9 τρόποι να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και οξυζενέ στην καθαριότητα του σπιτιού σας

Η χρήση μαγειρικής σόδας και οξυζενέ είναι φυσικοί, μη τοξικοί τρόποι για να καθαρίσετε πολλές επιφάνειες στο σπίτι σας. Τα δύο αυτά προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν με ασφάλεια ή να χρησιμοποιηθούν χωριστά για να λευκαίνουν τα ρούχα, να αφαιρούν οσμές, να απολυμαίνουν επιφάνειες και πολλά άλλα. Με αυτά τα δύο προϊόντα που πιθανότατα έχετε στη διάθεσή σας, θα ανακαλύψετε αυτούς τους 10 τρόπους για να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και το οξυζενέ για να καθαρίσετε το σπίτι σας. Θα σας παρουσιάσω 9 τρόπους να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και και οξυζενέ στην καθαριότητα του σπιτιού σας!

- Διαφήμιση -

προειδοποίηση: Το οξυζενέ μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, το δέρμα και είναι τοξικό εάν καταποθεί. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να φοράτε προστατευτικά γάντια όταν καθαρίζετε με οξυζενέ.

τι συμβαίνει όταν συνδυάζετε μαγειρική σόδα και οξυζενέ

Το οξυζενέ (H 2 O 2 ) είναι ένα ασθενές οξύ και η μαγειρική σόδα (NaHCO 3 ) είναι μια βασική ένωση. Όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο, υπάρχει μια εξώθερμη αντίδραση που δημιουργεί αέρια διοξειδίου του άνθρακα. Η αντίδραση βοηθά στη διάσπαση των μορίων του λίπους και των οργανικών λεκέδων για να διευκολύνει την αφαίρεσή τους από τις επιφάνειες.

μπορείτε να συνδυάσετε οξυζενέ και ξίδι;

Ο συνδυασμός ξιδιού και οξυζενέ στο ίδιο δοχείο δημιουργεί υπεροξικό οξύ, μια διαβρωτική και ερεθιστική ουσία των πνευμόνων.

μπορείτε να αναμίξετε οξυζενέ και σαπούνι πιάτων;

Ναί. Είναι απολύτως ασφαλές να αναμιγνύετε οξυζενέ και ήπια σαπούνια πιάτων για να δημιουργήσετε καθαριστικά διαλύματα για την αφαίρεση λεκέδων.

λευκά κιτρινισμένα ρούχα

Το οξυζενέ είναι ένα ήπιο λευκαντικό που θα λευκάνει τα θαμπά και κιτρινισμένα λευκά ρούχα. Προσθέστε 1 φλιτζάνι οξυζενέ στο τύμπανο του πλυντηρίου πριν προσθέσετε το νερό και τα ρούχα. Το οξυζενέ μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στον αυτόματο διανομέα λευκαντικού του πλυντηρίου όπου θα διασκορπιστεί στον κύκλο πλύσης.

αφαιρέστε τις οσμές των ρούχων με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα δρα ως αποσμητικό για να απομακρύνει τις οσμές των ρούχων εξισορροπώντας το pH στο νερό. Για έντονες μυρωδιές ρούχων όπως ο ιδρώτας, ο καπνός του τσιγάρου ή οι λιπαρές κουζίνες, δημιουργήστε ένα προκαταρκτικό εμποτισμό διαλύοντας 1 ή 2 φλιτζάνια μαγειρική σόδα σε λίγο ζεστό νερό. Γεμίστε τη λεκάνη του πλυντηρίου ή έναν μεγάλο νεροχύτη με δροσερό νερό και προσθέστε τη διαλυμένη μαγειρική σόδα. Προσθέστε τα βρώμικα ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα και μετά πλύνετε ως συνήθως. Για ρούχα που έχουν μείνει για καιρό και μυρίζουν πολύ άσχημα:

Τοποθετήστε τα δύσοσμα ρούχα σε μια σφραγιζόμενη πλαστική μπανιέρα αποθήκευσης με ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας.
Ελέγξτε για φρεσκάδα μετά από τουλάχιστον 24 ώρες – περισσότερο είναι καλύτερο.

καθαρισμός εργαλείων ομορφιάς

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκια, εργαλεία μανικιούρ ή πεντικιούρ και ψαλίδια βλεφαρίδων, έρχονται σε επαφή με τα λάδια του σώματος και τα βακτήρια. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα οξυζενέ σε ένα μπολ για να απολυμάνετε τα εργαλεία. Βυθίστε τα εργαλεία για 15-20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Τέλος στεγνώστε με μια πετσέτα μικροϊνών. Μπορείτε επίσης να βουτήξετε ένα βαμβάκι σε οξυζενέ για να σκουπίσετε τις χτένες και τις βούρτσες μαλλιών.

αφαιρέστε τις οσμές του χαλιού με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα μπορεί να σας βοηθήσει να λαμπρύνετε και να φρεσκάρετε τις ίνες του χαλιού. Πασπαλίστε μαγειρική σόδα στο χαλί που έχει λερωθεί. Ψεκάστε το χαλί με ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με δροσερό νερό. Το χαλί πρέπει να είναι πολύ υγρό, αλλά να μην είναι βρεγμένο. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για τρίψιμο για να δουλέψετε τη μαγειρική σόδα βαθύτερα στις ίνες του χαλιού. Πηγαίνετε προς μία κατεύθυνση και μετά σε γωνία 90 μοιρών για να βοηθήσετε να σηκώσετε την σκόνη. Χρησιμοποιήστε παλιές πετσέτες ή κουρέλια για να σκουπίσετε τη χαλαρωμένη μαγειρική σόδα. Είναι καλό να αφήσετε λίγη μαγειρική σόδα στις ίνες. Τέλος αφήστε το χαλί να στεγνώσει στον αέρα. Μην περπατάτε στο χαλί ενώ είναι υγρό. Όταν το χαλί στεγνώσει, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη μαγειρική σόδα από τις ίνες. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε καλά.

φτιάξτε ένα DIY καθαριστικό για τους αρμούς

Προσθέστε την ήπια λευκαντική δράση του οξυζενέ στην απαλή λειαντική δράση της μαγειρικής σόδας για να καθαρίσετε τους αρμούς. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1/4 φλιτζάνι οξυζενέ και 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να εφαρμόσετε το μείγμα στους αρμούς και αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να τρίψετε τις γραμμές των αρμών. Τέλος σκουπίστε το μείγμα με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί μικροϊνών και ξεπλύνετε καλά με μια ροή νερού ή ένα καθαρό πανί.

αφαιρέστε τα υπολείμματα σαπουνιού από τη μπανιέρα και τη ντουζιέρα

Τα υπολείμματα σαπουνιού λατρεύουν να συσσωρεύονται σε μπανιέρες και ντους από υαλοβάμβακα. Αν και είναι ανθεκτικά και οικονομικά, τα φινιρίσματα από υαλοβάμβακα δεν αντέχουν σε σκληρά καθαριστικά και λειαντικά σφουγγάρια καθαρισμού. Φτιάξτε λοιπόν το δικό σας ισχυρό, αλλά απαλά λειαντικό, καθαριστικό με μαγειρική σόδα και οξυζενέ.

Φτιάξτε μια πάστα από ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ένα τέταρτο φλιτζάνι οξυζενέ. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη μπανιέρα με ένα σφουγγάρι. Αφήστε το μείγμα να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ξεκινήστε από την κορυφή της καμπίνας ντους ή της μπανιέρας και χρησιμοποιήστε ένα μη λειαντικό σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τη βρωμιά. Ξεπλύνετε καλά τον υαλοβάμβακα και στεγνώστε τον με μια πετσέτα μικροϊνών για να αποφύγετε κηλίδες νερού.

αφαιρέστε λεκέδες από λευκά ρούχα

Το οξυζενέ είναι ένας ήπιος λευκαντικός παράγοντας για την αφαίρεση του αποχρωματισμού από λευκά και ανοιχτόχρωμα υφάσματα. Ο συνδυασμός του με υγρό πιάτων που περιέχει απολιπαντικό κάνει ένα αποτελεσματικό αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα. Χρησιμοποιήστε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο ή αδιαφανές πλαστικό μπουκάλι ψεκασμού για να διατηρήσετε σταθερό το οξυζενέ. Χρησιμοποιώντας ένα χωνί, προσθέστε 1 φλιτζάνι οξυζενέ και 1/2 φλιτζάνι υγρό πιάτων στο μπουκάλι ψεκασμού. Κλείστε το μπουκάλι και ανακινήστε να ανακατευτεί. Προσθέστε μια ετικέτα και οδηγίες χρήσης.

Για να το χρησιμοποιήσετε, ψεκάστε το προϊόν αφαίρεσης λεκέδων στη λεκιασμένη περιοχή και δουλέψτε το με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες ή τα δάχτυλά σας. Αφήστε το να δράσει για 5 ή 10 λεπτά και μετά πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε αυτό το μείγμα σε σκουρόχρωμα ρούχα γιατί μπορεί να προκαλέσει το ξεθώριασμα των ασταθών βαφών.

απολιπάνετε τα ταψιά

Για να αφαιρέσετε τα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού από τα ταψιά, συνδυάστε μαγειρική σόδα και οξυζενέ. Ρίξτε μαγειρική σόδα στο ταψί και μην ξεχνάτε τις άκρες. Χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού, πασπαλίστε το ταψί με οξυζενέ. Ψεκάστε μέχρι η μαγειρική σόδα να είναι υγρή. Αφήστε το μείγμα να μείνει στο ταψί όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον 8 ώρες. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική ξύστρα ή σπάτουλα για να ανασηκώσετε το μείγμα. Χρησιμοποιήστε τη λειαντική πλευρά ενός σφουγγαριού για να σκουπίσετε τυχόν προσκολλημένα σωματίδια. Πλένουμε το ταψί σε ζεστό, σαπουνόνερο, ξεπλύνετε και στεγνώστε.

αφαιρέστε λεκέδες μούχλας από τους τοίχους

Ενώ το λευκαντικό με χλώριο είναι το πιο αποτελεσματικό εξοντωτικό μούχλας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ για να σκοτώσετε τη μούχλα και να απαλλαγείτε από τους λεκέδες. Λειτουργεί πιο αργά και μπορεί να απαιτήσει πολλές επαναλήψεις. Όπως με κάθε λύση αφαίρεσης μούχλας, φορέστε προστατευτικά γυαλιά και μάσκα και βελτιώστε τον αερισμό ενώ καθαρίζετε.

Το αδιάλυτο οξυζενέ μπορεί να εφαρμοστεί με ένα μπουκάλι ψεκασμού ή ένα σφουγγάρι. Ξεκινήστε από το κάτω μέρος της μούχλας και ανεβείτε για να αποτρέψετε την εξάπλωση των σπόρων και τον λεκέ από το να χαράξει περισσότερο τον τοίχο. Η επιφάνεια του τοίχου πρέπει να είναι πλήρως υγρή αλλά όχι υπερκορεσμένη για να αποφευχθεί η ζημιά στο γυψοσανίδα. Σκουπίστε την ορατή μούχλα και μην ξεπλένετε τον τοίχο. Τέλος αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει τελείως στον αέρα και μετά επαναλάβετε τη διαδικασία εάν χρειάζεται.

- Διαφήμιση -