Πολλές νοικοκυρές, μαζί τους και εγώ, δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς τον φούρνο μικροκυμάτων! Αν και ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι μία απαραίτητη οικιακή συσκευή παρ΄ όλα αυτά σίγουρα μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη κερδίζοντας πολύ χρόνο. Τα μικροκύματα οι περισσότερες τα χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν φαγητά. Αν όμως περιοριστείτε μόνο στο ζέσταμα των φαγητών, δεν αξιοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων στο έπακρο των δυνατοτήτων του. Θα σας παρουσιάσω 15 χρήσεις του φούρνου μικροκυμάτων που δεν τις φαντάζεστε!

Μουλιάστε φακές και φασόλια

Ξεχνάτε κάποιες φορές να μουλιάσετε φακές και φασόλια όλη τη νύχτα; Το αποτέλεσμα είναι να αλλάζετε το πρόγραμμα του φαγητού σας! Όχι πια! Ο φούρνος μικροκυμάτων, έρχεται να μας σώσει σε αυτές τις καταστάσεις. Μουλιάστε τα φασόλια ή τις φακές σε ένα μπολ γεμάτο νερό. Προσθέστε μισή κουταλιά μαγειρική σόδα σε αυτό. Βεβαιωθείτε ότι τα φασόλια ή οι φακές έχουν καλυφθεί πλήρως με νερό, βάλτε το μπολ στα μικροκύματα σε πλήρη ισχύ για 10 λεπτά και μετά τα αφήστε το μέσα για άλλα 40 λεπτά. Τα όσπριά σας θα έχουν μουλιάσει τέλεια μέχρι τότε.

Απολυμάνετε τα σφουγγάρια σας

Σύμφωνα με τις έρευνες, τα είδη σπιτιού που περιέχουν τα περισσότερα μικρόβια και προκαλούν ασθένειες είναι τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα. Διατηρήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Φροντίστε να το κάνετε αυτό κάθε εβδομάδα. Θα απαλλαγείτε από το 99 τοις εκατό των οικιακών μικροβίων.

Απολυμάνετε τους ξύλινους πάγκους κοπής

Παρόμοια με τα σφουγγάρια κουζίνας, οι ξύλινοι πάγκοι κοπής μπορούν επίσης να απολυμανθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Πλένουμε καλά το ξύλο κοπής και τρίβουμε μια φέτα λεμόνι από την πλευρά που είναι κομμένη. Βάζουμε το ξύλο κοπής στα μικροκύματα για ένα λεπτό και θα έχει απολυμανθεί πλήρως.

Μαγειρέψτε το μπέικον

Τυλίγουμε τις φέτες μπέικον σε χαρτοπετσέτες και τις ψήνουμε σε μικροκύματα για 2-3 λεπτά. Η χαρτοπετσέτα απορροφά την υγρασία από το μπέικον και κάνει τις φέτες του να γίνουν τραγανές!

Μαγειρεύουμε πατάτες

Οι πατάτες μπορούν να μαγειρευτούν σε φούρνο μικροκυμάτων σχετικά γρήγορα. Πρώτα τρυπάμε τις πατάτες από όλες τις πλευρές χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, βάλτε όσες πατάτες χωράνε στο μπολ σας στο φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρέψτε τες σε υψηλή τάση για 2 λεπτά. Βγάζουμε το μπολ και αναποδογυρίζουμε τις πατάτες, τις μαγειρεύουμε ξανά για άλλα 2 λεπτά. Οι πατάτες σας πρέπει να είναι μαγειρεμένες και έτοιμες.

Φτιάχνουμε το τέλειο αυγό ποσέ

Ρίξτε βραστό νερό σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε σε αυτό μια πρέζα λευκό ξύδι. Σπάμε το αυγό σε ένα μπολ και τρυπάμε ελαφρά τον κρόκο με μια οδοντογλυφίδα. Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και ψήστε το σε μικροκύματα σε πλήρη ισχύ για 30 δευτερόλεπτα. Αφαιρέστε το μπολ, γυρίστε το αυγό απαλά και, στη συνέχεια, ψήστε ξανά στα μικροκύματα για άλλα 20 δευτερόλεπτα. Τα αυγά σας θα είναι τέλεια ποσέ!

ΔEITE
15 ασυνήθιστοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το αλάτι

Λαχανικά στον ατμό

Όπως τα ψάρια και οι πατάτες, τα λαχανικά μπορούν επίσης να μαγειρευτούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Τρυπήστε τα με πιρούνια και ψήστε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 3-4 λεπτά. Το μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό στο φούρνο μικροκυμάτων ελαχιστοποιεί τις απώλειες θρεπτικών συστατικών και είναι πιο γρήγορο από το άτμισμα των λαχανικών μέσα σε μια κουζίνα ή έναν ατμομάγειρα.

Ξεφλουδίστε το σκόρδο

Δυσκολεύεστε να ξεφλουδίσετε τις σκελίδες σκόρδου; Εάν ναι, τότε βάλτε τις σκελίδες σκόρδου στο μικροκύματα πάνω από μία χαρτοπετσέτα για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Η χαρτοπετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία και θα σας επιτρέψει να ξεφλουδίσετε το σκόρδο χωρίς κόπο.

Φτιάξτε το ζαχαρωμένο μέλι

Εάν το μέλι κρυσταλλώσει ή ζαχαρώσει μέσα στο βάζο, χρησιμοποιήστε ένα φούρνο μικροκυμάτων για να το μαλακώσετε. Ανοίξτε το καπάκι του βάζου και βάλτε το μέλι στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Αυτό θα ρευστοποιήσει το μέλι και θα το επαναφέρει στην αρχική ρευστή μορφή του.

Ζέσταμα φαγητού

Η νούμερο ένα χρήση του φούρνου μικροκυμάτων μακράν είναι το ξαναζέσταμα των τροφίμων. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πολύ αποτελεσματικός στο ζέσταμα των τροφίμων διατηρώντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των φαγητών. Στην πραγματικότητα, τα μικροκύματα λειτουργούν εξαιρετικά στην αναθέρμανση σχεδόν κάθε είδους φαγητού.

Κάντε τα εσπεριδοειδή πιο ζουμερά

Ένα άλλο υπέροχο πράγμα που μπορείτε να κάνετε με έναν φούρνο μικροκυμάτων είναι να κάνετε τα εσπεριδοειδή πιο ζουμερά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βγάλετε ένα λεμόνι ή πορτοκάλι από το ψυγείο σας, μην το κάνετε αμέσως χυμό. Ψήστε τα φρούτα στα μικροκύματα για μόλις 20 δευτερόλεπτα και θα μπορέσετε να στύψετε πολύ περισσότερο χυμό.

Ψήστε τους ξηρούς καρπούς σας

Ψήστε τους ξηρούς καρπούς σας με μικροκύματα σε ένα ασφαλές δοχείο. Μετά από ένα λεπτό προσθέστε λίγο λάδι. Μετά από περίπου 5 λεπτά, θα δείτε ότι οι ξηροί καρποί σας έχουν καβουρδιστεί.

Μαλακώστε την καστανή ζάχαρη

Η καστανή ζάχαρη σκληραίνει γρήγορα. Εάν συμβαίνει αυτό, βρέξτε μια χαρτοπετσέτα και τοποθετήστε τη στο δοχείο της μαύρης ζάχαρης και βάλτε την στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα. Θα δείτε ότι η καστανή ζάχαρη είναι κοκκώδης.

Αφαιρέστε τα γραμματόσημα από τους φακέλους

Βάλατε λάθος το γραμματόσημο στον φάκελο; Κανένα πρόβλημα. Για να το αφαιρέσετε, ρίξτε μια ή δύο σταγόνες νερό πάνω του και βάλτε τον φάκελο στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 έως 15 δευτερόλεπτα. Θα διαπιστώσετε ότι το γραμματόσημο αφαιρείται εύκολα από τον φάκελο.

Εύκολο ξεφλούδισμα λαχανικών

Τα λαχανικά με σκληρό χοντρό φλοιό είναι μπελαλίδικα στον καθαρισμό τους. Βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήστε τα να καθίσουν για 2-3 λεπτά για να διευκολυνθεί η διαδικασία του ξεφλουδίσματος. Όταν τα βγάλετε, θα δείτε ότι μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε ακόμη και με τα χέρια σας.