Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ίσως περισσότερο γνωστός για την ικανότητά του να αντιστέκεται στη σκουριά και τη διάβρωση, καθιστώντας τον μια δημοφιλή επιλογή σε μπάνια και κουζίνες. Ωστόσο, εάν είστε ιδιοκτήτης συσκευών από ανοξείδωτο χάλυβα, τότε πιθανότατα γνωρίζετε ότι δεν είναι σχεδόν ποτέ ανοξείδωτες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά που τρέχουν στο σπίτι. Τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι λεκέδες νερού τείνουν να διακοσμούν τις επιφάνειες των πλυντηρίων πιάτων, των ψυγείων και των φούρνων.

Η σκόνη, η βρωμιά και οι λεκέδες μπορεί να θέσουν τις συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα σε κίνδυνο σκουριάς. Τα σκληρά χημικά προϊόντα καθαρισμού, συχνά με υψηλές τιμές, υπόσχονται να τα επιστρέψουν στην αρχική τους ομορφιά του εκθεσιακού χώρου, αλλά συχνά αποτυγχάνουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους. Η αλήθεια είναι ότι το να διατηρείτε τις συσκευές σας από ανοξείδωτο χάλυβα καθαρές είναι εύκολο να το κάνετε και δεν χρειάζεστε κανένα από αυτά τα ακριβά προϊόντα. Θα σας παρουσιάσω 10 εκπληκτικούς τρόπους για να καθαρίσετε συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα!

σαπούνι πιάτων και baby oil

Πρώτα, πρέπει να κατανοήσετε την κατεύθυνση του κόκκου. Ακριβώς όπως το ξύλο και ορισμένα υφάσματα, ο χάλυβας έχει κόκκους. Αυτές είναι οι αχνές ραβδώσεις που μπορείτε να δείτε στις επιφάνειες των συσκευών σας. Στην πραγματικότητα, ένα ολόκληρο φύλλο χάλυβα θα έχει τον ίδιο κατευθυντικό κόκκο. Οι συσκευές έχουν συνήθως συνδεδεμένα άλλα χαλύβδινα κομμάτια, όπως πόμολα και λαβές. Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα άλλα κομμάτια μπορεί να έχουν διαφορετική κατεύθυνση κόκκου.

Δεν θα καταστρέψετε τη συσκευή σας εάν δεν καθαρίσετε με την κατεύθυνση του κόκκου. Στην πραγματικότητα, τίποτα δραματικό δεν θα συμβεί. Ωστόσο, εάν σκουπίσετε κάθετα προς τον κόκκο, περισσότερα υπολείμματα καθαρισμού μπορεί να μπουν βαθύτερα στις μικροσκοπικές ρωγμές του κόκκου.

Στη συνέχεια, συγκεντρώστε τις προμήθειες σας. Χρησιμοποιήστε δύο πανιά καθαρισμού που δεν είναι λειαντικά, κατά προτίμηση αυτά που είναι 100 τοις εκατό βαμβάκι γιατί δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου υπολείμματα από χνούδι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες, αλλά θα μείνουν λίγα χνούδια. Επίσης, πάρτε λίγο απλό σαπούνι πιάτων και baby oil.

Ετοιμαστείτε να καθαρίσετε τις συσκευές σας. Το σαπούνι πιάτων είναι εκπληκτικό στον καθαρισμό της βρωμιάς από ανοξείδωτο χάλυβα. Καθαρίζει τα περιττά λάδια και απλοποιεί τη διαδικασία γυαλίσματος. Βάλτε λίγο πάνω στο πανί σας και βρέξτε με μέτρια ποσότητα νερού (αρκεί να βρέξει το πανί σας). Σκουπίστε κατά μήκος των κόκκων της συσκευής σας. Για επιπλέον επίμονα δαχτυλικά αποτυπώματα, ίσως χρειαστεί να κάνετε τη διαδικασία στην περιοχή μερικές φορές. Όταν ολοκληρώσετε τον καθαρισμό μιας περιοχής, στεγνώστε τυχόν λωρίδες νερού με μια καθαρή πετσέτα.

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να γυαλίσετε! Ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα baby oil στο δεύτερο πανάκι σας. Μερικές μικροσκοπικές σταγόνες θα είναι αρκετές. Συγκρίσιμο με τη διαδικασία καθαρισμού, ακολουθήστε τους κόκκους του χάλυβα σας, κινούμενοι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το γυάλισμα του χάλυβα με αυτόν τον τρόπο θα δώσει βέλτιστα αποτελέσματα. Πετάξτε τα πανιά σας στο πλυντήριο και κρατήστε τα για την επόμενη φορά.

λευκό ξύδι και ελαιόλαδο

Εφαρμόστε λευκό ξύδι απευθείας σε ένα πανί από μικροΐνες ή ψεκάστε απευθείας στην επιφάνεια σας. Αφήστε το να καθίσει για λίγο και μετά σκουπίστε το προς την κατεύθυνση του κόκκου. Εφαρμόστε το ξύδι όσες φορές χρειάζεται για να αφαιρέσετε τυχούσα βρωμιά. Στη συνέχεια, ταμπονάρετε μια καθαρή πετσέτα σε λίγο ελαιόλαδο και γυαλίστε τη φρεσκοκαθαρισμένη επιφάνεια προς την κατεύθυνση του κόκκου. Εάν παραμείνουν επιπλέον υπολείμματα ελαιολάδου, σκουπίστε με ένα καθαρό πανί. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλά γιατί το ξύδι απομακρύνει όλη τη βρωμιά, ενώ το ελαιόλαδο του δίνει ένα φρέσκο, λαμπερό γυαλιστικό.

WD-40

Ο πιο περίεργος τρόπος για να καθαρίσετε τη συσκευή σας από ανοξείδωτο χάλυβα είναι χρησιμοποιώντας το WD-40. Πηγαίνετε να ψάξετε στο γκαράζ ή οπουδήποτε αποθηκεύετε τα εργαλεία σας και πιθανότατα θα έχετε ένα μπουκάλι τριγύρω. Απλώς ψεκάστε λίγο WD-40 απευθείας στη συσκευή σας ή σε ένα πανί και, στη συνέχεια, σκουπίστε.

ΔEITE
Πρακτικές λύσεις και συμβουλές για να καθαρίσετε τους καναπέδες σας από βρωμιά και λεκέδες

Αμέσως, η επιφάνεια της συσκευής σας θα είναι καθαρή και γυαλιστερή. Και ως μπόνους, το WD-40 παρέχει επίσης ένα επίπεδο προστασίας για να αποτρέψει την εμφάνιση ενοχλητικών δακτυλικών αποτυπωμάτων αργότερα.

Σημείωση για το WD-40: Αν και αυτό θα σας βοηθήσει πράγματι να καθαρίσετε τη συσκευή σας από ανοξείδωτο χάλυβα, είναι προϊόν με βάση το πετρέλαιο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή πάνω ή γύρω από οποιαδήποτε επιφάνεια όπου θα χειρίζεστε τρόφιμα.

βερνίκι επίπλων

Απλώς απλώστε λίγο βερνίκι επίπλων σε μια καθαρή πετσέτα και τρίψτε τη συσκευή σας. Αφού το εφαρμόσετε ομοιόμορφα, σκουπίστε με ένα διαφορετικό πανί μικροϊνών. Δεν συνιστάται να απλώνετε το βερνίκι επίπλων απευθείας στην επιφάνεια του ανοξείδωτου χάλυβα, καθώς μπορεί να μην εφαρμόζεται ομοιόμορφα αφήνοντάς σας περισσότερη δουλειά προσπαθώντας να καθαρίσετε το περίσσευμά του.

καθαριστικό τζαμιών

Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι το κύριο πρόβλημα για τον ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όλους τους γονείς. Ωστόσο, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν με οποιοδήποτε κοινό καθαριστικό τζαμιών.

Ψεκάστε το καθαριστικό σε ένα πανί από μικροΐνες και εφαρμόστε ομοιόμορφα με κυκλικές κινήσεις για να αφαιρέσετε τα δακτυλικά αποτυπώματα. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά και να στεγνώσετε με μία πετσέτα. Δεν συνιστάται να ψεκάζετε απευθείας στη συσκευή σας, καθώς μπορεί να καταλήξετε με περισσότερα σημάδια σταγόνων και υπολείμματα πιτσιλίσματος, αφήνοντάς σας περισσότερη δουλειά από ό,τι περιμένατε αρχικά.

αλεύρι

Μία πολύ καλή επιλογή για να καθαρίσετε τις βρωμιές από τον ανοξείδωτο χάλυβα είναι το αλεύρι! Προφανώς, για να αποφύγετε τη δημιουργία μεγαλύτερου χάους, μπορεί να θέλετε να κρατήσετε αυτήν την άκρη καθαρισμού για το νεροχύτη ή ίσως τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε καλά τον νεροχύτη για να αφαιρέσετε τυχούσα βρωμιά, λίπη ή λεκέδες που μπορεί να έχουν κολλήσει. Μόλις στεγνώσει το σκεπάζουμε με αλεύρι. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε όσο αλεύρι θέλετε. Στη συνέχεια, πάρτε ένα μαλακό πανί και, με κυκλικές κινήσεις, σκουπίστε τον νεροχύτη να αρχίσει να γυαλίζει σαν καινούργιος. Είναι τόσο απλό.

εμπορικά καθαριστικά

Εάν η συσκευή σας έχει λεκέδες, γρατζουνιές ή χρειάζεται σχολαστικό γυάλισμα, ένα καθαριστικό του εμπορίου σχεδιασμένο για ανοξείδωτο χάλυβα είναι μια άλλη επιλογή που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά πιθανώς και η πιο ακριβή.

Ωστόσο, παρά την υψηλότερη τιμή, πολλά από αυτά τα καθαριστικά και στιλβωτικά μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το ξύσιμο και συχνά αφαιρούν τους λεκέδες. Μπορούν επίσης να γυαλίσουν επιφάνειες για μια όμορφη, μακράς διάρκειας λάμψη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες στο καθαριστικό και δοκιμάστε πρώτα σε ένα δυσδιάκριτο σημείο πριν καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια της συσκευής σας με αυτό. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά και να στεγνώσετε με πετσέτα.

νερό και ένα πανί

Θα εκπλαγείτε πόσο καθημερινό καθαρισμό μπορείτε να κάνετε μόνο με ζεστό νερό και ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια. Αυτή είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή για τον καθαρισμό του ανοξείδωτου χάλυβα. Το απλό νερό καθαρίζει τις περισσότερες περιπτώσεις. Στεγνώστε με μια πετσέτα ή πανί για να αποφύγετε τα σημεία νερού. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί τα ορυκτά στο νερό μπορούν να αφήσουν εναποθέσεις στον ανοξείδωτο χάλυβα.

Ακολουθώντας την κατεύθυνση των γραμμών γυαλίσματος, μπορείτε να επιτύχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα πανιά καθαρισμού με μικροΐνες είναι μια εξαιρετική επιλογή για χρήση κατά το γυάλισμα του ανοξείδωτου χάλυβα, επειδή κάνουν εξαιρετική δουλειά απορροφώντας όλο το νερό χωρίς να χαράξουν την επιφάνεια. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικά πανιά γυαλίσματος που είναι λεπτότερα από τις κανονικές μικροΐνες για να δώσουν στις συσκευές σας ένα τελικό γυαλιστικό. Η πλειονότητα των λεκέδων πιθανότατα θα εξαφανιστεί χωρίς την ανάγκη ειδικών προμηθειών ή χημικών.