Τι είναι ο αφυγραντήρας και ποια η χρησιμότητά του

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή με την οποία μειώνεται η υγρασία στους χώρους του σπιτιού μας. Είναι αλήθεια πως πολλοί υποφέρουμε στα σπίτια μας από τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπου βλέπουμε τα τζάμια νοτισμένα ή ακόμη και τους τοίχους να <<δακρύζουν>>. Είναι μια κατάσταση την οποία δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε αλλά να προσπαθούμε να την λύσουμε για τρεις κυρίως λόγους:

1. Για λόγους υγείας, ειδικά αν έχουμε πρόβλημα με το αναπνευστικό μας και φυσικά αν έχουμε μικρά παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα από τους μεγάλους σε αναπνευστικά προβλήματα.

2. Για λόγους υγιεινής, διότι σε αρκετά σημεία του σπιτιού μπορεί να μαζεύεται μούχλα και μαύρα στίγματα.

3. Γιατί δημιουργούνται μύκητες εξαιτίας της υγρασίας, που προκαλούν αλλεργίες και δυσκολία στην αναπνοή.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι μέσα στο σπίτι μας έχουμε υγρασία:

1. Συμπύκνωση υγρασίας σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

2. Στίγματα μούχλας στην οροφή ή σε γωνίες των τοίχων.

3. Μούχλα στο λουτρό.

4. Μυρωδιά μούχλας.

Ποια είναι τα ποσοστά υγρασίας μέσα στο σπίτι όπου χρειάζεται να χρησιμοποιήσω αφυγραντήρα;

Τα φυσιολογικά ποσοστά υγρασίας μέσα σε ένα σπίτι κυμαίνονται από 45%-55%. Ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά σημαίνει ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα μέσα στο σπίτι και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα.

Τι κάνει ο αφυγραντήρας και γιατί να τον αγοράσω:

Ο αφυγραντήρας εκτός από το γεγονός ότι μειώνει τα επίπεδα υγρασίας στους χώρους του σπιτιού, χρησιμεύει ταυτόχρονα κατά την χειμερινή περίοδο για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους. Αυτό συμβαίνει γιατί, εάν μαζί με τη θέρμανση ανάψετε και τον αφυγραντήρα τότε θα χρειαστεί μικρότερο χρονικό διάστημα για να ζεσταθεί ένα περιβάλλον λόγω των μικρών ποσοστών υγρασίας. Επίσης κατά τις βροχερές ημέρες μπορεί να μας βοηθήσει στο στέγνωμα των ρούχων που τοποθετούνται μέσα στο σπίτι. Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να ανάβουμε καλοριφέρ και να βάζουμε επάνω τα ρούχα για να στεγνώσουν. Όμως από προσωπική εμπειρία μετά από μια τέτοια κίνηση παρατήρησα ότι οι τοίχοι έσταζαν από την υγρασία και δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στο σπίτι. Επομένως χρειάζεται προσοχή.

Γιατί να πάρω αφυγραντήρα και να μην ανοίγω τα παράθυρα του σπιτιού:

Μια πολύ απλή κίνηση που κάνουμε όλοι μας στο σπίτι όταν νιώθουμε ότι έχει υγρασία είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία του σπιτιού μας και ασφαλώς να έχει επιπτώσεις και στην τσέπη μας. Ταυτόχρονα σε μέρες με πολλή υγρασία στην ατμόσφαιρα θα μπει ακόμη περισσότερη υγρασία εντός του σπιτιού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αερίζουμε το σπίτι μας ειδικά το πρωί που ξυπνάμε αλλά δεν γίνεται κάθε φορά που νιώθουμε υγρασία στο σπίτι να ανοίγουμε τα παράθυρα. Εδώ λοιπόν έρχεται να μας δώσει τη λύσει ο αφυγραντήρας.

Ποια η χρησιμότητα του αφυγραντήρα:

Η χρήση του αφυγραντήρα κατά την χειμερινή περίοδο χρησιμεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους καθώς απαιτείται μικρότερο χρονικό διάστημα για να ζεσταθεί ένα περιβάλλον λόγω των μικρών ποσοστών υγρασίας. Ο αφυγραντήρας μπορεί να είναι λύση επίσης στο στέγνωμα των ρούχων που τοποθετούνται μέσα στο σπίτι τις βροχερές μέρες έτσι ώστε να υπάρχουν καθαρά ρούχα γρήγορα. Που πρέπει να τοποθετήσω τον αφυγραντήρα; Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πώς όταν πάρουμε τον αφυγραντήρα καλό είναι να τον έχουμε το πρώτο διάστημα στο δωμάτιο με την περισσότερη υγρασία (τα βορινά δωμάτια έχουν περισσότερη υγρασία). Όταν όμως καταφέρουμε και στρώσουμε τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι σε φυσιολογικές τιμές τότε τον τοποθετούμε σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού ώστε να καλύπτει όλο το σπίτι.

Πόσα και ποια είδη αφυγραντήρα υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη αφυγραντήρα: 1. Αφυγραντήρες desiccant. 2. Αφυγραντήρες με συμπιεστή.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι ένας αφυγραντήρας δεν λύνει όλα τα προβλήματα αλλά σαφώς βελτιώνει κατά πολύ την κατάσταση της ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι.