Καθαρίζουμε σωστά και αποτελεσματικά την καμπίνα του ντους από μούχλα και βρωμιά με φυσικά υλικά

Το χώμα και τα υπολείμματα σαπουνιού, καθώς και το ωίδιο και η μούχλα, μπορούν εύκολα να συσσωρευτούν σε μία ντουζιέρα. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού του ντους. Πολλά μικρόβια που βρίσκονται στα μπάνια μπορεί να προέρχονται από ή πάνω στην τουαλέτα λόγω του φαινομένου του αερολύματος, τα βακτήρια ευδοκιμούν οπουδήποτε υπάρχει υγρό, σκοτεινό περιβάλλον. Η προστασία του νοικοκυριού σας από τα επιβλαβή μικρόβια του μπάνιου είναι εύκολη αν ξέρετε πώς να καθαρίζετε τη ντουζιέρα σας. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πλένουν το βρώμικο ντους τους με τον σωστό τρόπο. Ούτε χρησιμοποιούν το καλύτερο καθαριστικό ντους. Θα σας δείξω πως να καθαρίζετε σωστά και αποτελεσματικά την καμπίνα του ντους από μούχλα και βρωμιά με φυσικά υλικά!

- Διαφήμιση -

ποιο καθαριστικό ντους λειτουργεί καλύτερα

Τα προϊόντα καθαρισμού μπάνιου έχουν προχωρήσει πολύ από την εποχή των γιαγιάδων και των μαμάδων μας. Τα παλιά καλά χρόνια, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν σκόνη καθαρισμού για να καθαρίσουν πολλά πράγματα γύρω από το σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της ντουζιέρας. Η χλωρίνη και η αμμωνία ήταν επίσης δημοφιλή.

Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιούν μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα καθαρισμού, ειδικά στα μπάνια. Όποια καθαριστικά ή μεθόδους κι αν επιλέξετε, θα αποκομίσετε τα οφέλη ενός καθαρού ντους και ενός καθαρού σπιτιού.

Αν ψάχνετε για ένα μη τοξικό καθαριστικό ντους για να καθαρίσετε το δάπεδο του ντους με πλακάκια, δοκιμάστε έναν συνδυασμό μαγειρικής σόδας και λευκού ξυδιού. Το ξύδι από μόνο του μειώνει τους λεκέδες από σκληρό νερό στο πάτωμα του ντους.

Το απορρυπαντικό πιάτων είναι ένα άλλο κοινό συστατικό στα σπιτικά καθαριστικά ντους. Ακόμα, φυσικά, μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα προκατασκευασμένο διάλυμα καθαρισμού.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ντους έχουν επίσης αλλάξει. Ενώ μπορείτε ακόμα να βρείτε δάπεδα ντους με πλακάκια, σήμερα, δεν είναι ασυνήθιστο να δείτε περιβάλλοντες ντους και δάπεδα κατασκευασμένα από ακρυλικό, υαλοβάμβακα και ακόμη και φυσική πέτρα.

Κάθε ένα από αυτά τα υλικά απαιτεί έναν συγκεκριμένο τύπο καθαριστικού ντους. Η χρήση του λάθος διαλύματος ή μεθόδου καθαρισμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και δαπανηρή ζημιά.

γνωρίστε το ντους σας

Γνωρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι υλικών για την κατασκευή περιβαλλόντων και δαπέδων ντους, θα θελήσετε να εξοικειωθείτε με το τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε τύπο υλικού. Πρώτα, βρείτε με τι είδους υλικό έχετε να κάνετε και, στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές καθαρισμού ντους:

κεραμικό πλακάκι

Το καλύτερο καθαριστικό πλακιδίων για πλακάκια ντους είναι το λευκό ξύδι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε γυαλισμένα κεραμικά πλακίδια χωρίς να ανησυχείτε για φθορά της επιφάνειας. Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα 50/50 από λευκό ξύδι και νερό.

ακρυλικό

Οι ακρυλικοί τοίχοι ντους είναι ανθεκτικοί στο νερό, αλλά μπορεί να έχουν μια επίστρωση που μπορεί να καταστρέψετε χρησιμοποιώντας λάθος καθαριστικά. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι και μαγειρική σόδα, σκόνη βόρακα, απορρυπαντικό πιάτων ή λευκό ξύδι. Πάντα να επιλέγετε μη λειαντικά καθαριστικά.

fiberglass

Τα ίδια είδη καθαρισμού της ντουζιέρας που προτείνονται για τον καθαρισμό των ακρυλικών ντους λειτουργούν και για ντους από υαλοβάμβακα. Αν και είναι σπάνιο να έχετε προβλήματα μούχλας με αυτό το υλικό, εάν παρατηρήσετε μούχλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα χλωρίνης.

φυσική πέτρα

Μην χρησιμοποιείτε λευκό ξύδι ή άλλα όξινα διαλύματα καθαρισμού σε πλακάκια ντους ή πλάκες από φυσική πέτρα. Τα οξέα σε αυτά τα διαλύματα μπορούν να διασπάσουν το σφραγιστικό πλακιδίων οδηγώντας σε αποχρωματισμό. Το ίδιο θα κάνουν και τα scrub με υγρά. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό πιάτων ή καθαριστικό πλακιδίων. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα πανί μικροινών, μαλακό σφουγγάρι ή μαγική γόμα για να αποφύγετε τις γρατζουνιές.

πώς να καθαρίσετε τον τοίχο της ντουζιέρας

Ανεξάρτητα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ντους σας, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά γενικά βήματα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες. Θυμηθείτε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το καθαριστικό ντους στα υλικά κατασκευής της ντουζιέρας σας.

Το να αφαιρείτε το σαπούνι, τα μπουκάλια σαμπουάν, τα σφουγγάρια μπάνιου και οτιδήποτε άλλο κρατάτε στο ντους πριν καθαρίσετε είναι πάντα το καλύτερο. Δεν θέλετε να χρειαστεί να εργαστείτε γύρω από τα αξεσουάρ μπάνιου σας.

Στη συνέχεια, καθαρίστε την αποστράγγιση των μαλλιών. Επίσης, ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα. Τώρα, είστε έτοιμες να ασχοληθείτε με το καθάρισμα. Εδώ είναι τα βασικά βήματα:

Αφαιρέστε τη σκόνη και τη βρωμιά με ένα καθαρό, στεγνό πανί από μικροΐνες

Ξεπλύνετε τον τοίχο του ντους με νερό

Εφαρμόστε το διάλυμα καθαρισμού στους τοίχους και στο πάτωμα του ντους

Αφήστε το καθαριστικό να καθίσει για 3-5 λεπτά

Καθαρίστε με ένα πανί, σφουγγάρι ή βούρτσα

Ψεκάστε τη ντουζιέρα με ζεστό νερό

Συμβουλή: Βοηθήστε στην πρόληψη της συσσώρευσης υπολειμμάτων σαπουνιού και λεκέδων από σκληρό νερό χρησιμοποιώντας ένα μάκτρο για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα νερού και σαπουνιού μετά από κάθε ντους.

καθαρισμός βουλωμένης κεφαλής ντους

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από να κάθεστε κάτω από ένα ρεύμα ζεστού νερού όταν είστε ιδρωμένοι ή έχετε μια κουραστική μέρα. Τι θα κάνετε αν αυτή η σταθερή ροή νερού δεν έχει ιδιαίτερη πίεση;

Δεν είναι ασυνήθιστο οι εναποθέσεις σκληρού νερού να φράξουν μια κεφαλή ντους. Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα καθαρισμού για να διατηρήσετε τη ροή του νερού:

Αφαιρέστε την κεφαλή ντους

Γυρίστε ανάποδα και ξεπλύνετε με νερό για να χαλαρώσουν τα υπολείμματα

Τρίψτε με ξύδι και οδοντόβουρτσα

Αφαιρέστε τα ιζήματα ορυκτών από το ακροφύσιο με μια οδοντογλυφίδα

Μουλιάστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας όλη τη νύχτα σε διάλυμα ξυδιού και μαγειρικής σόδας

Ξεπλύνετε και επανασυναρμολογήστε

Εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την κεφαλή του ντους, γεμίστε μια πλαστική σακούλα μικρού μεγέθους με το διάλυμα καθαρισμού, στερεώστε την με ένα λαστιχάκι και μουλιάστε την κεφαλή της ντουζιέρας.

Συμβουλή: Εάν έχετε κεφαλή ντους με ορείχαλκο, χρυσό ή νικέλιο, μην μουλιάζετε για περισσότερο από 30 λεπτά για να μην καταστρέψετε το φινίρισμα.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη ντουζιέρα σας

Γενικά, θα πρέπει να καθαρίζετε το ντους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης μούχλας, βρωμιάς και αφρού σαπουνιού. Ο εβδομαδιαίος καθαρισμός σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε την περιοχή του ντους απολυμασμένη.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε έναν βαθύ καθαρισμός της ντουζιέρας σας δύο φορές το μήνα. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγη ώρα για να κάνετε τη δουλειά σωστά.

Ο βαθύς καθαρισμός αποτελείται από τα ακόλουθα:

Αφαιρέστε τη μούχλα και το ωίδιο

Καθαρίστε τα πλακάκια και τους αρμούς

Καθαρίστε την πόρτα

Καθαρίστε την αποχέτευση

Καθαρίστε την κεφαλή ντους

Αφαιρέστε τους σκληρούς λεκέδες

- Διαφήμιση -