Ο καθαρισμός της μούχλας από τους τοίχους του μπάνιου ή του βρεγμένου δωματίου σας, τα πλακάκια ή τους αρμούς δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι το δωμάτιο. Εξαιτίας αυτού, ο καθαρισμός του μπάνιου μπορεί συχνά να παραμεληθεί, ανοίγοντας το δρόμο για τη συσσώρευση δυσάρεστης μούχλας και ωιδίου. Εάν έχετε παρατηρήσει τη συσσώρευση μούχλας, ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για το πώς μπορείτε να το αφαιρέσετε εύκολα και να αποτρέψετε την επιστροφή του στο μέλλον. Θα σας παρουσιάσω 5 τρόπους για να αφαιρέσετε την μούχλα και το ωίδιο από τα πλακάκια του μπάνιου και τους αρμούς!
τι είναι η μούχλα
Η μούχλα είναι ένας τύπος μυκήτων που έχει συνήθως μαύρο χρώμα. Η μούχλα θα αναπτυχθεί όταν υπάρχει υγρασία σε περιβάλλον με ελάχιστο ή καθόλου ηλιακό φως. Καθώς η μούχλα αναπτύσσεται καλύτερα σε υγρούς, ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους, θα βρεθεί συχνά στα μπάνια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόλις παρουσιαστεί, η μούχλα εξαπλώνεται απίστευτα γρήγορα και μπορεί να παραμείνει παρούσα χωρίς ορατά σημάδια. Η παρατεταμένη έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, επομένως είναι σημαντικό να την αφαιρέσετε πριν προλάβει να εξαπλωθεί.
τι είναι το ωίδιο
Το ωίδιο είναι ένα πιο συγκεκριμένο είδος μούχλας που μπορεί να έρθει σε δύο μορφές. Ο περονόσπορος εμφανίζεται συνήθως ως κιτρινωπές κηλίδες που γίνονται γρήγορα καφέ, ενώ το ωίδιο εμφανίζεται ως λευκή σκόνη που αργά μετατρέπεται σε σκούρο μαύρο χρώμα. Και οι δύο τύποι ανάπτυξης συμβαίνουν όταν η περιοχή περιέχει υψηλό επίπεδο υγρασίας και μικρό αερισμό.
πως να καθαρίσετε τη μούχλα από τα πλακάκια μπάνιου
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, φυσικοί και χημικοί, για να αφαιρέσετε προβλήματα μούχλας ή ωιδίου από το μπάνιο σας. Καθώς η μούχλα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, το κλειδί είναι όχι απλώς να αφαιρέσετε τα ορατά σημάδια της συσσώρευσης μούχλας, αλλά να τη σκοτώσετε εντελώς και να την σταματήσετε από το να επιστρέφει στο μέλλον.
λευκό ξύδι
Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν χρησιμοποιείτε λευκό ξύδι για να αφαιρέσετε τη μούχλα είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα ήπιο λευκό ξύδι και να βεβαιωθείτε ότι δεν το αραιώνετε μέσα στο μπουκάλι ψεκασμού.
Ψεκάστε το ξύδι στις πληγείσες επιφάνειες
Αφήστε το ξύδι για μια ώρα και αερίστε το δωμάτιο.
Σκουπίστε τις επιφάνειες με ζεστό νερό
Στεγνώστε με μια πετσέτα για να αποφύγετε την εκ νέου ανάπτυξη της μούχλας
βόρακας
Ο βόρακας είναι ένα άλλο θαυματουργό καθαριστικό για να απαλλαγείτε από τη μούχλα! Έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πολύ φθηνότερος από άλλες εναλλακτικές λύσεις καθαρισμού μούχλας.
Αναμείξτε 1 κούπα γεμάτη βόρακα με 4 λίτρα ζεστό νερό
Επεξεργαστείτε το διάλυμα στις πληγείσες περιοχές με μια βούρτσα ή ένα μαξιλάρι καθαρισμού
Σκουπίστε το διάλυμα
Αφήστε τις περιοχές να στεγνώσουν φυσικά
χλωρίνη
Η χλωρίνη ανέκαθεν αναφέρεται ως μία από τις πιο γρήγορες και καλύτερες μεθόδους για τον καθαρισμό της μούχλας ή του ωιδίου από αρμούς, πλακάκια και τοίχους. Φροντίστε βέβαια να φοράτε γάντια.
Αναμείξτε 1 ποτήρι χλωρίνης με 2 ποτήρια νερού και μεταφέρετε σε μπουκάλι ψεκασμού
Ψεκάστε το διάλυμα στις πληγείσες περιοχές και αφήστε το να στεγνώσει.
Δώστε του άλλο ένα σπρέι και τρίψτε με ένα απαλό πινέλο
Ξεπλύνετε την περιοχή και επαναλάβετε μέχρι να αφαιρεθεί η μούχλα
αμμωνία
Πρώτα και κύρια, μην αναμιγνύετε ποτέ αμμωνία με χλωρίνη. Η χημική αντίδραση μεταξύ των δύο δημιουργεί επικίνδυνους αναθυμιάσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας.
Βάλτε την αμμωνία σε ένα μπουκάλι ψεκασμού
Εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές στο μπάνιο
Τρίψτε τις περιοχές με μια μαλακή βούρτσα και αφήστε για 2 ώρες
Αερίστε το δωμάτιο κατά τη διαδικασία καθαρισμού
Μόλις στεγνώσουν οι περιοχές, σκουπίστε την αμμωνία
οξυζενέ
Το οξυζενέ μπορεί να αγοραστεί σε διάφορους βαθμούς αντοχής. Για τον καθαρισμό της μούχλας από το μπάνιο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα αρκετά ήπιο διάλυμα οξυζενέ 3%. Η καθαριστική αποτελεσματικότητα του οξυζενέ θα μειωθεί εάν εκτεθεί σε άμεσο φως, επομένως φροντίστε να το μεταγγίσετε σε ένα σκούρο μπουκάλι ψεκασμού. Εάν θέλετε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα του διαλύματος, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι στο μπουκάλι ψεκασμού.
Ψεκάστε το διάλυμα απευθείας στις πληγείσες περιοχές
Αφήστε το για 2-3 ώρες
Διατηρείτε τον αερισμό του δωματίου κατά τον καθαρισμό
Καθαρίστε τις επιφάνειες