12 συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε οικιακά χημικά καθαριστικά με ασφάλεια και να διατηρήσετε τα πράγματά σας σε καλή κατάσταση

Αν αγοράσετε ένα συγκεκριμένο καθαριστικό για κάθε επιφάνεια του σπιτιού σας, αργά ή γρήγορα, ο αριθμός των μπουκαλιών και των κουτιών θα είναι αμέτρητος. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πολλά καθαριστικά σπιτιού μπορούν πραγματικά να αντιμετωπίσουν πολλές διαφορετικές επιφάνειες. Αλλά η χρήση μόνο 1 ή 2 τύπων απορρυπαντικών για όλες τις επιφάνειες είναι επίσης κακή ιδέα γιατί μπορεί να καταστρέψετε τα πράγματά σας με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν όμως καθαριστικά τα οποία δεν είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες επιφάνειες! Θα σας παρουσιάσω 12 συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε οικιακά χημικά καθαριστικά με ασφάλεια και να διατηρήσετε τα πράγματα σας σε καλή κατάσταση!

- Διαφήμιση -

το σαπούνι πιάτων μπορεί και πρέπει να αραιωθεί

Εάν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ σαπούνι πιάτων, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μέρος από το σαπούνι θα παραμείνει στην επιφάνεια των πιάτων σας και θα χάσουν τη λάμψη τους. Και το πιο δυσάρεστο είναι ότι το σαπούνι μπορεί να μπει στο σώμα σας μαζί με το φαγητό που τρώτε. Μην αραιώνετε το σαπούνι απευθείας στο διανομέα γιατί μπορεί να εμφανιστούν βακτήρια στο μείγμα. Είναι καλύτερα να βάλετε λίγο νερό στο νεροχύτη και να αραιώσετε το σαπούνι εκεί. Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού σαπούνι σε 1 λίτρο ζεστό νερό.

τα καθαριστικά που περιέχουν χλώριο δεν είναι καλά για ορισμένες επιφάνειες

Τα καθαριστικά που περιέχουν χλώριο χρησιμοποιούνται συχνά για τα πάντα στο σπίτι, καθώς είναι καλά για την απολύμανση και τη θανάτωση διαφόρων ειδών παθογόνων μικροοργανισμών. Αλλά είναι αρκετά επιθετικά, επομένως μπορούν να καταστρέψουν ορισμένα υλικά. Μην πλένετε τα πλακάκια με καθαριστικά που περιέχουν χλώριο – η επιφάνεια θα γίνει θαμπή. Η χλωρίνη είναι επίσης κακή για το μέταλλο. Ο ανοξείδωτος χάλυβας και ο χαλκός μπορεί ακόμη και να αντιδράσουν στο χλώριο και να δημιουργήσουν λεκέδες ή σκουριά. Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη για να απαλλαγείτε από τη σκουριά, καθώς οι λεκέδες θα γίνουν πιο δύσκολο να αφαιρεθούν.

διαβάστε το περιεχόμενο του βερνικιού επίπλων πριν το χρησιμοποιήσετε σε ξύλο

Τα υγρά γυαλιστικά διατίθενται σε 2 τύπους: καθαριστικά με βάση το λάδι και καθαριστικά γαλακτώματος που έχουν βάση το νερό. Και οι δύο είναι πολύ καλοί στο να μας απαλλάξουν από τη βρωμιά. Αλλά οι τύποι με βάση το λάδι έχουν μερικά μειονεκτήματα. Πρώτον: προσελκύουν τη σκόνη. Και δεύτερον: το λάδι αλλάζει χρώμα όταν γερνάει, γίνεται κίτρινο ή και καφέ και κάνει τα έπιπλα να φαίνονται βρώμικα. Οι πλαστικοποιημένες επιφάνειες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με βερνίκι. Τα γυαλιστικά που περιέχουν λάδια ή κερί μπορεί να αφήσουν λεκέδες και να καταστρέψουν το προστατευτικό στρώμα του υλικού. Εξάλλου, κάνουν το laminate κολλώδες, το οποίο προσελκύει τη βρωμιά.

μην κρατάτε καθαριστικά που περιέχουν χλώριο για πολύ καιρό και μην τα αραιώνετε σε ζεστό νερό

Πολλά καθαριστικά παραμένουν σχεδόν ίδια με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος που μπορείτε να αγοράσετε πολλά από αυτά. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τη χλωρίνη και οποιαδήποτε χημική ουσία που περιέχει χλώριο. Μην κρατάτε ανοιχτό μπουκάλι για περισσότερο από 6 μήνες γιατί το υγρό χάνει τις απολυμαντικές του ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου. Εξάλλου, το χλώριο δεν είναι φίλος με το ζεστό νερό. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις χημικές ουσίες που το καθιστούν αποτελεσματικό. Επομένως, χρησιμοποιήστε είτε κρύο είτε χλιαρό νερό με αυτή τη χημική ουσία.

μη χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες για τον καθαρισμό των οθονών

Οι χαρτοπετσέτες είναι πολύ χρήσιμες για την κουζίνα. Αλλά δεν μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για όλες τις επιφάνειες του σπιτιού σας. Δεν απορροφούν πάντα πολύ καλά το νερό, επομένως δεν μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές για τον καθαρισμό επιτραπέζιων επιφανειών και σανίδων κοπής. Οι ίνες χαρτιού είναι πιο τραχιές από τις μικροΐνες. Έτσι, οι χαρτοπετσέτες μπορεί να αφήσουν γρατζουνιές στις οθόνες ή ακόμα και να καταστρέψουν τους κρυστάλλους εάν πιέσετε πολύ δυνατά την οθόνη.

τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια μπορούν να βλάψουν τις δερμάτινες επιφάνειες

Τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις επιφάνειες. Το υγρό στο οποίο είναι εμποτισμένο έχει κακή αντίδραση όταν χρησιμοποιείται σε ξύλο. Το φυσικό ξύλο χάνει τη λάμψη του και επειδή το υγρό χρειάζεται πολύ χρόνο για να στεγνώσει, οι επιφάνειες, τα τραπέζια και τα δάπεδα μπορεί να καταστραφούν. Επίσης, δεν πρέπει να καθαρίζετε τις δερμάτινες επιφάνειες με αυτά τα μαντηλάκια. Το υγρό μπορεί να κάνει τα φυσικά έλαια δέρματος να εξατμιστούν. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια στεγνώνει και μπορεί να ραγίσει.

μην πλένετε τους λεκέδες από χαλιά με σαπούνι πιάτων

Παρόλο που το σαπούνι πιάτων μερικές φορές βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς από το χαλί ή ακόμα και στην απαλλαγή από κάποιους λεκέδες, στην πραγματικότητα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα υπολείμματα του υγρού μερικές φορές απορροφώνται από τις ίνες και κάνουν το χαλί να κολλάει. Μετά από αυτό, περισσότερη βρωμιά και σκόνη έλκεται στο σημείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να καθαρίζετε το χαλί πιο συχνά. Το σαπούνι πιάτων επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για καφετιέρα Moka. Το σαπούνι αφαιρεί τη λεπτή λιπαρή στρώση μέσα στην καφετιέρα. Και πολλοί λάτρεις του καφέ πιστεύουν ότι αυτό το λάδι είναι που κάνει τον καφέ να έχει ωραία γεύση.

τα καθαριστικά γενικής χρήσης δεν είναι καλά για ευαίσθητες επιφάνειες

Τα καθαριστικά γενικής χρήσης μπορεί να καταστρέψουν την εμφάνιση ορισμένων επιφανειών. Εάν τα χρησιμοποιείτε όταν πλένετε το πάτωμα ή τα ξύλινα έπιπλα, το υγρό θα απορροφηθεί από το υλικό και το χρώμα θα αλλάξει. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές με το μάρμαρο και τον χαλκό. Είναι καλύτερα να δοκιμάσετε μια νέα χημική ουσία σε μια μικρή περιοχή για να δείτε αν καθαρίζει.

μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά με άρωμα

Πολλά καθαριστικά περιέχουν αρώματα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι καλό γιατί ολόκληρο το μέρος μυρίζει όμορφα. Αλλά ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν φθαλικές ενώσεις για να προσθέσουν μια μυρωδιά στα προϊόντα τους. Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι επικίνδυνες για την υγεία σας.

τα απορρυπαντικά ρούχων με ένζυμα δεν είναι καλά για μαλλί ή μετάξι

Ένα κανονικό απορρυπαντικό που περιέχει ένζυμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευαίσθητα υφάσματα. Οι ζυμώσεις που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα απορρυπαντικά υποτίθεται ότι αφαιρούν λεκέδες πρωτεϊνών και λίπους, αλλά οι ίδιες οι χημικές ουσίες δεν βλέπουν διαφορά στις πρωτεΐνες από τη βρωμιά έναντι των πρωτεϊνών από ίνες υλικού, επομένως αυτά τα απορρυπαντικά μπορούν να καταστρέψουν την υφή του μεταξιού και του μαλλιού.

μην πλένετε ξύλινες επιφάνειες με καθαριστικό τζαμιών

Το καθαριστικό τζαμιών είναι ιδανικό για πολλές άλλες επιφάνειες, αλλά όχι για το ξύλο. Τα χημικά σε αυτό το καθαριστικό μπορεί να καταστρέψουν το βερνίκι και το ανώτερο στρώμα του βερνικιού. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από λευκό ξύδι και λάδι για να απαλλαγείτε από λεκέδες και να κάνετε τις ξύλινες επιφάνειες να γυαλίζουν. Παρόλο που αυτά τα καθαριστικά είναι εξαιρετικά στην αφαίρεση λιπαρών δακτυλικών αποτυπωμάτων, μην τα χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό οθονών. Οι ενεργές χημικές ουσίες μπορούν να κάνουν τρομερή ζημιά.

το «περισσότερο» δεν σημαίνει πάντα «καλύτερο»

Εάν χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού, μπορεί να επιτύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Το υπερβολικό υγρό θα παραμείνει στην επιφάνεια και θα την κάνει πιο κολλώδη. Όχι μόνο θα προσελκύσει τη σκόνη και τη βρωμιά, αλλά μπορεί ακόμη και να γίνει ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τα μικρόβια. Είναι σημαντικό όχι μόνο να επιλέγετε το σωστό απορρυπαντικό, αλλά και να το χρησιμοποιείτε με τον τρόπο που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί. Αφήστε το απορρυπαντικό στον λεκέ για 10-15 λεπτά και μετά ξεκινήστε να το πλένετε. Θα έχετε κάνει λιγότερη προσπάθεια για να απαλλαγείτε από έναν λεκέ.

- Διαφήμιση -