15 λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα ρούχα μας

Μία από τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι μας είναι το πλύσιμο των ρούχων. Το σωστό όμως πλύσιμο των ρούχων είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να τα διατηρούμε όμορφα και σε καλή κατάσταση. Όμως υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην καταστρέψουμε τα ρούχα μας! Θα σας παρουσιάσουμε 15 λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα ρούχα μας!

- Διαφήμιση -

λανθασμένη ταξινόμηση ρούχων

Όταν πλένουμε τα ρούχα μας, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας κάποια πράγματα όπως την ταξινόμησή τους. Εκτός από το να λάβετε υπόψη το χρώμα, θα πρέπει να προσέξετε και τον τύπο του υφάσματος. Για παράδειγμα, τα ρούχα με φλις πρέπει να πλένονται χωριστά. Και δεν πρέπει να ανακατεύετε πετσέτες με ρούχα από συνθετικές ίνες.

απομάκρυνση λεκέδων με λάθος τρόπο

Μην εκπλαγείτε από μια νέα τρύπα στα ρούχα σας αν έχετε συνηθίσει να τρίβετε έντονα τους λεκέδες. Πρέπει να ξεπλένονται απαλά. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τις τρύπες είναι να βάλετε λίγο λευκό ύφασμα πάνω από τον λεκέ και να τον αφήσετε να μουλιάσει.

χρήση υπερβολικής σκόνης πλυσίματος

Μία από τις κακές συνήθειες αρκετών νοικοκυρών στο πλύσιμο των ρούχων είναι η χρήση υπερβολικής σκόνης! Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πολύς αφρός που μπορεί να μαζέψει βρωμιά σε κάποια μέρη όπως ο γιακάς ενός πουκάμισου. Αυτό θα οδηγήσει στο να κάνετε τα ρούχα ακόμα πιο βρώμικα, και αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε, σωστά;

δεν δίνετε σημασία στα φερμουάρ

Τα ρούχα με φερμουάρ θα πρέπει να κλείνουν πριν από το πλύσιμο γιατί αλλιώς τα δόντια από το φερμουάρ μπορούν εύκολα να χαλάσουν άλλα ρούχα!

ρούχα με κουμπιά

Θα πρέπει πάντα να θυμάστε να ξεκουμπώνετε πουκάμισα κ.λπ. Διαφορετικά τα κουμπιά μπορεί να ξεκολλήσουν και τα ρούχα να φαίνονται ακατάστατα.

υπερβολική χρήση χλωρίνης

Η χλωρίνη κάνει τα υφάσματα να γίνονται λιγότερο ανθεκτικά και στη συνέχεια να σκίζονται εύκολα, γι’ αυτό θα πρέπει να δοκιμάσετε να βράσετε τα ρούχα κατά την πλύση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό παίρνοντας μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτοντας δύο σταγόνες χυμό λεμονιού.

πλύσιμο μαγιό σε πλυντήριο ρούχων

Τα μαγιό και οποιαδήποτε άλλα ρούχα έχουν σπαντέξ ή ελαστάν δεν πρέπει ποτέ να πλένονται σε πλυντήριο ρούχων. Ο σωστός τρόπος είναι να τα πλύνετε στο χέρι σε δροσερό νερό.

δίνετε χρόνο στο πλυντήριο να «ξεκουραστεί»

Πολλές νοικοκυρές αφήνουν το πλυντήριο να ξεκουραστεί ανάμεσα στις πλύσεις τους προκειμένου να μην το οδηγήσουν σε κάποιο πρόβλημα! Αυτό όμως είναι λάθος. Η χρήση του πλυντηρίου ρούχων χωρίς διάλειμμα μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το πλυντήριο χρησιμοποιεί τη θερμότητα που επανέρχεται μετά τον προηγούμενο κύκλο.

χρήση ενός κύκλου για μαξιλάρια και κουβέρτες

Εάν πλένετε πουπουλένια μαξιλάρια και κουβέρτες σε πλυντήριο ρούχων, εκτελέστε δύο κύκλους στη σειρά: τα φτερά μπορούν να συγκρατήσουν τον αφρό, οπότε το σαπούνι μπορεί να παραμείνει μέσα στα μαξιλάρια.

πλύσιμο ρούχων χωρίς διαλογή

Μία από τις πιο κουραστικές εργασίες μετά το πλύσιμο των ρούχων είναι να βρείτε τις ασορτί κάλτσες. Προσπαθήστε να πλύνετε πρώτα τις κάλτσες! Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας αρέσει.

χρήση μαλακτικών στις πετσέτες

Τα μαλακτικά περιέχουν χημικές ενώσεις που μειώνουν την ικανότητα απορρόφησης των υφασμάτων, επομένως καλύτερα να μην τα χρησιμοποιείτε για πετσέτες.

υπερφόρτωση πλυντηρίου

Προκειμένου να τελειώσουμε πιο γρήγορα με το πλύσιμο των ρούχων μας, συνηθίζουμε να υπερφορτώνουμε το πλυντήριο! Δεν πρέπει να υπερφορτώνετε το πλυντήριο όμως καθώς μπορεί να προκληθεί βλάβη.

πλύσιμο αντιανεμικών και άνορακ με λάθος τρόπο

Τα αντιανεμικά είναι αρκετά ευαίσθητα στο πλύσιμο τους. Για να αποτρέψετε την απώλεια της δομής τους, μπορείτε να βάλετε τρεις μπάλες του τένις μέσα στο πλυντήριο. Θα σας βοηθήσουν επίσης να απαλλαγείτε από τον αφρό.

χρησιμοποιείτε πολύ ακριβή σκόνη και υγρό πλυσίματος

Η αλήθεια είναι ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των ρούχων είναι αρκετά ακριβά! Πολλά όμως από τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε έχουν φθηνά οικιακά υποκατάστατα: το αλάτι μπορεί να κάνει τα ρούχα να φαίνονται πιο λαμπερά και η κιμωλία βοηθά στην εξάλειψη των λεκέδων. Το σαπούνι πλυντηρίου λευκαίνει και ξεπλένει τους λεκέδες. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τα ρούχα πιο απαλά και πιο αρωματικά.

δεν φροντίζετε το πλυντήριο

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε το πλυντήριό σας. Να θυμάστε ότι σε πολλές περιπτώσεις η θήκη για το πλυντήριο είναι κινητή. Καθώς τα υπολείμματα απορρυπαντικού μπορεί να μείνουν μέσα, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Μην κλείνετε το πλυντήριο μετά τον κύκλο για να στεγνώσει. Μια φορά το χρόνο κάντε έναν κύκλο καθαρισμού με ζεστό νερό και ξύδι. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην χαλάσει το πλυντήριό σας.

- Διαφήμιση -