14 τρόποι για να απαλλαγείτε από τις γρατζουνιές σε κάθε επιφάνεια

Πολλές φορές κάνουμε απρόσεκτες κινήσεις με αποτέλεσμα να προκαλούμε γρατζουνιές σε διάφορες επιφάνειες όπως γυαλί, πλαστικό ή ξύλο! Το μυαλό μας αμέσως πηγαίνει στην καταστροφή και πως αυτό που συνέβη δεν διορθώνεται! Δεν είναι όμως πάντα έτσι! Αν η γρατζουνιά που κάναμε δεν είναι τόσο βαθιά, τότε υπάρχουν τρόποι να διορθώσουμε την κατάσταση…Θα σας παρουσιάσω 14 τρόπους για να απαλλαγείτε από τις γρατζουνιές σε κάθε επιφάνεια!

- Διαφήμιση -

γυάλινες επιφάνειες

Για να αφαιρέσετε ή να συγκαλύψετε μικρές γρατζουνιές σε γυάλινες επιφάνειες, χρησιμοποιήστε μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

οδοντόκρεμα

Βάλτε λίγη οδοντόκρεμα (χωρίς κόκκους ή λευκαντικό) σε ένα βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος και τρίψτε το απαλά στη γυάλινη επιφάνεια κάνοντας κυκλικές κινήσεις για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Αφαιρέστε τα ίχνη της οδοντόκρεμας με νερό.

φυτικό έλαιο

Η εφαρμογή ενός λεπτού στρώματος φυτικού ελαίου σε ένα πανί από μικροΐνες ή ένα βαμβάκι και τρίψιμο απαλά στην επιφάνεια για λίγα δευτερόλεπτα βοηθάει να απαλλαγείτε προσωρινά από τις ρηχές γρατζουνιές. Μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα βαζελίνης.

μαγειρική σόδα

Φτιάξτε τη δική σας πάστα γυαλίσματος αναμειγνύοντας μαγειρική σόδα με μικρή ποσότητα νερού. Εφαρμόστε την πάστα στη γυάλινη επιφάνεια και, στη συνέχεια, σκουπίστε τη γδαρμένη περιοχή χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβακερό ή μάλλινο ύφασμα. Αφαιρέστε απαλά την περίσσεια πάστας με ένα υγρό πανί.

γυαλιστικά παρμπρίζ

Τα γυαλιστικά παρμπρίζ μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά για την εξάλειψη των γρατζουνιών σε γυάλινες επιφάνειες. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες, αφού προηγουμένως βεβαιωθείτε ότι η χημική σύνθεση του προϊόντος είναι κατάλληλη για αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο επιφάνειας.

δερμάτινα είδη

Οι γρατζουνιές σε δερμάτινες επιφάνειες είναι πολύ συχνές. Εάν η ζημιά δεν είναι πολύ σοβαρή, μπορείτε εύκολα να την επισκευάσετε στο σπίτι.

βρεφικό λάδι και μπατονέτα

Πάρτε λίγο φυτικό ή βρεφικό λάδι και απλώστε το στην γρατζουνισμένη επιφάνεια χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα. Τρίψτε το λάδι στην επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις και μετά αφήστε το να στεγνώσει. Σκουπίστε τα υπολείμματα λαδιού με ένα καθαρό πανί. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε τη διαδικασία.

βερνίκι νυχιών

Ένας άλλος τρόπος για να συγκαλύψετε τις γρατζουνιές σε μια δερμάτινη επιφάνεια είναι χρησιμοποιώντας βερνίκι νυχιών. Επιλέξτε ένα γυαλιστικό χρώματος που ταιριάζει με το χρώμα του δέρματος και εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στην κατεστραμμένη περιοχή με μια οδοντογλυφίδα.

κερί μέλισσας

Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές με τη βοήθεια του κεριού της μέλισσας. Ζεστάνετε το κερί και εφαρμόστε το στην γρατζουνιά. Σκουπίστε την κατεστραμμένη επιφάνεια με ένα πανί. Καλύψτε τα σημάδια επεξεργασίας με κερί βάφοντάς τα με μαρκαδόρο ή βερνίκι παπουτσιών της απόχρωσης που ταιριάζει με το δέρμα.

ξύλινες επιφάνειες

Για να αποκρύψετε ή να αφαιρέσετε γρατζουνιές σε ξύλινες επιφάνειες, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

ιώδιο

Εάν αντιμετωπίζετε γρατζουνιές σε σκούρο ξύλο, το ιώδιο σίγουρα θα σας βοηθήσει. Αραιώστε το με νερό και εφαρμόστε το διάλυμα στις κατεστραμμένες περιοχές χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα. Εάν είναι απαραίτητο, τελειώστε επικαλύπτοντας τις γρατζουνιές με βερνίκι.

καρυδόψιχα

Μια άλλη επιλογή είναι να πάρετε μισή καρυδόψιχα και να την τρίψετε στις κατεστραμμένες περιοχές. Όταν οι γρατζουνιές σκουρύνουν, σκουπίστε τες με ένα πανί και στη συνέχεια περάστε με ένα άχρωμο βερνίκι.

μαγιονέζα

Εάν μια ξύλινη επιφάνεια ραγίσει, μπορεί να αποκατασταθεί στην αρχική της εμφάνιση χρησιμοποιώντας μαγιονέζα. Βάλτε λίγο από αυτό το προϊόν σε ένα κομμάτι βαμβάκι, εφαρμόστε το στην περιοχή που έχει ραγίσει και, αφού αφαιρέσετε την περίσσεια, αφήστε το να δράσει για 2-3 ημέρες. Το ξύλο θα φουσκώσει λίγο, με αποτέλεσμα οι ρωγμές να κλείσουν.

πλαστικές επιφάνειες

Και εδώ είναι μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές από πλαστικές επιφάνειες:

πιστολάκι μαλλιών

Οι γρατζουνιές σε λείες πλαστικές επιφάνειες μπορούν να κρυφτούν με ένα συνηθισμένο πιστολάκι μαλλιών. Ρυθμίστε το σε ελάχιστη ισχύ και κατευθύνετε τη ροή του ζεστού αέρα κατά μήκος της γρατσουνιάς. Εάν είναι απαραίτητο, αυξήστε τη θερμοκρασία μέχρι να αρχίσουν να εξαφανίζονται τα σημάδια. Περιμένετε 10-15 λεπτά και, στη συνέχεια, γυαλίστε την επιφάνεια για να καταστήσετε τις γρατσουνιές εντελώς αόρατες.

γυαλιστικά αυτοκινήτων

Τα γυαλιστικά αυτοκινήτων μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στην αποκατάσταση γρατζουνισμένων πλαστικών αντικειμένων. Αφαιρέστε τυχούσες βρωμιές από την κατεστραμμένη περιοχή και, στη συνέχεια, εφαρμόστε το προϊόν. Ολοκληρώστε γυαλίζοντας την επιφάνεια με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδια.

μεταλλικές επιφάνειες

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μεταλλικών επιφανειών, ενδέχεται να απαιτούνται ποικίλες προσεγγίσεις για την αποκατάστασή τους. Για να απαλλαγείτε από γρατζουνιές σε κοσμήματα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία κοσμηματοπώλη. Από την άλλη πλευρά, οι κατεστραμμένες επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα (inox) μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία στο σπίτι.

Οι γρατζουνιές σε ανοξείδωτο χάλυβα μπορούν να εξαλειφθούν με μία οδοντόκρεμα. Εφαρμόστε την στην κατεστραμμένη περιοχή και τρίψτε με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες ή ένα μαλακό πανί κατά μήκος της υφής του μετάλλου. Σκουπίστε τυχόντα υπολείμματα οδοντόκρεμας με ένα καθαρό υγρό πανί.

Ενώ πειραματίζεστε με οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους, να έχετε κατά νου ότι καμία από αυτές δεν θα βοηθήσει στην εξάλειψη των βαθιών γρατσουνιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε επαγγελματίες ή να αντικαταστήσετε το κατεστραμμένο προϊόν.

- Διαφήμιση -