14 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο


Το ψυγείο είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις όλων των εποχών. Παρέχει ένα ασφαλές και βολικό μέρος για την αποθήκευση των τροφίμων και ταυτόχρονα παγώνει τα ποτά και τα αναψυκτικά μας! Γνωρίζετε ήδη ότι το ψυγείο σας είναι εξαιρετικό για τη συντήρηση των υπολειμμάτων από τα φαγητά και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι ορισμένα τρόφιμα πραγματικά χαλάνε όταν διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό θα σας παρουσιάσω 14 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο!

- Διαφήμιση -

άκοπα πεπόνια και καρπούζια

Η ψύξη ολόκληρων πεπονιών και καρπουζιών καταλαμβάνει πάρα πολύ χώρο στο ψυγείο. Το πιο σημαντικό, η διατήρηση αυτών των μεγάλων σε μέγεθος φρούτων σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης, που σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο νόστιμα όσο αν είχαν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Η ψυχρή θερμοκρασία μειώνει επίσης τα υγιή αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα πεπόνια. Κρατήστε αυτά τα φρούτα στον πάγκο μέχρι να είναι έτοιμα για κατανάλωση.

πατάτες

Μην βάζετε πότε τις πατάτες στο ψυγείο! Οι ψυχρές θερμοκρασίες μεταβάλλουν τους αμυλούχους σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται στις ωμές πατάτες, δίνοντάς τους μια γλυκιά γεύση και μια ακατέργαστη αίσθηση στο στόμα όταν μαγειρεύονται. Για την καλύτερη γεύση και υφή, αποθηκεύστε τις ωμές πατάτες σε καλά αεριζόμενο καλάθι ή συρτάρι, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

μέλι

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, το μέλι, ένα φυσικό συντηρητικό, δεν χρειάζεται ψύξη. Όταν ψύχεται, το μέλι σκληραίνει και κρυσταλλώνει, χάνοντας την απαλή του υφή! Γι’ αυτό αποθηκεύστε το σε ένα ράφι στο ντουλάπι σας. Εάν έχετε ήδη κάνει το λάθος να το βάλετε στο ψυγείο, μην το πετάξετε έξω. Τοποθετήστε το βάζο με το μέλι σε μία κατσαρόλα με ζεστό (όχι βραστό) νερό μέχρι να επιστρέψει στην υγρή του κατάσταση.

καφές

Εάν θέλετε να απολαύσετε το φλιτζάνι του αρωματικού καφέ σας το πρωί, μην φυλάτε τους κόκκους του στο ψυγείο. Μια ανοιχτή συσκευασία καφέ υπόκειται σε συμπύκνωση στις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, κάτι που χαλάει τη γεύση. Επιπλέον, οι φρέσκοι κόκκοι θα απορροφήσουν τις μυρωδιές άλλων τροφών που βρίσκονται στο ψυγείο, κάνοντας τον καφέ σας να χάσει την γεύση του. Για την καλύτερη γεύση του καφέ, αποθηκεύστε τον σε ένα αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου σε σκοτεινό μέρος, όπως μέσα σε ένα ντουλάπι.

ντομάτες

Αν δεν θέλετε οι φρέσκες ντομάτες σας να έχουν γεύση χαρτιού, μην τις βάζετε στο ψυγείο. Μετά τη συγκομιδή, οι ντομάτες συνεχίζουν να ωριμάζουν και να αναπτύσσουν γεύση, αλλά μόνο όταν διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Οι κρύες θερμοκρασίες σταματούν τη διαδικασία ωρίμανσης και αλλάζουν τη γεύση. Αποθηκεύστε τις φρέσκες ντομάτες στον πάγκο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Εάν καλλιεργείτε τις δικές σας ντομάτες, κόψτε λίγο από το αμπέλι κατά τη συγκομιδή. Το προσαρτημένο κλήμα βοηθά να διατηρείται η ντομάτα φρέσκια περισσότερο και της δίνει καλύτερη γεύση.

κρεμμύδια

Οι ψυχρές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία του ψυγείου καταστρέφουν τα κρεμμύδια, καταστρέφοντας την ινώδη δομή τους και αφήνοντάς τα να μυρίζουν και ταυτόχρονα να είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη μούχλας. Για την καλύτερη γεύση και υφή, αποθηκεύστε τα κρεμμύδια σε ένα καλά αεριζόμενο, σκοτεινό και δροσερό (όχι κρύο) σημείο. Ένα καλάθι ανοιχτής ύφανσης στο ντουλάπι είναι το βέλτιστο.

ψωμί

Αποθηκεύστε το ψωμί σας σε κουτί ψωμιού ή σε ράφι, αλλά όχι στο ψυγείο. Το ψωμί στο ψυγείο επιβραδύνει την ανάπτυξη της μούχλας, αλλά κάνει το ψωμί σκληρό, λαστιχωτό και μπαγιάτικο. Εάν ξέρετε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το καρβέλι πριν χαλάσει, τυλίξτε το περίσσευμα σε χαρτί κατάψυξης και φυλάξτε το στην κατάψυξη για έως και ένα μήνα.

αβοκάντο

Πολλά αβοκάντο που διατίθενται στο παντοπωλείο είναι πράσινα και σκληρά και χρειάζονται μερικές μέρες για να ωριμάσουν πριν είναι έτοιμα για κατανάλωση. Θα ωριμάσουν, όμως, μόνο αν τα κρατήσετε εκτός ψυγείου. Η μόνη φορά που πρέπει να βάλετε στο ψυγείο ένα αβοκάντο είναι όταν είναι εντελώς ώριμο αλλά δεν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια, η ψύξη θα σας δώσει μια ή δύο επιπλέον ημέρες πριν χαλάσει.

φράουλες

Η κατάψυξη των φραουλών μειώνει τη γλυκιά γεύση τους και τους δίνει μια λεία υφή. Για καλύτερη γεύση, αποθηκεύστε φρέσκες φράουλες στον πάγκο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και χρησιμοποιήστε τις μέσα σε μία ή δύο ημέρες από τα μάζεμα ή την αγορά τους. Και μην τις πλένετε μέχρι να είστε έτοιμες να τις φάτε. Οι φράουλες χαλάνε πιο γρήγορα αφού πλυθούν.

σκόρδο

Τίποτα δεν προσθέτει τόσο έντονη γεύση στα φαγητά μας όπως το φρέσκο ​​σκόρδο, αλλά αν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, μην εκπλαγείτε αν φυτρώσουν πράσινοι βλαστοί. Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι οι βολβοί του σκόρδου είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη μούχλας στις υγρές συνθήκες του ψυγείου. Για την καλύτερη γεύση του σκόρδου, αποθηκεύστε το φρέσκο σε σκοτεινό, καλά αεριζόμενο σημείο. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το σκόρδο που περίσσεψε στο ψυγείο για μια ή δύο μέρες, αλλά η γεύση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις φρεσκοκομμένες σκελίδες.

μπανάνες

Όπως και άλλα φρούτα αυτής της λίστας, οι μπανάνες θα συνεχίσουν να ωριμάζουν σε θερμοκρασία δωματίου — αλλά όταν μπαίνουν στο ψυγείο, η διαδικασία ωρίμανσης σταματά. Αποθηκεύστε άγουρες μπανάνες στον πάγκο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Μπορείτε να βάλετε μια πλήρως ώριμη μπανάνα στο ψυγείο για μερικές μέρες, αλλά μην ανησυχείτε όταν μαυρίσει. Το μαύρισμα οφείλεται στην περιεκτικότητα του φλοιού της μπανάνας σε αιθυλένιο, το οποίο υφίσταται χημική αλλαγή όταν υποβάλλεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

μήλα

Αποθηκεύστε φρέσκα μήλα στον πάγκο σας για την καλύτερη δυνατή γεύση. Ενώ τα μήλα θα παραμείνουν τραγανά περισσότερο στο ψυγείο, η περιεκτικότητα σε αιθυλένιο στη φλούδα τους (ένας παράγοντας ωρίμανσης) μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αλλοίωση άλλων παρακείμενων προϊόντων. Εάν θέλετε πραγματικά να βάλετε τα μήλα στο ψυγείο, τοποθετήστε τα πρώτα σε ένα αεροστεγές δοχείο για να μην αλλοιωθούν τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο σας.

βασιλικός

Για να διατηρήσετε τον βασιλικό σας φρέσκο, αφήστε τον στον πάγκο με τους μίσχους του βυθισμένους σε ένα φλιτζάνι ή βάζο με νερό όπως θα κάνατε με τα κομμένα λουλούδια. Αν βάλετε βασιλικό στο ψυγείο θα απορροφήσει τις μυρωδιές των άλλων τροφών και τα φύλλα του θα μαυρίσουν.

ροδάκινα

Τα μη ώριμα ροδάκινα πρέπει να τα αφήνετε στον πάγκο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να έχουν ένα γλυκό άρωμα. Μετά από αυτό μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο, αλλά μόνο για μια ή δύο μέρες. Τα ζουμερά ροδάκινα αφυδατώνονται όταν μένουν στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

- Διαφήμιση -