15 επιφάνειες που παγιδεύουν άσχημες μυρωδιές στο σπίτι σας

Κάθε σπίτι έχει μια μυρωδιά που σε υποδέχεται στην πόρτα. Μπορεί να είναι τόσο ευχάριστο όσο το άρωμα ενός φαγητού ή ενός γλυκού από το φούρνο ή μπορεί να είναι μια δυσάρεστη οσμή που αμέσως χτυπάει τη μύτη σας. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε μια μυρωδιά δυσοσμίας μετά τον τακτικό σας καθαρισμό, αυτή η μυρωδιά συνήθως προέρχεται από επιφάνειες, ορατές ή κρυφές. Ήρθε η ώρα να γίνετε ντετέκτιβ για τις οσμές για να βρείτε την πηγή των άσχημων μυρωδιών και να απαλλαγείτε από αυτές. Θα σας παρουσιάσω 15 επιφάνειες που παγιδεύουν άσχημες μυρωδιές στο σπίτι σας!

- Διαφήμιση -

Οι μαλακές επιφάνειες παγιδεύουν περισσότερα από τη βρωμιά—μπορούν να παγιδέψουν βακτήρια που προκαλούν οσμή. Αντικείμενα που πλένονται στο πλυντήριο, όπως πετσέτες, χαλάκια μπάνιου, κουρτίνες μπάνιου και καλύμματα, μπορούν να καθαριστούν με ένα βαρέως τύπου απορρυπαντικό με βάση τα ένζυμα για την αφαίρεση ρύπων που προκαλούν οσμή. Τι γίνεται όμως με πράγματα που δεν μπαίνουν στο πλυντήριο; Υπάρχουν ακόμα τρόποι για να τα καθαρίσετε και να τα φρεσκάρετε!

χαλιά

Αντιμετωπίστε αμέσως τους λεκέδες και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα το χαλί σας τουλάχιστον κάθε εβδομάδα. Μεταξύ των λεπτομερών καθαρισμών με ατμό, πασπαλίστε το χαλί με ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να το επεξεργαστείτε στις ίνες. Αφήστε τη μαγειρική σόδα να καθίσει στο χαλί για αρκετές ώρες – το καλύτερο είναι όλη τη νύχτα – και στη συνέχεια καθαρίστε την με ηλεκτρική σκούπα και απομακρύνετε τις μυρωδιές.

κουρτίνες

Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα βαριές κουρτίνες κάθε μήνα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και, στη συνέχεια, περάστε την επιφάνεια με έναν ατμοκαθαριστή για να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν άσχημη μυρωδιά. Αφαιρέστε τες εποχιακά, ρίξτε τες στο στεγνωτήριο και βάλτε τες στον κύκλο μόνο με αέρα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και να τις φρεσκάρετε ή πηγαίνετε τες σε ένα επαγγελματικό στεγνοκαθαριστήριο.

ταπετσαρίες και στρώματα

Όπως και με το χαλί, έτσι και στις ταπετσαρίες και τα στρώματα αντιμετωπίστε αμέσως τους λεκέδες και σκουπίστε τις επιφάνειες με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον κάθε μήνα. Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της μαγειρικής σόδας για να απορροφήσετε τις οσμές και να τις απομακρύνετε με την ηλεκτρική σκούπα.

πλυντήριο πιάτων

Οι δυσάρεστες οσμές μετά το πλύσιμο των πιάτων στο πλυντήριο οφείλονται σε τρόφιμα που έχουν παγιδευτεί στο φίλτρο του πλυντηρίου. Αφαιρέστε το κάτω ράφι και ακολουθήστε τη μύτη σας για να βρείτε το βρωμερό φίλτρο. Τα περισσότερα φίλτρα βρίσκονται κάτω από τον βραχίονα ψεκασμού στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. (Ελέγξτε το εγχειρίδιό σας ή ανατρέξτε στο διαδίκτυο στον ιστότοπο του κατασκευαστή.) Αφαιρέστε το φίλτρο και πλύνετε με ζεστό, σαπουνόνερο. Αντικαταστήστε το και εκτελέστε έναν κύκλο καθαρισμού με ένα καθαριστικό πλυντηρίου πιάτων του εμπορίου ή ένα μπολ με αποσταγμένο λευκό ξύδι τοποθετημένο στην επάνω σχάρα.

ψυγείο

Οι οσμές είναι συχνές στα ψυγεία. Ωστόσο, εάν παραμείνουν αφού πετάξετε τα χαλασμένα τρόφιμα και σκουπίσετε το εσωτερικό με ένα διάλυμα ζεστού νερού και μαγειρικής σόδας, ελέγξτε το ΄΄ταψί΄΄. Το ΄΄ταψί΄΄ πιάνει υγρασία που συνήθως εξατμίζεται γρήγορα καθώς ο καταψύκτης ξεπαγώνει. Ωστόσο, εάν το ψυγείο δεν λειτουργεί σωστά, το νερό μπορεί να συσσωρευτεί, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μούχλας. Για να το διορθώσετε, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιό σας και εντοπίστε το ταψί στο κάτω μέρος του ψυγείου. Τραβήξτε το έξω, αδειάστε το νερό, πλύνετε το με ζεστό, σαπουνόνερο και ψεκάστε με ένα διάλυμα χλωρίνης 50:50 και νερό. Στεγνώστε το καλά και τοποθετήστε το ξανά στο ψυγείο.

σφουγγάρι της κουζίνας

Αν το σφουγγάρι σας μυρίζει, πετάξτε το! Θα έχουν συγκεντρωθεί βακτήρια στους πόρους που προκαλούν την οσμή. Ακόμα κι αν είστε επιμελείς με το ξέπλυμα και τον καθαρισμό ενός σφουγγαριού, θα πρέπει να το πετάξετε μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες.

πλυντήριο ρούχων

Ενώ τα πλυντήρια μπροστινής φόρτωσης φέρουν τις περισσότερες ευθύνες, κάθε πλυντήριο μπορεί να έχει παρατεταμένες οσμές εάν δεν καθαρίζεται τακτικά. Κάθε μήνα, κάντε έναν κύκλο καθαρισμού χωρίς πλύσιμο ρούχων χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό πλυντηρίου ρούχων του εμπορίου ή ένα φλιτζάνι χλωρίνη. Μετά τον κύκλο, σκουπίστε το εσωτερικό με ένα πανί από μικροΐνες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή κάτω από τα λαστιχένια διαφράγματα της πόρτας και γύρω από τους αυτόματους διανομείς για να αφαιρέσετε το μούχλα ή τη συσσώρευση απορρυπαντικού.

στεγνωτήριο

Εάν παρατηρήσετε μια μυρωδιά μούχλας στο στεγνωτήριο, ελέγξτε και καθαρίστε το σύστημα εξαερισμού του στεγνωτηρίου. Τα χνούδια μπορούν να παγιδευτούν μεταξύ του στεγνωτηρίου και του εξωτερικού ανοίγματος της εξάτμισης. Λόγω της υγρασίας η μούχλα αρχίζει να αναπτύσσεται στα χνούδια και να προκαλεί μυρωδιές. Καθαρίζοντας τον αεραγωγό, απαλλαγείτε από τη μυρωδιά και αποκομίζετε το επιπλέον πλεονέκτημα ασφάλειας της αποφυγής πιθανής πυρκαγιάς στο στεγνωτήριο.

αποχετεύσεις νεροχύτη και μπανιέρας

Οι σωλήνες κάτω από ένα νεροχύτη ή μια αποχέτευση ντους περιέχουν μια παγίδα υγρού που μπορεί να δημιουργήσει μια μυρωδιά μούχλας από την έλλειψη χρήσης. Ευτυχώς, υπάρχει μια εύκολη λύση. Ρίξτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και συνεχίστε με μισό φλιτζάνι αποσταγμένο ξύδι. Καλύψτε την αποστράγγιση με ένα πώμα για να παγιδευτεί ο αφρός καθώς το ξύδι και η μαγειρική σόδα αντιδρούν. Αφού σταματήσει ο αφρισμός, ξεπλύνετε την αποχέτευση με ζεστό νερό.

βουλωμένοι σωλήνες και σωληνώσεις εξαερισμού

Όταν οι αποχετεύσεις φράξουν με τρίχες και αφρούς σαπουνιού, τα βακτήρια μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα μεγάλο πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό αποχέτευσης ή προσλάβετε έναν επαγγελματία για να καθαρίσει τους σωλήνες. Ένας βουλωμένος σωλήνας εξαερισμού μπορεί να προκαλέσει τη διαφυγή αερίων λυμάτων στον αέρα και συνήθως απαιτεί υδραυλικό για να το επιλύσει.

σωλήνες με διαρροές

Οι σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή στο μπάνιο, την κουζίνα ή το δωμάτιο πλυντηρίου μπορεί να αφήσουν τους τοίχους, τις οροφές ή τα ντουλάπια αρκετά υγρά ώστε να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μούχλας. Επιδιορθώστε τις διαρροές, καθαρίστε τυχούσα ανάπτυξη μούχλας και αφήστε την περιοχή να στεγνώσει.

παπούτσια

Μια ντουλάπα γεμάτη με αθλητικά παπούτσια με δυσοσμία μπορεί να κάνει ένα ολόκληρο σπίτι να μυρίζει άσχημα. Πλύνετε τα παπούτσια σας ή βάλτε σακούλες μαγειρικής σόδας στα παπούτσια για να απορροφήσει τις οσμές. Αφήστε τα παπούτσια να αεριστούν και να στεγνώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.

τσάντες γυμναστικής

Ο αθλητικός εξοπλισμός και τα ρούχα προπόνησης που έχουν μείνει σε μια τσάντα γυμναστηρίου μπορεί να αφήσουν πίσω τους μια τρομερή μυρωδιά. Πλύνετε ή καθαρίστε τα πάντα πριν τα αποθηκεύσετε.

κατοικίδια

Τα κλινοσκεπάσματα για κατοικίδια, τα μπολ φαγητού, τα κιβώτια απορριμμάτων, ακόμη και τα παιχνίδια για μάσημα πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρηθεί η μυρωδιά του αέρα φρέσκια. Φυσικά, τυχόντα ατυχήματα με ούρα ή κόπρανα θα πρέπει να αφαιρούνται αμέσως και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε πιο βαθιά από την επιφάνεια του χαλιού ή της ταπετσαρίας.

βιβλιοθήκες

Ένα σημείο όπου πολύ συχνά μαζεύονται άσχημες μυρωδιές, είναι τα βιβλία! Καθαρίζετε τις βιβλιοθήκες σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!

- Διαφήμιση -