Όπως κάθε άλλο ντεκόρ ή έπιπλο στο σπίτι σας, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται περιστασιακό καθάρισμα. Αλλά σε αντίθεση με το ξεσκόνισμα των επίπλων σας ή το σκούπισμα του χαλιού σας με ηλεκτρική σκούπα, δεν είναι θέμα αισθητικής. Είτε καθαρίζετε τα φυτά σας είτε όχι σε τακτική βάση (και, φυσικά, πώς τα καθαρίζετε) μπορεί να επηρεάσει την ευημερία τους. Αναρωτιέστε πώς να καθαρίσετε τα φύλλα των φυτών; Η καλύτερη μέθοδος εξαρτάται τελικά από μερικούς παράγοντες, όπως το είδος του φυτού και των φύλλων και το πόσο βρώμικα είναι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γρήγορη απομάκρυνση της σκόνης θα σας δώσει τη λύση. Ένα πιο βρώμικο φυτό μπορεί να χρειάζεται λίγη περισσότερη αγάπη και δουλειά. Θα σας παρουσιάσω 5 εύκολους τρόπους για να καθαρίσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου!

γιατί είναι σημαντικός ο καθαρισμός των φυτών σας

Γιατί κανείς δεν θέλει ένα σκονισμένο φυτό. Αλλά και λόγω επιστήμης! Όπως σχεδόν όλα στο σπίτι σας, τα φυτά συσσωρεύουν σκόνη, βρωμιά και άλλα υπολείμματα με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν καθαρίζονται τακτικά. Και ένα στρώμα σκόνης στα φύλλα ενός φυτού μπορεί να μειώσει το ηλιακό φως που απορροφά, παρεμποδίζοντας την ικανότητά του να τρέφεται μέσω της φωτοσύνθεσης.

πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα φυτά σας

Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα φυτά σας. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ελέγχετε τα φύλλα κάθε φορά που ποτίζετε το φυτό. Εάν υπάρχει ορατή σκόνη ή υπολείμματα βρωμιάς σε ένα φυτό ή εάν αισθάνεστε σκόνη όταν τρίβετε τα φύλλα, μάλλον ήρθε η ώρα για καθαρισμό. Ορισμένοι παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσουν τη συσσώρευση περισσότερης σκόνης. Για παράδειγμα, εάν κρατάτε τα παράθυρά σας ανοιχτά σε τακτική βάση, ίσως χρειαστεί να καθαρίζετε τα φυτά σας πιο συχνά από κάποιον που δεν το κάνει.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που πρέπει να εξετάσετε εάν αναρωτιέστε πώς να καθαρίσετε τα φύλλα των φυτών. Εάν το δικό σας έχει θολά φύλλα ή ευαίσθητα λουλούδια, μπορεί να θέλετε να πάρετε ένα μαλακό εργαλείο ξεσκονίσματος. Εάν τα φύλλα είναι επίπεδα και φαρδιά, μπορεί να λειτουργήσει ένα σφουγγάρι και το σαπουνόνερο. Αν έχετε πολλά φυτά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τα πάρετε όλα μαζί μέσα στο μπάνιο και να τα καθαρίσετε στη ντουζιέρα ή την μπανιέρα σας!

καθαρισμός φυτών στο ντους

Ένα μικρότερο φυτό μπορεί να ωφεληθεί από ένα γρήγορο ξέπλυμα στο νεροχύτη. Αλλά αν έχετε ένα μεγαλύτερο φυτό σε γλάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ντους για να το καθαρίσετε. Αυτό λειτουργεί καλύτερα εάν έχετε αποσπώμενη κεφαλή ντους που σας επιτρέπει να ρυθμίζετε την πίεση του νερού, καθώς η υπερβολική δύναμη μπορεί να καταστρέψει τα φύλλα ή να τα αποσπάσει από το φυτό.

Διαδικασία

Μετακινήστε το φυτό σας (ή μερικά από αυτά, αν έχετε περισσότερα από ένα) στην μπανιέρα ή στο ντους. Χρησιμοποιώντας χλιαρό νερό, ψεκάστε απαλά τα φύλλα του φυτού μέχρι να εξαφανιστούν η σκόνη και τα υπολείμματα. Στεγνώστε το φυτό στον αέρα στη μπανιέρα πριν το επαναφέρετε στη θέση του. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ντους αμέσως, πιάστε μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί από μικροΐνες και σκουπίστε τα φύλλα να στεγνώσουν πριν το μετακινήσετε.

σφουγγάρι και σαπουνόνερο

Αυτή η μέθοδος δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική με ένα φυτό που έχει πολλά μικροσκοπικά φύλλα, όπως η φτέρη, αλλά για ένα φυτό με μεγαλύτερα, πιο ανθεκτικά φύλλα, όπως μια σανσιβέρια, μπορείτε να είστε περισσότερο ακριβής, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι και σαπουνόνερο για να αφαιρέσετε τη σκόνη και άλλες βρωμιές.

ΔEITE
30 υπέροχες μοντέρνες ιδέες για να διακοσμήσετε το μπάνιο σας

Διαδικασία

Πάρτε ένα μη λειαντικό σφουγγάρι (για να αποφύγετε το ξύσιμο των φύλλων) ή ακόμα και ένα μαλακό πανί από μικροΐνες.
Φτιάξτε ένα διάλυμα με ¼ κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων ανά λίτρο χλιαρό νερό και, στη συνέχεια, βουτήξτε το σφουγγάρι σας μέχρι να είναι υγρό. Σκουπίστε προσεκτικά τα φύλλα μέχρι να φαίνονται καθαρά, ξεπλένοντας περιοδικά το σφουγγάρι για να αποφύγετε τη διάδοση βρωμιάς στα φύλλα. Στη διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το άλλο σας χέρι για να στηρίξετε τα φύλλα καθώς σκουπίζετε, ώστε να μην σπάσουν.

ξεσκονόπανο ή πανί από μικροΐνες

Είστε τυχερές που έχετε ένα μεγάλο φυτό μέσα στο σπίτι σας αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να το μετακινήσετε εύκολα μέχρι το μπάνιο ώστε να καθαρίσετε τα φύλλα του. Υπάρχει λύση όμως! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνό πανί από μικροΐνες ή ξεσκονόπανο για να ξεσκονίσετε τα φύλλα του φυτού. Είναι απλό να το κάνετε: Απλώς σκουπίστε απαλά τα φύλλα ξεχωριστά με ένα μαλακό πανί από μικροΐνες και για μεγαλύτερο φυτό χρησιμοποιήστε ξεσκονόπανο. Ως γενική πρακτική, χρησιμοποιήστε το ξεσκονόπανο στο φυτό σας κάθε φορά που ξεσκονίζετε άλλους χώρους του σπιτιού σας.

Ορισμένα φυτά έχουν κολλώδη ή θολά φύλλα που απλά δεν προσφέρονται για εύκολο καθάρισμα. Και στην περίπτωση φυτών όπως οι βιολέτες που δεν τους αρέσει να βρέχονται τα φύλλα τους, ούτε ο ψεκασμός ούτε το σκούπισμα είναι η λύση. Για ένα φυτό με ασαφή φύλλα, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα, για να απομακρύνετε πολύ απαλά τη σκόνη από τα φύλλα.

πινέλο

Ορισμένα φυτά μπορεί να ωφεληθούν από την υφή και την ακρίβεια ενός πινέλου— συμπεριλαμβανομένων των πιο ασαφών φυτών όπως οι βιολέτες ή τα φυτά με μικρότερα φύλλα, όπως οι φτέρες. Όσο μικρότερο και πιο ευαίσθητο είναι το φυτό, τόσο πιο μικρό και μαλακό είναι το πινέλο που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε σκληρό πινέλο σε λουλούδια με φύλλα που θα μπορούσαν εύκολα να πέσουν. Αντίθετα, μια πιο μαλακή βούρτσα για παιδιά θα πρέπει να κάνει το κόλπο. Ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες για το πώς να καθαρίσετε τα φύλλα των φυτών που είναι θολά και ευαίσθητα.

Βρείτε ένα πινέλο κατάλληλου μεγέθους για το φυτό που θέλετε να καθαρίσετε.

Βουτήξτε το πινέλο σε λίγο χλιαρό νερό και «βάψτε» τα φύλλα μέχρι να εξαφανιστεί η σκόνη.

Διαφορετικά, για ένα φυτό με ασαφή φύλλα, χρησιμοποιήστε μια στεγνή βούρτσα και βουρτσίστε απαλά τα φύλλα του φυτού για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τα υπολείμματα.

πώς να κόψετε νεκρά φύλλα από φυτά

Όταν καθαρίζετε τα φυτά σας, μπορεί να παρατηρήσετε νεκρά φύλλα (τα σίγουρα σημάδια είναι μαρασμός και αποχρωματισμός – συνήθως, τα νεκρά φύλλα είναι κίτρινα ή καφέ). Το κόψιμο αυτών δεν βελτιώνει απλώς την εμφάνιση ενός φυτού αλλά επιτρέπει σε περισσότερα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στα σωζόμενα φύλλα. Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τα νεκρά ή τα ετοιμοθάνατα φύλλα με το χέρι, εάν είναι χαλαρά. Ή, μπορείτε να πιάσετε ένα ψαλίδι ή ένα ψαλίδι κλαδέματος, κόβοντας τα φύλλα όσο πιο κοντά γίνεται στο στέλεχος.