5 λόγοι για να χρησιμοποιήσoυμε το οξυζενέ στο πλυντήριο των ρούχων

Powder bleach used for laundry

Καθημερινά όλες μας πλένουμε ρούχα στο πλυντήριο. Το βρώμικο καλάθι ρούχων δεν φαίνεται να είναι ποτέ άδειο. Πλένεις, στεγνώνεις, σιδερώνεις ή διπλώνεις και μετά το ξανακάνεις από την αρχή. Πλένουμε όμως τα ρούχα μας με τον σωστό τρόπο; Όπως οι περισσότερες οικογένειες, πλένουμε πολλά ρούχα. Δεν μισώ το πλύσιμο των ρούχων, αλλά πάντα ανησυχώ για τον αντίκτυπο που έχει το πλύσιμο στο περιβάλλον είτε είναι η χρήση νερού, η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου, η θέρμανση του νερού για ένα φορτίο ή το αποτέλεσμα των απορρυπαντικών υψηλής απόδοσης (ΗΕ) για το περιβάλλον.

- Διαφήμιση -

Ένας από τους πολύ καλούς μας φίλους για το πλύσιμο των ρούχων μπορεί να γίνει το οξυζενέ! Το ίδιο μπουκάλι οξυζενέ που βρίσκεται στο ντουλάπι πρώτων βοηθειών μας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σπίτι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πλύσιμο των ρούχων για να λευκάνει τα λευκά ρούχα, να φωτίσει τα χρώματα, να αφαιρέσει λεκέδες και οσμές και να καθαρίσει και να απολυμάνει το πλυντήριό σας.

Το οξυζενέ είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λευκαντικό πλυντηρίου. Το διάλυμα 3% που πωλείται στα φαρμακεία ως απολυμαντικό πρώτων βοηθειών είναι η καλύτερη επιλογή για πλύσιμο ρούχων. Είναι ασφαλές για χρήση σε όλα τα υφάσματα που πλένονται, σταθερά στη βαφή. Ακριβώς όπως άλλα λευκαντικά με βάση το οξυγόνο, το οξυζενέ διασπάται με ασφάλεια στο νερό και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον λευκαντικό.

Ωστόσο, το οξυζενέ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο φως, γι’ αυτό και πωλείται σε σκούρα δοχεία. Επειδή θα χάσει την ικανότητα καθαρισμού του εάν μεταφερθεί σε ένα διαφανές δοχείο, προσθέστε ένα ακροφύσιο ψεκασμού απευθείας στο σκούρο μπουκάλι για να καθαρίσετε εύκολα τους λεκέδες. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν έχει ανοιχτεί πρόσφατα, αλλά εξακολουθεί να παρέχει ιδιότητες καθαρισμού και απολύμανσης για περίπου έξι μήνες.

Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο καιρό έχετε το μπουκάλι σας ή εάν θέλετε τα καλύτερα αποτελέσματα για τις προσπάθειες καθαρισμού σας, δοκιμάστε πρώτα το οξυζενέ πριν το χρησιμοποιήσετε. Απλά ρίξτε λίγο σε ένα φλιτζάνι. Εάν αφρίσει, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Αν δεν αφρίσει; Αγοράστε ένα νέο μπουκάλι.

Χρήσεις του οξυζενέ στο πλυντήριο

οξυζενέ και λευκά ρούχα


Τα λευκά ρούχα γίνονται θαμπά και κιτρινισμένα με την πάροδο του χρόνου λόγω της μεταφοράς της βαφής από άλλα υφάσματα και των υπολειμμάτων από την περίσσεια απορρυπαντικού ρούχων και μαλακτικού που παγιδεύεται στις ίνες του υφάσματος.

Επειδή τα περισσότερα λευκαντικά του εμπορίου αποτελούνται από συστατικά που διασπώνται σε οξυζενέ μαζί με ορισμένα πρόσθετα λάμψης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντ’ αυτού οξυζενέ.

Απλώς προσθέστε 1 φλιτζάνι οξυζενέ στο τύμπανο του πλυντηρίου πριν προσθέσετε το νερό και τα ρούχα. Το οξυζενέ μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στον αυτόματο διανομέα λευκαντικού του πλυντηρίου όπου θα διασκορπιστεί στον κύκλο πλύσης.

Επιπλέον, το οξυζενέ είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικό στην αφαίρεση των κίτρινων λεκέδων από τη μασχάλη από τα λευκά ρούχα όταν συνδυάζεται με μαγειρική σόδα και νερό.


αφαιρέστε λεκέδες από τα ρούχα


Το οξυζενέ είναι ένα πολύ αποτελεσματικό καθαριστικό λεκέδων για λεκέδες με βάση τις πρωτεΐνες και τα φυτά. Και λειτουργεί καλά στη θεραπεία λεκέδων μούχλας, αίματος, φρούτων και λαχανικών, καθώς και λεκέδων μεταφοράς χρωστικών ουσιών.

Παρόλο που είναι μια πολύ ήπια μορφή λευκαντικού, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε το οξυζενέ σε χρωματιστά ρούχα σε ένα δυσδιάκριτο σημείο (π.χ. στο στρίφωμα ή στην εσωτερική ραφή) για να βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα δεν ξεθωριάζουν. Απλώς βυθίστε μια μπατονέτα στο οξυζενέ και τρίψτε την στο ύφασμα. Εάν το χρώμα μεταφερθεί στη μπατονέτα, μην προχωρήσετε.

Για να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες, ρίξτε ή ψεκάστε μια μικρή ποσότητα οξυζενέ επάνω στο λεκέ. Αφήστε το να μουλιάσει στο ύφασμα για περίπου 10 λεπτά πριν πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.


καθαρισμός πλυντηρίου ρούχων


Τα υψηλής απόδοσης πλυντήρια μπροστινού φορτίου είναι διαβόητα για την ανάπτυξη δύσοσμων μυρωδιών, ειδικά σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Η οσμή προέρχεται από την ανάπτυξη μούχλας εξαιτίας των υπολειμμάτων απορρυπαντικού και μαλακτικού που έχουν μείνει μέσα στο τύμπανο του πλυντηρίου και στις ελαστικές στεγανοποιήσεις της πόρτας λόγω υπερβολικής δόσης απορρυπαντικού.

Όταν το πλυντήριό σας χρειάζεται καθάρισμα, προσθέστε 2 φλιτζάνια οξυζενέ στο άδειο τύμπανο του πλυντηρίου. Στη συνέχεια, προγραμματίστε έναν κύκλο πλύσης με ζεστό νερό για να κάνετε το πλυντήριό σας να μυρίζει φρεσκάδα ​​και καθαριότητα. Ένας μηνιαίος καθαρισμός στο πλυντήριό σας θα αποτρέψει συνήθως την επανάληψη της δυσοσμίας.0


φωτεινά χρωματιστά ρούχα

Τα χρωματιστά ρούχα μπορεί να γίνουν θαμπά εξαιτίας του χρόνου αλλά και από τα υπολείμματα απορρυπαντικού που παγιδεύονται στις ίνες. Μπορείτε να τα φωτίσετε με την ήπια λευκαντική δράση του οξυζενέ. Αλλά να θυμάστε, ποτέ μην ρίχνετε οξυζενέ απευθείας σε χρωματιστά υφάσματα, εκτός εάν έχετε δοκιμάσει πρώτα την αντοχή του στο χρώμα.

Ο ευκολότερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ για να φωτίσετε τα χρωματιστά υφάσματα είναι να ρίξετε 1 φλιτζάνι στη θήκη του απορρυπαντικού. Θα προστεθεί κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης όταν υπάρχει άφθονο νερό για να το αραιώσει. Εάν δεν έχετε δοσομετρητή, αραιώστε 1 φλιτζάνι οξυζενέ 3% με 2 φλιτζάνια νερό και προσθέστε το στο άδειο τύμπανο του πλυντηρίου. Στη συνέχεια, βάλτε τα χρωματιστά ρούχα σας και πλύνετε ως συνήθως.

αφαιρέστε τις οσμές από ρούχα και πετσέτες

Μυρίζουν άσχημα οι πετσέτες σας ακόμη και μετά το πλύσιμο; Δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε το οξυζενέ! Απλώς ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι οξυζενέ με αρκετό νερό για να βυθίσετε τελείως τα δύσοσμα αντικείμενα. Αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, πλύνετε ως συνήθως.

Για ένα ολόκληρο φορτίο πλυντηρίου με μουχλιασμένες πετσέτες ή δύσοσμο αθλητικό εξοπλισμό, προσθέστε 1 φλιτζάνι οξυζενέ. Δώστε χρόνο στο ύφασμα να μουλιάσει (έως και μία ώρα). Στη συνέχεια προσθέστε απορρυπαντικό και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Προφυλάξεις για το υπεροξείδιο του υδρογόνου στο πλυντήριο

Ποτέ μην αναμιγνύετε οξυζενέ με αμμωνία, χλωρίνη ή ξύδι σε κλειστό δοχείο. Μπορεί να σχηματιστούν επικίνδυνα αέρια.

Επίσης, σπαταλάτε τα χρήματά σας εάν χρησιμοποιείτε οξυζενέ και λευκαντικό χλωρίνης στο ίδιο φορτίο πλύσης. Ο συνδυασμός των δύο δεν θα διπλασιάσει τη λευκότητα των βρώμικων ρούχων. Το υποχλωριώδες νάτριο του λευκαντικού χλωρίου είναι ένα πολύ ισχυρότερο οξειδωτικό και θα διασπάσει αμέσως το οξυζενέ σε απλό νερό. Επομένως, επιλέξτε το ένα ή το άλλο σε κάθε φορτίο.

- Διαφήμιση -