10 δουλειές καθαρισμού που πρέπει να κάνετε στο σπίτι τουλάχιστον μία φορά τον μήνα

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η καθαριότητα του σπιτιού είναι μία εύκολη διαδικασία. Καθημερινά αισθανόμαστε καταβεβλημένες από τη φροντίδα του σπιτιού. Το κλειδί για τη διατήρηση όμως ενός τακτοποιημένου και καθαρού σπιτιού είναι να ορίσουμε και να τηρήσουμε ένα τακτικό πρόγραμμα. Το να φροντίζετε αυτές τις 10 δουλειές μία φορά τουλάχιστον τον μήνα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καθαριότητα του σπιτιού σας υπό έλεγχο! Θα σας παρουσιάσω 10 δουλειές καθαρισμού που πρέπει να κάνετε στο σπίτι τουλάχιστον μία φορά τον μήνα!

- Διαφήμιση -

Πάντα ζήλευα τους ανθρώπους με καθαρά σπίτια. Δεν αφήνουν ποτέ τις δουλειές του σπιτιού να τους ξεφύγουν. Για αυτούς, το ξεσκόνισμα, το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το συμμάζεμα, το πλύσιμο των πιάτων και άλλες δουλειές απλώς εμπίπτουν σε μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού που αφήνει το σπίτι μόνιμα έτοιμο για παρέα. Δυστυχώς, δεν έχω κατακτήσει ακόμη μια τέτοια φαινομενικά αβίαστη ρουτίνα, αλλά ακόμη και κάποιος που αντιμετωπίζει τις οικιακές εργασίες όπως εγώ μπορεί να ορίσει ένα κανονικό πρόγραμμα μηνιαίων εργασιών. Δοκιμάστε το μόνες σας! Βάλτε το σπίτι σας υπό έλεγχο προσθέτοντας αυτές τις δουλειές στη μηνιαία λίστα καθαριότητας και συντήρησης.

ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής και τα φωτιστικά προσελκύουν μια εκπληκτική ποσότητα σκόνης και όταν βάζετε σε λειτουργία τους ανεμιστήρες σας, μπορούν να απλώσουν τη σκόνη σε όλο το δωμάτιο. Ανεβείτε σε μία σκάλα και σκουπίστε τα πτερύγια του ανεμιστήρα, φροντίζοντας να καθαρίσετε το επάνω, το κάτω μέρος και τις άκρες κάθε λεπίδας.

σχάρα hvac

Εάν δεν έχετε ρίξει μια ματιά στους αεραγωγούς εισαγωγής και εκροής για το σύστημα θέρμανσης και ψύξης σας πρόσφατα, μπορεί να σκορπίζετε σκόνη σε όλο το σπίτι σας. Βοηθήστε το σύστημα HVAC να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά —και να διαρκεί περισσότερο— αφαιρώντας τακτικά τα καλύμματα εξαερισμού και σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα τόσο μέσα όσο και έξω από τους αεραγωγούς. Σκουπίστε επίσης τους τοίχους γύρω από τους αεραγωγούς. Και ενώ δείχνετε στο σύστημα HVAC λίγο TLC, επιθεωρήστε το κύριο φίλτρο και αλλάξτε το, εάν χρειάζεται.

καθαρίστε τους τοίχους

Μην περιορίζετε τον καθαρισμό σας στην περιοχή γύρω από τους αεραγωγούς HVAC. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να σκουπίσετε και τοίχους, καθώς και τις σανίδες βάσης. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές γύρω από τους διακόπτες φώτων, τα κουφώματα των θυρών και παραθύρων, καθώς αυτά τα σημεία είναι πιθανό να είναι βρώμικα ή γρατζουνισμένα.

καθαρίστε τα έπιπλα

Τα έπιπλα μπορεί να γίνουν αρκετά σκονισμένα και βρώμικα κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Για να μην κάθονται οι μυρωδιές στην ταπετσαρία, πασπαλίστε τα μαξιλάρια με μαγειρική σόδα, αφήστε να μείνει για 20 έως 30 λεπτά και, στη συνέχεια, σκουπίστε καλά. Φροντίστε να αφαιρέσετε τα μαξιλάρια και να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ώστε να φτάσετε σε όλες τις γωνίες και τις ραφές. Σκουπίστε τα ξύλινα έπιπλα με ένα γυαλιστικό επίπλων καλής ποιότητας και επεξεργαστείτε τα δερμάτινα κομμάτια με ένα δερμάτινο μαλακτικό για να τα καθαρίσετε και να αποτρέψετε το ράγισμα.

πλύνετε τα παράθυρα

Κρατήστε τον ήλιο να λάμπει πλένοντας τακτικά τα παράθυρά σας. Είναι προτιμότερο, ωστόσο, να περιμένετε μια μέρα με συννεφιά, ώστε το διάλυμα καθαρισμού να μην στεγνώσει πολύ γρήγορα και να μπορείτε να δείτε και να αφαιρέσετε τυχούσες ραβδώσεις ή σημεία πιο εύκολα. Χρησιμοποιήστε ένα υψηλής ποιότητας καθαριστικό τζαμιού και στεγνώστε με ένα πανί από μικροΐνες.

καθαρίστε τις κουρτίνες

Οι κουρτίνες και οι περσίδες προσελκύουν σκόνη, γύρη και οσμές και πρέπει να καθαρίζονται σε τακτική βάση. Οι κουρτίνες μπορούν να καθαριστούν με ηλεκτρική σκούπα και, όταν είναι απαραίτητο, να αφαιρεθούν και να πλυθούν. Οι περσίδες πρέπει να σκουπίζονται με ένα εργαλείο σχισμής και να σκουπίζονται με ένα μαλακό πανί.

απολυμάνετε τον κάδο σκουπιδιών

Ο σκοπός του κάδου απορριμμάτων είναι η τοποθέτηση των σκουπιδιών, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να μυρίζει πολύ άσχημα. Αλλά με τον τακτικό καθαρισμό, μπορείτε να περιορίσετε τις άσχημες οσμές. Τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ρίξτε περίπου μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στον κάδο σκουπιδιών και συνεχίστε με ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι. Αφήστε το μείγμα να σταθεί λίγα λεπτά και μετά ρίξτε αρκετά φλιτζάνια βραστό νερό στον κάδο. Μια άλλη μέθοδος είναι να γεμίσετε τον κάδο με παγάκια και ένα φλιτζάνι αλάτι και στη συνέχεια να κλείσετε τον κάδο για λίγα λεπτά. Τελειώστε ρίχνοντας βραστό νερό. Για να διατηρήσετε μία μυρωδιά φρεσκάδας στον κάδο, περάστε φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού μέσα από αυτόν και συνεχίστε με βραστό νερό.

καθαρισμός αρμών πλακιδίων

Με την πάροδο του χρόνου, η βρωμιά, το λίπος και τα υπολείμματα σαπουνιού μπορούν να μαζευτούν στους αρμούς, κάνοντας τα πλακάκια σας να φαίνονται πολύ βρώμικα. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μειώνει την εμφάνιση των πλακιδίων κουζίνας ή μπάνιου όπως ο βρώμικος αρμός. Ευτυχώς, το καθάρισμα των αρμών είναι αρκετά εύκολος, αν και λίγο χρονοβόρος: Πάρτε μια παλιά οδοντόβουρτσα και λίγη χλωρίνη και τρίψτε ελαφρά κατά μήκος των γραμμών του αρμού. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας καθαριστικό αναμειγνύοντας 3/4 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, 1/4 φλιτζάνι οξυζενέ και 1 κουταλιά της σούπας σαπούνι πιάτων. Αποφύγετε τη χρήση όξινων καθαριστικών ή ξυδιού, καθώς αυτά μπορεί να βλάψουν, να ανοίξουν ή ακόμα και να διαλύσουν τους αρμούς.

καθαρισμός ντουλάπας

Μια φορά το μήνα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκουπίσετε και να ξεσκονίσετε τις ντουλάπες σας. Μην ξεχνάτε τους τοίχους, τις πόρτες, το πλαίσιο της πόρτας και τις σανίδες – θα εκπλαγείτε με πόση σκόνη μπορεί να συσσωρευτεί μέσα! Ενώ βρίσκεστε εκεί, περάστε γρήγορα τα ρούχα και τα παπούτσια σας και δωρίστε ή απορρίψτε τυχόντα αντικείμενα που δεν έχετε φορέσει για περισσότερο από ένα χρόνο.

πλύνετε τους κάδους απορριμμάτων

Παρόλο που πιθανότατα στρώνετε με σακούλες σκουπιδιών τον κάδο, θα πρέπει να καθαρίζετε καλά τους κάδους απορριμμάτων σας μία φορά το μήνα, ειδικά αυτόν στην κουζίνα σας. Σκουπίστε το εσωτερικό και το εξωτερικό με ένα απολυμαντικό σπρέι για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια και όταν ο κάδος απορριμμάτων είναι καθαρός, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος για να βοηθήσει στην εξάλειψη των άσχημων μυρωδιών.

- Διαφήμιση -