8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού σε γλάστρα και τον κήπο σας

Τα αγγούρια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά λαχανικά που φυτεύουμε την Άνοιξη στον κήπο μας και μαζεύουμε το Καλοκαίρι. Τι καλύτερο για να απολαύσετε νόστιμα και υγιεινά αγγούρια από τον κήπο μας! Και αν δεν έχουμε χώρο να φυτέψουμε λαχανικά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε αγγούρια σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

- Διαφήμιση -

Μονοετές, ποώδες φυτό, το αγγούρι, ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα κολοκυθάκια, το πεπόνι και το καρπούζι, χαρακτηρίζεται από μακριά στελέχη που έρπουν ή σκαρφαλώνουν και φτάνουν μέχρι τα 3 μέτρα. Η καλλιέργεια αγγουριών είναι μετρίως δύσκολη και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μας δώσει μια ικανοποιητική συγκομιδή. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες για να φυτέψουμε, καθώς και συμβουλές για όλα τα στάδια της καλλιέργειας, ώστε να απολαύσετε τα πιο νόστιμα και τραγανά αγγούρια από τον κήπο μας. Θα σας παρουσιάσω 8 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού σε γλάστρα και τον κήπο σας!

ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες αγγουριού

Οι ποικιλίες και τα υβρίδια του αγγουριού, ανάλογα με το μέγεθος του καρπού, χωρίζονται σε μεγαλόκαρπες και σε μικρόκαρπες που χρησιμοποιούνται και για τουρσί. Μια παραδοσιακή μακρόκαρπη ποικιλία αγγουριού είναι το αγγούρι Καλυβίων, κατάλληλο για καλοκαιρινή υπαίθρια καλλιέργεια που δίνει πολύ νόστιμους απαλούς σκούρο πράσινους καρπούς, μήκους περίπου 40 εκατοστών. Από τις μικρόκαρπες ποικιλίες ξεχωρίζουμε την ποικιλία Κνωσός, από την περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, με λείο σκούρο πράσινο τραγανό καρπό μήκους περίπου 20 εκατοστών. Οι περισσότερες ποικιλίες αγγουριού μαζεύονται 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών αγγουριού. Μια κοινή παραγωγή ενός φυτού αγγουριού μπορεί να φτάσει τα 20-40 αγγούρια σε 1-2 μήνες μετά τη φύτευση ανάλογα με την ποικιλία.

πότε φυτεύουμε αγγούρια και σε ποιες αποστάσεις

Εάν θέλουμε να φυτέψουμε πρώιμα νεαρά φυτά αγγουριού τον Μάρτιο-Απρίλιο πριν ο καιρός ζεσταθεί αρκετά, πρέπει να προετοιμάσετε τους λοβούς σπόρων σε ένα θερμοκήπιο λαχανικών και να τα μεταφυτέψετε μετά από ένα μήνα περίπου μόλις είναι έτοιμα. Εάν το αγγούρι φυτευτεί αργότερα, κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου που η θερμοκρασία έχει ανέβει στους 20-25 ° C, μπορούμε να φυτέψουμε τον σπόρο του αγγουριού απευθείας στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο έδαφος, προσαρμοσμένο καλύτερα στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Φυτεύουμε φυτά αγγουριού στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις, διευκολύνοντας την έρπουσα βλάστηση. Η αραιή φύτευση κάθε 50-70 cm μεταξύ των τοποθεσιών και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στη μείωση των μυκητιακών και εντομολογικών ασθενειών.

στηρίγματα για την καλλιέργεια αγγουριού

Το αγγούρι δεν χρειάζεται στήριξη, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει, ακόμη και αν σέρνεται στο έδαφος. Αν θέλουμε να στηρίξουμε τα φυτά για εξοικονόμηση χώρου, τα αγγούρια μας μπορούν να σκαρφαλωθούν με σπάγκο όπως γίνεται σε θερμοκήπια ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Στον κήπο μας μπορούμε να φτιάξουμε ένα ειδικό πλέγμα με γωνία 45 μοιρών, από ανοξείδωτο ατσάλι ή καλάμια για να σκαρφαλώνουν τα αγγούρια μας. Σε αυτή την περίπτωση, αν το αγγούρι στηρίζεται και δεν πέσει στο έδαφος, επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και αποφεύγουμε την ανάπτυξη διαφόρων μυκητιακών ασθενειών.

πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το αγγούρι

Το αγγούρι είναι απαιτητικό σε νερό για να έχει καλή ανάπτυξη και σημαντική καρποφορία. Το πότισμα χρειάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες την Άνοιξη και κάθε μία ή δύο ημέρες το Καλοκαίρι, ώστε το έδαφος να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο ανάπτυξης του. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το αγγούρι χρειάζεται πότισμα με καλής ποιότητας νερό, καθώς είναι ευαίσθητο στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού άρδευσης, αλλά και του εδάφους, σε άλατα. Προτιμούμε να ποτίζουμε το αγγούρι με σύστημα στάγδην άρδευσης για να μην βραχεί το φύλλωμά του και αναπτύσσονται μυκητιακές ασθένειες όπως το ωίδιο.

λίπασμα στα αγγούρια

Αρχικά, πριν τη μεταφύτευση του αγγουριού, ενσωματώνουμε οργανική ύλη στα σημεία φύτευσης με τη μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς. Παράλληλα προσθέτουμε ένα πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε τρεις εβδομάδες για να βοηθήσουμε το σθένος, τη βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών αγγουριού. Η καλλιέργεια του αγγουριού απαιτεί άζωτο και κάλιο, καθώς και μαγνήσιο. Επιπλέον, η προσθήκη σιδήρου ενισχύει το πρασίνισμα του φυλλώματος καθώς πολλές φορές το αγγούρι εμφανίζει συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου (υποσιτισμός).

πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα στα αγγούρια

Η καλλιέργεια του αγγουριού επηρεάζεται από διάφορες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη. Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια του αγγουριού είναι ο μύκητας του ωιδίου που προκαλεί λεύκανση στα φύλλα και δημιουργεί πρόβλημα και στους καρπούς. Επίσης, το αγγούρι επηρεάζεται από τον σκόρο που στεγνώνει τα φύλλα του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζει τους καρπούς του. Για την αντιμετώπισή τους ραντίζουμε με θείο γύρω από τη ρίζα, ώστε οι αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχουν προστασία στο ωίδιο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αυτοσχέδιο διάλυμα για να αποτρέψουμε την αλλοίωση διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Το αγγούρι προσβάλλεται επίσης πολύ συχνά από τα έντομα της μελίγκρας και του τατράνυχου, που δημιουργούν μελίτωμα και στη συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας του καπνού που σκουραίνει τα φύλλα, καθώς και από το έντομο την θρίπας. Για την αντιμετώπιση των εντόμων αγγουριού, ψεκάζουμε το φύλλωμά τους κάθε 2 εβδομάδες με άλατα καλίου, καθώς και με φυσική πυρεθρίνη για την προστασία τους από τιν θρίπες. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μόνοι μας τη συνταγή με φυσικά υλικά, διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά της σούπας αλκοόλ σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζοντας τα φύλλα των φυτών αγγουριού κάθε εβδομάδα.

πώς πολλαπλασιάζονται τα αγγούρια

Για να δημιουργήσετε νέα φυτά αγγουριού, ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού τους είναι με σπόρους. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε συγκεκριμένες ποικιλίες αγγουριού που θα φυτεύουμε κάθε χρόνο, επιλέγουμε ποικιλίες αγγουριού (και όχι υβρίδια), καθώς έχουν ξεχωριστά θηλυκά και αρσενικά άνθη και βγάζουν καρπούς με σπόρους. Σημειωτέον ότι τα υβρίδια αγγουριού έχουν μόνο θηλυκά άνθη και παράγουν παρθένο καρπό, χωρίς σπόρους όποτε δεν μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά. Στην περίπτωση των υβριδίων πρέπει κάθε χρόνο να προμηθευόμαστε νέους σπόρους ή έτοιμα φυτά αγγουριού από φυτώρια.

και ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια αγγουριών

Σε ορισμένες ποικιλίες ο καρπός του αγγουριού είναι πικρός λόγω ξηρών θερμικών συνθηκών ή απότομων αλλαγών στη θερμοκρασία και την υγρασία. Πολλοί παλιοί καλλιεργητές πίστευαν λανθασμένα ότι η πικρία του αγγουριού οφειλόταν στο τυχαίο πάτημα μικρών καρπών αγγουριού στο έδαφος.

- Διαφήμιση -