10 κανόνες καθαριότητας για ευκολότερο καθαρισμό του σπιτιού

Αν η καθαριότητα είναι για εσάς μια κουραστική εργασία και φυσικά αρκετές φορές και βαρετή, τότε για να κερδίσετε χρόνο πρέπει να εφαρμόσετε τον δεκάλογο της καθαριότητας. Κάντε εύκολη τη ζωή σας βάζοντας μια τάξη και σειρά στις δουλειές του σπιτιού σας!

- Διαφήμιση -

Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε να σας προτείνουμε!

1. Καθαρίστε το αμέσως

Οι λεκέδες από φαγητά στον πάγκο της κουζίνας, οι κηλίδες βρωμιάς στο πάτωμα ή τη μοκέτα και στίγματα από απροσεξία στο τραπεζομάντηλο ή τα ρούχα είναι μια καθημερινή ιστορία στη ζωή σας. Αν αφήσετε αυτούς τους λεκέδες να μείνουν, θα ξεραθούν και θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο και κόπο για να τους αντιμετωπίσετε. Καθαρίζετε λοιπόν τους λεκέδες όσο πιο άμεσα, πριν γίνουν ενοχλητικοί και επίμονοι.

2. Καθαρίστε από πάνω προς τα κάτω

Όταν κάνετε γενική καθαριότητα ξεκινήστε πάντα από πάνω. Τι σημαίνει αυτό; Καθαρίστε πρώτα τα φωτιστικά οροφής, ξαραχνιάστε το ταβάνι, ξεσκονίστε τα ψηλότερα ράφια, τις κορνίζες στους τοίχους. Προχωρώντας προς τα κάτω περάστε στα χαμηλότερα ράφια του σύνθετου ή της βιβλιοθήκης, συνεχίστε με τα έπιπλα και τελευταία σκουπίστε το πάτωμα. Έτσι είστε σίγουρες ότι όλη η σκόνη και η βρωμιά που θα αφαιρεθεί από πάνω δεν θα πέσει κάτω και θα λερώσει κάτι που καθαρίσατε ήδη.

3. Ξεκινήστε με όσα βλέπει η πεθερά

Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να είναι το σπίτι πάντα τόσο αστραφτερό όσο θα θέλαμε. Οπότε βάλτε τις προτεραιότητές σας. Πάντα να καθαρίζετε πρώτα τους κύριους χώρους του σπιτιού σας, τους χώρους δηλαδή που βλέπει ένας ξαφνικός επισκέπτης. Αφού φρεσκάρετε λοιπόν το σαλόνι, συνεχίστε δίνοντας λάμψη στην κουζίνα και το μπάνιο. Κρεβατοκάμαρες και λοιποί χώροι μπορούν να περιμένουν.

4. Μην αγοράζετε περιττά πράγματα

Μη γεμίζετε τα ντουλάπια σας με καθαριστικά προϊόντα που στην πραγματικότητα ίσως και να μην τα χρησιμοποιήσετε. Δεν χρειάζεται να έχετε διαφορετικό καθαριστικό για κάθε επιφάνεια στο σπίτι σου. Εκμεταλλευθείτε τις καθαριστικές ιδιότητες του λεμονιού, χρησιμοποιήστε τη μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι για έναν φιλικό προς το περιβάλλον καθαρισμό.

5. Διαβάζετε τις ετικέτες

Η ασφάλεια είναι η αρχή όλων. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες με τις πληροφορίες του καθαριστικού προϊόντος πριν τη χρήση του. Γενικά ισχύουν τα εξής: μην αφήνετε το προϊόν να δράσει για περισσότερο χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στην ετικέτα. Μη ρίχνετε το καθαριστικό απευθείας, αλλά χρησιμοποιήστε ένα πανί ή ένα σφουγγάρι, ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές. Ξεπλένετε με άφθονο νερό μέχρι να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα. Μην αναμειγνύετε καθαριστικά γιατί θα προκληθούν αναθυμιάσεις. Φοράτε γάντια και προσπαθήστε να μην εισπνέετε από πολύ κοντά τα απορρυπαντικά.

6. Πετάτε συχνά τα περιττά

Κάντε ένα αξιόλογο και θαρραλέο ξεκαθάρισμα. Πέταξε, ανακύκλωσε, χάρισε. Ελευθερώστε τον χώρο και αφήστε το σπίτι να αναπνεύσει. Ρούχα, περιοδικά, DVD από κυριακάτικες εφημερίδες, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, παλιές φωτογραφίες και τόσα άλλα περιττά συνθέτουν μια εικόνα χάους. Όλα όσα πλέον δεν σας είναι χρήσιμα, όσα είναι σε κακή κατάσταση και γενικά όσα σας είναι αδιάφορα δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάτε. Το λέει και το φενγκ σούι.

7. Όλα στη θέση τους

Αρχικά βρείτε μία θέση για τα πάντα κι έπειτα φροντίστε να τα οδηγούν όλοι πίσω στη θέση τους, αφότου τα χρησιμοποιήσαν. Αξιοποιήστε ράφια, συρτάρια, ακόμη και τους χώρους κάτω από τα κρεβάτια. Χρησιμοποιήστε κουτιά, καλάθια και θήκες φύλαξης. Κρυφοί χώροι υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, ανεξαρτήτως τετραγωνικών κι όλα βρίσκουν όμορφα κι ωραία τη θέση τους. Με λιγότερα αντικείμενα σκορπισμένα τριγύρω σας κερδίζετε χρόνο κάνοντας την καθημερινή καθαριότητα να φαίνεται παιχνιδάκι.

8. Σταματήστε τη βρωμιά από την είσοδο της πόρτας

Τοποθετήστε ένα καλό αδιάβροχο χαλάκι στην είσοδο της εξώπορτας, όπου όλοι θα μπορούν να καθαρίσουν καλά τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν στα ενδότερα. Εσείς απλά θα καθαρίζετε αυτό το χαλάκι κάθε τόσο.

9. Μην αναβάλλετε τις δουλειές

Η έλλειψη χρόνου, η κούραση και το σύνδρομο της βαρεμάρας σας οδηγούν συχνά στην αναβολή των δουλειών του σπιτιού; Αν είναι να καθαρίσετε, μην το σκέφτεσαι για μέρες. Η βρωμιά συσσωρεύεται και γίνεται δυσκολότερη. Κάντε το τώρα. Αν μάλιστα κάνετε έστω και λίγες δουλειές καθημερινά δεν θα έρθετε αντιμέτωπη με ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης. Ένα τέτοιο σκηνικό είναι σίγουρο ότι θα σας αποθαρρύνει, καθώς θα χρειαστείτε μετά σκληρότερη προσπάθεια για να επαναφέρετε όλο το σπίτι σε τάξη.

10. Οργανωθείτε φτιάχνοντας λίστες

Η οργάνωση και η καθαριότητα του σπιτιού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει λίστες. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Για το λόγο αυτό φτιάξτε για σας μια λίστα με τις δουλειές του σπιτιού που θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις δουλειές.

- Διαφήμιση -