10 συμβουλές για να επιλέξετε τις ιδανικές κουρτίνες για το σπίτι σας

Όλοι θέλουμε το δωμάτιό μας ή οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού να φαίνεται ωραίο. Μπορεί να πιστεύουμε ότι πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για ακριβά έπιπλα ή ακόμα και να πληρώσουμε έναν επαγγελματία, ωστόσο είναι οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση, οι κουρτίνες μπορούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο «πριν και μετά» στο σπίτι μας. Το σημαντικό είναι να ξέρετε πώς να τις επιλέξετε. Θα σας δώσω 10 συμβουλές για να επιλέξετε τις τέλειες κουρτίνες για το σπίτι σας!

- Διαφήμιση -

1.Φρόντισε να επιλέξεις το σωστό μήκος για το στυλ σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι αν θα έχετε μακριές ή κοντές κουρτίνες. Αυτό εξαρτάται από το σχήμα του παραθύρου και επίσης από το ύψος και το μέγεθος του χώρου. Ακόμα κι έτσι, το να γνωρίζετε αν το στυλ σας είναι κλασικό ή μοντέρνο μπορεί να σας βοηθήσει πολύ. Οι κοντές κουρτίνες είναι μια καλή επιλογή για μια μοντέρνα ατμόσφαιρα. Μπορείτε να τα συμπληρώσετε και με στόρια. Αν, από την άλλη, προτιμάτε ένα πιο κλασικό στυλ, οι μακριές κουρτίνες προσθέτουν μια κομψή και ξεχωριστή πινελιά σε κάθε δωμάτιο.

2. Μετρήστε σωστά τις διαστάσεις

Πριν μετρήσουμε το μήκος της κουρτίνας, θα πρέπει να αποφασίσουμε από πού θέλουμε να ξεκινήσει. Κρεμώντας τις κουρτίνες ψηλότερα από το πλαίσιο του παραθύρου θα δώσει στο δωμάτιο μια αίσθηση ύψους. Επιπλέον, θα εμποδίσουμε τις κουρτίνες να ακουμπήσουν στο πάτωμα και να λερωθούν. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όταν μετράτε το πλάτος του παραθύρου, θα πρέπει να προσθέσετε 10 έως 20 εκατοστά και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, αυτά τα επιπλέον εκατοστά γύρω από το παράθυρο θα βοηθήσουν να μπλοκάρει οποιοδήποτε φως θέλει να εισέλθει στο δωμάτιο.

3. Προσδιορίστε το είδος του πλυσίματος από την αρχή

Όταν αγοράζουμε κουρτίνες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι είδους πλύσιμο θέλουμε, θα μας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ χρήσης πλυντηρίου, πλύσιμο στο χέρι ή στεγνό καθάρισμα. Αν και η πρώτη επιλογή ακούγεται πιο γρήγορη, πρέπει να είμαστε προσεκτικές, καθώς οι επενδύσεις και οι ραφές θα μπορούσαν να συρρικνωθούν στο πλύσιμο. Εάν οι κουρτίνες απαιτούν πλύσιμο στο χέρι, κάντε το με ζεστό ή κρύο νερό και χρησιμοποιήστε ένα ήπιο υγρό απορρυπαντικό.

4. Αποφασίστε εξ αρχής που θα χρησιμοποιήσετε τις κουρτίνες

Εάν θέλουμε να μη βλέπουν οι γύρω μας το εσωτερικό του σπιτιού μας μπορούμε να επιλέξουμε κουρτίνες σε πιο σκούρα ή μονόχρωμα χρώματα. Οι αδιαφανείς κουρτίνες μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για έναν καλό ύπνο, καθώς μειώνουν το εξωτερικό φως. Ωστόσο, τα διαφανή υφάσματα είναι καλύτερη επιλογή αν θέλουμε δροσερούς χώρους με πολύ φυσικό φως.

5. Χρησιμοποιήστε το χρώμα έμφασης για να επιλέξετε τις κουρτίνες σας

Τα χρώματα έμφασης είναι εκείνα που προσθέτουν ενδιαφέρον στο δωμάτιο. Ένα χρώμα έμφασης χρησιμοποιείται για να τονίσει έναν χώρο σε ένα δωμάτιο ή κάποια πτυχή της διακόσμησης. Για παράδειγμα, ο καναπές στην τραπεζαρία ή το κεφαλάρι στην κρεβατοκάμαρα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ταιριάξετε το χρώμα της κουρτίνας σε ένα δωμάτιο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα από τα χρώματα έμφασης στη διακόσμηση. Μπορούμε να επιλέξουμε το χρώμα έμφασης μεγάλων κομματιών του σπιτιού, όπως έπιπλα ή χαλιά, ή ακόμα και το χρώμα ενός τοίχου, και να εμπνεόμαστε από αυτά για να επιλέξουμε το χρώμα της κουρτίνας.

6. Δημιουργήστε αντίθεση με ψυχρά και ζεστά χρώματα

Μια άλλη λύση για την επιλογή του χρώματος των κουρτινών είναι να δείτε ποιοι τόνοι κυριαρχούν στο δωμάτιό σας. Τα ψυχρά χρώματα περιλαμβάνουν το μπλε, το πράσινο και το βιολετί – είναι ηρεμιστικά και ελκυστικά ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά, τα ζεστά χρώματα περιλαμβάνουν το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Αυτά είναι διεγερτικά και ελκυστικά στα συναισθήματα. Εάν κυριαρχούν οι ζεστοί τόνοι σε ένα δωμάτιο, η επιλογή μιας κουρτίνας σε ψυχρό χρώμα ή το αντίστροφο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της αίσθησης άνεσης. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία.

7. Προσοχή στα σχέδια στις κουρτίνες

Εάν το δωμάτιο έχει έντονες εκτυπώσεις και σχέδια, είναι καλύτερο να επιλέξετε απλές κουρτίνες, καθώς η ύπαρξη ενός χώρου με πολλά σχέδια μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που αποσπά την προσοχή ή συγκρούεται. Από την άλλη πλευρά, εάν το δωμάτιο είναι απλό, οι κουρτίνες με σχέδια και στάμπα προσθέτουν μια πινελιά στυλ και μεταμορφώνουν τα παράθυρα σε εστιακά σημεία.

8. Μην ξεχνάτε τα αξεσουάρ

Εκτός από τις κουρτίνες, πρέπει να σκεφτούμε και τα αξεσουάρ που θα χρειαστούμε. Τα κορδόνια κουρτινών είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερο χρώμα στο χώρο και να τον διατηρήσετε τακτοποιημένο. Αν αναζητήσουμε σχέδια που συμπληρώνουν το υπόλοιπο δωμάτιο, θα δώσουμε ένα συν στις κουρτίνες μας. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε κουρτίνες που έχουν επιπλέον διακοσμητικά, όπως φούντες ή άλλες λεπτομέρειες.

9. Σκεφτείτε τη χρήση περσίδων

Εάν τα παράθυρα που θέλουμε να διακοσμήσουμε έχουν έπιπλα από κάτω, όπως ένα κρεβάτι ή έναν καναπέ, οι περσίδες μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της επιλογής περσίδων είναι ότι δίνουν μια πιο καθαρή και τακτοποιημένη εμφάνιση στο χώρο. Επιπλέον, παρέχουν περισσότερο φως. Μπορούμε να επιλέξουμε στυλ ξύλου ή ακόμα και υφασμάτων που να ταιριάζουν με το υπόλοιπο δωμάτιο.

10. Σκεφτείτε την εμφάνιση από έξω

Είναι αλήθεια ότι όταν επιλέγετε κουρτίνες, η κύρια εστίαση πρέπει να είναι στο εσωτερικό. Ωστόσο, δεν είναι κακή ιδέα να εξετάσετε πώς φαίνονται από έξω. Μπορούμε να δούμε αν το χρώμα συμπληρώνει το εξωτερικό του σπιτιού μας και αν μας παρέχουν την ιδιωτικότητα που χρειαζόμαστε.

- Διαφήμιση -