12 εκπληκτικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με νερό

Το νερό είναι γνωστό ως «ο καθολικός διαλύτης» επειδή μπορεί να διαλύσει μια μεγάλη ποικιλία ουσιών, όπως βρωμιά, λεκέδες και πολλές χημικές ουσίες. Πράγματι, το νερό είναι το καθαριστικό που επιλέγουμε για τις περισσότερες επιφάνειες μέσα και γύρω από το σπίτι. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα κοινά οικιακά αντικείμενα που το νερό μπορεί να καταστρέψει ή να αφήσει πίσω τους μη ελκυστικά σημεία και λεκέδες. Θα σας παρουσιάσω 12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με νερό!

- Διαφήμιση -

ξύλινα έπιπλα

Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει λεκέδες από νερό επάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού ή σε άλλες ξύλινες επιφάνειες. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι το νερό είναι εχθρός για τις ξύλινες επιφάνειες! Το ξύλο και το νερό δεν πρέπει να αναμειγνύονται. Το νερό μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα στα ξύλινα έπιπλά σας και να αφήσει σημεία αποχρωματισμού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διόγκωση, το σχίσιμο και το ράγισμα του ξύλου. Ξεσκονίζετε τακτικά τα ξύλινα έπιπλά σας με ένα πανί από μικροΐνες και χρησιμοποιείτε γυαλιστικό επίπλων καλής ποιότητας ή λάδι λεμονιού για να γυαλίζετε και να προστατεύετε το ξύλο.

δερμάτινες επιφάνειες

Οι δερμάτινες ταπετσαρίες, τα παπούτσια και οι μπότες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να συνεχίσουν να φαίνονται όπως όταν τα αγοράσατε! Το νερό δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει στην εξίσωση της καθαριότητα δερμάτινων επιφανειών γιατί μπορεί να αφήσει ανεπιθύμητες ραβδώσεις και κηλίδες στο δέρμα και μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει το ράγισμα του. Ομοίως, αποφύγετε τη χρήση φυσικών ελαίων όπως η ελιά και το λάδι καρύδας ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως το φυστικοβούτυρο και η μαγιονέζα για να γυαλίσετε τα δερμάτινα είδη σας. Παρά τη φήμη τους ως χρήσιμα καθαριστικά DIY, αυτά τα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να επιταχύνουν το σκάσιμο τους. Είναι καλύτερο να καθαρίζετε και να γυαλίζετε το δέρμα με ένα ειδικά σχεδιασμένο καθαριστικό.

χάλκινες και ασημένιες επιφάνειες

Ο χαλκός και το ασήμι μπορεί να φαίνονται αδιαπέραστα από τα υγρά, αλλά η χρήση νερού για τον καθαρισμό της αμαύρωσης θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη αμαύρωση. Οι περισσότερες χάλκινες και ασημένιες επιφάνειες οικιακής χρήσης έχουν υποστεί επεξεργασία με λάκα ή σφραγιστικό και με την πάροδο του χρόνου το νερό θα αφαιρέσει αυτό το προστατευτικό φράγμα. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα βερνίκι ειδικά σχεδιασμένο για τον καθαρισμό και την προστασία αυτών των μεταλλικών αντικειμένων.

μουσικά όργανα

Είτε καθαρίζετε ένα μουσικό όργανο με βάση το ξύλο, όπως ένα πιάνο, κιθάρα ή βιολί, είτε ένα μεταλλικό όργανο, όπως τρομπέτα, σαξόφωνο, κύμβαλα και άλλα παρόμοια, μείνετε μακριά από το νερό. Το νερό θα αποχρωματίσει και θα καταστρέψει τα ξύλινα όργανα και μπορεί να αφαιρέσει την προστατευτική επίστρωση από τα μέταλλα, προκαλώντας αμαύρωση και σκουριά του οργάνου. Για να διατηρήσετε αυτόν τον γλυκό ήχο και την οπτική γοητεία, χρησιμοποιήστε μόνο καθαριστικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για μουσικά όργανα.

μετάξι

Ορισμένα μεταξωτά αναφέρονται πως “πλένονται”, αλλά αυτό το λεπτό ύφασμα απαιτεί λίγο περισσότερο TLC από τα περισσότερα ρούχα σας. Εάν δεν είστε προσεκτικές, το πλύσιμο του μεταξιού με νερό μπορεί να οδηγήσει σε ραβδώσεις, κηλίδες και συρρίκνωση. Βουρτσίστε απαλά με μια μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τη σκόνη της επιφάνειας και μετά χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι που είναι ειδικά σχεδιασμένο για εύθραυστα υφάσματα. Πριν από το πλύσιμο, ελέγξτε τη σταθερότητα του χρώματος σε μια δυσδιάκριτη περιοχή. Εάν δεν είστε σίγουρες ότι μπορείτε να πλύνετε με ασφάλεια ένα μεταξωτό ρούχο στο σπίτι, πηγαίνετε σε ένα στεγνοκαθαριστήριο.

ηλεκτρονικά είδη

Τα σπίτια και οι ζωές μας είναι γεμάτα με ηλεκτρονικά gadget που τακτικά γεμίζουν βρωμιές και λαδιές. Αποφύγετε τη χρήση νερού για τον καθαρισμό αυτών των αντικειμένων, καθώς το νερό μπορεί να καταστρέψει μόνιμα τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Ένα μαλακό πανί από μικροΐνες μπορεί να αφαιρέσει την περισσότερη βρωμιά και τη σκόνη. Χρησιμοποιήστε οινόπνευμα σε μια καθαρή πετσέτα για πιο σκληρό grunge.

βελούδο και σουέτ

Τα μαλακά, ασαφή υφάσματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή για επικαλυμμένα έπιπλα, κουρτίνες και διακοσμητικά μαξιλάρια, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Το νερό μπορεί να αφήσει κηλίδες, ραβδώσεις και λεκέδες και μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του υφάσματος. Για να διατηρήσετε αυτά τα ασαφή υφάσματα καθαρά, σκουπίστε τα τακτικά με ηλεκτρική σκούπα και χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε την επιφανειακή βρωμιά. Για βαθύτερο καθάρισμα, ανάλογα με το εν λόγω ύφασμα, επιλέξτε ένα καθαριστικό ταπετσαρίας με αφρό, ένα πανί στεγνού καθαρισμού για το σπίτι ή ένα εξειδικευμένο καθαριστικό σουέτ.

πληκτρολόγιο υπολογιστή

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ένα τρομακτικό ποσοστό των ωρών μας μπροστά σε έναν υπολογιστή και δεν ακολουθούμε πάντα καλή υγιεινή του πληκτρολογίου, ρίχνοντας συχνά ψίχουλα και αφήνοντας λιπαρά δάχτυλα πάνω από τα πλήκτρα. Είναι καλή ιδέα να καθαρίζετε από καιρό σε καιρό όλα τα υπολείμματα φαγητού και τα δυσάρεστα υπολείμματα, αλλά μην το κάνετε αυτό με νερό, το οποίο μπορεί να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά στοιχεία του πληκτρολογίου. Αντίθετα, αφαιρέστε τη βρωμιά και τα ψίχουλα με ένα μαλακό πανί από μικροΐνες, μια μαλακή βούρτσα, μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια ειδικά σχεδιασμένη ηλεκτρική σκούπα πληκτρολογίου.

κάμερες και φακοί

Οι κάμερες είναι ευαίσθητος εξοπλισμός και οι φακοί μπορούν εύκολα να χαράξουν και να λεκιάσουν. Επομένως, κανένα από τα δύο δεν πρέπει να καθαρίζεται με νερό. Χρησιμοποιήστε ειδικά σχεδιασμένο χαρτί φακών για να διατηρήσετε τους φακούς χωρίς βρωμιά. Εάν ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της συσσωρευμένης βρωμιάς και της φθοράς στη φωτογραφική μηχανή σας, φροντίστε να την καθαρίσετε επαγγελματικά.

φωτιστικά και πρίζες

Νερό και ρεύμα δεν αναμειγνύονται. Όταν συναντιούνται, μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρή βλάβη, όπως ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε νερό όταν καθαρίζετε φωτιστικά, πρίζες και άλλο ηλεκτρικό εξοπλισμό στο σπίτι σας. Πάντα να απενεργοποιείτε την παροχή ρεύματος πριν καθαρίσετε τέτοια αντικείμενα, στη συνέχεια σκουπίστε με ένα μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά και χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να φυσήξετε τους εσωτερικούς χώρους.

τούβλο, στόκος και μάρμαρο

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι αυτά τα πέτρινα υλικά είναι τόσο σκληρά όσο και ο βράχος, αλλά οι επιφάνειες είναι στην πραγματικότητα αρκετά πορώδεις και υπόκεινται σε ζημιά από το νερό ή τις σκληρές χημικές ουσίες. Επίσης, το νερό αφαιρεί τυχόν προστατευτικό στεγανωτικό που μπορεί να έχει εφαρμοστεί κατά την εγκατάσταση και μπορεί να καταστρέψει και να χαλαρώσει τους αρμούς. Είναι καλύτερα να σκουπίζετε αυτές τις επιφάνειες τακτικά, να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να σκουπίζετε τη σκόνη και τη βρωμιά και, στη συνέχεια, να σκουπίζετε με ένα μαλακό πανί.

ξύλινα πατώματα

Παρόλο που τα περισσότερα δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι επικαλυμμένα με πολυουρεθάνη ή παρόμοιο σφραγιστικό, το νερό μπορεί να εισχωρήσει στο ξύλο, προκαλώντας πρήξιμο και αποχρωματισμό με την πάροδο του χρόνου. Το τακτικό σκούπισμα, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το ξεσκόνισμα με σφουγγαρίστρα μικροϊνών και η χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου καθαριστικού δαπέδου από σκληρό ξύλο θα διατηρήσουν τα δάπεδά σας σε κορυφαία μορφή. Εάν επιμένετε να πλένετε τα ξύλινα δάπεδά σας με νερό, βεβαιωθείτε ότι η σφουγγαρίστρα είναι απλώς υγρή, όχι βρεγμένη. Μην αφήνετε ποτέ το νερό να κάθεται σε ξύλινο πάτωμα.

- Διαφήμιση -