8 χρήσιμες συμβουλές για να καθαρίσετε το σπίτι σας σε βάθος

Ο σχολαστικός και βαθύς καθαρισμός του σπιτιού περιλαμβάνει το να καθαρίσετε τις γωνίες, κάτω από τα έπιπλα, να πετάξετε ό,τι δεν είναι χρήσιμο και πολλά άλλα. Δεν είναι μια δουλειά που θα κάνετε καθημερινά, γιατί χρειάζεται τουλάχιστον μια ολόκληρη μέρα. Για να μειώσετε αυτόν τον χρόνο, ακολουθούν μερικές συμβουλές.

- Διαφήμιση -

Το ξεσκόνισμα, το πλύσιμο πιάτων και το σκούπισμα είναι όλες καθημερινές δουλειές που μπορούν να γίνουν σε μια μέρα. Εξάλλου, δεν απαιτούν πολύ χρόνο και δεν είναι τόσο εξαντλητικές όσο ο βαθύς καθαρισμός του σπιτιού. Ωστόσο, ο βαθύς καθαρισμός περιλαμβάνει εργασίες που απαιτούν σχολαστικότητα, επομένως ώρες και μέρες μπορεί να είναι απαραίτητες εάν θέλετε να κάνετε το σπίτι σας σαν καινούργιο.

Για να εκτελέσετε αυτόν τον βαθύ καθαρισμό, χρειάζεστε περισσότερα από μια σκούπα και ένα ξεσκονόπανο. Δεν μιλάμε μόνο για τον καθαρισμό των σκευών. Μιλάμε επίσης για υπομονή και αντοχή, γιατί η σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει η τακτοποίηση του σπιτιού είναι συγκρίσιμη με την άσκηση.

η σημασία του βαθέος καθαρισμού

Ο στόχος στον βαθύ καθαρισμό είναι η απολύμανση και η πλήρης απαλλαγή από τη βρωμιά που εισβάλλει στις γωνίες και στα μέρη του σπιτιού που δεν είναι ορατά με το πρώτο μάτι. Διαφέρει από τον καθημερινό καθαρισμό, γιατί περιλαμβάνει πολύ περισσότερα, όπως π.χ. πόρτες, καμινάδες, παράθυρα και υδρορροές.

Για βαθύ καθαρισμό, πρέπει να προετοιμαστείτε με προϊόντα, εργαλεία και κυρίως να οργανωθείτε με άφθονο χρόνο. Τουλάχιστον, πιθανότατα θα περάσετε μια ολόκληρη μέρα καθαρίζοντας αντικείμενα, απορρίπτοντας ό,τι δεν χρησιμοποιείτε, επισκευάζοντας ό,τι είναι κατεστραμμένο και, γενικά, θα κάνετε περισσότερα πράγματα από αυτά που συνήθως συνεπάγεται ο συμβατικός καθαρισμός.

Η διαδικασία καλύπτει όλα τα δωμάτια και μερικά απαιτούν περισσότερη παρέμβαση από άλλα. Όσο κουραστικό κι αν φαίνεται, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε καθαρισμούς αυτού του τύπου τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ειδικά αν υποφέρετε από αλλεργίες ή ζείτε με κάποιον που έχει αλλεργίες. Σε αυτή την περίπτωση, οι ουσίες που υπάρχουν στην οικιακή σκόνη, τα ακάρεα σκόνης, τους μύκητες και τη μούχλα μπορούν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να καταπολεμηθούν όμως μέσω του καθαρισμού.

είναι όλα θέμα οργάνωσης

Κάντε μια λίστα δραστηριοτήτων ανά δωμάτιο, ώστε να διαγράφετε τις εργασίες καθώς τις ολοκληρώνετε. Μπορείτε να ορίσετε μια προθεσμία για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας. Εάν χρειάζεστε επιπλέον χρόνο και εάν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, μην αναβάλλετε την εργασία. Θα συσσωρευτεί για την επόμενη μέρα και θα επιδεινώσει τις συνθήκες του δωματίου. Είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα σε δραστηριότητες και δωμάτια που απαιτούν περισσότερο καθαρισμό.

δώστε προτεραιότητα στα δωμάτια υψηλής συχνότητας

Η κουζίνα, τα μπάνια και το χωλ είναι δωμάτια που συνεχώς χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Ως εκ τούτου, τείνουν να μαζεύουν την περισσότερη βρωμιά. Αυτά είναι που πρέπει να δίνεται αρκετή προσοχή στον βαθύ καθαρισμό. Εξάλλου, μειώνετε τη δέσμευση που απαιτείται αν φροντίζετε για τον τακτικό καθαρισμό τους. Το ίδιο ισχύει και για αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά: παιδικά παιχνίδια, πληκτρολόγιο υπολογιστή, χειρολαβές θυρών και επιφάνειες εστιών. Φυσικά ή εμπορικά απολυμαντικά που απλώνονται με ένα πανί σε αυτές τις επιφάνειες μπορούν να τις κάνουν καινούργιες.

κρατήστε την κουζίνα τακτοποιημένη

Μην πηγαίνετε για ύπνο με βρώμικη κουζίνα. Αυτή η συνήθεια εξοικονομεί ώρες εργασίας όταν καθαρίζετε σε βάθος, γιατί αν δεν το κάνετε θα πρέπει να αδειάζετε τα ράφια και να καθαρίζετε τα λίπη, χάνοντας έτσι αρκετό χρόνο.

καθαρίστε κάτω από τα έπιπλά σας μία φορά το μήνα

Το κλειδί για τον βαθύ καθαρισμό του σπιτιού είναι να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τα έπιπλα, ειδικά εκείνα τα κομμάτια που δεν μετακινείτε ποτέ. Πηγαίνετε από πάνω τους συχνά για σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Τα μικρόβια άλλωστε βρίσκουν έναν ιδανικό βιότοπο κάτω από αυτά τα μέρη.

καθαρίστε το ψυγείο

Δεν μπορείτε να ξεχάσετε το ψυγείο κατά τη διάρκεια ενός βαθύ καθαρισμού. Για να καθαρίσετε το ψυγείο, αποσυνδέστε το από την πρίζα και βγάλτε ό,τι αποθηκεύετε σε αυτό και μετά βυθίστε ένα πανί σε 1 λίτρο ζεστό νερό σε συνδυασμό με λεμόνι και μαγειρική σόδα. Αυτό το μείγμα εξαλείφει τις άσχημες μυρωδιές. Τέλος, ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε πριν επιστρέψετε τα φαγητα στη συσκευή.

καθαρίστε και οργανώστε τις ντουλάπες

Ενώ τεχνικές όπως το batch dressing βοηθούν στη διατήρηση της τάξης στην ντουλάπα, είναι ένα από τα βασικά σημεία του σπιτιού που προσφέρεται για τη συσσώρευση ρούχων και σκόνης. Ξεφορτωθείτε τα ρούχα που δεν φοράτε και πλύνετε αυτά που μυρίζουν. Όπως προτείνουν οι περισσότερες μέθοδοι οργάνωσης, το να αφιερώσετε μια μέρα την εβδομάδα για να επιθεωρήσετε τη ντουλάπα σας βοηθά να έχετε λιγότερα να κάνετε όταν είναι ώρα για βαθύ καθαρισμό.

κάντε την καθαριότητα του μπάνιου μια τακτική συνήθεια

Οι βρύσες, το ντους, η τουαλέτα… όλο το μπάνιο πρέπει να παραμένει καθαρό. Περιττό να πούμε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα θέμα υγείας, λόγω του πολλαπλασιασμού των μικροβίων που μπορεί να προκύψουν σε αυτά τα μέρη. Όταν είναι ώρα για βαθύ καθαρισμό, χάνετε λιγότερο χρόνο εάν αυτοί οι χώροι είναι καθαροί, γιατί η βαριά εργασία είναι συχνά η απολύμανση τοίχων και δαπέδου.

καθαρίστε τους τοίχους και τις οροφές

Ο βαθύς καθαρισμός δεν είναι μόνο για δάπεδα, κρεβάτια ή ντουλάπες. Οι τοίχοι και οι οροφές είναι εκεί που υφαίνουν οι ιστοί αράχνης, μαζεύεται σκόνη και κατακάθεται η υγρασία. Καθαρίστε τα από κάτω προς τα πάνω, φτάνοντας μέχρι τους ανεμιστήρες και τα φωτιστικά που είναι ενσωματωμένα σε αυτά. Σφουγγαρίστε στη συνέχεια με ένα υγρό σφουγγάρι και υγρό σαπούνι και νερό. Εάν καθαρίζετε συχνά τους τοίχους, όταν έρθει η ώρα για τον «μεγάλο καθαρισμό», η αγγαρεία θα μειωθεί. Οι τοίχοι θέλουν προσοχή, ειδικά εκείνοι στο μπάνιο που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της συνεχούς υγρασίας.

- Διαφήμιση -