Τι είναι ο ατμοκαθαριστής και τι πρέπει να προσέχουμε πριν τον αγοράσουμε

Που μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν ατμοκαθαριστή. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του.

- Διαφήμιση -

Συμβουλές για το σπίτι

Η φίλη μας η Κυριακή μας ρώτησε στη σελίδα μας στο Facebook σχετικά με τη χρήση ατμοκαθαριστή στο σπίτι.

Συγκεκριμένα μας έγραψε:

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ξέρετε κάτι για τους ατμοκαθαριστές. Αν αξίζει κανείς να τους αγοράσει και αν τελικά κάνουν καλή δουλειά. Έχω μεγάλο πρόβλημα με τις αλλεργίες και θέλω να καταργήσω τα απορρυπαντικά, αλλά ταυτόχρονα να σκοτώσω και τα ακάρεα που με ταλαιπωρούν. Χρησιμοποιώ μόνο σεντόνια και παπλώματα, τα οποία αερίζω καθημερινά, αλλά δεν είναι αρκετό. Η σκόνη με ταλαιπωρεί όταν ξεσκονίζω και δε σταματώ το φτέρνισμα για ώρες. Χθες αγόρασα έναν ατμοκαθαριστή 230 ευρώ αλλά δεν ξέρω που πρέπει να τον χρησιμοποιώ και πως. Έχετε κάποια συμβουλή να μου δώσετε; Σας ευχαριστώ πολύ.”

Αγαπητή Κυριακή,

ο ατμοκαθαριστής είναι μια συσκευή με πολλά θετικά αλλά και μερικά αρνητικά τα οποία ίσως να μην είναι γνωστά στον περισσότερο κόσμο. Το να αγοράσεις έναν ατμοκαθαριστή ακόμα και στα λεφτά που έδωσες, δε σημαίνει ότι είναι καλός και μάλιστα ότι είναι ο προβλεπόμενος ώστε να μειώσει τα αλλεργιογόνα στο σπίτι. Πάμε να δούμε αρχικά τι είναι ο ατμοκαθαριστής.

Τι είναι ο ατμοκαθαριστής;

Ο ατμοκαθαριστής είναι μια συσκευή που λειτουργεί με ρεύμα και χρησιμοποιεί το νερό για να παράξει υδρατμό. Ο υδρατμός παράγεται με θέρμανση του νερού σε υψηλές θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 115 έως και 300 βαθμούς κελσίου. Επίσης δημιουργείται πολύ χαμηλή πίεση αλλά και σχετικά μικρό ποσοστό υγρασίας.

Η εκτόξευση του ατμού από το ειδικό ακροφύσιο, έχει ως αποτέλεσμα στην απολύμανση, καθαρισμό και αντισηψία υπό ψεκασμό περιοχής. Έτσι αποτελεί μια υγιεινή λύση για γρήγορη και οικολογική καθαριότητα στο σπίτι, αφού τα μικρόβια και τα βακτήρια σκοτώνονται ακαριαία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Τύποι ατμοκαθαριστών

Συνήθως κυκλοφορούν 2 τύποι ατμοκαθαριστών:

 1. Ατμοκαθαριστής χωρίς σύστημα μπόιλερ (boiler)

  Είναι συσκευή που παράγει ατμό, χωρίς τη χρήση μπόιλερ (βραστήρας). Ο ατμός είναι σχετικά κρύος και η ποσότητα υγρασίας (νερού) στον ατμό είναι αρκετά μεγάλη.

 2. Ατμοκαθαριστής με σύστημα μπόιλερ

  Συσκευή που έχει ενσωματωμένο σύστημα boiler. Η συγκεκριμένη συσκευή ανεβάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες στον ατμό. Συγκεκριμένα φτάνουν έως και τους 300 βαθμούς κελσίου. Επίσης ο ατμός περιέχει πολύ μικρό ποσοστό νερού και χαρακτηρίζεται γι’ αυτό το λόγο ως “ξηρός ατμός”.

Ποια συσκευή ατμοκαθαριστή να διαλέξω;

Η 2η συσκευή με boiler είναι σαφώς ανώτερη από την πρώτη, όπως και το κόστος της όπως είναι φυσικό. Για ποιους λόγους είναι καλύτερη;

 1. Παράγει ατμό με μεγαλύτερη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία των 300ων βαθμών Κελσίου είναι αρκετή για να σκοτώσει μικρόβια, ακάρεα, μύκητες και βακτήρια από τις διάφορες επιφάνειες.
 2. Η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πίεση του ατμού βοηθά στο να περιοριστεί το τρίψιμο ενός επίμονου λεκέ στην επιφάνεια.
 3. Μικρό ποσοστό υγρασίας στον ατμό, σημαίνει ότι ψεκάζουμε την επιφάνεια και το νερό στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα.
 4. Λίγη υγρασία σημαίνει μειωμένα συμπτώματα αλλεργίας, αφού η υγρασία γενικά επιδεινώνει την κατάσταση όσων υποφέρουν.
 5. Δε χρειάζεται περαιτέρω χρήση χημικών για τον καλύτερο καθαρισμό των επιφανειών.
 6. Οικονομία στο νερό, αφού το boiler παράγει περίπου 3500 λίτρα ατμού με μόλις 250ml νερού.

Βρείτε εδώ μεγάλη ποικιλία από ατμοκαθαριστές.

Χρήσεις του ατμοκαθαριστή

Τα είπαμε όλα εκτός από το βασικότερο. Τι μπορώ να καθαρίσω με έναν ατμοκαθαριστή; Ξεκινάμε:

 • Αμάξι
 • Ψυγείο
 • Κουζίνα
 • Ξύλινο πάτωμα
 • Μαρμάρινο πάτωμα
 • Πάτωμα με πλακάκια
 • Τουαλέτα
 • Τοίχους με πλακάκια
 • Παράθυρα
 • Χαλιά
 • Πόρτες

Και άλλα πολλά!

Κυριακή, ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε με το άρθρο μας, όπως επίσης και τους υπόλοιπους φίλους/ες αναγνώστες μας!

Στείλτε τις απορίες σας στο email μας για να σας απαντήσουμε με αντίστοιχο άρθρο! Εναλλακτικά στείλτε μας την απορία σας στο inbox της σελίδας μας στο Facebook!

- Διαφήμιση -