μια ή δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Ψεκάστε το μείγμα στην επιφάνεια και τρίψτε το. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, αντ’ αυτού καθαρίστε την περιοχή με λευκό αποσταγμένο ξίδι.

αιθέρια έλαια

Μπορούν τα αιθέρια έλαια να κάνουν κάτι για τη μούχλα στο ταβάνι του μπάνιου; Και όμως μπορούν. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε, μπορείτε να τρίψετε την μούχλα της οροφής του μπάνιου σας με λάδι δέντρου τσαγιού. Συνδυάστε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι με ένα φλιτζάνι νερό και ψεκάστε τις πληγείσες περιοχές. Αφήστε το να στεγνώσει για μια ώρα και στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί. Καλό είναι να φορέστε γάντια, καθώς τα αιθέρια έλαια μπορεί να ερεθίσουν άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

λεμόνι

Τα λεμόνια είναι φυσικό αποσμητικό και καθαριστικό. Δεδομένου ότι έχουν υψηλή οξύτητα, είναι επίσης ικανά να σκοτώσουν τα σπόρια μούχλας. Ψεκάστε το χυμό λεμονιού στην περιοχή που έχει μούχλα και αφήστε τον να καθίσει για 10-15 λεπτά πριν τον σκουπίσετε.

- Διαφήμιση -