3 εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα αντικολλητικά τηγάνια

Οι περισσότερες χρησιμοποιούμε αντικολλητικό τηγάνι στη μαγειρική μας. Είναι μία εύκολη και πρακτική λύση για να μαγειρέψουμε λαχανικά, κρέας, pancakes και οποιοδήποτε υγιεινό φαγητό. Πώς όμως πρέπει να πλένουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι προκειμένου να καταφέρουμε να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση; Τα αντικολλητικά τηγάνια έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες σε ό,τι αφορά το μαγείρεμα, το καθάρισμα και την αποθήκευσή τους. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές στον καθαρισμό τους.

- Διαφήμιση -

Γενικά, αν και τα ανικολλητικά τηγάνια μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, προτείνεται το πλύσιμό τους στο χέρι. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αφήσετε πρώτα το τηγάνι να κρυώσει καλά μετά το μαγείρεμα πριν το πλύνετε. Θα σας παρουσιάσω 3 εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να καθαρίσετε τα αντικολλητικά τηγάνια!

Για τους ήπιους λεκέδες

Με λίγο χαρτί κουζίνας απομακρύνετε τα υπολείμματα φαγητού από το τηγάνι. Έπειτα βάλτε λίγο υγρό πιάτων στο σφουγγάρι από τη μαλακή πλευρά και καθαρίστε το τηγάνι. Ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα βυθίστε το αντικολλητικό τηγάνι σε ένα μεγάλο μπολ με χλιαρό νερό και λίγο υγρό πιάτων. Στη συνέχεια τρίψτε με τη μαλακή πλευρά του σφουγγαρίου και ξεπλύνετε. Σκουπίστε με μία καθαρή πετσέτα για τα πιάτα και αποθηκεύστε.

Για τους πιο δύσκολους λεκέδες

Γεμίστε το τηγάνι με ενάμιση φλιτζάνι βραστό νερό και ενάμιση φλιτζάνι ξίδι. Με μία ξύλινη κουτάλα τρίψτε με προσοχή τους δύσκολους λεκέδες μέχρι να φύγουν. Έπειτα ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με παραπάνω.

Μία ακόμα μέθοδος είναι να δημιουργήσετε μία πάστα με μαγειρική σόδα και νερό. Τρίψτε με σφουγγάρι μέχρι να φύγουν οι λεκέδες και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με παραπάνω. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν ενδείκνυται για καθημερινό καθάρισμα.

Καθημερινό καθάρισμα

Βήμα 1ο

Αφήστε το τηγάνι να κρυώσει εντελώς. Όταν τελειώσετε το μαγείρεμα, αφήστε το τηγάνι σας να κρυώσει εντελώς πάνω στην εστία. Το μούσκεμα ή το ξέπλυμα ενός ζεστού τηγανιού με κρύο νερό μπορεί να παραμορφώσει το τηγάνι και να καταστρέψει την αντικολλητική του επιφάνεια.

Βήμα 2ο

Ξεπλύνετε το τηγάνι με ζεστό σαπουνόνερο. Μόλις κρυώσει το τηγάνι, ξεπλύνετε το με χλιαρό νερό για να αφαιρέσετε τυχόντα σωματίδια τροφής από την επιφάνεια του τηγανιού. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό αντί για καυτό νερό για να βελτιώσετε τη μακροζωία του τηγανιού σας.

Βήμα 3ο

Τρίψτε το τηγάνι με ένα σφουγγάρι και σαπούνι πιάτων. Εφαρμόστε υγρό πιάτων απευθείας σε ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί. Τρίψτε όλη την επιφάνεια του τηγανιού για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα φαγητού. Ξεπλύνετε καλά το τηγάνι.

Βήμα 4ο

Στεγνώστε καλά το τηγάνι. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, μαλακό πανί για να στεγνώσετε τα μαγειρικά σας σκεύη. Αποθηκεύστε τα μαγειρικά σας σκεύη σε μια κάθετη σχάρα πιάτων ή τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα ανάμεσα σε στοιβαγμένα τηγάνια για να προστατεύσετε τις αντικολλητικές επιφάνειες από γρατζουνιές.

- Διαφήμιση -