Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν σωστοί και λάθος τρόποι για να καθαρίσετε το σπίτι. Οι ρουτίνες που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το σπίτι γίνονται δεύτερη φύση μας. Μπορεί να μην σταματήσουμε ποτέ να σκεφτόμαστε αν το κάνουμε σωστά ή αν θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν στην πραγματικότητα μερικοί σωστοί και λάθος τρόποι για να ξεσκονίσετε, να σφουγγαρίσετε, να τρίψετε, να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα και να καθαρίσετε ουσιαστικά τα πάντα στο σπίτι. Θα σας παρουσιάσω 14 λάθη καθαρισμού που κάνουμε όλοι μας!

βερνίκι για τον καθαρισμό επίπλων

Το βερνίκι επίπλων, ενώ μυρίζει υπέροχα και κάνει τα ντουλάπια σας να φαίνονται λαμπερά, πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Τα περισσότερα βερνίκια επίπλων του εμπορίου περιέχουν μεγάλο ποσοστό λαδιού, το οποίο μπορεί να λερώσει και να κάνει τα δακτυλικά αποτυπώματα πιο εμφανή. Γενικά, ένα πανί, ελάχιστα βρεγμένο με νερό, θα αρκεί για τον γενικό καθαρισμό των ντουλαπιών σας.

τρίψιμο των λεκέδων στα χαλιά

Συμβαίνουν λεκέδες. Παντού. Ακόμα και στα χαλιά σου. Όταν γίνεται, αντισταθείτε στην επιθυμία να τρίψετε τον λεκέ. Αντίθετα, σκουπίστε όσο περισσότερο μπορείτε με μια καθαρή, στεγνή πετσέτα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό και στεγνώστε ξανά. Επαναλάβετε τη διαδικασία και εφαρμόστε αφαίρεση λεκέδων χαλιών εάν χρειάζεται, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

πλύσιμο παραθύρων μια ηλιόλουστη μέρα

Φαίνεται προφανές ότι πρέπει να καθαρίζετε τα παράθυρά σας όταν λάμπει ο ήλιος, ώστε να μπορείτε να δείτε τι κάνετε. Όμως, στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Ο καυτός ήλιος θα κάνει το καθαριστικό τζαμιών να εξατμιστεί γρήγορα και να προκαλέσει ραβδώσεις. Αντίθετα, περιμένετε μια συννεφιασμένη μέρα, όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 25 βαθμούς.

χρήση καθαριστικών σπρέι σε ηλεκτρονικά

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σπρέι όπως καθαριστικά τζαμιών σε ηλεκτρονικά είδη όπως τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα ή οθόνες LCD. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, όπως και οι ίνες ξύλου από χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα. Χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών αντί ή ελλείψει αυτού, ένα φίλτρο καφέ. Εάν χρειάζεστε το επιπλέον umpf ενός καθαριστικού, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα εντριβής. Και πάντα ψεκάζετε στο πανί σας, όχι στην οθόνη.

ανάμιξη αμμωνίας και χλωρίνης

Δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύετε προϊόντα καθαρισμού. Ειδικότερα ποτέ δεν πρέπει να εργάζεστε με ένα καθαριστικό με βάση την αμμωνία και ένα καθαριστικό με βάση τη χλωρίνη ταυτόχρονα. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε μπάνιο ή κουζίνα, γι’ αυτό ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα. Όταν οι ατμοί από την αμμωνία και τη χλωρίνη αναμειγνύονται μαζί, σχηματίζουν ένα τοξικό αέριο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

χρήση λειαντικών στη μπανιέρα και στα πλακάκια

Η χρήση λειαντικών καθαριστικών ή εργαλείων σε πλακάκια πορσελάνης και μπανιέρες είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος. Τα λειαντικά θα αφαιρέσουν την επίμονη βρωμιά, αλλά ταυτόχρονα θα θαμπώσουν το φινίρισμα. Αντισταθείτε λοιπόν στη χρήση αυτού του σφουγγαριού καθαρισμού στην μπανιέρα σας και επιλέξτε ένα μαλακό πανί και ένα μη λειαντικό υγρό καθαριστικό ή μια μη λειαντική σκόνη. Η μπανιέρα και το πλακάκι σας θα σας ευχαριστήσουν.

σφουγγάρισμα ξύλινου δαπέδου με νερό

Το νερό είναι ο εχθρός κάθε ξύλινου δαπέδου. Αν και είναι δελεαστικό να βγάλετε τη σφουγγαρίστρα και τον κουβά για να καθαρίσετε δάπεδα από σκληρό ξύλο και laminate, είναι επιβλαβές και όχι απλά απαραίτητο. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα συχνά με τα κατάλληλα εξαρτήματα και σφουγγαρίστε με ένα υγρό πανί όταν χρειάζεται.

σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα προς τη λάθος κατεύθυνση

Υπάρχει όντως λάθος τρόπος σκουπίσματος; Λοιπόν, υπάρχει καλύτερος τρόπος για την ηλεκτρική σκούπα. Μην σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα κάθετα στη σανίδα βάσης, διαφορετικά θα σπρώξετε βρωμιά κάτω από αυτήν που πιθανότατα θα κολλήσουν εκεί για πάντα. Αντίθετα, σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα παράλληλα με τη σανίδα βάσης στις άκρες του δωματίου. Στη συνέχεια, φροντίστε να αλλάξετε την κατεύθυνσή σας στη μέση του δωματίου και να ανασηκώσετε, να χωρίσετε και να ξεμπλέξετε τις ίνες.

ΔEITE
Εύκολος τρόπος για να καθαρίσουμε τη γυάλινη πόρτα της ντουζιέρας σε 5 μόλις βήματα!

δεν αφήνετε το βουρτσάκι της τουαλέτας να στεγνώσει

Πολλές βούρτσες τουαλέτας έρχονται σε βάση που τοποθετείται εύκολα πίσω από τη λεκάνη. Αντισταθείτε στην τοποθέτηση της βούρτσας τουαλέτας ακριβώς πίσω στη βάση αφού στριμώξετε το μπολ. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει σε όλα τα είδη βακτηρίων να αναπαραχθούν σε αυτό. Αντίθετα, αφήστε το να ακουμπήσει στο κάθισμα για να στεγνώσει πρώτα και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε το στο κουτί του.

χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες για να καθαρίσετε καθρέφτες

Μην χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες για να καθαρίσετε τους καθρέφτες σας. Οι χαρτοπετσέτες είναι εξαιρετικά απορροφητικές, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για τον καθαρισμό υγρών βρωμιών στους πάγκους. Αλλά αυτές οι σούπερ απορροφητικές ίνες θα αφήσουν πίσω τους ένα ραβδωτό χάος εάν χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες για να καθαρίσετε τους καθρέφτες σας. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε ένα πανί καθαρισμού από μικροΐνες για να σκουπίσετε το καθαριστικό γυαλιού όταν κάνετε αυτή τη δουλειά.

χρησιμοποιείτε ξύδι ως απολυμαντικό

Η χρήση του ξυδιού για τον καθαρισμό του σπιτιού είναι μια παλιά παράδοση και μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα συμβατικά προϊόντα καθαρισμού για πολλούς. Καθαρίζει τα λίπη και τα λάδια και είναι αποτελεσματικό σε ορισμένα βακτήρια. Δεν είναι, ωστόσο, άξιο υποκατάστατο ενός απολυμαντικού. Έτσι, εάν πρέπει να εξαλείψετε τα μικρόβια της γρίπης και των ιών, το ξύδι δεν πρέπει να είναι το καθαριστικό της επιλογής σας.

δεν καθαρίζετε την ηλεκτρική σας σκούπα

Θυμηθείτε να αδειάζετε και να καθαρίζετε τακτικά την ηλεκτρική σας σκούπα. Μια γεμάτη ηλεκτρική σκούπα δεν θα παρέχει αρκετή αναρρόφηση για να είναι αποτελεσματική στον καθαρισμό των χαλιών σας. Απλώς θα σπρώξετε περαιτέρω τη βρωμιά στα χαλιά σας. Αφού την αδειάσετε, βεβαιωθείτε ότι οι εύκαμπτοι σωλήνες είναι απαλλαγμένοι από εμπόδια και ότι οι βούρτσες είναι απαλλαγμένες από τρίχες και άλλα μπερδέματα.

καθαρίζετε τα δάπεδα πρώτα

Η σειρά με την οποία καθαρίζετε το σπίτι σας είναι εξίσου σημαντική. Φροντίστε όταν καθαρίζετε ένα δωμάτιο να εργάζεστε από πάνω προς τα κάτω. Μην σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα ένα πάτωμα πριν ξεσκονίσετε τα έπιπλα ή καθαρίσετε τους πάγκους. Θα μετακινήσετε μόνο ψίχουλα και σκόνη στο πάτωμα που θα ακυρώσουν την εργασία καθαρισμού δαπέδου που έχετε ήδη κάνει.

χρησιμοποιείτε το ίδιο σφουγγάρι

Τα σφουγγάρια είναι τόπος αναπαραγωγής βακτηρίων και μικροβίων. Μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε το σφουγγάρι του νεροχύτη της κουζίνας για να καθαρίσετε τα μάτια της κουζίνας και τους πάγκους. Θα μεταφέρετε όλες τις βρωμιές και τα μικρόβια στις επιφάνειες όπου ετοιμάζετε το φαγητό. Βεβαιωθείτε ότι εάν χρησιμοποιείτε σφουγγάρι για να σκουπίζετε επιφάνειες, να είναι φρέσκο ​​και καθαρό.

xρησιμοποιείτε φτερό στο ξεσκόνισμα

Ανεξάρτητα από το πόσο χαριτωμένα φαίνονται, ένα ξεσκονόπανο είναι το χειρότερο εργαλείο για οποιαδήποτε εργασία ξεσκονίσματος. Θα πετύχει μόνο να απλώσει σκόνη από τη μια επιφάνεια στην άλλη. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε ένα πολύ ελαφρά βρεγμένο βαμβακερό πανί ή ένα πανί από μικροΐνες που πραγματικά θα αρπάξει και θα συγκρατήσει τα σωματίδια σκόνης.