6 συμβουλές και ιδέες για να φροντίσετε και να καλλιεργήσετε τον αγάπανθο στην γλάστρα ή τον κήπο σας

Ο αγάπανθος είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό, πολυετές και αειθαλές βολβώδες και εύκολο στην καλλιέργεια λουλούδι, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε κάθε κήπο και να προσθέσετε έντονο μπλε ή λευκό χρώμα στον κήπο σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η βοτανική ονομασία του φυτού είναι Agapanthus του γένους στο οποίο ανήκουν δεκάδες μεμονωμένες ποικιλίες με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά. Διαφέρουν κυρίως στην απόχρωση των λουλουδιών που ποικίλλει από λευκό έως έντονο μπλε-μοβ. Αναφέρεται επίσης ως ο Αφρικανικός κρίνος ή κρίνος του Νείλου γιατί είναι ιθαγενές στη στη Νότια Αφρική. Θα σας παρουσιάσω 6 συμβουλές και ιδέες για να φροντίσετε και να καλλιεργήσετε τον αγάπανθο στην γλάστρα ή τον κήπο σας!

- Διαφήμιση -

Ο Αγάπανθος αναπτύσσεται αργά αλλά με εντυπωσιακή ανθοφορία. Τα δερματώδη λογχοειδή φύλλα που αναδύονται απευθείας από τις ρίζες του φυτού έχουν μήκος 60-80 cm ενώ οι βλαστοί στην κορυφή των οποίων εμφανίζονται σε σφαιρικές ταξιανθίες, τα άνθη μπορεί να ξεπεράσουν τα 80-90 cm σε ύψος. Τα άνθη του αγάπανθου, από 10-20 έως και περισσότερα από 100 σε κάθε ανθισμένη «σφαίρα» του φυτού ανάλογα με την ποικιλία, έχουν κωνικό σχήμα και την ίδια εντυπωσιακή εμφάνιση τόσο πριν ανοίξουν όσο και κατά την περίοδο της πλήρους ανθοφορίας. Τα άνθη διαρκούν πολύ στο φυτό, είναι εξίσου όμορφα και τοποθετούνται σε βάζο ακόμα κι αν είναι αποξηραμένα.

Ο αγάπανθος μπορεί να φυτευτεί σε μεγάλες γλάστρες, αλλά κυρίως είναι λουλούδι κατάλληλο για τη δημιουργία εντυπωσιακών παρτεριών με ατομικές φυτεύσεις, για να δώσει χρώμα σε βραχόκηπους αλλά και για φύτευση σε σειρές για τη δημιουργία διαδρόμων – νησίδων. Τόσο το ύψος όσο και το πυκνό φύλλωμα το καθιστούν επίσης κατάλληλο για χαμηλή κάλυψη σε αυλές ή άλλα όχι και τόσο κομψά σημεία του κήπου.

πώς να φροντίσετε τον αγάπανθο

έδαφος

Αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε είδος εδάφους, αρκεί το έδαφος να έχει πολύ καλή στράγγιση. Στην αρχική φύτευση των βολβών χρησιμοποιήστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα ή λίπασμα για να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί πιο γρήγορα.

θέση

Αναπτύσσεται σε πλήρως ηλιόλουστες ή ελαφρώς ημισκιερές θέσεις και είναι κατάλληλο για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ανήκει στα φυτά που είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ κάποιες ποικιλίες είναι εξίσου ανθεκτικές στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

πότισμα

Χρειάζεται τακτικό πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα τις ζεστές περιόδους του χρόνου, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του. Η καλή αποστράγγιση του εδάφους είναι σημαντική. Ο αγάπανθος δεν πρέπει να φυτεύεται σε μέρη που λιμνάζει το νερό της βροχής. Αν τον τοποθετήσετε σε γλάστρα, αποφύγετε το πιάτο ή αδειάστε το περιττό νερό για να στεγνώσουν οι σαρκώδεις ρίζες του ανάμεσα στα ποτίσματα.

κλάδεμα

Όπως όλοι οι βολβοί δεν χρειάζεται κλάδεμα, εκτός από την αφαίρεση τυχόν ξηρών – άρρωστων φύλλων και το κλάδεμα των ανθοφόρων βλαστών όταν τα άνθη μαραθούν.

λίπασμα

Στις αρχές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, χρησιμοποιήστε ένα εμπλουτισμένο λίπασμα για την ανθοφορία, το οποίο θα ενισχύσει την ανθοφορία και τη γενική υγεία του αγάπανθου, ειδικά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των φυτών.

ανθοφορία – πολλαπλασιασμός

Ο Αγάπανθος ανθίζει από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου ή λίγο περισσότερο, εάν οι γενικές καιρικές συνθήκες είναι ήπιες. Λόγω της αργής ανάπτυξής του, τα νέα φυτά μπορεί να μην ανθίσουν τα πρώτα 1-2 χρόνια.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με διαίρεση των ριζών, αλλά πρέπει να γίνεται σε φυτά μεγαλύτερα των 3-4 ετών, στις αρχές της Άνοιξης. Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο έτοιμα φυτά Αγάπανθου όσο και βολβούς για φύτευση νωρίς την Άνοιξη, όταν έχει περάσει το έντονο κρύο του Χειμώνα.

- Διαφήμιση -