15 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με κάννες

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά βολβώδη καλλωπιστικά φυτά όχι μόνο λόγω των λουλουδιών του αλλά και του πολύ ιδιαίτερου φυλλώματος του, είναι οι κάννες. Οι κάννες είναι ένα τροπικό φυτό με καταγωγή από την Κεντρική και Νότια Αμερική και αγαπά ιδιαίτερα τη ζέστη. Θα σας παρουσιάσω 15 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με κάννες!

- Διαφήμιση -

Πολυετείς βολβοί με μεγάλα άνθη σε λευκό, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί και οι δίχρωμες ποικιλίες είναι αρκετά συνηθισμένες. Ανάλογα με την ποικιλία, εκτός από τα άνθη, τα φύλλα των καννών ποικίλλουν από πράσινα έως καφέ-κόκκινα, μονόχρωμα ή δίχρωμα. Οι ψηλές ποικιλίες φτάνουν τα 3 μέτρα ύψος ενώ οι νάνοι που δεν ξεπερνούν το 1 μέτρο είναι πιο κατάλληλοι για φύτευση σε γλάστρες.

Μπορούν να φυτευτούν στα παρτέρια ως ψηλότερο φυτό ή μεμονωμένα αλλά και σε μεγάλες γλάστρες και εκτός από λουλούδια ιδιαίτερης διακοσμητικής αξίας είναι το φύλλωμά του που δίνει χρώμα στον κήπο όλες τις εποχές εκτός από το Χειμώνα, με φύλλα έως 50 cm σε μήκος και 10-15 cm σε πλάτος.

Η κάννα είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά και προσαρμόζεται σε κάθε είδους κλιματολογικές συνθήκες, μόνο που δεν αντέχουν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να φυτευτεί σε πλήρως ηλιόλουστες και ημίυγρες θέσεις, ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδάφους χωρίς προβλήματα και δεν επηρεάζεται από τη ζέστη και την υγρασία του καλοκαιριού. Επομένως είναι κατάλληλο φυτό ακόμα και για περιοχές χωρίς καλή στράγγιση.

Πρέπει να ποτίζεται τακτικά πριν στεγνώσει τελείως το χώμα της και να λιπαίνεται κάθε 1-2 μήνες για να ενισχυθεί η ανθοφορία της.

Οι βολβοί φυτεύονται στα μέσα της Άνοιξης, όταν δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα παγετού και ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, σε βάθος 10-15 cm και σε απόσταση περίπου 50 cm. Μπορεί να φυτευτεί νωρίτερα σε γλάστρες, αλλά θα τις διατηρήσετε σε προστατευμένο ζεστό σημείο κατά τη διάρκεια του Χειμώνα για να μεταφέρετε ή να μεταφυτεύσετε νεαρές κάννες την Άνοιξη σε εξωτερικούς χώρους.

Το Φθινόπωρο μετά την ανθοφορία και το μαρασμό του φυλλώματος, οι βολβοί πρέπει να είναι έξω από το έδαφος και να διατηρούνται κατά τη διάρκεια του Χειμώνα σε σκοτεινό, υγρό και προστατευμένο από το κρύο, για να φυτευτούν ξανά την επόμενη Άνοιξη.

Η κάννα είναι καλοκαιρινό ανθοφόρο φυτό και μέχρι το τέλος του φθινοπώρου θα δώσει πολύ έντονο χρώμα στα μέρη που τη φυτεύετε. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται και με σπόρους, αλλά η καταλληλότερη μέθοδος είναι να φυτέψουμε τους βολβούς πριν την Άνοιξη, να τους χωρίσουμε για να δημιουργηθούν νέα φυτά.

- Διαφήμιση -