11 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ χωρίς γάντια

Είτε καθαρίζετε, είτε μαγειρεύετε, είτε κάνετε DIY εργασίες στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό ζευγάρι γάντια για να προστατευτείτε από βακτήρια, μικρόβια, χημικές ουσίες και τραυματισμούς. Ενώ το να φοράτε ένα ζευγάρι γάντια πριν τον καθαρισμό ή την έναρξη ενός έργου DIY μπορεί να μην είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεκινήσετε, μπορεί να είναι σημαντικό. Τα γάντια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των χεριών σας και του σώματός σας από διάφορους κινδύνους, όπως χημικές ουσίες, ιούς, βακτήρια και τραυματισμούς. Ωστόσο, αντί να ψάχνετε για οποιοδήποτε ζευγάρι γάντια, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα γάντια για την εργασία που θέλετε να κάνετε.

- Διαφήμιση -

Υπάρχουν διάφοροι τύποι γαντιών, καθένας κατάλληλος για διαφορετικούς τύπους εργασιών. Για παράδειγμα, τα γάντια από λατέξ και νιτριλίου μιας χρήσης προσφέρουν πιο ακριβή εφαρμογή, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή όταν εργάζεστε με μικρότερα αντικείμενα. Μπορούν επίσης να προστατεύσουν από χημικά και έλαια. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μία καλή προστασία στο δέρμα σας από το τρύπημα καθώς εργάζεστε, ένα ζευγάρι γάντια εργασίας μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Θα σας παρουσιάσω 11 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ χωρίς γάντια!

καθαρίστε την τουαλέτα

Οι τουαλέτες μπορούν να φιλοξενούν βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε την τουαλέτα για να αποτρέψετε την εξάπλωση τους. Εκτός από τα μικρόβια που θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω ή μέσα στην τουαλέτα, το καθαριστικό λεκάνης τουαλέτας που χρησιμοποιείτε μπορεί να περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες που δεν θα θέλετε να πέσουν στα χέρια σας. Αντί να χρησιμοποιείτε ένα ζευγάρι επαναχρησιμοποιήσιμων γαντιών για αυτήν την εργασία καθαρισμού, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε γάντια από λατέξ ή νιτριλίου μιας χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσετε να απολυμάνετε τα γάντια μετά τον καθαρισμό της τουαλέτας.

πλύσιμο πιάτων

Όταν πλένετε τα πιάτα σίγουρα θα πρέπει να φοράτε γάντια. Τα γάντια θα βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από το ζεστό νερό, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει τα έλαια στο δέρμα σας που το διατηρούν ενυδατωμένο. Επιπλέον, η χρήση γαντιών θα βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από ερεθισμούς από τα καθαριστικά ή τα σαπούνια που χρησιμοποιείτε.

Εάν εξακολουθείτε να χρειάζεστε λόγους για να σκεφτείτε να φοράτε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα, τότε κάντε το για την υγεία σας. Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο βρώμικα πράγματα στο σπίτι, επομένως θα θέλετε να αποφύγετε την κατά λάθος μεταφορά βακτηρίων ή παθογόνων στον εαυτό σας ή σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Επιλέξτε ένα ζευγάρι γάντια από καουτσούκ ή σιλικόνη.

κήπος

Πριν βγείτε στον κήπο για τις εργασίες σας, θα πρέπει επίσης να φορέσετε ένα ζευγάρι γάντια. Εκτός από την προστασία των χεριών σας από τρυπήματα από ζιζάνια, τριαντάφυλλα και άλλα αντικείμενα στον κήπο, τα γάντια κηπουρικής μπορούν να σας προστατεύσουν από ασθένειες και μολύνσεις. Για παράδειγμα, ένα είδος λεγεωνέλλας που βρίσκεται στο μείγμα γλάστρας είναι υπεύθυνο για περίπου τις μισές περιπτώσεις λεγιονέλλωσης στη χώρα. Τα βακτήρια και οι μύκητες που βρίσκονται στο έδαφος μπορούν επίσης να προκαλέσουν άλλα προβλήματα, όπως σήψη ή σποροτρίχωση.

βγάζετε το φαγητό από το φούρνο

Δεν θα έβγαζες ποτέ φαγητό από έναν ζεστό φούρνο χωρίς προστασία, αλλά χρειάζεσαι πραγματικά ένα ζευγάρι γάντια φούρνου; Λοιπόν ναι. Οι πιάστρες για κατσαρόλες μπορούν να προσφέρουν κάποια προστασία, αλλά δεν καλύπτουν το πίσω μέρος του χεριού σας και δεν το προστατεύουν εάν ακουμπήσει σε μια ζεστή σχάρα φούρνου. Τα πολύ μακριά γάντια φούρνου σιλικόνης θα σας προστατεύσουν από επώδυνα και δυνητικά σοβαρά εγκαύματα σε όλες τις πλευρές.

καθαρίστε την αμμοδόχο της γάτας

Εάν έχετε γάτα στο σπίτι, φορέστε ένα ζευγάρι γάντια πριν καθαρίσετε την αμμοδόχο της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τοξοπλάσμωση αφού έρθουν σε άμεση επαφή με τα απόβλητα μιας γάτας. Αν και αυτό δεν είναι μια τεράστια ανησυχία για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι πολύ σοβαρό για τις έγκυες γυναίκες ή για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν καθαρίζετε το κουτί της γατούλας, επιλέξτε λαστιχένια γάντια ή γάντια από λάτεξ μιας χρήσης.

ηλεκτρολογικές εργασίες

Σχεδιάζετε να κάνετε κάποια ηλεκτρολογική εργασία; Αν ναι, θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι με ένα ζευγάρι γάντια ηλεκτρολόγου πριν ξεκινήσετε τη δουλειά σας. Τα γάντια με μόνωση από καουτσούκ, είναι ειδικά σχεδιασμένα για εργασία με ηλεκτρισμό. Παρέχουν ένα φράγμα για την προστασία του σώματος από ηλεκτροπληξία επειδή το καουτσούκ δεν μεταφέρει ηλεκτρισμό. Αυτό επιτρέπει στα γάντια να σταματήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα από το να ταξιδεύει στο σώμα.

καθαρίστε το φούρνο

Χωρίς την κατάλληλη προστασία, ο καθαρισμός του φούρνου μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από επιβλαβής. Τα καθαριστικά φούρνου είναι διαβρωτικά και εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα σας, ενδέχεται να προκαλέσουν εγκαύματα ή βλάβη στους ιστούς. Να φοράτε πάντα ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης ή από καουτσούκ πριν ψεκάσετε το φούρνο σας με καθαριστικό ή σκουπίστε το μετά τον ψεκασμό. Είναι επίσης καλή ιδέα να προστατεύσετε τα χέρια σας φορώντας ένα μακρυμάνικο πουκάμισο. Τέλος, να γνωρίζετε ότι τα καθαριστικά φούρνου μπορεί να προκαλέσουν έλκος ή διάβρωση του ιστού των ματιών, γι’ αυτό είναι καλό να φοράτε ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά κατά τον καθαρισμό.

εργασία σε ένα αυτοκίνητο

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την εργασία στον κινητήρα ενός αυτοκινήτου. Μπορεί να καείτε, να κόψετε τα χέρια σας σε αιχμηρό μέταλλο, να εκθέσετε το δέρμα σας σε γράσα, αέρια ή άλλες χημικές ουσίες ή να τραυματίσετε τα χέρια ή τα δάχτυλά σας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να φοράτε ένα ζευγάρι γάντια μηχανικού κάθε φορά που εργάζεστε στον κινητήρα ενός αυτοκινήτου. Υπάρχουν διάφοροι τύποι υλικών για να διαλέξετε, με το καουτσούκ νιτριλίου, το δέρμα και το βαμβάκι να είναι από τα πιο δημοφιλή.

βάψιμο

Το βάψιμο, είτε είναι ένας τοίχος είτε ένας καμβάς, μπορεί να εκθέσει τα χέρια σας σε μια σειρά από χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να εισέλθουν στα συστήματα του σώματός σας μέσω του δέρματος των χεριών σας. Το να φοράτε ένα ζευγάρι γάντια θα εμποδίσει αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες να εισχωρήσουν στο δέρμα σας. Τα γάντια νιτριλίου, είναι ένας από τους καλύτερους τύπους γαντιών για χρήση κατά το βάψιμο. Θα βοηθήσουν τα χέρια σας να παραμείνουν ευέλικτα και θα επιτρέψουν ένα πλήρες εύρος κίνησης. Επιπλέον, θα προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από χημικές ουσίες από αυτή που προσφέρουν τα γάντια λατέξ, τα οποία μπορούν να αποικοδομηθούν γρήγορα όταν έρθουν σε επαφή με ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες.

καθαρίστε σπασμένα γυαλιά

Αν σας πέσει ποτέ ένα ποτήρι κρασιού, μια λάμπα ή ένα γυάλινο μπολ, ξέρετε ότι το γυαλί μπορεί να σπάσει σε πολλά μικρά, αιχμηρά κομμάτια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε φορέσει ένα ζευγάρι χοντρά, ανθεκτικά στο τρύπημα γάντια εργασίας πριν καθαρίσετε αιχμηρά θραύσματα γυαλιού, τα οποία θα προστατεύσουν τα χέρια σας από το να κοπούν από αιχμηρές άκρες.

καθαρίστε το ενυδρείο

Ο τακτικός καθαρισμός και η συντήρηση των ενυδρείων είναι μια σημαντική δουλειά και απαιτεί να φορέσετε ένα ζευγάρι γάντια πριν ξεκινήσετε να το καθαρίζετε. Χωρίς γάντια, είναι πιο πιθανό να έρθετε σε επαφή με τη φυματίωση των ψαριών. Αυτή η ζωονοσογόνος νόσος, μια ασθένεια των ψαριών που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει ξέσπασμα πληγών και εξογκωμάτων στα άκρα σας. Μπορεί επίσης να είναι πιο σοβαρή για τους ηλικιωμένους και για οποιονδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός από την προστασία σας από πιθανή μόλυνση, η χρήση γαντιών, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα χέρια σας στεγνά και να προστατέψετε το δέρμα σας από την εμφάνιση εκζέματος ή εξανθήματος.

Τα γάντια θα βοηθήσουν επίσης στην προστασία των ψαριών σας από τους ρύπους στα χέρια σας. Εάν κάνετε πιο λεπτή δουλειά ή χειρίζεστε κάτι εύθραυστο, ψάξτε για ένα ζευγάρι γάντια νιτριλίου μιας χρήσης (χωρίς πούδρα και ασφαλή για ενυδρείο). Για άλλες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης, επιλέξτε ένα ζευγάρι μακρυμάνικα γάντια ενυδρείου.

- Διαφήμιση -