6 εύκολα βήματα για να καθαρίσετε τη λάσπη από τα παπούτσια

Το να λασπώνετε τα αθλητικά σας παπούτσια μετά από ένα τρέξιμο μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στα αθλητικά μας παπούτσια, απλώς είναι συνηθέστερο αυτά τα παπούτσια να λερώνονται τόσο πολύ με λάσπες. Ο λάθος χειρισμός όμως του καθαρισμού της λάσπης από τα παπούτσια σας μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά. Είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά τα λασπωμένα παπούτσια για να μην τα χαλάσετε. Θα σας παρουσιάσω 6 εύκολα βήματα για να καθαρίσετε τη λάσπη από τα παπούτσια!

- Διαφήμιση -

Αν μόλις γυρίσατε από την βόλτα σας με λασπωμένα παπούτσια, καλό είναι να μην κάνετε καμία κίνηση και να τα αφήσετε για το υπόλοιπο της ημέρας, μέχρι να ξεραθεί η λάσπη! Μόλις η λάσπη στεγνώσει, τότε τα παπούτσια σας είναι έτοιμα για καθάρισμα!

αφαιρέστε τη χαλαρή βρωμιά

Χρησιμοποιώντας είτε μια οδοντόβουρτσα είτε μια βούρτσα πιάτων με μαλακές τρίχες, σκουπίστε όσο το δυνατόν περισσότερη λάσπη από τα παπούτσια σας. Κάντε τη διαδικασία έξω από το σπίτι ή βάλτε μια εφημερίδα από κάτω για να μη δημιουργήσετε ακαταστασία στο σπίτι σας. Μπορείτε να ασκείτε πίεση στο κάτω μέρος του παπουτσιού, αλλά τρίψτε απαλά όταν βουρτσίζετε το επάνω μέρος του παπουτσιού.

αντιμετωπίστε την επίμονη βρωμιά

Για τα πέλματα, πιάστε τη βούρτσα που χρησιμοποιήθηκε στο βήμα 1 και δημιουργήστε μια παχιά πάστα που αποτελείται από τρία κουταλάκια μαγειρικής σόδας και ένα κουταλάκι νερού. Ασκήστε αρκετή πίεση σε όλες τις χαραμάδες του πέλματος. Εάν το πινέλο δεν κάνει τη δουλειά του, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να βρείτε ένα άλλο μικρό εργαλείο που θα ταιριάζει σε αυτό.

καθαρίστε το επάνω μέρος των παπουτσιών

Μπορείτε να φτιάξετε ένα διάλυμα καθαρισμού χρησιμοποιώντας ένα ήπιο σαπούνι ή υγρό απορρυπαντικό ρούχων αραιωμένο σε νερό. Πλύνετε απαλά τα επάνω υλικά των παπουτσιών με το διάλυμα καθαρισμού και ξεπλύνετε καλά με νερό.

Σημείωση: Όταν χρησιμοποιείτε σαπούνι πιάτων, αραιώστε το σαπούνι με άφθονο νερό. Σε ορισμένα υλικά, η χρήση υψηλής συγκέντρωσης σαπουνιού πιάτων μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό ή να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια στο υλικό. Είναι πάντα καλή ιδέα να δοκιμάζετε μια μικρή περιοχή του παπουτσιού για να βεβαιωθείτε ότι το σαπούνι δεν θα προκαλέσει ζημιά.

πλύνετε τα κορδόνια

Υπάρχουν δύο τρόποι για να καθαρίσετε τα κορδόνια. 1. Αφαιρέστε τα από το παπούτσι και πλύντε τα στο χέρι με ήπιο καθαριστικό διάλυμα. Τρίψτε τα κορδόνια με τα δάχτυλά σας, ξεπλύνετε και ταμπονάρετε με ένα πανί για να στεγνώσουν. 2. Μόλις τα αφαιρέσετε από το παπούτσι, μπορείτε να βάλετε τα κορδόνια σε μια διχτυωτή τσάντα ρούχων και να τα πετάξετε στο πλυντήριο. Χρησιμοποιήστε κρύο νερό και στεγνώστε τα στον αέρα για να μην λιώσει το πλαστικό στις άκρες. Η διχτυωτή τσάντα θα τα εμποδίσει να μπερδευτούν κατά τη διάρκεια του κύκλου στυψίματος.

καθαρίστε ξεχωριστά τους πάτους

Εάν τα παπούτσια σας έχουν αφαιρούμενους πάτους, βγάλτε τους από τα παπούτσια και καθαρίστε τους ξεχωριστά. Τρίψτε τους με το ίδιο πινέλο και διάλυμα καθαρισμού που χρησιμοποιήσατε στα υπόλοιπα παπούτσια σας. Όταν τελειώσετε, ξεπλύντε τους καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφήστε τους αρκετές ώρες να στεγνώσουν πριν τους βάλετε στα παπούτσια σας και μην τους βάζετε στο στεγνωτήριο.

στεγνώστε τα παπούτσια στον ήλιο

Διαχωρίστε τα παπούτσια, τα κορδόνια και τους πάτους για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος. Τα περισσότερα παπούτσια χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες για να στεγνώσουν πλήρως. Μόλις στεγνώσουν όλα τα μέρη, συναρμολογήστε ξανά.

πώς να καθαρίσετε τις λασπωμένες δερμάτινες μπότες

αφαιρέστε τη χαλαρή βρωμιά

Περιμένετε μέχρι να στεγνώσει τελείως η λάσπη στις μπότες. Χρησιμοποιώντας είτε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες είτε ένα μαλακό πανί και σκουπίστε όσο το δυνατόν περισσότερη βρωμιά.

καθαρισμός παπουτσιών

Οι δερμάτινες μπότες δεν πρέπει να μουλιάζονται σε νερό. Αντίθετα, θα πρέπει να καθαριστούν επιτόπου. Βουτήξτε ένα μαλακό πανί σε ένα μείγμα από ένα κουταλάκι λευκό ξύδι και ένα κουταλάκι νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τα βρώμικα σημεία. Χρησιμοποιήστε ένα πανί βουτηγμένο σε καθαρό νερό για να ξεπλύνετε τη μπότα.

Για τα σουέτ παπούτσια, περιμένετε μέχρι να στεγνώσει τελείως η λάσπη πριν τα καθαρίσετε. Βουρτσίστε απαλά την ξηρή βρωμιά με μια βούρτσα σουέτ ή καθαρό πανί. Βουτήξτε τη γωνία του υφάσματος σε λευκό ξύδι ή οινόπνευμα και χωρίς να μουσκέψετε το παπούτσι, τρίψτε από τη μία πλευρά στην άλλη και μετά αφήστε το σουέτ να στεγνώσει.

πλύνετε τα κορδόνια

Ανάλογα με το υλικό των κορδονιών, μπορείτε να τα πλύνετε με τις ίδιες οδηγίες παραπάνω, είτε στο χέρι σε ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού πιάτων ή απορρυπαντικού ρούχων αραιωμένο με άφθονο νερό, είτε στο πλυντήριο ρούχων σε κρύο κύκλο πλύσης μέσα σε διχτυωτή σακούλα ρούχων.

Ωστόσο, εάν τα κορδόνια είναι δερμάτινα, μην τα βάζετε στο πλυντήριο και μην τα βυθίζετε στο νερό. Καθαρίστε τη βρωμιά με μια μικρή βούρτσα ή πανί. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί με ζεστό νερό για να τρέξετε κατά μήκος των κορδονιών και να απαλλαγείτε από λεκέδες. Στη συνέχεια, στεγνώστε τα στον αέρα.

γυάλισμα και προστασία

Μόλις οι μπότες σας είναι καθαρές και στεγνές, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα στρώμα προστασίας, όπως δερμάτινο μαλακτικό ή αδιάβροχο σπρέι που είναι ασφαλές για δέρμα ή σουέτ, για να κάνετε τον καθαρισμό των μποτών σας πιο εύκολο στο μέλλον.

- Διαφήμιση -