7 φυσικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα πλακάκια του μπάνιου και τους αρμούς

Τίποτα δεν κάνει ένα μπάνιο ή την κουζίνα να φαίνονται περισσότερο παλιά και βρώμικα πιο γρήγορα από τους βρώμικους αρμούς και τα γεμάτα λεκέδες πλακάκια. Αυτά τείνουν επίσης να φιλοξενούν μούχλα και ωίδιο, τα οποία ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού επιλέγουν πλακάκια ως δάπεδο επιλογής σε κουζίνες, μπάνια, σαλόνια και άλλες τοποθεσίες στο σπίτι. Φαίνονται αριστοκρατικά και προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία στο καθάρισμα. Ωστόσο, μετά από λίγη φθορά, τα δάπεδα από πλακάκια μπορούν να το δείξουν. Δημιουργούν ένα στρώμα βρωμιάς που μπορεί να αποχρωματίσει, να λερώσει και να αποσπάσει την προσοχή από την ομορφιά της διακόσμησης του σπιτιού σας. Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι που λερώνουν και αποχρωματίζουν το δάπεδο πλακιδίων περιλαμβάνουν:

- Διαφήμιση -

Καθημερινή έκθεση σε νερό, σκόνη, βρωμιά και άλλες διαρροές υγρών
Υψηλά επίπεδα υγρασίας και έλλειψη αερισμού που προκαλούν μούχλα και ωίδιο
Πορώδης αρμόστοκος που απορροφά πιο εύκολα τις διαρροές
Συσσώρευση αφρού σαπουνιού από το σφουγγάρισμα, το ντους ή το μπάνιο

Το μπάνιο λοιπόν όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στα πλακάκια και τους αρμούς εξαιτίας κυρίως της υγρασίας που δημιουργείται με το καθημερινό μας ντους. Θα σας παρουσιάσω λοιπόν 7 φυσικούς τρόπους για να καθαρίσετε τα πλακάκια του μπάνιου και τους αρμούς τους!

μαγειρική σόδα

Για τον τακτικό καθαρισμό κηλίδων νερού, υπολειμμάτων σαπουνιού και σκόνης, η ελαφρώς λειαντική δράση της μαγειρικής σόδας μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε μουχλιασμένες περιοχές σε πλακάκια μπάνιου με τη μαγειρική σόδα!

Μουλιάστε ένα υγρό σφουγγάρι σε μαγειρική σόδα και χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε πλακάκια, αρμούς και άλλες επιφάνειες μπάνιου και κουζίνας. Ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό και σκουπίστε καλά.

ξύδι

Μεταξύ των φυσικών καθαριστικών, το ξύδι είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Η όξινη φύση του σημαίνει ότι δημιουργεί ένα περιβάλλον που αναστέλλει την ανάπτυξη μούχλας και ορισμένων βακτηρίων. Είναι επίσης εξαιρετικό για την αφαίρεση της μυρωδιάς του σαπουνιού, των ιζημάτων μετάλλων, των κηλίδων νερού και πολλά άλλα.

Ανακατέψτε ίση ποσότητα λευκό ξύδι και νερό σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε τις επιφάνειες. Αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά πριν το τρίψετε με ένα πινέλο ή ένα σφουγγάρι. Για επιπλέον σκληρούς λεκέδες, μπορείτε να το συνδυάσετε με μαγειρική σόδα.

Το ξύδι λειτουργεί επίσης ως καθημερινό προληπτικό, γι’ αυτό ψεκάστε αυτό το μείγμα σε πλακάκια και γυάλινες επιφάνειες πριν βγείτε από το ντους.

αλάτι

Το αλάτι σκοτώνει μονοκύτταρους οργανισμούς, όπως η μούχλα, αφυδατώνοντάς τους. Παραδόξως, για να λειτουργήσει αυτό, η περιοχή με τη μούχλα πρέπει να διατηρείται υγρή κατά την εφαρμογή του αλατιού!

Για πλακάκια δαπέδου ή άλλες επίπεδες επιφάνειες, τρίψτε την περιοχή με ένα υγρό πανί και πασπαλίστε με αλάτι πριν τρίψετε τα πλακάκια. Κάντε το το βράδυ και μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό σας το πρωί. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε χοντρό αλάτι, συμπεριλαμβανομένων των αλάτων Epsom.

χυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού είναι αγαπημένος στους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς για την ικανότητά του να ελαφρύνει τις κηλίδες και τις ατέλειες του δέρματος. Έχει τις ίδιες δράσεις όταν πρόκειται για πλακάκια γιατί είναι ένα αποτελεσματικό καθαριστικό λεκέδων. Όπως το ξύδι, έτσι και ο φρέσκος χυμός λεμονιού έχει όξινο χαρακτήρα και δημιουργεί ένα φιλόξενο περιβάλλον για μούχλα και βακτήρια. Λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με μαγειρική σόδα.

βόρακας

Ο βόρακας είναι ένα φυσικό ορυκτό, προϊόν εποχικής εξάτμισης αλυκών. Είναι πολύ αλκαλικό (με pH 9,3), οπότε ο βόρακας είναι πολύ αποτελεσματικός στον καθαρισμό, την απολύμανση και την απόσμηση. Χρησιμοποιήστε τον βόρακα με τον ίδιο τρόπο όπως η μαγειρική σόδα: Βουτήξτε ένα υγρό σφουγγάρι σε ένα μπολ με σκόνη βόρακα και τρίψτε τα πλακάκια και ανάμεσα στους αρμούς μέχρι να γυαλίσουν.

οξυζενέ

Όταν όλα τα άλλα υλικά αποτυγχάνουν να λευκάνουν τους αρμούς και να αφαιρέσουν την επίμονη μούχλα, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το οξυζενέ. Συνήθως χρησιμοποιείται για την αποστείρωση στα πλακάκια γιατί το οξυζενέ είναι μυκητοκτόνο και λευκαντικός παράγοντας.

Ανακατέψτε το οξυζενέ με το άσπρο αλεύρι για να σχηματιστεί μια παχιά πάστα. Βάλτε το μείγμα στην περιοχή που πρόκειται να καθαρίσετε. Καλύψτε το με ένα πλαστικό φύλλο. Αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα πριν το ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.

καθαρισμός με ατμό

Μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αφαίρεσης βρωμιάς, υπολειμμάτων σαπουνιού, βακτηρίων και μούχλας είναι ο ατμοκαθαριστής. Τα καθαριστικά ατμού χρησιμοποιούν υψηλή θερμότητα και πίεση για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτά τα μηχανήματα δεν απαιτούν χημικά και μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με αλλεργίες σε χημικά και μούχλα.

Ενώ ο καθαρισμός με ατμό είναι εξαιρετικός για τους αρμούς και τα πλακάκια, δεν είναι κατάλληλος για αρμούς σιλικόνης ή ανοδιωμένες ή εμαγιέ επιφάνειες.

- Διαφήμιση -