4 αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε την ξύλινη σανίδα κοπής

Το να ξέρετε πώς να καθαρίζετε μια ξύλινη σανίδα κοπής δεν είναι επιστήμη. Το ξύλο κοπής σας φιλοξενεί συνεχώς κρέατα, λαχανικά και βότανα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, μαζεύονται δυσάρεστοι ΄΄επισκέπτες΄΄όπως βακτήρια, λεκέδες και μυρωδιές. Η τακτική απολύμανση της σανίδας κοπής είναι το κλειδί για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης και των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα. Η σωστή μέθοδος απολύμανσης εξαρτάται από το υλικό της σανίδας. Οι πλαστικές σανίδες κοπής καθαρίζονται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων, αλλά η μαλακή επιφάνεια τείνει να δημιουργεί γρατσουνιές από το μαχαίρι που παγιδεύει βακτήρια με την πάροδο του χρόνου. Οι ανθεκτικές ξύλινες σανίδες κοπής δεν γρατσουνίζονται τόσο εύκολα, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των μικροβίων που συλλέγονται, αλλά οι σανίδες δεν αντέχουν το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Η πορώδης ξύλινη επιφάνεια θα παραμορφωθεί και θα ραγίσει από τις υψηλές θερμοκρασίες του πλυντηρίου. Θα σας παρουσιάσω 4 τρόπους για να καθαρίσετε μία ξύλινη σανίδα κοπής!

- Διαφήμιση -

λεμόνι και αλάτι

Ξεκινήστε πασπαλίζοντας μια γενναιόδωρη ποσότητα αλατιού στο ξύλο κοπής σας. Στη συνέχεια, πάρτε μισό λεμόνι ή δύο μισά αν έχετε μεγαλύτερη επιφάνεια και τρίψτε το σε όλο το ξύλο κοπής. Αφήστε το για περίπου 5 λεπτά, μετά σκουπίστε με ένα μαλακό σφουγγάρι, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε καλά.

Ο καθαρισμός με λεμόνια είναι φοβερός, καθώς είναι ένα φυσικό απολυμαντικό, και ο συνδυασμός του λεμονιού με το αλάτι θα βοηθήσουν στην άρση των λεκέδων και στην απορρόφηση τυχόντων παρατεταμένων μυρωδιών, όπως το σκόρδο. Κάντε αυτό περίπου μία φορά το μήνα ή όταν κρίνετε ότι είναι απαραίτητος ο σωστός καθαρισμός του ξύλου κοπής.

λευκό ξύδι

Ο καθαρισμός με λευκό ξύδι είναι ένας άλλος εξαιρετικός φυσικός τρόπος για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το ξύλο κοπής σας. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι της σούπας λευκό ξύδι με 4 κουταλάκια νερό και είτε ψεκάστε το απευθείας στην ξύλινη επιφάνεια και αφήστε το για πέντε λεπτά είτε μουλιάστε το ξύλο κοπής για πέντε λεπτά. Ξεπλύνετε και στεγνώστε εντελώς.

σαπούνι πιάτων

Χρησιμοποιώντας σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσετε την ξύλινη σανίδα κοπής μετά το χειρισμό ωμού κρέατος. Απλώς τρίψτε την σανίδα με το διάλυμα καθαρισμού χρησιμοποιώντας μια βούρτσα για να μπείτε σε τυχόν αυλακώσεις που έχουν δημιουργηθεί από το μαχαίρι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει και ξεπλύνετε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των άκρων (που χάνονται εύκολα) και στεγνώστε με χαρτοπετσέτα πριν το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς.

χλωρίνη

Εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι η επιφάνειά σας έχει απολυμανθεί πλήρως, τότε η χλωρίνη θα σας δώσει τη λύση! Βάλτε ένα ζευγάρι γάντια και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε περίπου ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αφήστε την ξύλινη σανίδα να μουλιάσει ή ψεκάστε το διάλυμα και αφήστε το για 5 λεπτά. Όπως και με τη μέθοδο του ξυδιού, τρίψτε το και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς.

- Διαφήμιση -