7 χρήσιμες συμβουλές για να αφαιρέσετε και να διορθώσετε την υγρασία και την μούχλα στους τοίχους

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι τοίχοι σας είναι βρεγμένοι και φορτωμένοι με υγρασία, ειδικά το χειμώνα; Μπορείτε να κατηγορήσετε τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού αέρα και του εσωτερικού αέρα. Αυτή η διαφορά άλλωστε ενθαρρύνει τη συμπύκνωση και την υγρασία σε τοίχους και παράθυρα. Εκτός από αυτό, οι πλημμύρες, οι διαρροές σωλήνων ή οροφής, η ακατάλληλη μόνωση κ.λπ. μπορούν να δημιουργήσουν έναν τόνο συσσώρευσης νερού μέσα στους τοίχους σας – ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μούχλας και λεκέδων. Το δομικό ξύλο μπορεί να σαπίσει ή η γυψοσανίδα σας μπορεί να διογκωθεί. Εάν η υγρασία εισέλθει στη μόνωση σας, δεν θα λειτουργήσει σωστά. Ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιά από το νερό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία σας και καταστρέφει τη δομή του ακινήτου σας. Επομένως, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα προτού αυτή η υγρασία καταστρέψει τη δομική ακεραιότητα του κτιρίου σας, οδηγήσει σε επικίνδυνες μούχλες και μύκητες ή προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις. Θα σας παρουσιάσω 7 χρήσιμες συμβουλές για να αφαιρέσετε και να διορθώσετε την υγρασία και την μούχλα στους τοίχους!

- Διαφήμιση -

Σε περίπτωση που αγοράζετε ένα σπίτι, είναι σημαντικό να ελέγξετε προσεκτικά για περιοχές που μπορεί να είναι απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τη βροχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν θα θέλετε να εισχωρήσει υγρασία στη δομή του σπιτιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά κατεστραμμένους τοίχους. Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι: όσο μεγαλύτερο είναι το σπίτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα διαρροής. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας από την υγρασία (DPC) και δεν φαίνεται ή δεν μυρίζει υγρασία, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει επιπλέον υγρασία. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές συμβουλές και κόλπα για το στέγνωμα των τοίχων και την πρόληψη περαιτέρω ζημιών στο μέλλον. Αλλά πρώτα, ας κάνουμε μια σχετική ερώτηση.

τι προκαλεί τους υγρούς τοίχους στο εσωτερικό του σπιτιού;

Η επιστήμη πίσω από την υγρασία στους τοίχους είναι εύκολα κατανοητή. Συμβαίνει όταν εισέρχεται υπερβολική υγρασία και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι σας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συμπύκνωση, οι διαρροές και η ανεπαρκής αποστράγγιση είναι γενικά οι πιο κοινές αιτίες προβλημάτων υγρασίας. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε όταν θέλετε να αφαιρέσετε την υγρασία από τους τοίχους. Και, αυτός είναι ο λόγος που συγκεντρώσαμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να σας βοηθήσουμε να διορθώσετε αυτό το κοινό πρόβλημα και να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας.

πώς να αποτρέψετε την υγρασία στους τοίχους

Η πρόληψη των υγρών τοίχων δεν είναι δύσκολη αν ξέρετε πώς να το κάνετε. Ξεκινήστε με τον εντοπισμό των σημείων όπου είναι πιθανό να συσσωρευτεί υγρασία. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να διατηρείτε αυτές τις περιοχές καθαρές και στεγνές – και να απαλλαγείτε από το πρόβλημα υγρασίας στον τοίχο.

αερίστε σωστά το σπίτι σας

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αερίσετε το σπίτι σας για να το διατηρήσετε χωρίς υγρασία σε μεγάλο βαθμό. Γνωρίζατε ότι ακόμη και απλές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αναπνοή, το μπάνιο, το μαγείρεμα, το στέγνωμα σε στεγνωτήριο κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν σχηματισμό υγρασίας στους τοίχους; Είναι γεγονός ότι όλο αυτό το νερό πρέπει να πάει κάπου. Εάν δεν μπορεί να βγει από το σπίτι σας, θα λιμνάσει. Δεν σας λέμε να αλλάξετε εντελώς τις συνήθειές σας και να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας, αλλά μπορείτε, φυσικά, να εξαερώσετε το σπίτι σας για να αφαιρέσετε την υγρασία. Ειδικά, την κουζίνα και τα μπάνια σας.

Συμβουλή: Ελέγξτε για μούχλα στην οροφή του μπάνιου σας ή γύρω από τα κουφώματα. Είναι σημάδι ότι οι υδρατμοί δεν μπορούσαν να διαφύγουν και πρέπει να λάβετε διορθωτικά μέτρα.

βελτιώστε τη μόνωση σας

Ένας πρακτικός τρόπος πρόληψης της υπερβολικής υγρασίας είναι η τοποθέτηση παραθύρων με διπλά τζάμια με δύο στρώσεις γυαλιού. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τη μόνωση και θα βοηθήσει στη μείωση της απώλειας θερμότητας. Σε περίπτωση που τοποθετείτε νέα διπλά τζάμια, επιμείνετε σε αεραγωγούς και κρατήστε τους ανοιχτούς. Αυτοί οι αεραγωγοί στο επάνω μέρος των παραθύρων παρέχουν στον υγρό αέρα την ευκαιρία να διαφύγει. Μπορείτε πάντα να τα κλείσετε όποτε σας βολεύει.

τοποθετήστε ανεμιστήρες στο μπάνιο

Εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα μπάνιου και θυμηθείτε να τον ενεργοποιείτε κάθε φορά που κάνετε ντους με ατμό. Αυτό εξασφαλίζει ξηρό αέρα και αποτρέπει τη συσσώρευση υπερβολικής υγρασίας στους τοίχους.

πάρτε έναν αφυγραντήρα

Ένας αφυγραντήρας απορροφά όλη την υγρασία στο δωμάτιο και αποτρέπει την υγρασία και τη μούχλα. Εάν έχετε φορητό, μπορείτε να μετακινήσετε το μηχάνημα από δωμάτιο σε δωμάτιο (περίπου 24-36 ώρες σε κάθε δωμάτιο) όποτε νιώθετε την ανάγκη. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε υγραντήρα για τους χειμερινούς μήνες, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κλειστά δωμάτια όπου η υγρασία είναι υψηλή.

Συμβουλή: Ένας αφυγραντήρας βοηθά ακόμη και στο στέγνωμα των ρούχων σας σε εσωτερικούς χώρους, ρουφώντας το νερό από τα βρεγμένα ρούχα.

ανακατευθύνετε το υπερβολικό νερό μακριά από το σπίτι σας

Μπορείτε να σταματήσετε όλα τα μονοπάτια του βρόχινου νερού στο σπίτι σας διασφαλίζοντας ότι η στέγη σας είναι σε άριστη κατάσταση. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας έχει μια ευρύτερη προεξοχή για να κρατάτε τη βροχή μακριά από τους τοίχους και τα παράθυρά σας. Θέλετε άλλη μια συμβουλή για να κρατήσετε το νερό της βροχής μακριά από τους τοίχους του υπογείου; Βεβαιωθείτε ότι όλο το νερό που βγαίνει από τη στέγη σας κατευθύνεται μακριά από το σπίτι σας δημιουργώντας μια κλίση γύρω από το σπίτι σας. Μπορεί να χρειαστεί να ανακατευθύνετε τα κάτω στόμια ή να εγκαταστήσετε αποχετεύσεις για να ανακατευθύνετε προβλήματα επιφανειακών υδάτων. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τυχόν συμπύκνωμα που στάζει από το κλιματιστικό σας διοχετεύεται σωστά για να αποστραγγιστεί από το σπίτι σας.

φροντίστε όλες τις διαρροές

Εάν θέλετε να αποτρέψετε την υγρασία στους τοίχους, η επισκευή της διαρροής νερού είναι σημαντική. Οι περισσότερες διαρροές προκαλούνται από προβλήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων. Μια μπανιέρα με διαρροή, νεροχύτης ή συσκευές που χρησιμοποιούν το νερό, όπως τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων είναι συνήθως ο ένοχος. Επιπλέον, το νερό μπορεί να εισχωρήσει κρυφά μέσα από τις διεισδύσεις της οροφής, όπως φεγγίτες, αεραγωγούς ή καμινάδες – προκαλώντας υγρούς τοίχους.

Πρέπει να προσδιορίσετε την πηγή της διαρροής. Εάν δεν μπορείτε, προσλάβετε έναν επαγγελματία και επιδιορθώστε το πρόβλημα. Μην επιχειρήσετε να κάνετε DIY με κατεστραμμένους σωλήνες ή υδρορροές. Αυτό το είδος πολύπλοκης εργασίας θα απαιτήσει τις δεξιότητες ενός υδραυλικού.

εγκαταστήστε μεγάλα παράθυρα

Όταν σκέφτεστε να εξαερίσετε για να αφαιρέσετε την υγρασία, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε από πού θα προέλθει ο αέρας αντικατάστασης και πώς θα εισέλθει στο σπίτι σας. Διατηρήστε τους εσωτερικούς σας χώρους καλά αεριζόμενους τοποθετώντας μεγάλα παράθυρα και πόρτες. Κρατήστε τα ανοιχτά για να μπει αρκετό φως και αέρας. Μην αφήνετε τη θεραπεία παραθύρων σας να περιορίζει το φυσικό φως. Το φως του ήλιου μπορεί να διατηρήσει τον εσωτερικό αέρα σε υγιές επίπεδο υγρασίας χωρίς να αυξήσει το ενεργειακό σας κόστος.

μερικές ακόμη προληπτικές συμβουλές

Ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των φυτών εσωτερικού χώρου στο σπίτι σας καθώς απελευθερώνουν υδρατμούς, οδηγώντας σε υγρό αέρα και επίσης συλλαμβάνουν την υγρασία από τον αέρα.

Να στεγνώνετε πάντα τα ρούχα σας έξω.

Επενδύστε σε καλά συστήματα εκροής και υδρορροών.

- Διαφήμιση -