9 τρόποι για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης στο σπίτι σας

Όπου υπάρχει σκόνη σε ένα σπίτι, υπάρχουν σχεδόν πάντα τα ακάρεα της σκόνης: μικροσκοπικά αραχνίδια που τρέφονται από τις νεκρές νιφάδες δέρματος που ρίχνουμε κάθε μέρα. Αόρατα με γυμνό μάτι, τα ακάρεα της σκόνης δεν δαγκώνουν όπως οι ψείρες ή οι κοριοί. Δεν μεταδίδουν ασθένειες, αλλά αφήνουν περιττώματα που μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες και το άσθμα.

- Διαφήμιση -

Τα ακάρεα της σκόνης βρίσκονται στις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε περιοχές του σπιτιού όπου περνάμε ώρες και σε επιφάνειες που παγιδεύουν τη σκόνη, όπως στρώματα, υφάσματα και χαλιά που δεν μπορούν να πλυθούν τακτικά. Τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα και πολλαπλασιάζονται γρήγορα και εύκολα. Ο συχνός καθαρισμός, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος ρούχων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σκόνης στο σπίτι σας.

Καθαρίζετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα

Ζεστά, υγρά και μια ατελείωτη πηγή μικροβίων, τα κρεβάτια μας είναι εξίσου ζεστά και άνετα για τα ακάρεα της σκόνης όπως και για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συχνή αλλαγή σεντονιών και ο σωστός καθαρισμός των κλινοσκεπασμάτων είναι τόσο σημαντικά για τον έλεγχο των ακάρεων της σκόνης.

Όλα τα κλινοσκεπάσματα που πλένονται πρέπει να αλλάζονται και να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό (τουλάχιστον 130 βαθμούς) για να αφαιρέσετε τα αλλεργιογόνα και να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης. Τα αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν πρέπει να τοποθετούνται σε στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 15 λεπτά την εβδομάδα. Μια άλλη μέθοδος για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης είναι να τοποθετήσετε το αντικείμενο που δεν πλένεται σε μια πλαστική σακούλα και να το καταψύξετε για 24 ώρες. Αυτό δεν αφαιρεί τα αλλεργιογόνα, αλλά θα σκοτώσει τα ακάρεα της σκόνης.

Προσθέστε προστατευτικά καλύμματα στα στρώματα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ελέγξετε τα ακάρεα της σκόνης είναι να προσθέσετε προστατευτικά καλύμματα στο στρώμα και τα μαξιλάρια σας. Αυτά τα καλύμματα με φερμουάρ είναι ανθεκτικά στα ακάρεα της σκόνης και δημιουργούν ένα φράγμα ανάμεσα σε εσάς και το στρώμα ή το μαξιλάρι. Δεδομένου ότι τα ακάρεα της σκόνης δεν μπορούν να φτάσουν στην τροφή τους που δεν είναι άλλη από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τελικά θα πεθάνουν.

Ακόμη και με προστατευτικά καλύμματα, τα στρώματα πρέπει να καθαρίζονται με ατμό τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να σκοτωθούν τα ακάρεα της σκόνης.

Αφαιρέστε τη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο

Τα χαλιά από τοίχο σε τοίχο είναι μια παιδική χαρά για τα ακάρεα της σκόνης. Οι ίνες προσελκύουν και συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που επικάθονται σε αυτό, και το χαλί είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστεί σχολαστικά από τα δάπεδα με σκληρή επιφάνεια. Εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει σοβαρή αλλεργία στα ακάρεα σκόνης, η μοκέτα από τοίχο σε τοίχο θα πρέπει να αφαιρεθεί αν είναι δυνατόν. Αντικαταστήστε το χαλί με ξύλο, laminate, πλακάκι ή βινύλιο που μπορεί να στεγνώσει καθημερινά. Μπορούν να προστεθούν χαλιά που πλένονται άνετα.

Εάν η μοκέτα δεν μπορεί να αφαιρεθεί, το σκούπισμα πρέπει να γίνεται καθημερινά με ηλεκτρική σκούπα που χρησιμοποιεί φίλτρο HEPA. Όταν γίνεται εποχιακά, ο καθαρισμός με ατμό θα σκοτώσει τα ακάρεα της σκόνης.

Χαμηλές θερμοκρασίες δωματίου

Η διατήρηση μιας δροσερής θερμοκρασίας στο σπίτι σας δεν θα αποτρέψει τα ακάρεα της σκόνης, αλλά θα τα εμποδίσει να αναπαραχθούν και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Εφόσον ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 23 βαθμών, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο σπίτι σας όχι υψηλότερη από 20 βαθμούς.

Μειώστε την υγρασία στο σπίτι

Τα ακάρεα της σκόνης αγαπούν την υγρασία. Ενώ ένα μπάνιο με ατμό μπορεί συνήθως να καθαριστεί γρήγορα με έναν ανεμιστήρα εξαερισμού, άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στο επίπεδο υγρασίας σε ένα σπίτι—στα παράθυρα με διαρροή, υγροί χώροι ανίχνευσης, ακατάλληλοι αγωγοί. Για να βοηθήσετε στον έλεγχο των ακάρεων σκόνης, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο για να προσδιορίσετε το επίπεδο υγρασίας και να το διατηρήσετε κάτω από 50 τοις εκατό.

Τα επίπεδα υγρασίας μπορούν να μειωθούν με τη χρήση αφυγραντήρα, το άνοιγμα των παραθύρων τις ξηρές μέρες, την επεξεργασία των υγρών υπογείων, την τοποθέτηση φραγμών υγρασίας, τον έλεγχο των αεραγωγών του στεγνωτηρίου ρούχων και τη χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων εξαερισμού κατά το μαγείρεμα και το μπάνιο.

Αφαιρέστε τα βαριά καλύμματα παραθύρων

Τα υφάσματα προσελκύουν τη σκόνη και αυτή προσελκύει τα ακάρεα της σκόνης. Οι βαριές κουρτίνες ή άλλα καλύμματα παραθύρων που δεν μπορούν να πλένονται συχνά πρέπει να αφαιρούνται, ειδικά στους χώρους του υπνοδωματίου. Ένα καλό υποκατάστατο για τις βαριές κουρτίνες είναι οι κουρτίνες που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ή οι ξύλινες περσίδες που μπορούν να ξεσκονίζονται τακτικά.

Συμβουλή: Τα επικαλυμμένα έπιπλα από ύφασμα προσελκύουν επίσης τη σκόνη και τα ακάρεα σκόνης. Για να μειώσετε το επίπεδο των ακάρεων, επιλέξτε έπιπλα σκληρής επιφάνειας ή χρησιμοποιήστε καλύμματα που πλένονται. Θυμηθείτε να σκουπίζετε την ταπετσαρία με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να χρησιμοποιείτε ατμοκαθαριστή εποχιακά για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης. Πάντα να δοκιμάζετε τον ατμοκαθαριστή σε ένα δυσδιάκριτο σημείο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για χρήση στο ύφασμα ταπετσαρίας.

Μειώστε την ακαταστασία

Αγαπάμε τα πράγματά μας, αλλά τα περισσότερα από αυτά που έχουμε ως διακοσμητικά είναι συλλέκτες της σκόνης. Κρατήστε τα συλλεκτικά αντικείμενα σε καλυμμένα κουτιά ή γυάλινα ντουλάπια αποθήκευσης για να τα διατηρήσετε χωρίς σκόνη. Εναλλακτικά, περιστρέψτε μόνο μερικά στοιχεία προς τα έξω για εμφάνιση για να διευκολύνετε το ξεσκόνισμα.

Βελτιώστε τα φίλτρα αέρα HVAC

Το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού ενός σπιτιού (HVAC) έχει τεράστια επίδραση στην ποσότητα της σκόνης σε ένα σπίτι καθώς ο αέρας κυκλοφορεί μέσω του συστήματος και των φίλτρων του. Εάν δεν διαθέτετε κεντρικό σύστημα διαχείρισης αέρα, προσθέστε συσκευές καθαρισμού αέρα δωματίου για να συλλάβετε τα ακάρεα της σκόνης.

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τη σκόνη και τα ακάρεα σκόνης είναι να αντικαθιστάτε ή να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα. Η χρήση ενός φίλτρου HEPA (υψηλής απόδοσης σωματιδίων αέρα) μπορεί να αφαιρέσει τουλάχιστον το 99,97 τοις εκατό της σκόνης, της γύρης, της μούχλας, των βακτηρίων και τυχόν αερομεταφερόμενων σωματιδίων μεγέθους 0,3 microns. Για περαιτέρω μείωση της σκόνης, καθαρίζετε ή αντικαθιστάτε τακτικά τα φίλτρα στα κλιματιστικά, τους καθαριστές αέρα, τους υγραντήρες, τους αφυγραντήρες, τους απορροφητήρες, τα στεγνωτήρια ρούχων και τις ηλεκτρικές σκούπες.

Χρησιμοποιήστε φυσικά έλαια για να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης

Μια προκαταρκτική ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 διαπίστωσε ότι το γαρίφαλο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ακάρεων της σκόνης. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα βασίζεται στη συγκέντρωση που χρησιμοποιείται και στο χρονικό διάστημα που παραμένει στην επιφάνεια που έχει προσβληθεί από ακάρεα σκόνης.

Τα λάδια μπορούν να διαχυθούν στον αέρα ή να συνδυαστούν με νερό και να ψεκαστούν σε στρώμα, χαλί ή υφασμάτινη επιφάνεια. Πάντα να δοκιμάζετε σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι το διάλυμα λαδιού δεν αφήνει λεκέ. Μια άλλη επιλογή είναι να συνδυάσετε μερικές σταγόνες λάδι με μαγειρική σόδα και να το πασπαλίσετε πάνω από τις επιφάνειες του υφάσματος, να αφήσετε για τουλάχιστον μία ώρα και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τη μαγειρική σόδα με ηλεκτρική σκούπα.

- Διαφήμιση -