Τα ρούχα μας είναι πολύτιμα. Δεν έχει σημασία αν το αγοράσατε ακριβά ή φθηνά. Τις περισσότερες φορές δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τόσο εύκολα τα ρούχα που αγαπάμε. Ωστόσο, κάθε φορά που τα πλένουμε, συντομεύουμε τη ζωή των ρούχων μας, ειδικά αν δεν προσέξουμε κάποιους κανόνες. Θα σας παρουσιάσω 11 χρυσούς κανόνες για να παρατείνετε τη ζωή των ρούχων σας!

λάβετε υπόψη τις οδηγίες πλυσίματος

Εάν οι κατασκευαστές ρούχων έχουν συνημμένες οδηγίες πλυσίματος στα ρούχα σας, το κάνουν για έναν συγκεκριμένο λόγο: να παρατείνουν τη ζωή των ρούχων σας. Εάν αγνοήσετε αυτές τις οδηγίες πλυσίματος λέγοντας ότι δεν θα συμβεί τίποτα, τα ρούχα σας σίγουρα θα υποστούν ζημιά ως αποτέλεσμα λανθασμένου πλυσίματος. Αν και αυτή η ζημιά δεν είναι μια ορατή ζημιά στο πρώτο στάδιο, είναι βέβαιο ότι μειώνετε τη διάρκεια ζωής των ρούχων σας.

ταξινομήστε σωστά τα ρούχα σας

Όταν σκέφτεστε να ταξινομήσετε τα ρούχα σας, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι να τα ταξινομήσετε ανά χρώμα; Στην πραγματικότητα, πρέπει να διαχωρίσετε τα ρούχα σας ανάλογα με τη δομή τους. Ποτέ μην πλένετε μια νάιλον μπλούζα με ένα ρούχο με φερμουάρ ταυτόχρονα. Επίσης μην πλένετε ένα χνουδωτό βαμβακερό ρούχο μαζί με υφάσματα που μοιάζουν με βελούδο. Εάν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, εφαρμόστε τον ίδιο κανόνα. Πλύνετε τα ρούχα που μπορεί να βλάψουν άλλα ρούχα είτε μόνα τους είτε στο χέρι.

κλείστε τα φερμουάρ στο πλύσιμο

Πριν βάλετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο, κουμπώστε τα και κλείστε τα φερμουάρ τους. Έτσι, τα ρούχα σας δεν θα τεντώνονται ή δεν θα κολλάνε μεταξύ τους κατά το πλύσιμο. 

χρησιμοποιήστε τη σωστή κρεμάστρα

Δεν είναι κάθε κρεμάστρα κατάλληλη για κάθε ρούχο. Ποτέ μην κρεμάτε τα πλεκτά ρούχα σας σε κρεμάστρα με μεταλλικές λαβές. Γιατί μπορεί να χάσει τα νήματά του. Χρησιμοποιήστε ιμάντες με επένδυση για ελαστικά βαμβακερά υφάσματα. Έτσι, δεν θα αφήνετε σημάδια στα ρούχα σας στην περιοχή των ώμων. Όταν χρησιμοποιείτε μεταλλικές κρεμάστρες, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λεκέδες ή σκουριά πάνω τους.

χρησιμοποιήστε δίχτυ στο πλυντήριο ρούχων

Χρησιμοποιείτε πάντα δίχτυ πλυντηρίου όταν πλένετε ευαίσθητα ρούχα. Το δίχτυ πλυντηρίου είναι επίσης μια εξαιρετική λύση ειδικά για βρεφικά ρούχα ή μικροσκοπικά ρούχα όπως κάλτσες. Τα ρούχα σας από λεπτό ύφασμα θα υποστούν λιγότερες ζημιές στο δίχτυ πλυντηρίου.

διάγνωση σωστών λεκέδων

Δεν μπορείτε να εφαρμόσετε την ίδια μέθοδο σε κάθε λεκέ. Ακόμα κι αν το κάνετε, δεν θα λειτουργήσει ή μπορείτε να κάνετε τα πράγματα πιο δύσκολα. Εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε αμέσως το λεκέ στα ρούχα σας, βάλτε ένα μανταλάκι ή καρφίτσα σε αυτήν την περιοχή. Έτσι μπορείτε να θυμηθείτε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτόν τον λεκέ ξεχωριστά πριν τον πλύνετε.

Εάν ο λεκές είναι ένας λεκές που απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε προ-επεξεργάσει αυτόν τον λεκέ πριν τον βάλετε στο πλυντήριο. Θυμηθείτε, είναι σχεδόν αδύνατο για λεκέδες που δεν ξεκολλούν μετά το πλύσιμο στο πλυντήριο. Επομένως, φροντίστε να παρέμβετε στο λεκέ εκ των προτέρων. Εάν δείτε ότι ο λεκές εξακολουθεί να υπάρχει αφού τελειώσει το πλύσιμο του ρούχου, εφαρμόστε ξανά την ίδια παρέμβαση πριν στεγνώσετε και σιδερώσετε τα ρούχα.

ΔEITE
Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφλουδίσετε κάστανα

μη βάζετε υπερβολικό απορρυπαντικό ή μαλακτικό

Υπερβολική δόση απορρυπαντικού δεν σημαίνει καλύτερο καθάρισμα. Στην πραγματικότητα, η χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού θα φθείρει περισσότερο τα ρούχα σας. Γιατί όταν δεν μπορεί να ξεπλυθεί το υπερβολικό απορρυπαντικό αλλά και το μαλακτικό, διεισδύει στο ύφασμα, ξεθωριάζει το χρώμα του υφάσματος και σκληραίνει το ύφασμα.

Για να απαλλαγείτε από τον εθισμό στα απορρυπαντικά, μπορείτε πρώτα να δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο. Βάλτε το μισό απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε πάντα και χρησιμοποιήστε μισή δόση μαγειρικής σόδας. Η μαγειρική σόδα θα αυξήσει την επίδραση του απορρυπαντικού. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία πλύσης, θα εκπλαγείτε να δείτε πόσο καθαρά είναι τα ρούχα σας. Επιπλέον, το κόστος του απορρυπαντικού σας θα μειωθεί στο μισό. Εάν δεν είστε ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα, μπορείτε να αυξήσετε την αναλογία απορρυπαντικού λίγο περισσότερο.

χρησιμοποιήστε ξύδι ως μαλακτικό

Το ξύδι είναι τόσο διάσημο όσο η μαγειρική σόδα. Το ξύδι, το οποίο έχει αμέτρητα οφέλη, λειτουργεί επίσης τέλεια ως μαλακτικό υφάσματος. Δοκιμάστε να βάλετε μηλόξυδο στη θήκη μαλακτικών υφασμάτων του πλυντηρίου σας. Αν νομίζετε ότι τα ρούχα σας θα μυρίζουν, κάνετε λάθος. Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν υπολείμματα μαλακτικού υφασμάτων στα ρούχα σας και τα χρώματα θα είναι ζωντανά και τα λευκά θα είναι καθαρά λευκά.

μη γεμίζετε υπερβολικά το πλυντήριο σας

Το γέμισμα του πλυντηρίου σας μπορεί να φαίνεται ένας χρήσιμος τρόπος για να απαλλαγείτε γρήγορα από τα βρώμικα ρούχα που υπάρχουν στο καλάθι με τα άπλυτα. Μπορείτε επίσης να το σκεφτείτε ως οικονομική λύση. Αλλά αν σκέφτεστε τη ζωή των ρούχων σας, μην το κάνετε. Φθείρονται πιο εύκολα γιατί τρίβονται μεταξύ τους πάρα πολύ και δεν μπορούν να καθαριστούν αρκετά καλά.

μην πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία

Ειδικά για ορισμένους τύπους υφασμάτων, το ζεστό νερό μπορεί να είναι τεράστιο λάθος. Μπορεί να απαιτούνται διαφορετικές θερμοκρασίες νερού για κάθε τύπο υφάσματος, αλλά θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε το πολύ ζεστό νερό. Προτιμώντας μια πολύ ζεστή θερμοκρασία στο πλυντήριό σας, μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες στα υφάσματα αλλά θα βλάψει την υφή του υφάσματος. 

μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ασυνείδητα

Αναφέραμε ότι η χλωρίνη έχει οφέλη καθώς και βλάβες. Η χλωρίνη καταστρέφει όλους τους τύπους υφασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υφασμάτων από βαμβάκι. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη για λεκέδες, φροντίστε να την αραιώσετε και να την χρησιμοποιήσετε πολύ προσεκτικά.