Ποια είναι η σωστή ποσότητα απορρυπαντικού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο πλύσιμο των ρούχων

Stack of folded towels and detergents on white table in bathroom

Εάν πλένετε ρούχα στο πλυντήριο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλο και κάποιο λάθος θα κάνετε. Είτε πρόκειται για το φόρτωμα του πλυντηρίου είτε για την ποσότητα απορρυπαντικού. Αλλά δεν είστε οι μόνοι! σχεδόν όλοι όσοι βάζουν πλυντήριο ρούχων κάνουν το ίδιο λάθος: χρησιμοποιούν υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού πλυντηρίου. Αυτό συμβαίνει, σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι δόσεις των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν. Βασίζονται σε μια νεφελώδη και ασαφή ιδέα για το “μέγεθος φορτίου” και εκφράζονται με δυσδιάκριτες γραμμές πλήρωσης στα καπάκια των φιαλών απορρυπαντικού, οδηγώντας τους χρήστες να ρίχνουν ό,τι φαίνεται σαν τη σωστή ποσότητα στο μηχάνημα και να ελπίζουν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα σας δείξω ποια είναι η σωστή ποσότητα απορρυπαντικού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο πλύσιμο των ρούχων!

- Διαφήμιση -

Έπειτα, υπάρχει η ψυχολογία – το «τι είναι σωστό» μέρος της εξίσωσης. Μπορεί να νιώθουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων από ό,τι χρειάζεται στην πραγματικότητα, επειδή κάτι στον εγκέφαλό μας μας δίνει σήμα ότι «περισσότερο απορρυπαντικό ισούται με περισσότερη καθαριότητα». Δυστυχώς, όχι μόνο δεν ισχύει αυτό αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Αφήνοντας ρούχα και οικιακά είδη, όπως σεντόνια και πετσέτες γεμάτα αφρό, τα κάνει σαφώς λιγότερο καθαρά.

Ποια είναι λοιπόν η σωστή ποσότητα απορρυπαντικού πλυντηρίου; Και έχει πραγματικά σημασία; Αυτός ο οδηγός αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ακριβής δόση του απορρυπαντικού στο πλυντήριο είναι σημαντική, πώς να προσδιορίσετε το μέγεθος ενός φορτίου ρούχων και πόσο απορρυπαντικό θα χρησιμοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι τα ρούχα σας είναι όσο πιο καθαρά γίνεται.

γιατί έχει σημασία η σωστή δοσολογία απορρυπαντικού πλυντηρίου

Η χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού πλυντηρίου μπορεί να αδειάσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό, να καταστρέψει τα ρούχα σας, να σας προκαλέσει εξάνθημα και να μειώσει τη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου σας. Ακούγεται δραματικό; Ίσως λίγο! Αλλά σου τράβηξε την προσοχή, έτσι δεν είναι; Και είναι όλα αλήθεια.

Ο πιο απλός λόγος για την εφαρμογή ακριβούς δοσολογίας απορρυπαντικού πλυντηρίου είναι η μείωση του κόστους. Με απλά λόγια, η υπερβολική χρήση απορρυπαντικού σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αγοράσετε περισσότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα ρούχα και τα οικιακά σας είδη καθαρά.

Έπειτα, υπάρχει η εμφάνιση των ρούχων σας: Τα υπολείμματα από το απορρυπαντικό θα μείνουν στα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια σας!

Όλη αυτή η περίσσεια απορρυπαντικού που δίνει μια θολή εμφάνιση στα ρούχα σας μπορεί, και πολύ συχνά, να οδηγήσει σε μια άλλη πολύ συχνή παρενέργεια – ερεθισμό του δέρματος και του αναπνευστικού. Τα υπολείμματα σαπουνιού στα ρούχα, τις πετσέτες και ειδικά τα σεντόνια, μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος και εξανθήματα και μπορεί να επιδεινώσουν δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Και, ειδικά με τις πετσέτες, η παρατεταμένη περίσσεια σαπουνιού μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μιας ξινής μυρωδιάς μούχλας.

Και, τέλος, θα συσσωρευτεί περίσσεια απορρυπαντικού στο πλυντήριό σας με την πάροδο του χρόνου, φράζοντας τους χώρους του, τους σωλήνες και τις βαλβίδες, αφήνοντας τα ρούχα λιγότερο καθαρά και το μηχάνημα ευαίσθητο στη μούχλα και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

πώς να προσδιορίσετε το μέγεθος του φορτίου

Η σωστή δόση απορρυπαντικού εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το μέγεθος του φορτίου των ρούχων. Δυστυχώς, ο προσδιορισμός του τι συνιστά ένα μεσαίο φορτίο ρούχων έναντι ενός μεγάλου φορτίου ρούχων είναι μια ανακριβής επιστήμη, αλλά υπάρχουν μερικές (ατελείς) μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι μέγεθος φορτίου εργάζεστε.

Μέθοδος κατά προσέγγιση βάρους

Η μέθοδος κατά προσέγγιση βάρους βασίζεται στο βάρος του φορτίου των ρούχων για τον προσδιορισμό του μεγέθους τους.

Μέτριο φορτίο: Περίπου 6 κιλά

Μεγάλο φορτίο: Περίπου 11 κιλά

Εξαιρετικά μεγάλο φορτίο: Περίπου 21 κιλά

Η μέθοδος Armload

Η μέθοδος φόρτωσης βραχίονα είναι αυτή στην οποία το μέγεθος του φορτίου υπολογίζεται κατά προσέγγιση με βάση το πόσο φορτίο μπορείτε να μεταφέρετε σε έναν βραχίονα.

Μεσαίο φορτίο: Λιγότερο από ένα πλήρες φορτίο

Μεγάλο φορτίο: Πλήρης βραχίονας

Εξαιρετικά μεγάλο φορτίο: Περισσότερο από ένα πλήρες φορτίο

πληρότητα τυμπάνου

Χρησιμοποιήστε την πληρότητα του τυμπάνου του πλυντηρίου, όταν είναι φορτωμένο με βρώμικα ρούχα, για να αξιολογήσετε το μέγεθος του φορτίου.

Μεσαίο φορτίο: Το τύμπανο είναι μισογεμάτο

Μεγάλο φορτίο: Το τύμπανο είναι γεμάτο τα τρία τέταρτα

Εξαιρετικά μεγάλο φορτίο: Το τύμπανο είναι γεμάτο, αλλά όχι σφιχτά συσκευασμένο

η μέθοδος του βολβού του ματιού

Η μέθοδος του βολβού του ματιού μετρά το μέγεθος του φορτίου στον αριθμό και τον τύπο των αντικειμένων που πλένονται σε ένα φορτίο.

Μέτριο φορτίο: Περίπου 6 μπλουζάκια για ενήλικες, 2 πουλόβερ για ενήλικες, 3 παντελόνια, 2 φούστες, 3 ζευγάρια εσώρουχα, 3 ζευγάρια κάλτσες

Μεγάλο φορτίο: Περίπου 12 μπλουζάκια για ενήλικες, 2 πουλόβερ για ενήλικες, 5 ζευγάρια παντελόνια, 3 φούστες, 4 ζευγάρια εσώρουχα, 6 ζευγάρια κάλτσες

Εξαιρετικά μεγάλο φορτίο: 12 μπλουζάκια για ενήλικες, 12 ζευγάρια κάλτσες, 6 φούστες, 15 πουλόβερ για ενήλικες, 6 ζευγάρια παντελόνια και 6 ζευγάρια εσώρουχα

πόση ποσότητα υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου να χρησιμοποιήσετε

Αφού προσδιορίσετε το μέγεθος του φορτίου, θα μπορείτε να μετρήσετε τη σωστή δόση υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου, είτε χρησιμοποιώντας τις γραμμές πλήρωσης στο καπάκι είτε μετρώντας το σε κουταλιές της σούπας χρησιμοποιώντας τον παρακάτω πίνακα. Όταν πλένετε πολύ λερωμένα ρούχα, χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερο απορρυπαντικό από τη συνιστώμενη δόση. Το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι απαιτεί λιγότερο απορρυπαντικό από το πλύσιμο στο πλυντήριο. Αραιώστε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας υγρό απορρυπαντικό σε νερό για να φτιάξετε ένα διάλυμα για ένα μικρό φορτίο πλυσίματος χεριών (λιγότερο από 5 κιλά ή περίπου 2 έως 5 ρούχα).

Μέτριο φορτίο: Περίπου 3 κουταλιές της σούπας υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου

Μεγάλο φορτίο: 4 έως 5 κουταλιές της σούπας υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου

Εξαιρετικά μεγάλα φορτία: 8 κουταλιές της σούπας υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου

- Διαφήμιση -