9 τρόποι για να αφαιρέσετε διάφορους λεκέδες από τα λευκά σας ρούχα

Τα λευκά ρούχα είναι πολύ όμορφα αλλά είναι επίσης μια ταλαιπωρία. Λόγω του φωτεινού, καθαρού χρώματος, μπορεί να αναδείξει σημάδια και λεκέδες πολύ πιο εύκολα από άλλα είδη ρούχων. Και αυτός άλλωστε είναι και ένας λόγοι που αρκετοί αποφεύγουν να τα φοράνε! Εάν παρατηρήσετε έναν λεκέ στα λευκά ρούχα σας, μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας. Αλλά πριν φρικάρετε, υπάρχει ελπίδα. Θα σας παρουσιάσω 9 τρόπους για να αφαιρέσετε διάφορους λεκέδες από τα λευκά σας ρούχα!

- Διαφήμιση -

Για να αφαιρέσετε λεκέδες από λευκά ρούχα, αναγνωρίστε τον λεκέ και χρησιμοποιήστε την κατάλληλη μέθοδο καθαρισμού. Το σαπούνι πιάτων λειτουργεί καλά για λεκέδες λίπους, ενώ το απορρυπαντικό ρούχων είναι αποτελεσματικό στους λεκέδες από καφέ ή τσάι. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την κατάλληλη μέθοδο καθαρισμού για τον κάθε λεκέ!

καθαρισμός διαφορετικών λεκέδων από λευκά ρούχα

Δεν μπορούν να αφαιρεθούν όλοι οι λεκέδες χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο. Θα σας καθοδηγήσουμε σε μερικούς συνήθεις τύπους λεκέδων και ποιο είναι το καλύτερο καθαριστικό για τον καθένα. Πρέπει να αποκρυπτογραφήσετε τι είναι ένας λεκές πριν προσπαθήσετε να τον αφαιρέσετε γιατί αυτό θα σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

λεκέδες λίπους

Ποτέ δεν ανησυχούμε για έναν λεκέ από λίπος. Γιατί; Γιατί το σαπούνι πιάτων είναι εκπληκτικό στην αφαίρεσή του. Το σαπούνι πιάτων μπορεί να απορροφήσει και να αφαιρέσει το λίπος, οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αραιώσετε λίγο με νερό (ένα κουταλάκι του γλυκού ανά δύο φλιτζάνια νερό) και να το τρίψετε στον λεκέ.

λεκέδες από καφέ ή τσάι

Έχετε πολλές επιλογές εδώ (όπως ξίδι ή μαγειρική σόδα), αλλά αυτό που βρίσκουμε πιο αποτελεσματικό είναι το απορρυπαντικό ρούχων. Απλώστε λίγο υγρό απορρυπαντικό στη λεκιασμένη περιοχή, αφήστε το να καθίσει για πέντε λεπτά και μετά πλύνετε κανονικά με κρύο νερό.

λεκέδες αίματος

Όταν παρατηρήσετε αίμα σε ένα λευκό ρούχο, μουλιάστε το αμέσως σε κρύο νερό για μια ώρα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα, καθώς το κρύο νερό θα διαλύσει τον λεκέ, καθιστώντας τον πιο εύκολο να εξαλειφθεί. Στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως σε κρύο κύκλο. Εάν το αίμα έχει στεγνώσει, επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα αλλά πλύνετε με ένα ενζυματικό απορρυπαντικό ρούχων. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, η αμμωνία είναι μια εφεδρική επιλογή που πρέπει να εξετάσετε.

λεκέδες από κόκκινο κρασί

Αναμείξτε ένα διάλυμα 1:1 οξυζενέ και σαπούνι πιάτων. Ρίξτε το πάνω στον λεκέ και αφήστε το να μουλιάσει μέχρι να ξεθωριάσει το κόκκινο κρασί. Στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως στο πλυντήριο.ωΕάν είναι απαραίτητο, ίσως χρειαστεί να μουλιάσετε το ρούχο σε χλωρίνη για πέντε λεπτά πριν το πλύνετε.

συμβουλές για τη χλωρίνη

Όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη, να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες συσκευασίας για αραίωση. Εάν αφήσετε αδιάλυτο λευκαντικό στα ρούχα για πολύ καιρό, θα μπορούσε να κάνει μια τρύπα στο ύφασμα ή να το αποχρωματίσει μόνιμα. Επίσης, να θυμάστε ότι η χλωρίνη δεν είναι ασφαλής για όλους τους τύπους ρούχων. Για παράδειγμα, μην λευκάνετε το μαλλί, το μετάξι, το δέρμα ή το σπάντεξ.

λεκέδες βρωμιάς, λάσπης και χόρτων

Ειλικρινά, αυτοί είναι οι πιο επίφοβοι λεκέδες μας. Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν, ειδικά από τα λευκά ρούχα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε τη λάσπη να στεγνώσει. Διαφορετικά, θα το αραιώσετε και θα λερώσει το υπόλοιπο ρούχο. Μόλις στεγνώσει, μουλιάστε το σε κρύο νερό για να μαλακώσει ο λεκές.

Το καλύτερο επόμενο βήμα είναι να το πλύνετε σε κρύο νερό με απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων υψηλής ποιότητας, ειδικά κατασκευασμένο για την αντιμετώπιση λεκέδων από λάσπη, βρωμιά και γρασίδι. Εάν η παραπάνω μέθοδος δεν λειτουργεί, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή αμμωνία.

λεκέδες σοκολάτας

Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερη σοκολάτα πριν τη μουσκέψετε σε κρύο νερό. Εφαρμόστε απορρυπαντικό ρούχων στη λεκιασμένη περιοχή για 15 λεπτά πριν το πλύνετε κανονικά σε κρύο νερό. Θα μπορούσατε επίσης να πασπαλίσετε με μαγειρική σόδα πάνω από τον λεκέ εάν επιμένει. Αυτό θα λευκάνει το ρούχο και θα απορροφήσει επιπλέον λάδι. Απλώς βρέξτε το ρούχο και ρίξτε μαγειρική σόδα στον λεκέ πριν το τρίψετε με τα δάχτυλά σας. Συνεχίστε μέχρι να σηκωθεί ο λεκές και στην συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά.

λεκέδες μακιγιάζ

Αρχικά ξύστε το περιττό μακιγιάζ. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων πρόπλυσης. Στην συνέχεια χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να δουλέψετε το αφαιρετικό λεκέδων στο ρούχο. Αφήστε το προϊόν αφαίρεσης λεκέδων για 15 λεπτά πριν πλύνετε το αντικείμενο κανονικά χρησιμοποιώντας κρύο νερό. Εάν ο λεκές επιμένει, η χλωρίνη είναι μια εξαιρετική επιλογή.

λεκέδες από ιδρώτα

Για τους λεκέδες από τον ιδρώτα, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη του αποσταγμένου λευκού ξιδιού. Ανακατέψτε μαζί σε αναλογία 1:2 λευκό ξίδι και ζεστό νερό. Μπορείτε να το ψεκάσετε στους λεκέδες από τον ιδρώτα ή να μουλιάσετε το ρούχο σε αυτό για 30 λεπτά. Πλύνετε κανονικά χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν ζεστό νερό. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, το οξυζενέ είναι εξαιρετικό για την αφαίρεση των λεκέδων από τον ιδρώτα.

λεκέδες από αποσμητικό

Φοράτε αποσμητικό για να αποφύγετε τους λεκέδες από τον ιδρώτα, αλλά εξακολουθείτε να έχετε λεκέδες από αποσμητικό. Δεν υπάρχει σωτηρία! Αυτό συνήθως προκαλείται από το αλουμίνιο στο αποσμητικό, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κίτρινους λεκέδες στις μασχάλες του πουκαμίσου σας. Αναμείξτε ½ φλιτζάνι οξυζενέ ανά δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και εφαρμόστε την πάστα στους λεκέδες. Αφήστε το για δύο ώρες πριν το πλύνετε με κρύο νερό.

- Διαφήμιση -