Σύμφωνα με έρευνες χρειαζόμαστε σχεδόν 2 ώρες την ημέρα για να καθαρίσουμε, να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε τα πιάτα και να διαχειριστούμε άλλα πράγματα στο σπίτι. Αλλά θα μπορούσατε να ξοδέψετε αυτόν τον πολύτιμο χρόνο σε άλλες πιο ενδιαφέρουσες εργασίες. Σαφώς και όλοι μας μισούμε την ακαταστασία μέσα στο σπίτι αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να την ξοδέψουμε στο καθάρισμα. Εξάλλου, πολλές δουλειές του σπιτιού μπορούν να γίνουν λιγότερο συχνά από ό,τι έχουμε συνηθίσει, και κάποιες είναι εντελώς άσκοπες. Θα σας παρουσιάσω 14 άσκοπες δουλειές του σπιτιού που δεν πρέπει να χάνουμε τον χρόνο μας!
καθαρισμός των αρμών μεταξύ των πλακιδίων
Το να περπατάς στο σπίτι με μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσεις τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια είναι άσκοπο. Πριν τον καθαρισμό, ήταν ομοιόμορφα βρώμικα και έμοιαζαν κάπως κανονικά! Τι γίνεται όμως αν τα καθαρίσετε; Κάποια από αυτά θα είναι τέλεια καθαρά και άλλα θα παραμείνουν σκοτεινά. Τα ελάχιστα αισθητά ελαττώματα θα είναι πλέον εμφανή. Επιπλέον, θα αφιερώσετε πολύ χρόνο κάνοντας αυτό και θα κουραστείτε πολύ. Αντίθετα, είναι καλύτερο να καλύπτετε τους αρμούς με στεγανωτικό μία φορά το χρόνο ή να τρίβετε ένα κερί στους αρμούς.
πλύσιμο μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο
Το νερό μπορεί να οδηγήσει στο να καλυφθεί ο χυτοσίδηρος με σκουριά και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό σε αυτή την επιφάνεια. Για να μην κολλήσουν τα τρόφιμα, τέτοια τηγάνια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο συχνά και να καλύπτονται με λάδι αντί να τα πλένουμε κάθε φορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του φαγητού με χαρτί, να βάλετε λίγο λάδι στον πάτο και τέλος. Αυτό έκαναν οι πρόγονοί μας και μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τηγάνια για δεκαετίες. Εάν το τηγάνι είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε να το πλύνετε, αλλά μην ξεχάσετε να το στεγνώσετε και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει νερό.
διπλώστε προσεκτικά τα εσώρουχά σας
Τα λεπτά εσώρουχα καταστρέφονται εύκολα, επομένως είναι καλύτερα να τα διπλώνετε προσεκτικά και να τα κρατάτε χωριστά από άλλα πράγματα, αλλά τα κανονικά εσώρουχα μπορούν απλώς να πεταχτούν στο συρτάρι.
πλύσιμο της κουζίνας και του φούρνου μετά από κάθε χρήση
Τα φρέσκα σημάδια και οι λεκέδες αφαιρούνται εύκολα με ένα βρεγμένο πανί. Αρκεί να πλένετε την επιφάνεια με απορρυπαντικό μία φορά την εβδομάδα και τις σχάρες μέσα στο φούρνο, μία φορά το μήνα. Τα επιθετικά καθαριστικά μπορούν να καταστρέψουν τις επιφάνειες, επομένως είναι καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείτε καθόλου. Μπορείτε να πλένετε τον φούρνο μόνο 3 με 4 φορές το χρόνο, καθώς το φαγητό δεν έρχεται σε επαφή με τις επιφάνειες και η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια. Μπορείτε επίσης να βάλετε αλουμινόχαρτο γύρω από την εσωτερική επιφάνεια του φούρνου για να μην χρειάζεται να καθαρίζετε τα λίπη πιο συχνά.
γυάλισμα ξύλινων επίπλων συχνά
Οι ειδικοί λένε ότι μόνο τα έπιπλα που έχουν ήδη καλυφθεί με λάδι και κερί θα πρέπει να καλύπτονται συνεχώς με αυτά τα στοιχεία. Τις περισσότερες φορές, αυτό είναι για έπιπλα αντίκες και ακριβά έπιπλα σχεδιαστών. Σε όλους τους άλλους τύπους επίπλων, υπάρχει μια συγκεκριμένη επίστρωση που αφαιρείται με το συχνό καθάρισμα. Η επιφάνεια λερώνεται και θαμπώνει πιο γρήγορα. Οι γυαλιστικοί παράγοντες μπορούν να εφαρμοστούν δύο φορές το χρόνο. Τον υπόλοιπο χρόνο, απλώς σκουπίστε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανί και αφαιρέστε τυχόντες λεκέδες αντί να καθαρίσετε ολόκληρο το έπιπλο.
πλύσιμο κουρτινών
Κατά μέσο όρο, πρέπει να πλένουμε τις κουρτίνες μία φορά κάθε 6 μήνες, αλλά όχι περισσότερο από αυτό, όπως κάνουν πολλές νοικοκυρές. Εάν δεν έχετε κατοικίδια ή αν δεν ανοίγετε τα παράθυρα πολύ συχνά, οι κουρτίνες μπορεί να παραμείνουν καθαρές και φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το πολύ συχνά πλύσιμο των κουρτινών μπορεί να οδηγήσει σε ξεθώριασμα του χρώματος. Αυτός είναι ο λόγος που μπορείτε πραγματικά να καθαρίζετε τις κουρτίνες με ηλεκτρική σκούπα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένας ατμοκαθαριστής είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για να φρεσκάρετε τις κουρτίνες γρήγορα και εύκολα.
πλένετε όλα τα τρόφιμα
Αν ένα πακέτο σέλινο λέει ότι είναι έτοιμο για κατανάλωση, δεν χρειάζεται να πλένετε κάθε μικρό κομμάτι. Το πλύσιμο δεν θα κάνει τα τρόφιμα πιο καθαρά, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα « μολύνουν » με παθογόνα από το νεροχύτη και άλλες επιφάνειες. Δεν χρειάζεται να πλένετε το κρέας. Το νερό δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων και των βακτηρίων — χρειάζεστε υψηλή θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα για να το κάνετε αυτό. Είναι καλύτερα να σκουπίζετε απλώς τα μανιτάρια με μια στεγνή χαρτοπετσέτα. Το πλύσιμο τους κάνει να πέφτουν πιο γρήγορα και η γεύση μπορεί να διακυβευτεί.
σιδερώνετε συχνά σεντόνια και ρούχα
Φανταστείτε πόσο πιο εύκολη θα γινόταν η ζωή σας αν αγοράζατε πράγματα από υλικά που δεν χρειάζονταν σιδέρωμα, όπως τζιν, spandex, μαλλί, κασμίρι και lyocell. Υπάρχουν επίσης τα λεγόμενα υλικά «μόνιμου τύπου». Αλλά ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα ύφασμα που χρειάζεται σιδέρωμα, μπορείτε να αποφύγετε να το κάνετε. Μπορείτε να κρεμάσετε βρεγμένα ρούχα σε κρεμάστρες ή να απλώσετε στεγνά ρούχα.
σκούπισμα των πλυμένων πιάτων με μια πετσέτα
Ακόμη και οι οπτικά καθαρές πετσέτες κουζίνας μπορεί να έχουν μικρόβια πάνω τους και θα υπάρχουν πολλές ίνες που θα μεταφερθούν στα πιάτα. Ένας απλούστερος και καθαρότερος τρόπος είναι απλώς να αφήσετε τα πιάτα να στεγνώσουν μόνα τους. Μια άλλη άσκοπη εργασία είναι να πλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα κομμάτια του φαγητού από τα πιάτα.
πλένετε με το χέρι βρώμικες επιφάνειες
Για να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό πιο γρήγορα, βάζουμε απορρυπαντικά στις επιφάνειες και αρχίζουμε να καθαρίζουμε τη βρωμιά. Αλλά αν δώσετε περισσότερο χρόνο στο απορρυπαντικό, δεν θα χρειαστεί να καθαρίσετε τόσο σκληρά. Αυτό κάνουν οι επαγγελματίες καθαριστές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Οι πιο σοβαροί λεκέδες στα ρούχα απαιτούν την ίδια προσέγγιση: θα πρέπει να τα βυθίσετε σε απορρυπαντικό και να βάλετε τα κομμάτια στο πλυντήριο. Θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια.
καθαρίζετε τις σωληνώσεις
Όλα τα καθαριστικά περιέχουν επιθετικές ενώσεις που δεν ενδιαφέρονται για το τι διαλύουν, είτε πρόκειται για φράξιμο είτε για το εσωτερικό των σωλήνων. Φυσικά, εάν οι σωλήνες είναι φραγμένοι, θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, αλλά το να το κάνετε «για κάθε περίπτωση» είναι άσκοπο και ακόμη και επικίνδυνο.
καθαρίζετε καφετιέρες και τσαγιέρες πολύ σχολαστικά
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υπολείμματα καφέ στο εσωτερικό της καφετιέρας δίνουν στο ρόφημα καλύτερη γεύση και πολλοί λάτρεις του καφέ συμφωνούν. Το ίδιο ισχύει και για το τσάι: η γεύση γίνεται καλύτερη. Απλώς πλύνετε τις συσκευές με νερό αλλά μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά.
τακτικό σκούπισμα και πλύσιμο των δαπέδων σε ολόκληρο το σπίτι
Για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα και να σκουπίζετε τα πατώματα μία φορά την εβδομάδα και να καθαρίζετε αμέσως τη λίγη βρωμιά. Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν λεκέ στο πάτωμα, μπορείτε να τον αφαιρέσετε με ένα πανί αντί να σφουγγαρίσετε ολόκληρο το δωμάτιο. Δεν έχει νόημα να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα το χαλί κάτω από το τραπέζι ή να σκουπίζετε το πάτωμα σε ένα άδειο δωμάτιο όλη την ώρα. Η σκόνη χρειάζεται αρκετό χρόνο για να φτάσει εκεί. Αν δεν επισκέπτεστε κάποια δωμάτια, μπορείτε να τα καθαρίζετε 1-2 φορές το μήνα. Αλλά αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια, θα πρέπει να το κάνετε πιο συχνά.
ξεφλουδίζετε όλα τα λαχανικά πριν τα μαγειρέψετε
Η φλούδα περιέχει πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα χρήσιμα στοιχεία που απλώς πετάμε στον κάδο μαζί με τα χρήματα που πληρώσαμε και τον χρόνο που αφιερώσαμε για το peeling. Προσπαθήστε να μην ξεφλουδίζετε πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά με απαλή φλούδα, εκτός και αν φτιάχνετε πουρέ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και να ανακαλύψετε μια νέα γεύση στα φαγητά που έχετε συνηθίσει. Εξαίρεση θα είναι τα λαχανικά με χοντρή φλούδα, όπως η κολοκύθα ή το σέλινο.