6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν καθαρίζετε με οινόπνευμα

Σε ό,τι αφορά τον αποτελεσματικό καθαρισμό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βάλετε στη δουλειά πολλαπλές εργασίες. Οι συνήθεις προμήθειες πρώτων βοηθειών, όπως το οινόπνευμα, μπορούν να αποτελέσουν μία εξαιρετική λύση στον καθαρισμό του σπιτιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενέχει κινδύνους και δεν δημιουργούνται προβλήματα αν δεν είμαστε προσεκτικές στη χρήση του. Επειδή είναι ένα μικροβιοκτόνο – και αποτελεσματικό στη θανάτωση του ιού της γρίπης – το οινόπνευμα είναι ένα έξυπνο απολυμαντικό που πρέπει να υπάρχει στο σπίτι. Όμως, λόγω των μοναδικών χημικών ιδιοτήτων του, η χρήση οινοπνεύματος στο σπίτι απαιτεί πρόσθετη προσοχή. Θα σας παρουσιάσω 6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν καθαρίζετε με οινόπνευμα!

- Διαφήμιση -

μην το αναμειγνύετε με χλωρίνη

Υπάρχουν μερικοί χημικοί συνδυασμοί που πρέπει να αποφύγετε με κάθε κόστος και η χλωρίνη και το οινόπνευμα είναι ένας από αυτούς. Το οινόπνευμα περιέχει αιθανόλη και ισοπροπύλιο, το οποίο όταν αναμειγνύεται με λευκαντικό δημιουργεί χλωροφόρμιο, μια τοξική ένωση που εκπέμπει τοξικούς και διαβρωτικούς ατμούς. Σύμφωνα με το CDC, η εισπνοή χλωροφορμίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με το κεντρικό νευρικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά, εκτός από το να ερεθίσει το δέρμα, τους πνεύμονες και τα μάτια και να προκαλέσει ναυτία και ζάλη.

μην χρησιμοποιείτε κοντά σε φλόγα ή αναπτήρα

Ανάμειξη αλκοόλ και φωτιάς; Δεν είναι ένα στοίχημα που θέλετε να πάρετε. Λόγω της προφανούς περιεκτικότητας σε αλκοόλ, το οινόπνευμα είναι πολύ εύφλεκτο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αποφύγετε τη χρήση του γύρω από το κάπνισμα ή οποιαδήποτε φλόγα στο σπίτι σας. Πριν λοιπόν απολυμάνετε με οποιοδήποτε αλκοολούχο προϊόν, φροντίστε να σβήσετε όλα τα κεριά σας.

μην το χρησιμοποιείτε σε μη αεριζόμενο χώρο

Ομοίως, δεδομένου ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι μια πτητική χημική ουσία (αυτός είναι ένας φανταχτερός τρόπος να πούμε ότι εξατμίζεται γρήγορα), δημιουργεί επίσης δυνητικά επιβλαβείς αναθυμιάσεις. Όταν καθαρίζετε το σπίτι σας με οινόπνευμα, φροντίστε να ανοίξετε τα παράθυρά σας, διατηρώντας την περιοχή όσο το δυνατόν καλύτερα αεριζόμενη.

μην καθαρίζετε ορισμένες επιφάνειες με οινόπνευμα

Αν και είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό απολυμαντικό σε πάγκους, τουαλέτες ή ακόμα και στον φορητό υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο – αρκετά ισχυρό για να καταστρέψει τα βακτήρια E.coli και τον ιό της γρίπης – υπάρχουν ορισμένες επιφάνειες που σίγουρα θα θέλετε να αποφύγετε να αποστειρώσετε με οινόπνευμα.

Δεδομένου ότι η αιθανόλη που περιέχει είναι διαλύτης, το οινόπνευμα μπορεί κυριολεκτικά να υγροποιήσει τα βερνίκια ή τα φινιρίσματα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στα έπιπλα ή σε άλλες επιφάνειες του σπιτιού σας. Αποφύγετε τη χρήση οινοπνεύματος σε βαμμένες, λακαρισμένες ή βερνικωμένες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου ξύλου.
Ορισμένα υφάσματα: Το ισοπροπύλιο σε αλκοόλη μπορεί να είναι μια εξαιρετική θεραπεία λεκέδων σε ορισμένα υφάσματα, αφαιρώντας όλα τα στοιχεία δύσκολων λεκέδων όπως μελάνι, γρασίδι, λάδι ή χυμό. Ενώ το χαλί σας θα σας ευχαριστήσει για μια θεραπεία με ισοπροπυλική αλκοόλη, έχετε κατά νου ότι ορισμένα υφάσματα δεν ταιριάζουν καλά με το οινόπνευμα. Τα ευαίσθητα ή συνθετικά υλικά όπως το οξικό, το ρεγιόν, το μαλλί και το μετάξι είναι καλύτερα να αποφεύγονται.
Όταν χρησιμοποιείτε οινόπνευμα για απολύμανση, είναι σημαντικό να μην το αραιώνετε πέρα ​​από αυτό που συνιστάται από το CDC για τη θανάτωση μικροβίων. Η αποτελεσματικότητα του αλκοόλ στη θανάτωση μικροβίων «πέφτει απότομα όταν αραιώνεται κάτω από τη συγκέντρωση του 50%» και η βέλτιστη συγκέντρωση για τη θανάτωση βακτηρίων είναι μεταξύ 60 και 90 τοις εκατό, σύμφωνα με το CDC. Λάβετε υπόψη ότι όταν αγοράζετε οινόπνευμα στο κατάστημα, είναι ήδη αραιωμένο με νερό σε συγκέντρωση που αναγράφεται στην ετικέτα (συνήθως 70 τοις εκατό ή 90-91 τοις εκατό).

μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα σε ορισμένες πληγές ή δερματικές παθήσεις

Είναι σύνηθες για τους γιατρούς να αποστειρώνουν τον ιατρικό εξοπλισμό με ισοπροπυλική αλκοόλη λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του και μπορεί ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε για να απολυμάνετε το τσιμπιδάκι σας πριν αφαιρέσετε ένα θραύσμα ή για να καθαρίσετε μια μικρή τομή στο δέρμα σας. Αλλά η χρήση μεγάλων ποσοτήτων ισοπροπυλικής αλκοόλης ή η κάλυψη μεγάλης περιοχής του δέρματός σας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλης για τον καθαρισμό πληγών ή άλλων πιο σοβαρών τραυματισμών, καθώς μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση και να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο ερεθισμό του δέρματος. Επίσης, παραλείψτε τη χρήση του σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το ηλιακό έγκαυμα, το ξηρό ή με άλλο τρόπο ερεθισμένο δέρμα.

μην το καταπίνετε

Ορισμένα βασικά κιτ πρώτων βοηθειών, όπως το οξυζενέ, είναι ασφαλή για χρήση σε μικρές ποσότητες εσωτερικά. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το οινόπνευμα. Το οινόπνευμα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, είναι τοξικό κατά την κατάποση. Όπως κάθε άλλο προϊόν καθαρισμού, κρατήστε το οινόπνευμά σας μακριά από παιδιά και μην βάζετε ποτέ οινόπνευμα σε ποτήρι ή άλλο δοχείο, καθώς μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με το νερό.

- Διαφήμιση -