Ο καθαρισμός των τηγανιών με μαγειρική σόδα μπορεί να εξαλείψει τα καμένα τρόφιμα και τους σκληρούς λεκέδες σε όλα τα τηγάνια—αντικολλητικά, ανοξείδωτα, κεραμικά, χυτοσίδηρο και άλλα. Προσθέστε φυσικούς καθαριστικούς παράγοντες όπως λευκό ξίδι, χυμό λεμονιού ή αλάτι για περισσότερη δύναμη απολέπισης. Η μαγειρική σόδα είναι ένα μη τοξικό, φθηνό οικιακό συστατικό με ήπιες λειαντικές ιδιότητες. Θα σας δείξω πως να καθαρίσετε τα τηγάνια και τις κατσαρόλες σας με μαγειρική σόδα!
Η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική. Αντιδρά με ήπια οξέα όπως ξίδι, λεμόνι και οξυζενέ για να γίνει καθαριστικό που αφρίζει. Η χημική αντίδραση αφρισμού δίνει στη μαγειρική σόδα περισσότερη δύναμη να αφαιρεί λεκέδες και καμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε αυτές τις ισχυρότερες επιλογές σε όλα τα τηγάνια εκτός από το χυτοσίδηρο, που μπορεί να δημιουργήσει σκουριά.
Υλικά
Ξύλινο κουτάλι
Στεγνές πετσέτες ή πανιά
Αντικολλητική βούρτσα καθαρισμού από νάιλον
Υλικά
Μαγειρική σόδα
Ξύδι
Λεμόνι
πώς να καθαρίσετε τα αντικολλητικά τηγάνια με μαγειρική σόδα
Τα αντικολλητικά τηγάνια μπορούν να επωφεληθούν από την ανάμειξη μαγειρικής σόδας και νερού για να αφαιρέσετε τις παρατεταμένες μυρωδιές και γεύσεις των τροφίμων. Η μαγειρική σόδα λειτουργεί επίσης ως ένα ήπιο λειαντικό για να καθαρίσει τους επίμονους λεκέδες και το καμένο λάδι.
δημιουργήστε μια επικόλληση
Καλύψτε τον πάτο του ταψιού με μια στρώση νερό. Ρίξτε άφθονη μαγειρική σόδα πάνω από το νερό για να δημιουργήσετε μια λεπτή πάστα.
ξεκουραστείτε, ξεπλύνετε και πλύνετε
Αφήστε το τηγάνι να καθίσει για αρκετές ώρες, στη συνέχεια ξεπλύνετε και πλύνετε το τηγάνι.
αφαιρέστε τους επίμονους λεκέδες
Αφαιρέστε τους επίμονους λεκέδες σε αντικολλητικά τηγάνια βράζοντας ένα διάλυμα από 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 1/2 φλιτζάνι νερό στο τηγάνι. Αφήνουμε το τηγάνι να κρυώσει. Ξεπλύνετε τον λεκέ με μαγειρική σόδα και μια αντικολλητική βούρτσα καθαρισμού από νάιλον.
πώς να καθαρίσετε τα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα με μαγειρική σόδα
Δοκιμάστε αυτές τις τρεις μεθόδους για να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα με μαγειρική σόδα με βάση τη σοβαρότητα των λεκέδων από τα τρόφιμα ή των καμένων λιπών. Κάθε μέθοδος είναι μια σταδιακά ισχυρότερη επιλογή.
χρησιμοποιήστε μια πάστα μαγειρικής σόδας
Βρέχουμε το τηγάνι με νερό και προσθέτουμε μαγειρική σόδα, αρκεί να γίνει πάστα ή πολτός. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για λίγα λεπτά. Τρίψτε τα φαγητά με κρούστα ή το καμένο λάδι χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή την καθαρή πλευρά ενός σφουγγαριού. Επαναλάβετε ή αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα εάν δεν δουλέψει την πρώτη φορά.
βράστε νερό και μαγειρική σόδα στο τηγάνι
Οι πιο σκληροί λεκέδες απαιτούν πιο σκληρές μεθόδους. Προσθέστε 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε ένα τηγάνι και 1/4 φλιτζάνι νερό. Αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση στο τηγάνι. Καθώς το νερό εξατμίζεται και ενώ το τηγάνι είναι ακόμα ζεστό, τρίψτε τη μαγειρικής σόδας και τα υπολείμματα φαγητού με ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα.
βυθίστε το τηγάνι σε βραστό διάλυμα μαγειρικής σόδας
Για να αφαιρέσετε τους καμένους λεκέδες που έχουν μείνει καιρό και στις δύο πλευρές, το βράσιμο ολόκληρου του τηγανιού θα πρέπει να χαλαρώσει τους λεκέδες. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Προσθέστε το τηγάνι, βυθίστε το και αφήστε το να πάρει μια βράση. Προσθέστε 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην κατσαρόλα. Μειώστε τη φωτιά σε μία ήπια θερμοκρασία, βράζοντας για 15 έως 30 λεπτά. Τα καφέ υπολείμματα πρέπει να αρχίσουν να ξεφλουδίζουν. Όσο το τηγάνι είναι ακόμα ζεστό, αφαιρέστε το από το βραστό διάλυμα. Για μακροχρόνιους λεκέδες, δημιουργήστε μια πάστα ή πολτό προσθέτοντας περισσότερη μαγειρική σόδα και νερό στο τηγάνι. Τέλος τρίψτε τους λεκέδες.
πώς να καθαρίσετε τα κεραμικά τηγάνια με μαγειρική σόδα
Τα κεραμικά τηγάνια είναι μεταλλικά μαγειρικά σκεύη με κεραμική επίστρωση. Η κεραμική επίστρωση δίνει σε κατσαρόλες και τηγάνια μια αντικολλητική επίστρωση χωρίς τη χρήση τεφλόν.
μουλιάστε το τηγάνι σε σαπουνόνερο
Μουλιάζουμε το τηγάνι σε ζεστό, σαπουνόνερο για 30 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα σαπούνι πιάτων που αφαιρεί το λίπος.
τρίψτε το τηγάνι με μαγειρική σόδα
Αφαιρέστε το βρεγμένο τηγάνι από το σαπουνόνερο. Ρίξτε μαγειρική σόδα πάνω από το τηγάνι και τρίψτε τα υπολείμματα φαγητού και τους λεκέδες χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι. Για επίμονους λεκέδες, προσθέστε λίγο λευκό ξίδι στην πάστα.
μουλιάστε σε διάλυμα μαγειρικής σόδας, εάν ο λεκές επιμένει
Για επίμονους λεκέδες, πασπαλίστε το τηγάνι με μαγειρική σόδα και προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας νερό για να γίνει πολτός. Αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά. Τρίψτε τα υπολείμματα που έχουν κολλήσει με ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα κουζίνας.
πώς να καθαρίσετε τα μαντεμένια τηγάνια με μαγειρική σόδα
Όταν καθαρίζετε τηγάνια από χυτοσίδηρο, αποφύγετε να μουλιάζετε σε νερό, σαπούνι και όξινα αντικείμενα όπως ξίδι ή χυμό λεμονιού, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν σκουριά και να καταστρέψουν το τηγάνι. Η μαγειρική σόδα παραμένει ένα αποτελεσματικό καθαριστικό.
δημιουργήστε μια πάστα μαγειρικής σόδας
Καλύψτε τον πάτο του τηγανιού με ένα λεπτό στρώμα μαγειρικής σόδας. Προσθέστε 2 με 3 κουταλιές της σούπας νερό για να κάνετε μια πάστα.
τρίψτε με την πάστα
Τρίψτε το τηγάνι με μια βούρτσα με σκληρές τρίχες ή ένα σφουγγάρι καθαρισμού. Μην προσθέτετε σαπούνι. Η λειαντική δύναμη της μαγειρικής σόδας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων φαγητού και η αποσμητική της ιδιότητα εξουδετερώνει τις οσμές στο τηγάνι. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε αν χρειάζεται.
αλατοπιπερώστε το τηγάνι
Στεγνώστε το τηγάνι και τρίψτε όλη την επιφάνεια με λάδι. Τοποθετήστε το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σε μια εστία ή σε φούρνο που έχει ρυθμιστεί στους 400 βαθμούς κελσίου για μία ώρα.
πώς να καθαρίσετε τις κατσαρόλες με μαγειρική σόδα
Τα μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο με σμάλτο πορσελάνης, έχουν μια φαινομενικά αλεξίσφαιρη, σχετικά αντικολλητική επιφάνεια, αλλά μπορεί να αποκτήσουν κρούστα όπως κάθε άλλο είδος τηγανιού. Το μυστικό για την απομάκρυνση των επίμονων συσσωρεύσεων είναι το βραστό νερό με μαγειρική σόδα.
βράστε νερό
Γεμίστε την κατσαρόλα ή το τηγάνι με περίπου 1 λίτρο νερό—ή περισσότερο εάν χρειάζεται για να καλύψετε την καμένη περιοχή. Βάζουμε το νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά.
προσθέστε μαγειρική σόδα
Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για αρκετά λεπτά. Η μαγειρική σόδα χύνεται και ανακατεύεται σε κατσαρόλα με βραστό νερό.
ξύστε την κατσαρόλα
Αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και ξεπλύνετε την με ζεστό νερό και αφήστε την να στεγνώσει.