5 φυσικοί τρόποι για να καθαρίσουμε τη μούχλα από τον τοίχο και το ταβάνι

Η μούχλα στους τοίχους του σπιτιού σας είναι ένα εξαιρετικά απογοητευτικό και δυνητικά επικίνδυνο πρόβλημα. Σαφώς και απαιτεί άμεση δράση μόλις την παρατηρήσετε. Και αυτό όχι μόνο γιατί μυρίζει άσχημα και φαίνεται αντιαισθητική, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας και ζημιές στο σπίτι σας. Εάν είστε έτοιμες να την εξαλείψετε, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Θα σας καθοδηγήσουμε πώς να αναγνωρίσετε τη μούχλα και πώς να την ξεφορτωθείτε μια για πάντα. Θα σας παρουσιάσω 5 φυσικούς τρόπους για να καθαρίσουμε τη μούχλα από τον τοίχο και το ταβάνι!

- Διαφήμιση -

είναι μούχλα ή ωίδιο;

Η μούχλα και το ωίδιο είναι μύκητες που ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες με κακό αερισμό. Οι πιο κοινές αιτίες μούχλας και ωιδίου στους τοίχους είναι η συμπύκνωση, η υγρασία και οι διαρροές νερού.

ωίδιο στον τοίχο

Το ωίδιο είναι γκρι ή λευκό με υφή πούδρας. Μπορείτε να το βρείτε σε επίπεδες επιφάνειες σε υγρές περιοχές. Καθώς το ωίδιο είναι επιφανειακή μούχλα, δεν θα βλάψει τη δομή του σπιτιού σας.

μούχλα στον τοίχο

Η μούχλα είναι ένας μύκητας που εξαπλώνεται από αερομεταφερόμενα σπόρια. Είναι συνήθως μαύρη, κίτρινη ή πράσινη και έχει μια ασαφή ή γλοιώδη υφή. Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει δομικά προβλήματα στο σπίτι σας, καθώς και προβλήματα υγείας.

σημάδια μούχλας στους τοίχους

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε κατά μήκος ενός εσωτερικού τοίχου. Αλλά είναι πιθανό να τη δείτε κοντά στην οροφή ή το πάτωμα ή κατά μήκος των άκρων της επένδυσης σανίδας βάσης. Είναι πιο συνηθισμένη στα μπάνια, αν και μπορεί επίσης να επηρεάσει κουζίνες, δωμάτια πλυντηρίων, υπόγεια και άλλους κακώς αεριζόμενους χώρους.

τα προφανή σημάδια ότι έχετε πρόβλημα μούχλας στο σπίτι σας περιλαμβάνουν:

Μυρωδιά μούχλας ή υγρασίας.

Σκασμένο και ξεφλουδισμένο χρώμα.

Ορατή ανάπτυξη μούχλας στους τοίχους ή το ταβάνι σας.

Τα συμπτώματα αλλεργίας επιδεινώθηκαν όταν βρισκόσασταν σε εσωτερικό χώρο.

Αν δεν αφαιρέσετε αμέσως τη μούχλα, θα απλωθεί. Μπορεί να γίνει δυνητικά επικίνδυνο για το σπίτι και την υγεία σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και κακή υγεία. Μπορεί να εμφανίσετε ρινική καταρροή, ερεθισμένα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή. Επομένως, είναι απαραίτητο να λάβετε μέτρα αμέσως μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια μούχλας.

πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα στους τοίχους

Εφόσον καλύπτει μόνο μια μικρή περιοχή, η μούχλα στους τοίχους είναι γενικά εύκολο να εξαλειφθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα οικιακά προϊόντα. Δημοφιλείς και αποτελεσματικές επιλογές περιλαμβάνουν βόρακα, ξύδι, μαγειρική σόδα, λάδι δέντρου τσαγιού, χλωρίνη και οξυζενέ.

Ωστόσο, εάν έχετε έντονη και εκτεταμένη ανάπτυξη μούχλας στους τοίχους σας, είναι δυνητικά επικίνδυνο να την αφαιρέσετε μόνες σας. Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία αφαίρεσης μούχλας για να απαλλαγείτε από τη μούχλα στο σπίτι σας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αφαίρεση μούχλας στους τοίχους είναι να προσδιορίσετε την αιτία και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα για να διασφαλίσετε ότι η μούχλα δεν θα επιστρέψει. Αυτό σημαίνει επισκευή τυχουσών πηγών ζημιάς από το νερό (όπως διαρροές) που έχουν προκαλέσει τη μούχλα και έλεγχο της υγρασίας στην ιδιοκτησία σας.

Συνιστούμε πριν καθαρίσετε ή επεξεργαστείτε τον τοίχο με οποιοδήποτε προϊόν, να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό. Τα γυαλιά ασφαλείας, τα λαστιχένια γάντια και μια μάσκα θα σας προστατεύσουν από την έκθεση στη μούχλα. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι ανοίγετε παράθυρα και πόρτες ενώ αφαιρείτε τη μούχλα.

Μόλις είστε έτοιμες να ξεκινήσετε να αφαιρείτε τη μούχλα από τους τοίχους, καθαρίστε την περιοχή. Αφαιρέστε τυχόντα έπιπλα, υφάσματα και ηλεκτρικό εξοπλισμό από την πληγείσα περιοχή. Καλύψτε το πάτωμα με πλαστικά φύλλα για προστασία.

Επίσης χρησιμοποιήστε ένα υγρό σφουγγάρι με υγρό πιάτων και καθαρίστε την πληγείσα περιοχή για να αφαιρέσετε τυχούσα βρωμιά.

Εάν παρατηρήσετε μικρά σημεία μούχλας σε βαμμένους εσωτερικούς τοίχους, είναι πιθανό να είναι στην επιφάνεια. Αυτό θα πρέπει να είναι σχετικά απλό για να το αφαιρέσετε χρησιμοποιώντας προϊόντα οικιακής χρήσης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ουσίες όπως βόρακας, λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα ή λάδι δέντρου τσαγιού.

Τι γίνεται όμως αν έχετε να κάνετε με μια μεγάλη περιοχή ανάπτυξης μούχλας; Ή μήπως, τα φυσικά μέσα αφαίρεσης μούχλας δεν ξεφορτώνονται επαρκώς τη μούχλα; Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο ανθεκτικό χημικό καθαριστικό.

Η μούχλα στους τοίχους μπορεί να είναι αναπόφευκτη, ειδικά σε παλιά και υγρά σπίτια. Ομοίως, η ανάπτυξη μούχλας είναι αρκετά συχνή στα μπάνια λόγω του συνεχώς υγρού περιβάλλοντος. Αν και προσπαθούμε να το καθαρίζουμε τακτικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η μούχλα εμφανίζεται συχνά. Αντί να προσπαθείτε να καθαρίσετε αυτό το είδος μούχλας με χημικά μέσα, μπορείτε επίσης να το καταστρέψετε με φυσικά προϊόντα από την κουζίνα σας.

Ένα από τα πιο βασικά προϊόντα που καταστρέφουν τη μούχλα είναι το λάδι τσαγιού. Μπορείτε εύκολα να βρείτε λάδι τσαγιού σε μαγαζιά με βότανα. Άλλα συστατικά που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τη μούχλα είναι το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ, το οποίο μπορείτε επίσης να βρείτε σε μαγαζί με βότανα και φυσικά το ξύδι, που είναι ο μεγαλύτερος βοηθός μας σε πολλά θέματα.

Ενώ όλα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, μπορείτε να απαλλαγείτε από τη μούχλα του τοίχου σας με αυτό το εκπληκτικό τρίο. Το ξύδι είναι το φθηνότερο και πιο ευρέως διαθέσιμο από τα τρία. Το λάδι δέντρου τσαγιού είναι λίγο ακριβό και έχει πολύ έντονο άρωμα. Ωστόσο, μετά από λίγες μέρες χρήσης, δεν υπάρχει ίχνος αυτής της μυρωδιάς. Το έλαιο σπόρων γκρέιπφρουτ, από την άλλη, είναι άοσμο, αλλά η τιμή του είναι λίγο υψηλή.

ξύδι

Αν και μπορείτε να το αραιώσετε με νερό για να αποφύγετε το έντονο άρωμα του, το ξύδι λειτουργεί καλύτερα ως εξοντωτικό της μούχλας όταν ψεκάζεται κατευθείαν από ένα μπουκάλι στην προσβεβλημένη περιοχή. Αφήστε να δράσει για μερικές ώρες και στη συνέχεια τρίψτε το σημείο με μια βούρτσα. Εάν η μυρωδιά του ξυδιού σας ενοχλεί, προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο, αλλά διαφορετικά, να ξέρετε ότι το δυνατό άρωμα θα φύγει όταν επιστρέψετε μετά από ώρες στο σπίτι σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λευκό ξύδι σκοτώνει το 82 τοις εκατό των σπορίων μούχλας, καθώς και ιούς και βακτήρια. Το ξύδι μπορεί επίσης να αποτρέψει τη μούχλα εάν το ψεκάσετε σε επιφάνειες και το αφήσετε να στεγνώσει.

έλαιο τεϊόδεντρου

Κανένα φυσικό προϊόν δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το έλαιο τεϊόδεντρου στην καταπολέμηση της μούχλας. Το έλαιο τεϊόδεντρου, αν και αποτελεσματικό ως φυσικό καθαριστικό μούχλας, είναι πιο ακριβό από κάποιες άλλες φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, αλλά μόνο δύο κουταλάκια του γλυκού αναμεμειγμένο με δύο φλιτζάνια νερό μπορεί να σας απαλλάξει για λίγο από τη μούχλα. Ψεκάστε το διάλυμα πάνω στα σπόρια της μούχλας αλλά μην ξεπλύνετε. Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει επίσης ένα έντονο άρωμα, το οποίο θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες.

εκχύλισμα σπόρων εσπεριδοειδών και νερό

κόψτε γκρέιπφρουτ στον πάγκο της κουζίνας

Σε αντίθεση με το ξύδι και το έλαιο τσαγιού, το εκχύλισμα σπόρων εσπεριδοειδών (όπως το γκρέιπφρουτ) δεν έχει οσμή. Αραιώστε περίπου 20 σταγόνες εκχυλίσματος με 2 φλιτζάνια νερό, ανακατέψτε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε πάνω στη μούχλα. Όπως και με τα άλλα διαλύματα, μην ξεπλύνετε.

οξυζενέ

καφέ πλαστικό μπουκάλι υπεροξείδιο του υδρογόνου

Ψεκάστε οξυζενέ επάνω στη μουχλιασμένη επιφάνεια και αφήστε να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Καθαρίστε και σκουπίστε με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σπορίων μούχλας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ και ξύδι μαζί και, στη συνέχεια, να αποθηκεύσετε το μπουκάλι σε μια σκοτεινή περιοχή (καθώς το φως διασπά την ισχύ του οξυζενέ).

μαγειρική σόδα

Χρησιμοποιείται με ξύδι και νερό ή μόνη της με νερό, η μαγειρική σόδα είναι αποτελεσματική στην αφαίρεση της μούχλας. Διαλύστε τη μαγειρική σόδα σε νερό ή διάλυμα νερού και ξυδιού και ψεκάστε στην επιφάνεια. Αφήστε το μείγμα να καθίσει, στη συνέχεια τρίψτε και σκουπίστε με ένα υγρό πανί. Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και πολύ ήπιο, οπότε αυτό το διάλυμα θα καθαρίσει τη μούχλα χωρίς να αφήσει πίσω του άρωμα.

- Διαφήμιση -