Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το καθάρισμα και με την παραμικρή παράβλεψη είναι έτοιμοι να βγάλουν το σφουγγάρι και το σαπούνι τους για να τα ξαναγίνουν όλα πεντακάθαρα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που είναι λίγο πιο χαλαροί σε αυτό και δεν ανησυχούν για τις μικρές λεπτομέρειες. Το μυστικό της καθαριότητας βρίσκεται στη συχνότητα με την οποία πραγματοποιούμε τη συντήρηση του περιβάλλοντός μας. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνουμε συνήθειες που μας βοηθούν να οργανώσουμε τον χρόνο μας και επιτρέπουν σε όλα να είναι πάντα αστραφτερά καθαρά. Αν θέλουμε να περιορίσουμε τα μικρόβια και τα βακτήρια στο σπίτι μας τότε θα πρέπει να καθαρίζουμε συχνά συγκεκριμένα αντικείμενα στο σπίτι. Ας δούμε 20 αντικείμενα και συσκευές στο σπίτι που πρέπει να καθαρίζουμε πολύ πιο συχνά από ό. τι κάνουμε στην πραγματικότητα!
Ξύλινος πάγκος κοπής
Γνωρίζουμε ότι οι σανίδες κοπής είναι απαραίτητοι σε κάθε κουζίνα. Ωστόσο, εάν δεν καθαριστούν προσεκτικά, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της οικογένειάς σας ακριβώς επειδή έχουμε συνηθίσει να προετοιμάζουμε σχεδόν τα πάντα σε αυτούς. Συνιστάται να έχετε διαφορετικούς τύπους σανίδων κοπής, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ανά ομάδα τροφίμων (ένα για φρούτα και λαχανικά, ένα για κρέατα κ.λπ.). Όλα θα πρέπει να καθαρίζονται με αντιβακτηριακό απορρυπαντικό και ζεστό νερό αφού τα χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα φαγητού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μολύνουν τα φρέσκα τρόφιμα για το επόμενο γεύμα. Είναι επίσης σημαντικό να τα στεγνώνετε πολύ καλά για να αποφύγετε την υγρασία που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.
Αλλά εκτός από αυτόν τον τύπο «επιφανειακού» καθαρισμού, είναι επίσης σημαντικό να εκτελέσετε μια πολύ πιο ενδελεχή απολύμανση για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πράγματι απαλλαγεί από όλα τα βακτήρια που παραμένουν στην επιφάνεια. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να τα πλένετε με λεμόνι και αλάτι. Και τα δύο αυτά συστατικά πρέπει να αφεθούν να δράσουν για τουλάχιστον 5 λεπτά στο ξύλο κοπής. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα αφαιρέσετε χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες. Είναι σημαντικό να αλλάξετε τις σανίδες κοπής όταν δείτε ότι έχουν ατέλειες ή ρωγμές που δυσκολεύουν τον καθαρισμό.
Ξύλινα σκεύη
Το ξύλο είναι ένα πολύ πορώδες υλικό που επιτρέπει την απορρόφηση πολλών ουσιών, και αυτό περιλαμβάνει φυσικά τα υπολείμματα τροφών και την υγρασία. Γι’ αυτούς τους λόγους τα ξύλινα σκεύη πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά τη χρήση τους πριν το ξύλο απορροφήσει τα υπολείμματα φαγητού. Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να τα στεγνώσετε πολύ καλά πριν τα αποθηκεύσετε, καθώς αυτό θα αποτρέψει την επακόλουθη μόλυνση των τροφίμων και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
Λεκάνη τουαλέτας και γύρω από αυτήν
Το μπάνιο σας, και πιο συγκεκριμένα η τουαλέτα σας, είναι ένας εξαιρετικός ξενιστής για ένα μικρό βακτήριο που ονομάζεται Escherichia coli, γνωστό για την πρόκληση λοιμώξεων. Δυστυχώς, το E. coli μπορεί να βρεθεί σε απόσταση περίπου 2 μέτρων από την τουαλέτα και τον νιπτήρα. Έτσι, τουλάχιστον, συνιστάται να κάνετε έναν εβδομαδιαίο βαθύ καθαρισμό για να βεβαιωθείτε ότι το μπάνιο σας δεν έχει E. coli. Φυσικά σε καθημερινή βάση θα πρέπει να ρίχνετε μέσα στην λεκάνη της τουαλέτας σας χλωρίνη ή κάποιο εναλλακτικό της!
Κουρτίνα μπάνιου
Η μούχλα είναι ο κύριος εχθρός που θέλετε να κρατήσετε μακριά από όλα τα δωμάτιά σας. Ο εντοπισμός της όμως στο σπίτι και στα μπάνια είναι αρκετά συνηθισμένος λόγω της υγρασίας, του κακού αερισμού και των αλλαγών θερμοκρασίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ΄΄αντεπιτεθείτε΄΄. Ο καθαρισμός της κουρτίνας της ντουζιέρας μετά από κάθε χρήση για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού και να διατηρήσετε την περιοχή αεριζόμενη προκειμένου να εξαλειφθεί η υγρασία και η συμπύκνωση ατμού είναι απαραίτητος για να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός της μούχλας σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές.
Εκτός από την τακτική ρουτίνα καθαρισμού του μπάνιου σας, είναι σημαντικό να κάνετε έναν εβδομαδιαίο βαθύ καθαρισμό των κουρτινών, πλένοντάς τες με λίγη μαγειρική σόδα και σαπούνι. Φροντίστε να μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, ώστε να ξέρετε πώς να την πλένετε σωστά. Συνήθως, αυτό πρέπει να γίνεται σε έναν ευαίσθητο κύκλο πλύσης σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις γίνει αυτό, περιμένετε να στεγνώσουν χωρίς να τις εκθέσετε απευθείας στον ήλιο.
Πετσέτες μπάνιου
Όλες οι πετσέτες, ειδικά αυτές που χρησιμοποιείτε μετά το ντους, φιλοξενούν πολλά βακτήρια και ιδρώτα λόγω του τρόπου με τον οποίο τις χρησιμοποιούμε. Εάν επιπλέον, δεν φροντίσουμε να στεγνώσουν τελείως μετά από κάθε χρήση, μπορούν να γίνουν το τέλειο οικοσύστημα για την ανάπτυξη μικροβίων. Επομένως, συνιστάται έντονα να αλλάζουμε πετσέτες κάθε 2 ημέρες και να τις πλένουμε αμέσως, κατά προτίμηση σε υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό που περιέχει ενεργό οξυγόνο για να διεισδύσει στο ύφασμα και να εξαλείψει τα βακτήρια. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η ανάμειξή τους με κανονικά ρούχα.
Σεντόνια
Τα σεντόνια απορροφούν τον ιδρώτα και τα έλαια που απελευθερώνονται από το δέρμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όχι μόνο αυτό, αλλά συσσωρεύουν και λίγη από τη σκόνη που υπάρχει γύρω από το δωμάτιο. Αυτό είναι το τέλειο κοκτέιλ για την εμφάνιση πιτυρίδας και ακμής. Το να αλλάζετε ή να πλένετε τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το κρεβάτι καθαρό και απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δέρμα και τα μαλλιά σας.
Πετσέτες κουζίνας και σφουγγάρια
Συνήθως, οι περιοχές, όπου αποθηκεύονται ή προετοιμάζονται τα τρόφιμα, έχουν περισσότερα βακτήρια και μόλυνση από άλλα μέρη στο σπίτι σας. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο στην αρχή, ίσως θελήσετε να αναλογιστείτε ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περισσότερο από το 75% των σφουγγαριών και τις πετσέτες της κουζίνας θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιέχουν ίχνη μολυσματικών παραγόντων όπως η Salmonella ή το E. coli . Και δεν είναι μόνο αυτό.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε κανένα είδος ειδικής θεραπείας για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Αρκεί μόνο να μουλιάζετε τα σφουγγάρια σε βραστό νερό για περίπου 2 λεπτά ή να τα βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα ενώ είναι ακόμα υγρά. Αυτό είναι αρκετό για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια που μπορείτε να βρείτε στην επιφάνειά τους. Όταν τα σφουγγάρια αρχίζουν να μαδάνε, είναι σημαντικό να τα αλλάξετε έτσι ώστε να μην μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα βακτήρια. Όσον αφορά τις πετσέτες κουζίνας, συνιστάται να τις πλένετε εβδομαδιαία, εκτός εάν έχετε ακουμπήσει ωμό κρέας και μετά τις έχετε ακουμπήσει. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πλυθούν αμέσως.
Μαξιλάρια
Τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται κάθε 3 έως 6 μήνες. Ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα ιδρώτα του καθενός, συνιστάται να το πλένετε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί πιο συχνός καθαρισμός, όπως για παράδειγμα, εάν ιδρώνετε πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας ή εάν ζείτε σε ένα πολύ υγρό σπίτι ή στην εξοχή. Τα μαξιλάρια μεταφέρουν ιδρώτα, σκόνη και μικρόβια. Εξαιτίας αυτού και άλλων παραγόντων προσελκύουν τα ακάρεα της σκόνης, καθιστώντας τα το καλύτερο μέρος για την αναπαραγωγή τους. Αυτά, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλεργίες ή φαγούρα στα μάτια, εξανθήματα και ακόμη και αυξημένο κίνδυνο άσθματος.
Ψυγείο
Το ψυγείο φιλοξενεί όλα τα είδη τροφίμων άρα μπορεί πολύ εύκολα να γίνει κατανοητό ως ένα είδος μικρού οικοσυστήματος. Εξαιτίας αυτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να οργανώνετε τα τρόφιμα ανάλογα με τον τύπο τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση κατά την αποθήκευση των πραγμάτων στο ψυγείο και, δεύτερον, να το διατηρείτε καθαρό. Υπολογίζεται ότι αρκεί ένας ενδελεχής καθαρισμός 4 φορές το χρόνο και η συντήρηση μία φορά την εβδομάδα για να διατηρείται ο χώρος απολυμασμένος.
Μάτια της κουζίνας
Πιτσιλίσματα ή διαρροές φαγητού είναι ένα συχνό φαινόμενο όταν μαγειρεύουμε. Αυτά αν δεν καθαρίζονται έγκαιρα μπορούν να γίνουν ένα καλό μέσο για την ανάπτυξη μικροβίων», που είναι ένα εξαιρετικό επιχείρημα υπέρ του σχολαστικού καθαρισμού της κουζίνας σας. Τα μάτια της κουζίνας πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση. Δεν μιλάμε για βαθύ καθαρισμό, αλλά απλώς για τη χρήση του κανονικού σας καθαριστικού γενικής χρήσης και ενός πανιού από μικροΐνες. Όσο για τον φούρνο, τόσο μέσα όσο και έξω, θα πρέπει να καθαρίζεται κάθε 3 μήνες εις βάθος ή όταν παρατηρήσετε ότι το φαγητό μέσα έχει καεί ή ότι βγαίνει καπνός όταν τον χρησιμοποιείτε.
Πλυντήριο ρούχων
Σε μια μελέτη, έχει αποδειχθεί ότι τα συμβατικά πλυντήρια ρούχων δεν εξαιρούνται από τη διατήρηση πολλών διαφορετικών τύπων μικροβίων, ειδικά εάν η χλωρίνη δεν χρησιμοποιείται τακτικά με το πλύσιμο. Συνιστάται λοιπόν να κάνετε έναν άδειο κύκλο μόνο με νερό και ένα φλιτζάνι χλωρίνη ή μαγειρική σόδα αν δεν θέλετε χημικά, εβδομαδιαίως ή ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα. Εάν το πλυντήριο έχει ειδικό μικροβιοκτόνο κύκλο, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
Νεροχύτης
Η συσσώρευση υπολειμμάτων φαγητού και σαπουνιού στον νεροχύτη μπορεί να δημιουργήσει στρώματα βρωμιάς, αν τα επιτρέψετε να συσσωρευτούν εκεί. Αυτά τα στρώματα μπορούν να γίνουν έδαφος αναπαραγωγής τόσο για βακτήρια όσο και για μύκητες λόγω της συνεχούς επαφής τους με τα τρόφιμα και τα υπολείμματα στην επιφάνειά τους. Για να μην συμβεί αυτό, είναι ιδανικό να καθαρίζετε τον νεροχύτη κάθε εβδομάδα με ένα ήπιο διάλυμα χλωρίνης.
Λάστιχο ψυγείου
Το λάστιχο είναι ένα αξεσουάρ που μπορεί να ξεχαστεί όταν καθαρίζετε το ψυγείο σας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο λάθος, καθώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας και βρωμιάς στο ψυγείο. Αυτή η περιοχή επιτρέπει στο ερμητικό σφράγισμα να διατηρεί το κρύο μέσα στο ψυγείο εμποδίζοντας τη διαφυγή του. Αλλά η μη τακτική καθαριότητα θα μπορούσε να επηρεάσει την αποθήκευση των τροφίμων και να προκαλέσει την αλλοίωση τους. Συνιστάται λοιπόν να καθαρίζετε το λάστιχο του ψυγείου σας δύο φορές το χρόνο με ένα σφουγγάρι και έναν συνδυασμό νερού και σαπουνιού πιάτων.
Μπλέντερ
Ένα άλλο σκεύος που συχνά επισημαίνεται ως ύποπτο για διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων στην κουζίνα είναι το μπλέντερ. Είναι εύκολο να αφήσετε υπολείμματα επεξεργασμένων τροφίμων εκεί, επειδή είναι γεμάτο από ακανόνιστα σχήματα που είναι δύσκολο να τα προσεγγίσετε. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να καθαρίζεται με αντιβακτηριδιακό απορρυπαντικό και άφθονο νερό μετά από κάθε χρήση. Επιπλέον, μετά την τρίτη ή τέταρτη χρήση, συνιστάται να κάνετε βαθύ καθαρισμό για να απαλλαγείτε από τις άσχημες μυρωδιές. Μπορείτε να το κάνετε ανακατεύοντας ξύδι, νερό και σαπούνι πιάτων. Απλώς προσθέστε όλα τα υλικά, ανοίξτε το μπλέντερ και αφήστε τα να ανακατευτούν για 5 λεπτά. Μετά από αυτό, απλά ξεπλύνετε και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς.
Βούρτσα μαλλιών
Σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν 50 με 100 τρίχες κάθε μέρα. Φυσικά, δεν κάνεις βόλτα στο σπίτι σου και τρέχεις συνέχεια με λυτά μαλλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν μπερδεμένα στη βούρτσα των μαλλιών σας. Αυτό, με τη σειρά του, κάνει τον καθαρισμό αυτού του συγκεκριμένου αντικειμένου πολύ σημαντικό. Εξάλλου, τα μαλλιά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε χώρο αναπαραγωγής βρωμιάς, βακτηρίων και μυκήτων. Δεν υπάρχει σταθερός κανόνας όσον αφορά τον καθαρισμό μιας βούρτσας μαλλιών, αλλά μπορείτε να είστε σίγουρες ότι η συχνότητα με την οποία το κάνετε θα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο τη χρησιμοποιείτε και τον τύπο των προϊόντων που εφαρμόζετε στα μαλλιά σας. Εάν χρησιμοποιείτε κρέμες μαλλιών, τζελ ή λακ, ο εβδομαδιαίος καθαρισμός είναι αρκετός. Αν, από την άλλη, δεν χρησιμοποιείτε χημικά, θα μπορούσατε να το κάνετε κάθε 2 ή 3 εβδομάδες. Επιπλέον, συνιστάται να αφαιρείτε τις τρίχες που έχουν μπερδευτεί ανάμεσα στις τρίχες κάθε 2 ημέρες περίπου.
Κινητό τηλέφωνο και κλειδιά
Τα κινητά τηλέφωνα μας συνοδεύουν σχεδόν παντού καθημερινά. Λάβετε όμως υπόψη σας ότι συνήθως ακουμπούν σε διάφορες επιφάνειες και είναι φυσιολογικό να τα χρησιμοποιούν και να τα αγγίζουν άλλοι άνθρωποι. Έτσι, δεδομένου ότι δεν θα πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά πριν τα αγγίξετε, μετατρέπουν τα χέρια σας σε ξενιστές μικροβίων και χωρίς έγκαιρο καθαρισμό, όλες αυτές οι ουσίες μεταδίδονται σε όλα τα σημεία που αγγίζουμε, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου και του στόματός σας. Γι’ αυτό τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να απολυμαίνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ή μετά από κάθε χρήση.
Καφετιέρα
Για τους λάτρεις του καφέ, οι καφετιέρες έχουν γίνει μια απαραίτητη συσκευή στα σπίτια τους, αλλά το καθάρισμα των φίλτρων και των δοχείων είναι μια σημαντική συνήθεια που πρέπει να εφαρμόσετε εάν θέλετε να διατηρήσετε τους πάντες στο σπίτι όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Επομένως, συνιστάται να καθαρίζετε την καφετιέρα μετά από κάθε χρήση, αφαιρώντας τα φίλτρα και καθαρίζοντας το δοχείο παρασκευής. Θα πρέπει επίσης να γίνεται καθαρισμός απασβεστίωσης κάθε 3 μήνες.
Μπολ για κατοικίδια
Τα κατοικίδια είναι πάντα μια ευχάριστη προσθήκη στο σπίτι. Είναι πιστοί και χαριτωμένοι σύντροφοι που θα είναι πάντα εκεί για να σας υποστηρίξουν όταν χρειαστεί. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι μπορούν να φιλοξενήσουν και να μεταδώσουν πολλαπλές ασθένειες στον άνθρωπο, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθιερωθούν ρουτίνες καθαρισμού για τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν, όπως τα μπολ, τα οποία πρέπει να πλένονται μετά από κάθε γεύμα, μπολάκια νερού, αυτά μπορούν να πλένονται κάθε 2 ημέρες, και τα παιχνίδια.
Χαλιά
Τα χαλιά δίνουν μια αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού σας και είναι απαραίτητο στοιχείο διακόσμηση ειδικά τον Χειμώνα. Ωστόσο, ανάλογα με το πόσα άτομα μοιράζονται αυτόν τον χώρο και πόσο συχνά χρησιμοποιείτε πραγματικά τα χαλιά, θα πρέπει να σκεφτείτε να τα πλένετε περισσότερο ή λιγότερο συχνά. Σε κάθε περίπτωση, λάβετε υπόψη ότι έχουν υψηλό επίπεδο απορρόφησης σκόνης, ακάρεων και μικροβίων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τις σόλες των παπουτσιών σας. Γι’ αυτό συνιστάται να τα σκουπίζετε συχνά. Συνιστάται να το κάνετε κάθε εβδομάδα και εάν έχετε κατοικίδια, πιο συχνά, να κρατάτε μακριά τη σκόνη, τη βρωμιά και τα αλλεργιογόνα.
Τσάντα μακιγιάζ
Έρευνες έχουν δείξει ότι 9 στις 10 τσάντες μακιγιάζ έχουν δυνητικά υπερβακτηρίδια. Στην πραγματικότητα, αυτή η μελέτη κατάφερε να αποδείξει ότι βρήκαν βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως δερματικές λοιμώξεις εάν τα προϊόντα χρησιμοποιούνται κοντά στα μάτια ή το στόμα, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε το τσαντάκι του μακιγιάζ σας πάντα τακτοποιημένο και να το καθαρίζετε τακτικά για να αποφύγετε μολύνσεις. Τα σφουγγαράκια πρέπει να πλένονται τακτικά και να τα στεγνώνετε τελείως. Τα πινέλα μακιγιάζ πρέπει να τα πλένετε κάθε 7 έως 10 ημέρες για να προστατεύσετε το δέρμα και να αποφύγετε την έκθεση του προσώπου σε βακτήρια και μύκητες.