Σκούπα ρομπότ Xiaomi. Αξίζει να την αγοράσω;

xiaomi mi robot review-παρουσίαση
Η σκούπα ρομπότ της Xiaomi.

Ο καθημερινός χρόνος μπορεί να λιγοστεύει, ωστόσο η τεχνολογία προχωρά κάνοντας άλματα. Τα έξυπνα σπίτια (smart homes) γίνονται συνεχώς πιο γνωστά και μπαίνουν στη ζωή μας ολοένα και περισσότερο. Στον τομέα της καθαριότητας λοιπόν, ένα από τα πιο διαδεδομένα gadget είναι η σκούπα ρομπότ.

- Διαφήμιση -

Σε όλους μας αρέσει να έχουμε ένα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι, ωστόσο οι έντονοι ρυθμοί τις καθημερινότητας, όπως δουλειά, παιδιά, σχολεία, σπουδές κτλ δεν μας αφήνουν και ιδιαίτερο χρόνο για να ασχοληθούμε με βασικά πράγματα όπως για παράδειγμα το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και το σφουγγάρισμα στο σπίτι.

Τι είναι η σκούπα ρομπότ;

Είναι μία “έξυπνη” συσκευή που λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, έχει συνήθως κυλινδρικό σχήμα και καθαρίζει το πάτωμα του σπιτιού μας αυτόματα χωρίς εμείς να κάνουμε την παραμικρή κίνηση.

Δοκιμάσαμε, αξιολογήσαμε και σας προτείνουμε

Σκούπα ρομπότ Xiaomi

Δοκιμάσαμε μία από τις πιο γνωστές σκούπες ρομπότ από τη γνωστή εταιρία Xiaomi. Ονομάζεται Mi Robot Vaccum (ή Roborock). Τη χρησιμοποιούμε περισσότερο από 1,5 χρόνο οπότε μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη λειτουργία της, την αποδοτικότητά της, την ευκολία στη χρήση της και κατά πόσο είναι μία value for money αγορά.

Χαρακτηριστικά

 • Διαστάσεις: 35 (μήκος) x 35 (πλάτος) x 10 (ύψος)
 • Μέγιστη δύναμη αναρρόφησης: 1800 Pa
 • Μέγιστη ένταση ήχου: 72 dB
 • Χωρητικότητα δοχείου σκόνης: 420ml
 • Φίλτρο: HEPA
 • Αισθητήρες γκρεμού: Ναι
 • Αισθητήρες χαρτογράφησης χώρου: Laser
 • Εφαρμογή για Smartphone: Ναι
 • Αγγλικό μενού εφαρμογής: Ναι
 • Φωνητικές οδηγίες σκούπας στα Αγγλικά: Ναι
 • Απομακρυσμένη λειτουργία: Ναι
 • Μπαταρία: 5200 mAh
 • Αυτονομία: έως 150 λεπτά
 • Εγγύηση: 1 έτος
Εξωτερικά χαρακτηριστικά Xiaomi Mi Robot Vacuum.
Εξωτερικά χαρακτηριστικά Xiaomi Mi Robot Vacuum – Πηγή: aliexpress

Αξιολόγηση – Κριτική

Διαστάσεις: η σκούπα ρομπότ Xiaomi έχει λογικές διαστάσεις και μπορεί να “τρυπώσει” σε δύσκολα σημεία, όπως κάτω από καρέκλες, καναπέδες, υποπόδια και ντουλάπες, εφόσον έχουν τουλάχιστον 11mm ύψος για να περάσει χωρίς πρόβλημα.
Δύναμη αναρρόφησης: Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να ρυθμίσουμε το πόσο έντονη θέλουμε να είναι η αναρρόφηση. Υπάρχει Quiet, Balanced, Turbo και Full Speed Mode. Το Quiet mode είναι πολύ καλό όταν σκουπίζουμε σε ώρες κοινής ησυχίας ή όταν κάποιος κοιμάται σε άλλο δωμάτιο.
Ένταση ήχου: Τα 72 dB στο Turbo Mode είναι χαμηλότερα από μία κοινή ηλεκτρική σκούπα, ωστόσο το Balanced Mode είναι σαφώς πιο ανεκτό για τα αυτιά μας.
Χωρητικότητα δοχείου σκόνης: Τα 420ml της σκούπας ρομπότ Xiaomi είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για 2-3 σκουπίσματα σε μέτρια βρώμικο δάπεδο, ωστόσο το ιδανικό θα είναι να αδειάζετε τακτικά το δοχείο για μέγιστη αναρρόφηση.
Φίλτρο αέρα: Το ενσωματωμένο φίλτρο HEPA δεν αφήνει τη σκόνη να δραπετεύσει στον αέρα του δωματίου, μεγάλο προνόμιο για την υγεία μας, ιδιαίτερα για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες.
Αισθητήρες γκρεμού: Δε χρειάζεται να σας ανησυχεί αν έχετε σκάλες στο σπίτι σας. Η σκούπα όταν πλησιάζει “γκρεμό”, δηλαδή κοντά στις σκάλες, επιβραδύνει και σκουπίζει με προσεχτικές κινήσεις την περιοχή δίχως να πέφτει από τις σκάλες.
Αισθητήρες χαρτογράφησης χώρου: Η σκούπα όταν ξεκινά καθώς και κατά τη διάρκεια της κίνησής της στο χώρο, χαρτογραφεί το δωμάτιο με τον περιστρεφόμενο αισθητήρα laser που έχει στην κορυφή. Καταγράφει εμπόδια όπως τοίχους, καρέκλες, καναπέδες, παιχνίδια, τσάντες αλλά ακόμα και άνθρωπο. Έτσι όταν πλησιάσει στο σημείο εκείνο επιβραδύνει και σκουπίζει με προσοχή ώστε να μη γρατζουνίσει κάποιο έπιπλο αλλά και να μην τραυματίσει για παράδειγμα τα δάχτυλα του ξυπόλητου ποδιού μας καθώς περιφερόμαστε στο χώρο!
Εφαρμογή για Smartphone: Υπάρχει η εφαρμογή Mi Home της Xiaomi, η οποία ανανεώνεται συνεχώς και είναι διαθέσιμη για κινητά και tablet Android αλλά και iPhone/iPad.
Γλώσσα μενού και σκούπας: Το μενού, όπως και οι φωνητικές οδηγίες είναι στα Αγγλικά.
Απομακρυσμένη λειτουργία: Το καλύτερο της υπόθεσης για μένα, το αναφέρω αναλυτικά παρακάτω!
Μπαταρία και αυτονομία: Η μπαταρία είναι κάτι παραπάνω από αρκετή καθώς τα 150 λεπτά σκουπίσματος ισοδυναμούν τουλάχιστον με 2-3 σκουπίσματα ενός μικρού διαμερίσματος.

Φωτογραφίες της εφαρμογής Mi Home για το Smart Phone

Όταν το σκούπισμα τελειώσει, η σκούπα ρομπότ θυμάται σε ποιο σημείο βρίσκεται η βάση φόρτισης και επιστρέφει από μόνη της.

Πως λειτουργεί

Αφού γίνει η εγκατάσταση της σκούπας ρομπότ Xiaomi και η σύνδεσή της στο WiFi του σπιτιού ήρθε η ώρα να τη δοκιμάσουμε στην πράξη! Η λειτουργία της είναι πολύ απλή: το σκούπισμα ξεκινά είτε πατώντας το κουμπί στην επιφάνεια της σκούπας είτε μέσω της εφαρμογής.

Η σκούπα ξεκινά από τη βάση φόρτισης και σκανάρει με τον αισθητήρα laser όλο πραγματικά το χώρο. Η χαρτογράφηση φαίνεται σταδιακά στην εφαρμογή του κινητού σας, καθώς και το στίγμα της σκούπας εκείνη τη στιγμή. Το λογισμικό της σκούπας έχει ειδικό αλγόριθμο ώστε να σκουπίζει όλη την επιφάνεια του δαπέδου απ’ όπου μπορεί να περάσει.

Όταν το σκούπισμα τελειώσει, η σκούπα ρομπότ Xiaomi, θυμάται σε ποιο σημείο βρίσκεται η βάση φόρτισης και επιστρέφει από μόνη της, αρκεί να μην έχει κλείσει κάποια πόρτα δωματίου στο ενδιάμεσο!

Review της σκούπας Xiaomi Mi Robot στα Αγγλικά.

Απομακρυσμένη λειτουργία

Κάτι που πραγματικά την κάνει ξεχωριστή. Μπορείτε όσο είστε στο γραφείο ή ακόμα και διακοπές, να ανοίξετε την εφαρμογή Mi Home στο κινητό και να συνδεθείτε στη σκούπα απομακρυσμένα, αρκεί να έχετε ίντερνετ τόσο εσείς όσο και η σκούπα. Μπορείτε να ξεκινήσετε καθάρισμα εξ αποστάσεως και να δείτε ζωντανά σε ποιο σημείο βρίσκεται η σκούπα, πόσα τετραγωνικά μέτρα έχει σκουπίσει και πόση ώρα διαρκεί το σκούπισμα. Επίσης μπορείτε να προγραμματίσετε τη σκούπα να σκουπίζει συγκεκριμένες μέρες και συγκεκριμένες ώρες!

Σκούπισμα χαλιών

Κάτι που όλοι αναρωτιούνται είναι αν είναι κατάλληλη για καθάρισμα χαλιών. Στην πράξη μετά από αρκετό καιρό χρήσης καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα. Η σκούπα ρομπότ Xiaomi σκουπίζει άκρως ικανοποιητικά τα χαλιά αλλά με χαμηλό πέλος. Το ψηλό πέλος μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα της σκούπας. Η αναρρόφηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική ωστόσο όχι τόσο αποτελεσματική όσο η κοινή ηλεκτρική σκούπα. Το σκούπισμα όμως διαδρόμων και λεπτών μοκετών είναι πολύ καλό και μαζεύει ακόμα και μικρά ψίχουλα, ιδιαίτερα εάν τη βάλουμε στο Turbo Mode με τη μέγιστη ισχύ.

Ανταλλακτικά

Xiaomi Mi Robot Spare Part replacement

Στην εφαρμογή υπάρχει ειδικό μενού όπου βλέπουμε τη συνολική χρήση για τη σκούπα ρομπότ Xiaomi και σε πόσο καιρό πρέπει να αντικαταστήσουμε πχ κάποιο από τα βουρτσάκια. Τα ανταλλακτικά είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και η τιμή τους είναι άκρως προσιτή. Το φίλτρο HEPA μπορεί να αλλαχθεί επίσης για λόγους απόδοσης και υγιεινής.

Συντήρηση

Η τακτική συντήρηση περιλαμβάνει:

 • Άδειασμα του κάδου σκόνης.
 • Καθάρισμα της μεγάλης κυλινδρικής βούρτσας από τρίχες χρησιμοποιώντας το ειδικό κοπίδι για εύκολη αφαίρεσή τους.
 • Καθάρισμα των αισθητήρων γκρεμού (cliff sensors) με ένα καθαρό νωπό πανί.
 • Ειδοποίηση για τυχόν αλλαγή κάποιας από τις βούρτσες θα εμφανιστεί στο μενού συντήρησης (βλέπε “Ανταλλακτικά”

Πόσο κοστίζει

Παρακάτω παραθέτουμε τις καλύτερες τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά:

[content-egg module=Linkwise template=grid]

Τα καινούργια μοντέλα που σφουγγαρίζουν

Η Xiaomi ανανέωσε τα μοντέλα της και έχει βγάλει τα μοντέλα S5 (2018) και S6 (2019) τα οποία καλά διαβάσατε…παίρνουν δοχείο με νερό και απορρυπαντικό και σφουγγαρίζουν αφότου σκουπίσουν!

Θα ακολουθήσει αναλυτικό review και για τις σκούπες αυτές. Εάν ενδιαφέρεστε ωστόσο να τις αγοράσετε οι τιμές τους τη στιγμή αυτή είναι:

Δείτε επίσης:

- Διαφήμιση -
ΣΥΝΟΨΗ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Δύναμη αναρρόφησης
Ένταση ήχου
Χωρητικότητα δοχείου σκόνης
Αισθητήρες γκρεμού
Σκούπισμα σε χαλί
Μπαταρία και αυτονομία:
Εφαρμογή για Smartphone
Σχέση τιμής με ποιότητα
Προηγούμενο άρθροΠως αφαιρώ γρατζουνιές και βρωμιά από την κεραμική εστία
Επόμενο άρθροΕύκολος τρόπος για να αφαιρέσετε την ταπετσαρία από τον τοίχο
skoupa-robot-xiaomi-kostos-dokimi-reviewΜία σκούπα ρομπότ που κατέχει εδώ και καιρό την πρώτη θέση στην κατηγορία της. Απίστευτη σχέση τιμής με ποιότητα. Τα θετικά που κρατάω είναι η δύναμη αναρρόφησης, αυτονομία μπαταρίας, ευκολία στη χρήση, δυνατότητα έναρξης σκουπίσματος ενώ λείπεις από το σπίτι, δεν πέφτει από σκαλιά λόγω τον αισθητήρων, χαρτογραφεί το χώρο με laser ώστε να μπορείς να επιλέξεις το δωμάτιο ή το χώρο που θέλεις να σκουπίσει την επόμενη φορά. Από τα αρνητικά κρατάω το ότι κάποια φορά κολλάει σε χαλί με ψηλό πέλος και ότι δεν μου πλένει τα πιάτα!