Η μούχλα και το ωίδιο είναι κοινές οικιακές μάστιγες που μπορούν με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσουν ζημιά στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν παραμένουν απαρατήρητες. Αλλά αυτές οι βιολογικές προσβολές μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία όσων ζουν στο σπίτι, ειδικά ατόμων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Μόλις αποκαλυφθούν μούχλα και ωίδιο στο σπίτι, είναι σημαντικό να τα αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί η βλάβη στη δομή του σπιτιού αλλά και σε εσάς. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να μάθετε πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα στην πηγή, είτε ο ένοχος είναι μια συνεχιζόμενη διαρροή, η υπερβολική υγρασία ή μια προϋπάρχουσα προσβολή μούχλας σε τοίχους, οροφές ή δάπεδα. Και συνήθως το υπόγειο είναι ο χώρος όπου η υγρασία και συνεπακόλουθα η μούχλα κάνουν ΄΄πάρτυ΄΄! Θα σας παρουσιάσω 5 τρόπους για να απαλλαγείτε από την μούχλα στο υπόγειο!

Η μούχλα σε τοίχους, κουφώματα ή ακόμα και σωλήνες είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστεί, αλλά προτού αντιμετωπιστεί, πρέπει να μάθετε τι προκάλεσε την ανάπτυξη της μούχλας και να διορθώσετε το πρόβλημα. Διαφορετικά, αφού την αφαιρέσετε, η μούχλα μπορεί να επανέλθει αμέσως. Επιθεωρήστε τις περιοχές του σπιτιού που είναι πιο κοντά στη μούχλα για να εντοπίσετε τυχούσες ενεργές διαρροές στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, υπερβολική συμπύκνωση σε σωλήνες και εξαρτήματα, διαρροές στη βάση, υψηλά επίπεδα υγρασίας ή ακόμα και προϋπάρχουσες προσβολές από μούχλα πίσω από τους τοίχους, κάτω από τα δάπεδα ή πάνω από τις οροφές.

Κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση για την αποκατάσταση. Για παράδειγμα, εάν μια μεγάλη ποσότητα μούχλας αναπτύσσεται σε κρυφές τοποθεσίες (όπως πίσω από έναν τοίχο), θα συνεχίσει να εξαπλώνεται εκτός εάν αφαιρεθεί πλήρως. Είναι πιθανό να μπορείτε να κάνετε μόνοι σας αυτού του είδους τις επισκευές, αλλά εάν η επιδιόρθωση απαιτεί αντικατάσταση πολλών γυψοσανίδων, ίσως θέλετε να καλέσετε έναν επαγγελματία. Οι διαρροές στα υδραυλικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από επαγγελματία υδραυλικό, ενώ τα προβλήματα με τη μούχλα στη βάση θα πρέπει να επισκευάζονται από ειδικό θεμελίωσης. Εάν ο ένοχος είναι η υψηλή υγρασία που συμβάλλει στην ανάπτυξη μούχλας, εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε έναν αφυγραντήρα για να αφαιρέσετε μέρος αυτής της συμπύκνωσης από τον αέρα.

ΒΗΜΑ 1: Προετοιμάστε το δωμάτιο και προστατέψτε τον εαυτό σας

Πριν απαλλαγείτε από τη μούχλα, είτε στο μπάνιο είτε στο υπόγειό σας, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τυχόντες βοηθούς σας. Φορέστε κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, μακρυμάνικο πουκάμισο, γάντια, γυαλιά ασφαλείας και μάσκα ή αναπνευστήρα πριν μπείτε στο χώρο με τη μούχλα. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο διαθέτει κατάλληλο αερισμό ανοίγοντας τυχόντα παράθυρα και ρυθμίζοντας έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες για να αποτρέψετε τη συσσώρευση σπορίων μούχλας στον αέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να μετακινήσετε τα πράγματα για να φτάσετε στη μούχλα και μπορεί να χρειαστεί να πετάξετε μουχλιασμένα αντικείμενα, επομένως είναι καλή ιδέα να έχετε έτοιμες τσάντες εργολάβου. Μπορεί επίσης να θέλετε να απλώσετε ένα ή περισσότερα υφάσματα για να προστατεύσετε το πάτωμα. Εάν μπαίνετε και βγαίνετε συχνά στο χώρο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε καλύμματα για τις μπότες για να προστατεύσετε τα υποδήματά σας και να αποτρέψετε την εξάπλωση της μούχλας μέσα στο σπίτι.

ΒΗΜΑ 2: Αφαιρέστε και απορρίψτε τα κατεστραμμένα υλικά

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς να αφαιρέσουμε τη μούχλα από τοίχους από γυψοσανίδα, επειδή η μούχλα μπορεί να διεισδύσει μέσα από το εξωτερικό στρώμα και να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στο υλικό. Όταν συμβεί αυτό, η γυψοσανίδα και οποιοδήποτε άλλο επηρεασμένο υλικό πρέπει να αφαιρεθούν από το σπίτι και να απορριφθούν.

Χρησιμοποιήστε μια ράβδο για να τραβήξετε τον επηρεασμένο γυψοσανίδα από τους τοίχους και τις οροφές, εάν είναι απαραίτητο, και αφαιρέστε τα χαλιά, τις κουρτίνες και οποιαδήποτε άλλα υφάσματα που παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης μούχλας, συμπεριλαμβανομένων των λεκέδων. Ενώ τα υφάσματα σίγουρα δεν αντέχουν στη μούχλα, μπορεί να αναρωτιέστε: Μπορεί η μούχλα να αναπτυχθεί στο σκυρόδεμα; Ναι, σίγουρα μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί σε σκυρόδεμα εάν η θερμοκρασία είναι ζεστή και τα επίπεδα υγρασίας είναι αυξημένα. Η μούχλα θα αναπτυχθεί επίσης σε καρφιά, επομένως είναι σημαντικό να καθαρίζετε σχολαστικά αυτές τις επιφάνειες για να αποφύγετε επαναλαμβανόμενα προβλήματα.

ΔEITE
Τι πρέπει να προσέχουμε στο στρώμα του σπιτιού μας

ΒΗΜΑ 3: Ψεκάστε ένα διάλυμα που σκοτώνει τη μούχλα στην επιφάνεια

Υπάρχουν αρκετές καινοτόμες λύσεις που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του πώς να σκοτώσετε τη μούχλα που έχει εισβάλει στο σπίτι σας. Η πρώτη επιλογή είναι το λευκό ξύδι, το οποίο μπορεί να αραιωθεί με νερό για να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σπρέι καθαρισμού ή να αφεθεί αδιάλυτο για την αντιμετώπιση της μούχλας. Απλά θυμηθείτε να μην χρησιμοποιείτε ποτέ ξύδι με χλωρίνη. Είναι επίσης κακή επιλογή για επιφάνειες από σκυρόδεμα γιατί μπορεί να υποβαθμίσει το σκυρόδεμα.

Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για λευκό ξύδι για να δημιουργήσει ένα ισχυρό διάλυμα που σκοτώνει γρήγορα τη μούχλα, αν και αν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, μπορεί να χρειαστεί ένα μείγμα χλωρίνης και νερού. Εναλλακτικά, μπορείτε να προτιμήσετε ένα ειδικά σχεδιασμένο προϊόν, το οποίο είναι κατασκευασμένο ειδικά για να σκοτώνει τη μούχλα και να αποτρέπει την επαναλαμβανόμενη ανάπτυξη. Εάν προτιμάτε να αποφύγετε τη χρήση ισχυρών χημικών ουσιών, δοκιμάστε έναν καθαριστή ατμού—σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, ο ατμός μπορεί να σκοτώσει τη μούχλα.

Ακολουθούν οι λύσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για την εξαφάνιση της μούχλας:

λευκό ξύδι

Χρησιμοποιήστε αδιάλυτο λευκό ξύδι σε πλακάκια και άλλες μη πορώδεις επιφάνειες για να σκοτώσετε τη μούχλα, αλλά μην απλώνετε ξύδι σε γυψοσανίδες, μόνωση ή σκυρόδεμα γιατί μπορεί να διασπάσει αυτά τα πορώδη υλικά. Το λευκό ξύδι πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας στην πληγείσα επιφάνεια και να αφήνεται να καθίσει για περίπου μία ώρα πριν το τρίψετε με μια βούρτσα.

μαγειρική σόδα

Αναμείξτε 2 φλιτζάνια νερό με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και εφαρμόστε στην πληγείσα επιφάνεια με ένα πανί, πανί ή βούρτσα για τρίψιμο. Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιο δυνατό μείγμα με 2 κουταλάκια μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι λευκό ξύδι και 1 κουταλάκι νερό. Αυτή η πάστα είναι ιδανική για την αφαίρεση λεκέδων από μούχλα σε αρμούς, γυψοσανίδες και άλλες πορώδεις επιφάνειες.

χλωρίνη

Προσθέστε 1 φλιτζάνι χλωρίνη σε 3 λίτρα ζεστό νερό και μετά ανακατέψτε. Αυτό το διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια βούρτσα καθαρισμού για τον καθαρισμό της μούχλας από πλακάκια, σωλήνες, συσκευές και άλλες μη πορώδεις επιφάνειες. Απλώς μην αναμιγνύετε χλωρίνη με αμμωνία, ξύδι ή άλλα οικιακά καθαριστικά.

εξειδικευμένο σπρέι για τη μούχλα

Υπάρχουν εξειδικευμένα σπρέι για την καταπολέμηση της μούχλας. Μερικά είναι έτοιμα προς χρήση, ενώ άλλα είναι ισχυρά συμπυκνώματα που πρέπει να αραιωθούν με νερό. Ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή για χρήση. Αυτά τα προϊόντα μπορούν επίσης να αποτρέψουν περαιτέρω ανάπτυξη της μούχλας σε προβληματικές περιοχές.

ατμοκαθαριστής

Μπορείτε να αγοράσετε ένα ατμοκαθαριστή με μια ποικιλία εξαρτημάτων που βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων μούχλας στο σπίτι. Ο υπέρθερμος ατμός μπορεί να εφαρμοστεί σε κουρτίνες, ρούχα, έπιπλα και άλλα ευαίσθητα υλικά, σκοτώνοντας τη μούχλα χωρίς να καταστρέφονται τα υφάσματα. Απλώς φροντίστε να διαβάσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες χρήσης πριν προσπαθήσετε να καθαρίσετε τη μούχλα με ατμοκαθαριστή. Επίσης, σημειώστε ότι ορισμένα καθαριστικά ατμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απορρυπαντικά που μπορούν να τα καταστήσουν πιο αποτελεσματικά στην εξόντωση της μούχλας και του ωιδίου.

ΒΗΜΑ 4: Τρίψτε τη μούχλα χρησιμοποιώντας ένα πανί ή βούρτσα με σκληρές τρίχες

Επιλέξτε το διάλυμα καθαρισμού που λειτουργεί καλύτερα για την περίπτωσή σας και ανακατέψτε το σωστά (αν χρειάζεται) πριν το εφαρμόσετε με μια σκληρή βούρτσα με τρίχες ή ένα ανθεκτικό πανί για να τρίψετε τη μούχλα. Ενώ αυτά τα διαλύματα καθαρισμού θα σκοτώσουν τη μούχλα, θα πρέπει να τη σκουπίσετε από την πληγείσα επιφάνεια, ειδικά εάν η μούχλα έχει εξαπλωθεί σε αναπόσπαστα μέρη του σπιτιού, όπως η βάση από σκυρόδεμα ή η υδραυλική υποδομή.

Οι πορώδεις επιφάνειες όπως οι γυψοσανίδες ή ακόμα και τα πλακάκια οροφής θα πρέπει να καθαρίζονται με ένα πανί αντί για βούρτσα για να αποφευχθεί η καταστροφή της επιφάνειας του υλικού. Απλώς έχετε κατά νου ότι ορισμένες πορώδεις επιφάνειες ενδέχεται να μην μπορούν να καθαριστούν εάν η μούχλα έχει εξαπλωθεί σε όλο το υλικό. Επιπλέον, συνιστάται να αφήνετε τις επιφάνειες να στεγνώσουν τελείως μετά τον καθαρισμό και ίσως θέλετε ακόμη και να τρίψετε ξύλινες επιφάνειες πριν τις ξαναβάψετε.