15 ιδέες και συμβουλές για να καλλιεργήσετε στον κήπο και τις γλάστρες σας το εξωτικό ντοματόδεντρο, το ταμαρίλο

Το ταμαρίλο είναι ένα μικρό οπωροφόρο δέντρο με καρπούς που μοιάζουν με ντομάτες και είναι περισσότερο γνωστό ως δέντρο ντομάτας ή ντοματόδεντρο. Με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, το ντοματόδεντρο καλλιεργείται ευρέως στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τις πατάτες, χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος τα 2-5 μέτρα.

- Διαφήμιση -

Το ταμαρίλο έχει μεγάλα φύλλα που αναδίδουν έντονο άρωμα και πολυάριθμα αρωματικά λευκορόδινα άνθη. Οι καρποί του ντοματόδεντρου έχουν χαρακτηριστικό στενόμακρο σχήμα και μήκος περίπου πέντε εκατοστών βάρους εκατό γραμμαρίων περίπου, ενώ το χρώμα τους μπορεί να είναι κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί ανάλογα με την ποικιλία. Οι καρποί της ντομάτας, ταμαρίλο, είναι εξωτικά φρούτα με σημαντική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Θα σας παρουσιάσω 15 ιδέες και συμβουλές για να καλλιεργήσετε στον κήπο και τις γλάστρες σας το εξωτικό ντοματόδεντρο, το ταμαρίλο!

κάτω από ποιες συνθήκες αναπτύσσεται το ταμαρίλο

Το ταμαρίλο ευδοκιμεί σε περιοχές με υποτροπικό και μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζεται από ήπιο καιρό. Σε αυτό το περιβάλλον, το ντοματόδεντρο μπορεί να φτάσει σε διάρκεια ζωής 10 ετών, ξεκινώντας την καρποφορία του από το δεύτερο έτος και φθάνοντας στη μέγιστη παραγωγή καρπού το 4ο και 5ο έτος. Το ντοματόδεντρο χρειάζεται αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και καλλιεργείται σε αποστάσεις 2-3 μέτρων μεταξύ των φυτών.

Το ντοματόδεντρο είναι ευαίσθητο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, τους δυνατούς ανέμους και τη ζέστη του καλοκαιριού. Για τη φύτευση του ντοματόδεντρου προτιμούμε ελαφρά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που έχουν καλή στράγγιση. Το ντοματόδεντρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, αρκεί να του παρέχουμε ηλιόλουστη θέση προστατευμένη από δυνατούς ανέμους και παγετό.

Αν η περιοχή μας είναι αρκετά κρύα, για τους χειμερινούς μήνες μπορούμε να μεταφέρουμε τη γλάστρα σε εσωτερικό χώρο, τοποθετώντας το ταμαρίλο σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι, με καλό αερισμό και μακριά από καλοριφέρ.

τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το ταμαρίλο

Το ταμαρίλο έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Την άνοιξη και το φθινόπωρο ποτίζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να χρειαστείτε καθημερινό πότισμα.

Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση του ντοματόδεντρου, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία σε κάθε λάκκο, είτε σε μορφή κομπόστ είτε σε μορφή καλοχωνεμένης κοπριάς, καθώς και οργανικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.

Τον πρώτο χρόνο καλλιέργειας του ταμαρίλο προσθέτουμε αρχές της άνοιξης και αρχές καλοκαιριού βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, ενώ τα επόμενα χρόνια προτιμούμε ένα πλήρες οργανικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

πώς κλαδεύεται και πολλαπλασιάζεται το ταμαρίλο

Το ταμαρίλο έχει σχετικά χαμηλές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Κλαδεύουμε τα νεαρά σπορόφυτα τον πρώτο χρόνο όταν φτάσουν το ένα μέτρο, κόβοντας τον επάνω βλαστό για να ενισχύσουμε την πλευρική ανάπτυξη. Τα επόμενα χρόνια αρκεί συνήθως να κάνουμε ετήσιο κλάδεμα νωρίς την άνοιξη μόλις περάσουν οι παγετοί του χειμώνα, αφαιρώντας τους ξηρούς και αδύναμους βλαστούς, επιτυγχάνοντας καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο στην επιφάνεια των φύλλων της ντομάτας.

Όσον αφορά τον τρόπο πολλαπλασιασμού του ντοματόδεντρου, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά από σπόρο, ωστόσο προτιμάμε τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα (τμήματα βλαστών) μήκους 10-15 cm που παίρνουμε από την κορυφαία βλάστηση της ντομάτας την άνοιξη και τα φυτεύουμε σε γλάστράκια χρησιμποιώντας ελαφρύ φυτόχωμα για να τα γεμίσουμε.

ποιες ασθένειες και έντομα επηρεάζουν το ταμαρίλο

Το ντοματόδεντρο ταμαρίλο είναι ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα σε σχέση με την καλλιέργεια της τομάτας, αλλά μπορεί να προσβληθεί από μελίγκρα, αλευρώδη και διάφορους ιούς. Για την οικολογική αντιμετώπιση της μελίγκρας και του αλευρώδη, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού, ενώ για το ωίδιο ψεκάζουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας.

πότε ωριμάζει και πώς τρώγεται το ταμαρίλο

Οι καρποί του ταμαρίλο είναι έτοιμοι για κοπή συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού όταν είναι αρκετά ώριμοι. Αποφύγετε να τα τρώτε ωμά, καθώς το δέρμα και το εξωτερικό της σάρκας έχουν πικρή γεύση. Το εσωτερικό του φρούτου είναι εξαιρετικά νόστιμο και χρησιμοποιείται σε σαλάτες δίνοντας μοναδική γεύση.

Ο καρπός του ταμαρίλο θυμίζει περισσότερο φρούτο σε γεύση παρά λαχανικό, καθώς έχει μια ιδιαίτερη γλυκόπικρη γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε μαρμελάδες και κομπόστες, ενώ σε ορισμένες χώρες το εσωτερικό του φρούτου αναμιγνύεται με νερό και ζάχαρη για να δημιουργηθούν χυμοί.

και ένα μυστικό για το ταμαρίλο

Το ταμαρίλο θεωρείται μια από τις χαμένες τροφές των Ίνκας μαζί με δεκάδες εξωτικά φρούτα που καλλιεργήθηκαν στις Άνδεις και που σήμερα οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν και να επαναφέρουν στην καλλιέργεια.

- Διαφήμιση -