5 εύκολοι τρόποι για να αφαιρέσουμε τους λεκέδες ιδρώτα από τα καπέλα

Έχετε ένα καπέλο που δεν φοράτε πια επειδή είναι λερωμένο ή αποχρωματισμένο; Μη φοβάστε! Είτε το καπέλο σας είναι μαύρο ή άσπρο, είτε από βαμβάκι είτε από πολυεστέρα, σας δείχνουμε πώς να απαλλαγείτε από τους λεκέδες από τον ιδρώτα. Το να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς λεκέδες είναι δύσκολη πολλές φορές, αλλά η αφαίρεση των σημαδιών ιδρώτα από τα καπέλα είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε με μερικές μεθόδους οικιακού καθαρισμού. Θα σας παρουσιάσω 5 τρόπους για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες ιδρώτα στα καπέλα!

- Διαφήμιση -

Πώς να μάθετε από ποιο υλικό είναι φτιαγμένο το καπέλο σας

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε καπέλα, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχετε. Διαφορετικά υλικά απαιτούν διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού. Μπορείτε να ελέγξετε την ετικέτα του καπέλου σας για να μάθετε από τι υλικό είναι φτιαγμένο! Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την ετικέτα, ανατρέξτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή για περισσότερες λεπτομέρειες ή, στη χειρότερη περίπτωση, ψάξτε στο Google για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καπέλο σας.

Μπορεί επίσης να βρείτε οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσετε.

Ας δούμε τώρα τις 5 μεθόδους για να αφαιρέσουμε τους λεκέδες του ιδρώτα από τα καπέλα!

πλύσιμο στο χέρι

Ο καθαρισμός με το χέρι είναι η καλύτερη τεχνική για να αφαιρέσετε τα σημάδια του ιδρώτα. Είναι επίσης η ασφαλέστερη μέθοδος για τον καθαρισμό των καπέλων, ειδικά όταν πρόκειται για βαμβακερά καπέλα. Μην δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο εάν έχετε καπέλο από δέρμα, σατέν, μεταξωτό, μάλλινο ή τσόχα. Για να βεβαιωθείτε ότι η βαφή δεν φθείρεται, χρησιμοποιήστε αυτήν την τεχνική καθαρισμού μόνο σε καπέλα με σταθερό χρώμα.

Διαδικασία

Γεμίστε έναν κουβά ή τον νεροχύτη σας με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, βάλτε λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων (περίπου 1 κουταλιά της σούπας είναι αρκετή). Συνεχίστε να ανακατεύετε αυτό το μείγμα μέχρι να διαλυθεί το απορρυπαντικό στο νερό. Τώρα, πάρτε ένα σπρέι αφαίρεσης λεκέδων για να προεπεξεργαστείτε τους λεκέδες από τον ιδρώτα στο καπέλο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψετε τους λεκέδες εάν είναι επίμονοι. Ήρθε η ώρα να βουτήξετε το καπέλο σας στο μείγμα απορρυπαντικού. Γυρίστε το δυνατά και μετά αφήστε το να μουλιάσει στο μείγμα για μερικές ώρες. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε περιστασιακά το νερό.

Περίπου 4 ώρες αργότερα, βγάλτε το καπέλο και ξεπλύνετε καλά με δροσερό νερό. Πρέπει να το ξεπλύνετε μέχρι να ξεπλυθεί όλο το σαπούνι. Θα καταλάβετε ότι το σαπούνι έχει φύγει όταν το νερό είναι καθαρό. Στην συνέχεια, πιέστε το καπέλο προσεκτικά για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσευμα νερού. Προσέξτε, γιατί δεν θέλετε να καταστρέψετε το σχήμα του καπέλου σας.
Τέλος, αφήστε το καπέλο σας να στεγνώσει στον αέρα.

αφαιρέστε λεκέδες

Για κάθε βαριά λεκιασμένο καπέλο ή εύθραυστα υλικά, η μέθοδος διαφέρει ανάλογα με το υλικό κατασκευής του καπέλου! Για παράδειγμα, θα συνιστούσαμε αυτήν τη μέθοδο για την αφαίρεση λεκέδων ιδρώτα από ένα δερμάτινο καπέλο. Δεν θα συνιστούσαμε αυτή τη μέθοδο για καπέλα από τσόχα. Δείτε πώς γίνεται:

Πρώτα, ελέγξτε πόσο έντονος είναι ο λεκές. Εάν πρόκειται για έναν δύσκολο λεκέ, είναι καλύτερο να προεπεξεργαστείτε τις λεκιασμένες περιοχές χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό λεκέδων. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να μην εκθέσετε το καπέλο σας σε χλώριο ή σε οποιοδήποτε άλλο λευκαντικό. Πάρτε λίγο ήπιο απορρυπαντικό χωρίς λευκαντικό (ή ακόμα και το σαμπουάν σας) σε ένα δοχείο και ανακατέψτε το καλά με κρύο νερό. Αυτή θα είναι η λύση καθαρισμού σας.

Στην συνέχεια, πρέπει να πάρετε ένα καθαρό πανί και να το βουτήξετε στο διάλυμα καθαρισμού. Τρίψτε προσεκτικά το ύφασμα στο λεκιασμένο καπέλο μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν οι λεκέδες. Μπορείτε να καθαρίσετε τυχόντα άλλα σημάδια και την ταινία του καπέλου σας χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο διάλυμα. Εάν θέλετε να επιλέξετε μια εναλλακτική λύση για το διάλυμα καθαρισμού, θα προτείναμε λευκό ξύδι, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό υλικό για την αφαίρεση λεκέδων. Όπως τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να πάρετε περίπου 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι και να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό πανί για να ταμπονάρετε σε κάθε λεκέ. Τρίψτε απαλά μέχρι να φύγουν όλοι οι λεκέδες. Μόλις ολοκληρώσετε την αφαίρεση των σημαδιών του ιδρώτα, πρέπει να αφαιρέσετε την περίσσεια του διαλύματος σαπουνιού. Πάρτε ένα άλλο πανί, βουτήξτε το σε δροσερό νερό και στη συνέχεια σκουπίστε το πάνω από το καπέλο.

Εάν έχετε βαμβακερό καπέλο, μπορείτε να το κρατήσετε κάτω από μια αργή ροή νερού για να ξεπλύνετε το διάλυμα σαπουνιού. Ωστόσο, εάν το καπέλο σας είναι κατασκευασμένο από δέρμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί. Τέλος, αφήστε το καπέλο σας να στεγνώσει.

πλυντήριο ρούχων

Εάν έχετε βαμβακερό ή πολυεστερικό καπέλο, μπορείτε να το καθαρίσετε στο πλυντήριό σας. Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά μπορείτε να τα καθαρίσετε ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων! Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για καπέλα με έντονο χρώμα. Μην βάζετε το καπέλο σας σε πλυντήριο ρούχων εάν το χείλος του είναι από χαρτόνι.

Χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό λεκέδων, προεπεξεργαστείτε το καπέλο. Αυτό θα είναι χρήσιμο εάν το καπέλο σας είναι πολύ λεκιασμένο, καθώς μεγάλο μέρος του λεκέ μπορεί να αφαιρεθεί με το χέρι. Εάν σκοπεύετε να πλύνετε το καπέλο σας μαζί με άλλα ρούχα, θα σας προτείναμε να βάλετε το καπέλο σας σε μια τσάντα ρούχων για να προστατεύσετε το σχήμα του καπέλου σας. Χρησιμοποιήστε ένα μη λευκαντικό μέσο πλύσης πλυντηρίου για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό στα βαμμένα καπέλα. Είστε έτοιμες να ανάψετε το πλυντήριο! Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στο κρύο, γιατί το ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει το καπέλο σας. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ρύθμιση χαμηλού στυψίματος. Αφαιρέστε το καπέλο από το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων σας μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να αλλάξετε το σχήμα του καπέλου όμορφα και, στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.

στεγνό καθάρισμα

Εάν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί ή ανησυχείτε μήπως καταστρέψετε το καπέλο σας, έχετε πάντα την επιλογή να κάνετε στεγνό καθάρισμα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές όταν ελέγχετε από ποιο υλικό είναι κατασκευασμένο το καπέλο σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι τα στεγνοκαθαριστήρια είναι έμπειρα στον καθαρισμό καπέλων. Υπάρχουν καπέλα, για παράδειγμα, που πρέπει να μπλοκαριστούν ξανά μετά το στεγνό καθάρισμα για να επιστρέψουν στο αρχικό τους σχήμα. Ένα καλό στεγνοκαθαριστήριο πρέπει να γνωρίζει τέτοιες συμβουλές καθαρισμού.

πώς βγάζετε λευκούς λεκέδες από τα μαύρα καπέλα

Για να αφαιρέσετε αυτά τα ενοχλητικά σημάδια ιδρώτα από το αγαπημένο σας μαύρο καπέλο, θα συνιστούσαμε το πλύσιμο στο χέρι, τη μέθοδο αφαίρεσης λεκέδων ή το στεγνό καθάρισμα. Ανανεώστε τη μνήμη σας ελέγχοντας τα παραπάνω βήματα για το καθένα.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές εδώ για να μην καταλήξετε να αφαιρέσετε το χρώμα του. Προτείνουμε να κάνετε ένα τεστ σε κάποιο σημείο του καπέλου που δεν θα δημιουργήσετε πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την ετικέτα, η οποία θα έχει οδηγίες για το πώς να πλένετε σύμφωνα με το υλικό του καπέλου σας.

πώς να στεγνώσετε ένα καπέλο

Τώρα που αφαιρέσατε τους λεκέδες από τα καπέλα σας, πρέπει να ξέρετε ένα ή δύο πράγματα για να στεγνώσετε ξανά:

Φροντίστε να μην αφήνετε το καπέλο σας στο άμεσο ηλιακό φως ενώ στεγνώνετε γιατί θα προκαλέσει περισσότερους λεκέδες και ξεθώριασμα χρώματος.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ πιστολάκι μαλλιών ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή θέρμανσης για να στεγνώσετε το καπέλο σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Υπάρχουν πολλές χρήσεις για το πιστολάκι των μαλλιών, αλλά αυτή δεν είναι μία από αυτές.
Μπορεί να είναι δελεαστικό να βάλετε το καπέλο σας μέσα στο πλυντήριο ή το στεγνωτήριο για να στεγνώσει, αλλά αυτό μπορεί να ξεθωριάσει το χρώμα του ή να καταστρέψει το σχήμα του. Είναι καλύτερο να το αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα.
Τυλίξτε μια πετσέτα χεριών και γεμίστε την μέσα στο καπέλο για να διατηρήσει το στρογγυλό σχήμα του και να απορροφήσει το νερό που έχει απομείνει.

- Διαφήμιση -