9 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε χωρίς ξεφλούδισμα

Και σε ποιον δεν αρέσει να τρώει φρούτα και λαχανικά; Εντάξει η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και άνθρωποι που βαριούνται να τα καθαρίσουν και γι’ αυτό δεν τρώνε φρούτα! Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα γιατί υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τα τρώμε με τη φλούδα! Τα φρούτα και τα λαχανικά τα τρώμε ξεφλουδίζοντάς τα. Υπάρχουν όμως φρούτα και λαχανικά που, μάλιστα, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι θρεπτικές ιδιότητες που φέρουν βρίσκονται στη φλούδα τους. Θα σας παρουσιάσω φίλες μου 9 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε με τη φλούδα!

- Διαφήμιση -

Πατάτες

Οι φρέσκες πατάτες είναι πολύ χρήσιμες. Είναι χαμηλές σε θερμίδες (μια μέτρια πατάτα έχει μόνο 168 θερμίδες) και μια καλή πηγή βιταμινών C και B6, φωσφόρου, νιασίνης, μαγνησίου, καλίου, φυτικών ινών και ψευδαργύρου. Επίσης δεν περιέχει πολύ λάδι. Όταν ξεφλουδίζετε τις πατάτες σας, χάνετε όλα τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στη φλούδα της. Η φλούδα της πατάτας έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α και Κ από ό,τι στη σάρκα της πατάτας.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε τις πατάτες, το βράσιμό τους θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε όλα αυτά τα καλά αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και ηλεκτρολύτες.

Καρότα

Πλούσια σε βήτα-καροτίνη, τα καρότα επαινούνται από γιατρούς, οδοντιάτρους και οπτικούς, ειδικά για τα οφέλη τους στα μάτια, το στόμα και τη γενική σωματική υγεία. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί: Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ενώ αυτό το ριζικό λαχανικό περιέχει βήτα-καροτίνη, η εξωτερική σάρκα του καρότου είναι μοναδική στο ότι περιέχει ορισμένα μη θρεπτικά φυτοχημικά, δηλαδή καροτενοειδή, τερπένια και πολυφαινόλες. Αυτές οι φυτικές ενώσεις προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, φλεγμονές και άλλες χρόνιες ασθένειες. Η παρουσία πολυακετυλενίων ακριβώς κάτω από τη φλούδα έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες όσον αφορά τα αντικαρκινικά, αντιμυκητιακά, αντιβακτηριακά, αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και την ικανότητά του να αυξάνει φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης

Αγγούρια

Τα αγγούρια είναι πλούσια σε κάλιο και φυτικές ίνες, χαμηλά σε θερμίδες και επειδή αποτελούνται περίπου από 95% νερό, απορροφούν την υγρασία από το δέρμα τους. Επίσης, εμπλουτισμένο με φυτοχημικά, το αγγούρι περιέχει φλαβονοειδή, λιγνάνες και τριτερπένια που προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις φλεγμονές.

Εάν θέλετε να αποκομίσετε πλήρως αυτά τα οφέλη, αφήστε τη φλούδα στο αγγούρι γιατί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά συγκεντρώνονται εκεί ακριβώς. Είτε καλλιεργήστε τα δικά σας είτε αγοράστε βιολογικά για να αποφύγετε τα υψηλά φυτοφάρμακα που βρίσκονται συνήθως στα αγγούρια συμβατικής καλλιέργειας.

Μήλο

Αν και η φλούδα του μήλου είναι καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, αν επιλέξετε να φάτε μήλα χωρίς τη φλούδα, δυστυχώς θα χάσετε μερικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η φλούδα είναι κυρίως υπεύθυνη για την περιεκτικότητα των μήλων σε πηκτίνη, καθώς και για πολλά φυτοχημικά (κερκετίνη, τριτερπενοειδή, φαινολικό οξύ και πολυφαινόλες) που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνουν την αναπνευστική και πνευμονική λειτουργία και προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. Οι προκαταρκτικές μελέτες σε αυτά τα φυτοχημικά δείχνουν ότι προλαμβάνουν πολλές ασθένειες.

Μελιτζάνα

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ένα είδος φλαβονοειδούς που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτές οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις είναι πολύ ωφέλιμες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της όρασης και την αναστολή των καρκινικών κυττάρων.

Αν και το εσωτερικό της μελιτζάνας είναι καλή πηγή φυτικών ινών, η φλούδα του περιέχει βιταμίνες Β1 και Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγγάνιο και νιασίνη. Επιλέξτε μικρές μελιτζάνες για να μπορείτε να τις φάτε με τη φλούδα.

Ακτινίδιο

Με περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες Ε και Κ, χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο και φυλλικό οξύ.

Για να φάμε αυτό το πράσινο φρούτο, συνήθως το ξεφλουδίζουμε. Σε αυτή την περίπτωση, ξύστε καλά όλα τα σαρκώδη μέρη με ένα κουτάλι. Στην πραγματικότητα, το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί με τη φλούδα του. Αν το τρίψετε κάτω από κρύο νερό, το τριχωτό μέρος θα φύγει. Έτσι, μπορείτε να φάτε ακτινίδιο με την καφέ φλούδα του, η οποία έχει πολύ υψηλή θρεπτική αξία.

Εσπεριδοειδή

Μελέτες για τη χημική σύνθεση των εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ κ.λπ.) έχουν αποκαλύψει ότι οι φλούδες με παχύ δέρμα είναι εμπλουτισμένοι με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα φλούδας εσπεριδοειδών μπορούν να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να μειώσουν τη χοληστερόλη.

Αν και κανείς δεν συνιστά να τρώτε φλούδες εσπεριδοειδών ως έχουν, μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε και να τις συμπεριλάβετε σε γεύματα ή ποτά για να αποκομίσετε τα εκπληκτικά οφέλη τους για την υγεία. Βάλτε φλούδες εσπεριδοειδών στα τσάγια σας.

Μπανάνες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μπανανόφλουδες με πολλούς τρόπους, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να τις φάτε. Όπως πολλά άλλα φρούτα, οι φλούδες της μπανάνας είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη (καλή για το δέρμα και τα μάτια) και τη χημική ουσία τρυπτοφάνη που ενισχύει την ψυχική υγεία.

Μπορείτε να αναμίξετε φλούδες μπανάνας με άλλα φρούτα στο μπλέντερ και να τις κάνετε χυμό!

- Διαφήμιση -