8 έξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό οξύ στο νοικοκυριό του σπιτιού

Το κιτρικό οξύ είναι ένα φυσικό συντηρητικό και αντιοξειδωτικό προϊόν κοινό σε πάρα πολλές βιομηχανίες, όπως τα καλλυντικά, τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Είναι ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία φρούτων, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή, αν και το μεγαλύτερο μέρος του κιτρικού οξέος του εμπορίου λαμβάνεται μέσω της ζύμωσης των σακχάρων. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως συντηρητικό τροφίμων. Το κιτρικό οξύ είναι επίσης ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος για τον καθαρισμό του σπιτιού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Θα σας παρουσιάσω 8 έξυπνους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό οξύ στο νοικοκυριό του σπιτιού!

- Διαφήμιση -

αφαιρέστε τη σκουριά

Ετοιμάστε ένα διάλυμα που αποτελείται από μισό λίτρο νερό και δύο κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ, ρίξτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακινήστε το καλά. Ψεκάστε το διάλυμα στο σκουριασμένο αντικείμενο, στη συνέχεια τρίψτε καλά με μια οδοντόβουρτσα και στεγνώστε. Το αντικείμενο θα επιστρέψει στην αρχική του εμφάνιση. Θυμηθείτε να μην το χρησιμοποιείτε σε αντικείμενα από αλουμίνιο.

καθαρίστε τις καμένες κατσαρόλες και τα τηγάνια

Αν και κάποιες φορές οι καμένες κατσαρόλες και τα καμένα τηγάνια φαίνονται εντελώς κατεστραμμένα, παρ’ όλα αυτά τα καμένα σκεύη μπορούν να ξαναφτάσουν σε καλή κατάσταση με κιτρικό οξύ. Γεμίστε την κατσαρόλα με νερό, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ και αφήστε να πάρει μια βράση. Η κατσαρόλα ή το τηγάνι θα είναι καινούργιο και πάλι.

ξεβουλώστε την αποχέτευση

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε επιθετικά χημικά προϊόντα για να αποφράξετε μια βουλωμένη αποχέτευση. Απλώς ρίξτε μισό ποτήρι κιτρικό οξύ και μισό ποτήρι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση. Αμέσως μετά ρίξτε μισό ποτήρι ζεστό νερό και περιμένετε τα υλικά να κάνουν το σχεδόν θαυματουργό αποτέλεσμα τους.

απολυμάνετε επιφάνειες

Μία από τις λειτουργίες του κιτρικού οξέος είναι η ικανότητά του να απολυμαίνει και να καθαρίζει επιμελώς επιφάνειες. Αναμείξτε 100 γραμμάρια κιτρικού οξέος με ένα λίτρο ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε επιφάνειες όπως επιφάνειες κουζίνας, εκτός από μάρμαρο. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

αφαλατώστε το πλυντήριο

Για να αφαιρέσετε τα άλατα και τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται στο πλυντήριο, πραγματοποιήστε πλύση σε πλήρη θερμοκρασία, χωρίς φορτίο, βάζοντας ένα λίτρο νερού αναμεμειγμένο με 150 γραμμάρια κιτρικού οξέος στη θήκη του απορρυπαντικού.

καθαρίστε τα χαλιά

Αν και το πιο γνωστό κόλπο για τον καθαρισμό των χαλιών περιλαμβάνει τη χρήση μαγειρικής σόδας, το κιτρικό οξύ είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό στον καθαρισμό των χαλιών αφαιρώντας κάθε είδους βρωμιά. Ανακατέψτε 100 γραμμάρια κιτρικού οξέος με ένα λίτρο νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και εφαρμόστε απευθείας στο χαλί. Τρίψτε και ξεπλύνετε.

εξαλείψτε τα άλατα από τη ντουζιέρα

Η κεφαλή του ντους είναι επιρρεπής στη συσσώρευση αλάτων, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Ξεβιδώστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας και μουλιάστε το σε μια σακούλα γεμάτη με διάλυμα που αποτελείται από 150 γραμμάρια κιτρικού οξέος για κάθε λίτρο νερού.
Προσθέστε επίσης μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και αφήστε το να καθίσει για περίπου μία ώρα. Τέλος ξεπλύνετε, συνδέστε ξανά την κεφαλή του ντους και αφήστε το νερό να τρέξει για λίγα λεπτά.

καθαρίστε την τουαλέτα

Λόγω των καθαριστικών και απολυμαντικών ιδιοτήτων του, το κιτρικό οξύ είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα για τον καθαρισμό της τουαλέτας. Απλώστε λίγη μαγειρική σόδα σε όλη την επιφάνεια της τουαλέτας και αφήστε τη για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτε την ίδια ποσότητα κιτρικού οξέος και τρίψτε καλά με ένα πινέλο. Τέλος ξεπλύνετε με άφθονο νερό και στεγνώστε καλά.

- Διαφήμιση -