Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην κουζίνα είναι ο σχηματισμός λεκέδων από λίπη, αλάτων και καμένων που σχηματίζονται στον πάτο του τηγανιού και της κατσαρόλας. Για την αφαίρεση λεκέδων και υπολειμμάτων φαγητού από κατσαρόλες και τηγάνια, καταφεύγουμε συχνά στη χρήση του πλυντηρίου πιάτων, αλλά δεν είναι πάντα η πραγματικά αποτελεσματική λύση. Για να αφαιρέσετε τα άλατα, είναι απαραίτητο να τρίψετε και να χρησιμοποιήσετε δύο συστατικά για να αφαιρέσετε τη συσσωρευμένη βρωμιά. Θα σας παρουσιάσω πως να καθαρίσετε τις καμένες κατσαρόλες και τα τηγάνια εξωτερικά με 2 μόλις υλικά!
Για να αφαιρέσετε τις επικαθίσεις λίπους και τα υπολείμματα τροφών στον πάτο των κατσαρολών και των τηγανιών, καλό είναι να καταφύγετε σε μια φυσική και οικονομική μέθοδο. Το λάδι που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού σας, καθώς και για τις σάλτσες και τα συνοδευτικά πιάτα, τείνει να πήξει και να σχηματίσει κρούστα. Συχνά, λόγω χρονικών περιορισμών, όλες οι κατσαρόλες και τα τηγάνια τοποθετούνται στο πλυντήριο πιάτων για να αφαιρεθούν όλα τα επιχρίσματα και τα εγκαύματα.
Στην πραγματικότητα, αυτή δεν είναι η απόλυτη καλύτερη λύση για την αφαίρεση του λίπους και των αλάτων από κατσαρόλες και τηγάνια. Το πλυντήριο πιάτων είναι μια συσκευή που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και πόρους νερού. Η κατανάλωση ενέργειας αυτής της συσκευής υπερβαίνει τις 4200 kWh ετησίως. Με ακριβούς λογαριασμούς ενέργειας, καλό είναι να είστε προσεκτικοί και να προσέχετε πολύ την κατανάλωση.
Για να δώσετε λοιπόν λύση σε αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να καταφύγετε σε οικολογικές και οικονομικές λύσεις: μαγειρική σόδα και οξυζενέ. Απλώς ανακατέψτε αυτά τα δύο συστατικά για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών: είναι πάντα καλό να αποφεύγετε τη χρήση παραγόντων που έχουν πολύ επιθετική διαβρωτική ισχύ. Είναι καλή συμβουλή να πλένετε στο χέρι και να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό. Απλά ανακατέψτε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα δοχείο με λίγο οξυζενέ.
Απλώς τρίψτε τη μαγειρική σόδα πάνω από τα υπολείμματα τροφών και αλείψτε τα τηγάνια και τις κατσαρόλες για να τα αφαιρέσετε χωρίς να καταστρέψετε την επιφάνεια τους. Για τους πιο επίμονους λεκέδες καλό είναι να προσθέσετε λίγο οξυζενέ και λίγο ζεστό νερό. Μετά το τρίψιμο με βούρτσα ή σφουγγάρι, το διάλυμα μπορεί να αφεθεί να δράσει και στη συνέχεια τρίψτε ξανά για να αφαιρέσετε τις επικαλύψεις.
Εάν τα λίπη επιμένουν, η μαγειρική σόδα και το οξυζενέ θα πρέπει να αναμειχθούν ξανά και να τρίβονται για να αφαιρεθούν εντελώς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προστεθεί λίγο χοντρό αλάτι για να αφαιρεθούν εντελώς τα υπολείμματα τροφών και λιπών από τον πάτο του τηγανιού και της κατσαρόλας.