9 χρήσιμες συμβουλές για να πλένετε και να απολυμάνετε τα ρούχα του μωρού σας

Οι πετσέτες, τα σεντόνια και τα ρούχα ενός μωρού περιέχουν μικρόβια όπως κάθε άλλη επιφάνεια. Επομένως, οι γονείς μπορεί να σκεφτούν πώς να πλένουν σωστά τα βρεφικά ρούχα για να διασφαλίσουν ότι παραμένουν απαλλαγμένα από μικρόβια. Τα ρούχα του μωρού μπορούν να μαζέψουν μικρόβια από οπουδήποτε γύρω καθώς σέρνονται στο πάτωμα. Μερικές φορές, τα ρούχα μπορεί να μην περιέχουν μικρόβια αλλά να τα αποκτούν από άλλα ρούχα με τα οποία πλένονται μαζί. Επομένως, οι γονείς πρέπει να ακολουθούν τις σωστές οδηγίες πλυσίματος και συμβουλές για να κρατούν τα ρούχα των μωρών τους απαλλαγμένα από μολύνσεις. Θα σας παρουσιάσω 9 χρήσιμες συμβουλές για να πλένετε και να απολυμάνετε τα ρούχα του μωρού σας!

- Διαφήμιση -

ελέγξτε την ετικέτα για οδηγίες πλυσίματος

Εάν τα ρούχα έχουν ετικέτα, πιθανότατα θα έχουν ένα σύνολο οδηγιών φροντίδας πλυσίματος, όπως θερμοκρασία νερού, πλύσιμο στο χέρι/πλυντήριο και άλλα. Επιπλέον, οι κατασκευαστές βρεφικών και νεογέννητων ρούχων συχνά περιλαμβάνουν τα σωστά, ασφαλή για το μωρό βήματα πλύσης του ενδύματος, τα οποία βοηθούν στον προσδιορισμό της διαδικασίας φροντίδας πλυσίματος.

επιλέξτε το σωστό απορρυπαντικό

Πολλοί γονείς πλένουν όλα τα ρούχα του μωρού τους, συμπεριλαμβανομένων βαμβακερών ρούχων, μάλλινα ρούχα ή ρούχα από συνθετικές ίνες, με κανονικό απορρυπαντικό. Εφόσον το μωρό δεν έχει αλλεργίες, δεν υπάρχει τίποτα κακό στη χρήση κανονικού απορρυπαντικού. Επίσης, ένα βρεφικό απορρυπαντικό συνήθως δεν έχει τις κατάλληλες ιδιότητες αφαίρεσης λεκέδων. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε ένα κανονικό απορρυπαντικό χωρίς πρόσθετα χρώματα, έντονο άρωμα ή χημικά μαλακτικά.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε απορρυπαντικά χωρίς χλωρίνη ή χωρίς άρωμα, ειδικά σχεδιασμένα για να πλένετε τα βρεφικά ρούχα χωρίς να αφήνουν πιθανά αλλεργιογόνα υπολείμματα. Η σόδα πλυσίματος, ο βόρακας, η μαγειρική σόδα, το καθαρό σαπούνι Καστίλλης και τα αιθέρια έλαια από φυσικό μείγμα είναι μερικά συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε απορρυπαντικό βρεφικών ρούχων στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν είναι ευαίσθητο σε κανένα από αυτά τα συστατικά.

ξεχωρίστε τα ρούχα του μωρού

Πολλοί γονείς πετούν τα ρούχα του μωρού τους με άλλα ρούχα μαζί. Αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, θα πρέπει να πλένετε τα βρεφικά ρούχα ξεχωριστά για να αποτρέψετε την καθίζηση βρωμιάς από άλλα ρούχα πάνω τους, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες αλλεργίας.

επιλέξτε τη θερμοκρασία του νερού

Γεμίστε μια μπανιέρα ή το πλυντήριο με την επιθυμητή στάθμη νερού. Επιλέξτε τη θερμοκρασία του νερού όπως συνιστάται στην ετικέτα του υφάσματος. Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες, μπορείτε να πλύνετε σε κρύο ή χλιαρό νερό, με θερμοκρασία περίπου 35-40ºC. Το ζεστό νερό είναι ιδανικό για το πλύσιμο των υφασμάτινων πανών και των εσωρούχων του μωρού, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση κάθε δυσάρεστης μυρωδιάς και μόλυνσης. Ωστόσο, το κρύο νερό σε θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να επαρκεί για κανονικά και μάλλινα βρεφικά ρούχα.

προσθέστε το κατάλληλο απορρυπαντικό

Προσθέστε τη συνιστώμενη ποσότητα απορρυπαντικού ή όπως επιθυμείτε και χτυπήστε το σαπουνόνερο για να γίνει αφρός. Κλείστε όλα τα φερμουάρ, βυθίστε κάθε ύφασμα ένα-ένα και περιστρέψτε και τρίψτε απαλά τα ρούχα, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν λεκέδες. Μην τεντώνετε το ύφασμα γιατί μπορεί να το καταστρέψετε. Αντίθετα, στρίψτε τα απαλά έτσι ώστε κάθε μέρος του υφάσματος να καθαριστεί.

μουλιάστε τα ρούχα για καλύτερο καθάρισμα

Μουλιάστε τα ρούχα για μερικά λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τα από το σαπουνόνερο. Καθαρίστε τα και στη συνέχεια ξεπλύνετε σε έναν κουβά μέχρι να υπάρχει καθαρό νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία ξεβγάλματος μέχρι να μην μείνει αφρός στα ρούχα.

απαλλαγείτε από τους ορατούς λεκέδες

Αναζητήστε τυχόντες επίμονους λεκέδες στο πανί που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με απορρυπαντικό πριν το βάλετε στο πλυντήριο. Χρησιμοποιήστε μια πάστα απορρυπαντικού και νερού για να τρίψετε απαλά το λεκιασμένο σημείο και μετά προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

επιλέξτε τη στάθμη του νερού και προσθέστε απορρυπαντικό

Βάλτε τα ρούχα στο πλυντήριο και επιλέξτε την επιθυμητή στάθμη νερού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλιαρό ή κρύο νερό και να προσθέσετε το ίδιο απορρυπαντικό που χρησιμοποιήσατε κατά το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι. Μην προσθέτετε λευκαντικό ή ενισχυτικά υφασμάτων.

επιλέξτε μια λειτουργία πλύσης ανάλογα με τον τύπο υφάσματος

Επιλέξτε τη λειτουργία πλύσης και αφήστε το πλυντήριο να κάνει τα υπόλοιπα. Μπορείτε να επιλέξετε τη λειτουργία κύκλου «Απαλό ή Ευαίσθητο» για απαλό πλύσιμο. Τα πλυντήρια ρούχων έχουν έναν κύκλο «στυψίματος» που φυγοκεντρεί το νερό από τα υγρά ρούχα. Για βρεφικά ρούχα, μπορείτε να επιλέξετε ένα επιπλέον στύψιμο για να είστε πιο σίγουροι ότι τα ρούχα δεν έχουν υπολείμματα απορρυπαντικού. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να στεγνώσετε τα ρούχα με τον τρόπο που κάνατε για τα ρούχα που πλένονται στο χέρι. Θυμηθείτε, ότι τα σεντόνια και οι πετσέτες του μωρού σας μπορούν να πλυθούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα ρούχα του.

Μικρά αντικείμενα όπως κάλτσες και γάντια μπορούν να τοποθετηθούν σε διχτυωτή τσάντα για πλύσιμο και στέγνωμα. Επιπλέον, θα πρέπει να στερεώσετε τυχόν γλωττίδες velcro για να μην κολλήσουν σε άλλα ρούχα.

μπορώ να χρησιμοποιήσω μαλακτικό και φύλλα στεγνωτηρίου;

Τα μαλακτικά υφασμάτων είναι υγρά που προστίθενται κατά τη διαδικασία πλύσης για να μαλακώσουν το υλικό του υφάσματος. Τα φύλλα στεγνωτηρίου είναι φύλλα σε μέγεθος χαρτιού που τοποθετούνται μαζί με τα ρούχα σε ένα στεγνωτήριο για να αποτρέψουν τη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού και να μαλακώσουν επίσης τα ρούχα.

Τόσο τα μαλακτικά υφασμάτων όσο και τα φύλλα του στεγνωτηρίου χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ενώ το άρωμά τους θα μπορούσε να είναι δυσμενές για το μωρό. Οι ειδικοί δεν είναι υπέρ των μαλακτικών υφασμάτων και των φύλλων στεγνωτηρίου καθώς το δέρμα του μωρού είναι επιρρεπές σε ερεθισμούς και αλλεργίες.


πώς να απολυμάνετε τα βρεφικά ρούχα

Τα βρεφικά ρούχα μπορούν να απολυμανθούν χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό που είναι ασφαλές για μωρά ή με ξίδι. Το ζεστό νερό και το φως του ήλιου απομακρύνουν επίσης τα μικρόβια από τα ρούχα του μωρού. Μπορεί να θέλετε να απολυμάνετε όλα τα ρούχα, αλλά οι υφασμάτινες πάνες και τα βρεφικά εσώρουχα είναι αυτά που απαιτούν απολύμανση. Εδώ είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τα ρούχα του μωρού σας χωρίς μικρόβια:

Απολύμανση πρόπλυσης: Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερους λεκέδες από τα στεγνά ρούχα ξύνοντάς τα. Προσθέστε μερικά κουταλάκια του γλυκού ξίδι σε έναν κουβά με νερό και μουλιάστε το πανί για 30-45 λεπτά. Το ξίδι δρα ως φυσικό απολυμαντικό απομακρύνοντας τα βακτήρια από τους λεκέδες. Μετά το μούσκεμα, πλύνετε τα ρούχα με τον συνηθισμένο τρόπο – στο χέρι ή στο πλυντήριο. Το πλύσιμο θα απαλλαγεί από το ξίδι, ενώ θα αφαιρέσει και κάθε υπολειπόμενη μυρωδιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό υγρό αραιωμένο σε νερό.

Απολύμανση μετά το πλύσιμο: Προσθέστε ένα απολυμαντικό υγρό σε έναν κουβά με νερό και μουλιάστε τα πλυμένα ρούχα για λίγα λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι του απολυμαντικού. Ξεπλύνετε το ρούχο με καθαρό νερό πριν το αφήσετε να στεγνώσει. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό που είναι ασφαλές για τα μωρά και δεν αφήνει έντονη μυρωδιά. Μην χρησιμοποιείτε ξίδι για απολύμανση μετά το πλύσιμο γιατί το ξέβγαλμα μόνο με νερό δεν θα αφαιρέσει τη μυρωδιά του.

Χρήση ζεστού νερού και ηλιακού φωτός: Η απολύμανση των ρούχων με ζεστό νερό είναι ασφαλής και απλή. Μουλιάστε τα ρούχα σε ζεστό νερό για δέκα με 15 λεπτά πριν τα πλύνετε με τον συνηθισμένο τρόπο. Μπορείτε επίσης να στεγνώσετε τα ρούχα στο άμεσο ηλιακό φως και να τα αφήσετε εκεί για λίγο επιπλέον χρόνο για απολύμανση.

τι γίνεται αν το μωρό έχει δερματική αλλεργία;

Εάν το μωρό σας έχει δερματική αλλεργία ή πάσχει από έκζεμα ή δερματίτιδα, τότε πρέπει να προσέχετε τη φροντίδα του πλυσίματος. Ακολουθούν ορισμένα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε σε τέτοιες περιπτώσεις:

Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά βρεφικό απορρυπαντικό: Χρησιμοποιείτε μόνο βρεφικά απορρυπαντικά για να πλένετε τα ρούχα. Επιλέξτε μια παραλλαγή βρεφικού απορρυπαντικού που έχει σχεδιαστεί για εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα ή ειδικά κατασκευασμένο για βρέφη με δερματικές παθήσεις.

Χρησιμοποιήστε υγρά απορρυπαντικά εάν η αλλεργία είναι ήπια: Εάν η αλλεργία ή η κατάσταση του δέρματος είναι ήπια, τότε χρησιμοποιήστε ένα κανονικό υγρό απορρυπαντικό γιατί ξεπλένεται πιο εύκολα από εκείνα με βάση τη σκόνη. Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν υπολείμματα απορρυπαντικού στα ρούχα, αποτρέποντας τον ερεθισμό του δέρματος.

Χρησιμοποιείτε μόνο ζεστό νερό και ηλιακό φως για απολύμανση: Το ζεστό νερό και το ηλιακό φως είναι τα καλύτερα απολυμαντικά υφασμάτων για μωρά με ευαίσθητο δέρμα, καθώς είναι φυσικά και χωρίς χημικά.

Συχνές ερωτήσεις:

μπορείτε να πλύνετε τα βρεφικά ρούχα με κανονικά ρούχα;

Συνιστάται να πλένετε τα βρεφικά ρούχα ξεχωριστά, αλλά πολλοί γονείς έχουν αναφέρει ότι δεν βλάπτεται το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων με κανονικά ρούχα. Ωστόσο, είναι πιο συνετό να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό που είναι ασφαλές για τα μωρά σε αυτήν την περίπτωση το ξεχωριστό πλύσιμο των βρεφικών ρούχων με υποαλλεργικό απορρυπαντικό είναι απαραίτητο εάν το μωρό σας παρουσιάζει σημάδια αλλεργίας.

πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα βρεφικά ρούχα;

Τα καινούργια ρούχα πρέπει να πλένονται πριν τα φορέσει το μωρό σας. Μπορείτε είτε να πλένετε τα ρούχα του μωρού σας κάθε μέρα είτε να τα πλένετε το πολύ μετά από 2 χρήσεις τους.

τα βρεφικά ρούχα μπαίνουν στο στεγνωτήριο;

Τα περισσότερα βρεφικά ρούχα μπορούν να μπουν στο στεγνωτήριο. Ωστόσο, κρατήστε τη θερμότητα χαμηλή, καθώς μπορεί να βλάψει την ελαστικότητα των ρούχων του μωρού. Επίσης, τα βρεφικά ρούχα δεν χρειάζονται σιδέρωμα.

τι θα συμβεί αν δεν πλύνω τα ρούχα του μωρού μου;

Το δέρμα του μωρού σας είναι ευαίσθητο και ευάλωτο σε ρύπους και χημικές εκθέσεις. Επομένως, το να μην πλένετε τα ρούχα τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους, οδηγώντας σε ερεθισμό του δέρματος, αλλεργίες ή μολύνσεις.

Το να γνωρίζετε πώς να πλένετε τα βρεφικά ρούχα είναι σημαντικό για να διατηρούνται καθαρά και χωρίς μικρόβια. Μπορείτε να πλύνετε αυτά τα ρούχα στο χέρι ή στο πλυντήριο. Φροντίστε να ελέγξετε τις ετικέτες των ρούχων για οδηγίες πλυσίματος, να επιλέξετε το κατάλληλο απορρυπαντικό για τα ρούχα του μωρού και να τα στεγνώσετε σε μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα. Επίσης, θα πρέπει να πλένετε τα ρούχα του μωρού σας ξεχωριστά, ώστε να μην επηρεάζονται από τη βρωμιά από τα ρούχα των άλλων. Δεδομένου ότι τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα, δεν συνιστώνται μαλακτικά ή φύλλα στεγνωτηρίου. Εάν θέλετε να απολυμάνετε τα ρούχα του μωρού σας, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό για μωρά ή στεγνώστε τα στο φως του ήλιου.

- Διαφήμιση -