Το πιο διαδεδομένο ίσως καθαριστικό στο σπίτι, είναι η χλωρίνη. Είναι ένα καθαριστικό, το οποίο το χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλές οικιακές εργασίες αλλά θα πρέπει η χρήση της να γίνεται με σύνεση και προσοχή. Η χλωρίνη δεν είναι καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Θα σας παρουσιάσω 7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε με τη χλωρίνη!
την χρησιμοποιείτε χωρίς γάντια
Το υποχλωριώδες νάτριο (το δραστικό συστατικό της χλωρίνης) είναι μια ισχυρή ουσία που μπορεί να βλάψει το δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες. Όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη, λάβετε βασικές προφυλάξεις ασφαλείας και να είστε προετοιμασμένοι. Προστατέψτε τα χέρια και τα μπράτσα σας με μακριά λαστιχένια γάντια. Τα γυαλιά ασφαλείας που τυλίγονται είναι επίσης ιδανικά για την προστασία των ματιών από τυχαία πιτσιλίσματα. Τέλος, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες για να αερίζεται γρήγορα ο χώρος.
δεν χρησιμοποιείτε αραιωμένη χλωρίνη
Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη χλωρίνη λόγω της απολυμαντικής της δύναμης, αλλά δεν είναι καλή ιδέα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χρήση σκέτης χλωρίνης είναι επιβλαβής. Εάν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια και να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να αραιώσετε τη χλωρίνη. Μισό ποτήρι χλωρίνη θα είναι αρκετό για 3-4 λίτρα νερού.
αραιώνετε χλωρίνη σε ζεστό νερό
Όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο πιο βαθύς είναι ο καθαρισμός όταν δεν χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Η ανάμειξη χλωρίνης με ζεστό νερό είναι το βασικό λάθος που κάνει κάποιος με τη χλωρίνη. Οι χημικές ουσίες που κάνουν τη χλωρίνη τόσο αποτελεσματική διασπώνται πιο γρήγορα στο ζεστό νερό. Για τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό, χρησιμοποιήστε κρύο ή χλιαρό νερό.
την ανακατεύετε με άλλα καθαριστικά
Αν ένα καθαριστικό είναι καλό, δύο ή τρία θα πρέπει να είναι καλύτερα, σωστά; Φυσικά και όχι! Ορισμένα προϊόντα καθαρισμού δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύονται λόγω των επικίνδυνων χημικών αντιδράσεων που δημιουργούν. Αποφύγετε την ανάμειξη χλωρίνης με αμμωνία: Η χλωρίνη και η αμμωνία μαζί σχηματίζουν ένα δηλητηριώδες αέριο που ονομάζεται χλωραμίνη. Ακόμη και η σύντομη έκθεση στη χλωραμίνη προκαλεί ερεθισμό των ματιών, της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Επίσης δεν πρέπει να αναμειγνύεται η χλωρίνη με το οινόπνευμα. Όταν αναμειγνύονται αυτά τα 2 σχηματίζουν χλωροφόρμιο, ένα άχρωμο υγρό, και εξατμίζεται γρήγορα σε τοξικό αέριο. Τέλος δεν πρέπει να αναμειγνύετε τη χλωρίνη με το ξίδι. Η χλωρίνη και το ξίδι συνδυάζονται για να σχηματίσουν αέριο χλώριο. Το αέριο χλώριο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και ερεθισμό των ματιών.
Γενικά καλό είναι να μην ανακατεύετε τη χλωρίνη με τίποτα άλλο εκτός από καθαρό νερό.
χρησιμοποιείτε χλωρίνη σε πέτρινους πάγκους
Δεν θεωρούμε την πέτρα ως πορώδες υλικό, αλλά είναι. Ακόμη και όταν αραιωθεί σωστά, η χλωρίνη μπορεί να διαλύσει τα στεγανωτικά που προστατεύουν τους πάγκους από μάρμαρο, γρανίτη και χαλαζία. Τελικά, το χλώριο θα θαμπώσει την επιφάνεια και θα προκαλέσει αποχρωματισμό και σκασίματα. Καθαρίστε τους πάγκους από πέτρα χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό ύφασμα ή πανί μικροϊνών και ένα μείγμα νερού και υγρού σαπουνιού πιάτων αντί για χλωρίνη.
χρησιμοποιείτε χλωρίνη για να καθαρίσετε ξύλινα δάπεδα
Σκέφτεστε να καθαρίσετε τα υπέροχα ξύλινα δάπεδά σας με χλωρίνη; Ξανασκεφτείτε το. Το ξύλο, που είναι πιο πορώδες υλικό από την πέτρα, απορροφά τη χλωρίνη. Επειδή δεν μπορεί ποτέ να ξεπλυθεί εντελώς, η χλωρίνη που απομένει θα διασπάσει τις φυσικές ίνες που δίνουν στα δάπεδα από σκληρό ξύλο ευελιξία και ανθεκτικότητα.
να προσέχετε τα ρούχα σας όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη
Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση λευκαντικού ενώ φοράτε το αγαπημένο σας τζιν… ή να μην φοράτε οτιδήποτε αγαπάτε. Η χλωρίνη βρίσκει έναν τρόπο να δείξει ακόμα και στον πιο προσεκτικό άνθρωπο ποιος είναι το αφεντικό. Μια διαρροή ή βουτιά στη χλωρίνη μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα και να μετατρέψει μια γρήγορη οικιακή δουλειά σε μια μόνιμη στιγμή τύψεων.