Μάθετε πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια στο μπάνιο σας

Το μπάνιο μπορεί να είναι ένα από τα πιο βρώμικα μέρη στα σπίτια μας, για τους ευνόητους και όχι μόνο λόγους! Επειδή τα μπάνια είναι συνήθως υγρά περιβάλλοντα, μπορεί να φιλοξενούν μούχλα και ωίδιο κάτι που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ασθένειες. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα μπάνια είναι υγρά περιβάλλοντα, τείνουν να κρατούν μυρωδιές περισσότερο από άλλα δωμάτια στο σπίτι σας. Ο καθαρισμός κάθε επιφάνειας του μπάνιου σας με τα κατάλληλα καθαριστικά μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και να σας κρατήσει πιο υγιείς μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό λοιπόν ο καθαρισμός του μπάνιου είναι πάρα πολύ σημαντικός. Πόσο συχνά όμως πρέπει να καθαρίζετε κάθε επιφάνεια στο μπάνιο σας;

- Διαφήμιση -

καθαρισμός νιπτήρα και καθρέφτη μπάνιου

Οι καθρέφτες μπορούν να καθαριστούν ανάλογα με τις ανάγκες. Αν είναι απλώς ένα μπάνιο που χρησιμοποιείται σπάνια, ο καθρέφτης πιθανότατα δεν θα λερωθεί τόσο. Αν είναι ο κύριος καθρέφτης του μπάνιου σας και δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας μέσα από όλα τα σημεία της οδοντόκρεμας, μάλλον ήρθε η ώρα να τον καθαρίσετε. Χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα ξιδιού σε ίση ποσότητα με νερό και ένα πανί από μικροΐνες θα λύσετε το πρόβλημα.

Οι νιπτήρες στο μπάνιο χρησιμοποιούνται πολύ, αλλά ευτυχώς καθαρίζονται σχετικά εύκολα. Ενώ χρησιμοποιείτε τον νεροχύτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας για να ρίξετε το νερό γύρω-γύρω, ώστε τυχόντα σωματίδια ή οδοντόκρεμα να πάνε κάτω στην αποχέτευση, ώστε να τους κρατήσετε σχετικά καθαρούς. Θα πρέπει να καθαρίζετε τον νεροχύτη του μπάνιου σχολαστικά μία φορά την εβδομάδα με ένα πανί ή σφουγγάρι και διάλυμα καθαρισμού, όπως απολυμαντικό σπρέι ή διάλυμα λευκού ξιδιού.

καθαρισμός τουαλέτας

Το ιδανικό είναι να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε την τουαλέτα σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ξεκινήστε από την κορυφή, ψεκάστε ολόκληρη την τουαλέτα προς τα κάτω και καθαρίστε από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να καθαρίσουν τα πάντα. Αν έχετε σκληρό νερό, συνιστώ οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε μια υγρή ελαφρόπετρα στη λεκάνη της τουαλέτας για να αφαιρέσετε τους λεκέδες, εκτός από ένα καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό μπάνιου για να καθαρίσετε την πορσελάνη και δώστε προσοχή στους αρμούς στο πίσω μέρος της λεκάνης καθώς και στις σφραγίδες γύρω από το κάτω μέρος της τουαλέτας.

καθαρισμός ντους

Το ντους είναι συνήθως ο χώρος όπου αναπτύσσεται η μούχλα και το ωίδιο, οπότε ανάλογα με το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να το καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα καθαρισμού και αφήστε το να καθίσει στη μούχλα ή το ωίδιο στο ντους σας για τουλάχιστον 20 λεπτά και μετά σκουπίστε – μπορείτε να καθαρίσετε άλλα μέρη του μπάνιου όσο περιμένετε. Ένα διάλυμα χλωρίνης θα λειτουργήσει, αλλά το λευκό ξίδι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο στο να σκοτώνει τη μούχλα καθώς εισχωρεί σε πορώδη υλικά όπως αρμούς και σκοτώνει τη μούχλα και το ωίδιο στις ρίζες του. Ιδανικό είναι να αφήνετε ένα μπουκάλι με διάλυμα ξιδιού στο ντους σας και να ψεκάζετε μετά από κάθε μπάνιο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας.

Σκουπίζετε το ντους σας καθημερινά εάν έχετε σκληρό νερό, καθώς οι γυάλινες πόρτες και οι επιφάνειες του ντους μπορούν να καταστραφούν μόνιμα από τους επαναλαμβανόμενους λεκέδες από σκληρό νερό με τα χρόνια. Καθαρίστε το ντους από πάνω προς τα κάτω με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις που είναι συμβατό με τα υλικά του ντους σας και ξεπλύνετε καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να εισχωρήσετε στις γωνίες της ντουζιέρας.

Το υλικό της κουρτίνας μπάνιου σας θα καθορίσει τον τρόπο καθαρισμού της. Μια υφασμάτινη κουρτίνα μπάνιου μπορεί να πλυθεί κάθε λίγους μήνες με ζεστό ή χλιαρό νερό στο πλυντήριό σας με το αγαπημένο σας απορρυπαντικό ρούχων. Μια πλαστική επένδυση στην κουρτίνα της ντουζιέρας πρέπει να αντικατασταθεί μόλις αρχίσει να εμφανίζει ορατό ωίδιο ή μούχλα.

καθαρισμός πατώματος μπάνιου

Εάν έχετε δάπεδο με πλακάκια, χρησιμοποιείστε μια παραδοσιακή σφουγγαρίστρα και κουβά με ζεστό νερό και λίγο υγρό σαπούνι πιάτων ή υγρό για τα πατώματα μία φορά την εβδομάδα. Να φροντίζετε πάντα να σκουπίζετε το πάτωμά σας και να πλένετε πρώτα τα χαλάκια του μπάνιου σας. Το σημαντικό είναι να μαζέψετε όλα τα χαλαρά υπολείμματα πριν ξεκινήσετε το σφουγγάρισμα, ώστε να μην δημιουργήσετε χάος. Είναι ιδανικό να πλένετε τα χαλάκια του μπάνιου σας μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό ή χλιαρό νερό με το αγαπημένο σας απορρυπαντικό πλυντηρίου.

καθαρισμός κάτω από το νιπτήρα

Σκεφτείτε να καθαρίζετε κάτω από τον νιπτήρα σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Ξεκινήστε βγάζοντας τα πάντα και περάστε τα αντικείμενα για να δείτε αν χρειάζεται να πεταχτεί κάτι. Στη συνέχεια, σκουπίστε την περιοχή με ένα στεγνό πανί πριν καθαρίσετε τις επιφάνειες κάτω από το νεροχύτη με ένα καθαριστικό σπρέι για όλες τις χρήσεις που εφαρμόζεται σε ένα πανί από μικροΐνες.

τι να αποφύγετε

Όταν καθαρίζετε το μπάνιο σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μπάνια αποτελούνται συνήθως από ένα ευρύ φάσμα υλικών, από μάρμαρο και πλακάκια μέχρι ξύλο και μέταλλο. Διαβάστε τις ετικέτες στα προϊόντα καθαρισμού πριν τα χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό προϊόν για τις επιφάνειες του μπάνιου σας. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας στο ντους, ανεξάρτητα από το τι έχετε δει στο TikTok. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές όταν χειρίζεστε τη χλωρίνη και να βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή αερισμό.

- Διαφήμιση -