13 συμβουλές για να μειώσετε το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού

Είτε είναι Καλοκαίρι είτε Χειμώνας το κλιματιστικό σε πολλά σπίτια δουλεύει ασταμάτητα! Τι γίνεται όμως με τον λογαριασμό του ρεύματος; Μήπως σας έρχεται τσιμπημένος; Θα σας δώσουμε 13 συμβουλές για να βελτιώσετε την απόδοση του κλιματιστικού και ταυτόχρονα να μειώσετε το λογαριασμό του ρεύματος!

- Διαφήμιση -

Καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικού


Τα φίλτρα του κλιματιστικού χρειάζονται καθάρισμα κάθε 50-60 ώρες λειτουργίας, δηλαδή περίπου 1 φορά τον μήνα. Αυτό είναι λογικό διότι εκεί συσσωρεύονται σκόνη και ρύποι από τον χώρο που κλιματίζεται. Αν δεν καθαριστούν, όχι μόνο επιβραδύνουν την κυκλοφορία του αέρα και μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, προκαλώντας προβλήματα αναπνοής και αλλεργίες.

Για να καθαρίσετε τα φίλτρα του κλιματιστικού θα κλείσετε την παροχή ρεύματος, θα αφαιρέσετε προσεκτικά τα φίλτρα του, θα χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό καθαριστικό κλιματιστικού για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τη σκόνη, θα τα αφήσετε να στεγνώσουν και θα τα επανατοποθετήσετε στο κλιματιστικό!

Καθαρισμός εξωτερικής μονάδας

Ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού είναι μια διαδικασία που μπορείτε να κάνετε και μόνες σας φίλες μου. Αρχικά, θα χρειαστείτε ένα λάστιχο για να την πλύνεις επιφανειακά με λίγο νερό. Θα καθαρίσετε βέβαια και το σωληνάκι, από το οποίο φεύγει το νερό του κλιματιστικού, αφαιρώντας τυχούσα βρωμιά, φύλλα και σκόνες που έχει μαζέψει. Έπειτα, βάλτε το κλιματιστικό σε λειτουργία και τσεκάρετε αν το νερό ρέει ανενόχλητο από το σωληνάκι και δεν λιμνάζει στην εσωτερική μονάδα.

Φυσικά, δεν τοποθετείτε έπιπλα, γλάστρες και ό,τι άλλο βρείτε γύρω ή πάνω από την εξωτερική μονάδα, καθώς θα μειώσετε την απόδοση του κλιματιστικού.

Τακτική συντήρηση κλιματιστικού

Τα κλιματιστικά τα οποία δεν συντηρούνται είναι 5% λιγότερο αποδοτικά κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα οι πιθανότητες μηχανικής βλάβης είναι περισσότερες σε συνδυασμό με τον περισσότερο θόρυβο και το ανθυγιεινό περιβάλλον που δημιουργείται!

Ασφαλώς και μπορείτε να τα γλιτώσετε όλα αυτά, αν κάνετε συντήρηση στο κλιματιστικό σας. 1 φορά τον χρόνο θα πρέπει να φωνάξετε έναν ψυκτικό, αν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό μόνο για ψύξη, και 2 φορές τον χρόνο, αν το χρησιμοποιείτε και για θέρμανση. Ο ειδικός θα καθαρίσει τους εναλλάκτες, τον ανεμιστήρα στην εσωτερική και εξωτερική μονάδα με ειδικά χημικά καθαριστικά, θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού, ενώ θα κάνει και έλεγχο για τυχόντες περίεργους θορύβους.

Βάλτε την εξωτερική μονάδα σε σκιερό μέρος

Σύμφωνα με έρευνες, το κλιματιστικό είναι 10% πιο αποδοτικό, εάν η εξωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη σε σκιερό μέρος. Αν δεν έχετε ήδη φροντίσει να βάλετε την εξωτερική μονάδα υπό σκιά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σκέπαστρο από πάνω της για να εμποδίσετε την άμεση έκθεση της μονάδας στον ήλιο.

Τοποθετήστε ανεμιστήρα οροφής

Ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου, όταν λειτουργεί μαζί με το κλιματιστικό, εξοικονομώντας ενέργεια μέχρι και 50%. Γιατί; Χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα οροφής, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο δωμάτιο διανέμοντας ομοιόμορφα τον παγωμένο – ή και τον θερμό αέρα τον Χειμώνα – με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να δουλεύει λιγότερο, για να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Ένας ανεμιστήρας οροφής είναι αρκετά οικονομικός στην αγορά του και έχει ισχύ κάτω από 100W, που σημαίνει ότι καίει όσο περίπου μία συμβατική λάμπα!

Μακριά από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα

Όπως καταλαβαίνετε αγαπημένες μου φίλες, όταν το κλιματιστικό είναι κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, μειώνεται η απόδοσή του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θερμοστάτης του ελέγχει τη θερμοκρασία κοντά στο κλιματιστικό και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, για να μειώσει τη θερμοκρασία που “καταλαβαίνει” ότι επικρατεί στον χώρο. Αν το έχετε τοποθετήσει κοντά σε συσκευές θερμότητας, όπως τον φούρνο, καλέστε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να βρείτε μία καλύτερη θέση για το κλιματιστικό στον χώρο σας.

Ρυθμίστε το κλιματιστικό στη σωστή θερμοκρασία

Οι περισσότερες έχουμε την τάση να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 18 βαθμούς το Καλοκαίρι ή στους 27 βαθμούς τον Χειμώνα. Αυτό ασφαλώς και δεν είναι το σωστό! Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος με τη θερμοκρασία που ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται. Έτσι, μειώνεται κι η απόδοσή του κλιματιστικού. Επιπλέον αν το εξωτερικό περιβάλλον έχει για παράδειγμα 35 °C, πολύ δύσκολα θα φτάσει και θα διατηρηθεί η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο στους 18 °C. Οπότε, τζάμπα κόπος, τζάμπα ενέργεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία για να ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας το Καλοκαίρι είναι στους 25 – 28 °C και τον Χειμώνα στους 20 – 23 °C. Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης, αυτή η θερμοκρασία είναι προτιμότερη για τον οργανισμό σας, καθώς οι μεγάλες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας από τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία, αλλά και να αποδυναμώσουν την προσαρμοστικότητα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αισθάνεσθε δυσφορία στις υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Ρυθμίστε σωστά τις περσίδες του κλιματιστικού

Μήπως είστε από αυτές που ρυθμίζουν τις περσίδες του κλιματιστικού, ώστε ο παγωμένος αέρας να έρχεται κατευθείαν πάνω σας; Εκτός από την ψύξη που κινδυνεύετε να πάθετε, ο αέρας δεν κυκλοφορεί σωστά μέσα στον χώρο, οπότε το κλιματιστικό λειτουργεί περισσότερο για να πετύχει την επιθυμητή θερμοκρασία. Ο θερμός αέρας που είναι πιο ελαφρύς κατευθύνεται προς τα πάνω, ενώ ο ψυχρός αέρας ως πιο βαρύς παραμένει στο κάτω μέρος του δωματίου. Ρυθμίζοντας τις περσίδες το Καλοκαίρι με φορά προς τα πάνω, πετυχαίνετε καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο. Αντίστοιχα, αν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό για θέρμανση τον Χειμώνα, ρυθμίζετε τις περσίδες προς τα κάτω.

Περιορίστε τη χρήση συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τις συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, όπως το σεσουάρ, το ισιωτικό μαλλιών και την κουζίνα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν συνήθως η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλά. Έτσι το κλιματιστικό δεν χρειάζεται να λειτουργεί παραπάνω για να ρίξει την ανεβασμένη θερμοκρασία (αυτό ασφαλώς είναι συμβουλή για το Καλοκαίρι).

Κλείστε παντζούρια & κουρτίνες

Κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες στα παράθυρα που βλέπει ο ήλιος – συνήθως ανατολικά ή δυτικά για το Καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ζεσταίνεται τόσο πολύ το εσωτερικό του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά στα δυτικά παράθυρα, φροντίστε να κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες μετά τις 12 το μεσημέρι. Ακόμη όμως και τον Χειμώνα τα κλειστά παντζούρια είναι ένα μέσο για να μην ψύχεται γρήγορα το σπίτι!

Αέρισε το σπίτι το βράδυ

Μόλις πέσει ο ήλιος, ανοίξτε παντζούρια, κουρτίνες και παράθυρα για να αερίσετε το σπίτι. Ο νυχτερινός αερισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση, αλλά και την κατανάλωση του κλιματιστικού το βράδυ.

Επενδύστε στη μόνωση

Αν το σπίτι είναι παλιό, δεν έχει καλά κουφώματα ή πάσχει από διαρροές αέρα, αυξάνεται σημαντικά το ενεργειακό φορτίο του κλιματιστικού μέχρι και 30%. Όσο το επιτρέπει η τσέπη σας, ξεκινήστε να επενδύετε στη θερμομόνωση του σπιτιού σας και να κλείνετε διαρροές αέρα που μπορεί να υπάρχουν σε πόρτες και παράθυρα.

Αντικαταστήστε το παλιό κλιματιστικό σας

Αν το κλιματιστικό σας δεν είναι τεχνολογίας inverter και ενεργειακής κλάσης Α, τότε τα πράγματα θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολα στους λογαριασμούς του ρεύματος! Έχει έρθει η ώρα να το αντικαταστήσετε. Μπορεί να μην θέλετε να επενδύσετε στην αγορά ενός νέου κλιματιστικού λόγω κόστους, αλλά αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η τσέπη σας, η λειτουργία του παλιού κλιματιστικού σας στοιχίζει πολύ περισσότερα από την αγορά νέου.

Aν αντικαταστήσετε κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης C με κλιματιστικό Α+++, εξοικονομείτε 95% της ενεργειακής κατανάλωσης στη λειτουργία ψύξης και 73% στη λειτουργία θέρμανσης. Να στο πούμε κι αλλιώς: Κερδίζετε 20% περίπου για κάθε ενεργειακή κλάση που “ανεβαίνεις”. Όχι κι άσχημα, έτσι; Επιπλέον, επιλέγοντας κλιματιστικό με τεχνολογία inverter εξοικονομείτε 30% λιγότερο ρεύμα, αφού χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να διατηρήσετε τα επίπεδα της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα. Αφήστε που είναι και πιο αθόρυβο!

Τώρα πια ξέρετε πώς να δροσίζετε ή να ζεσταίνετε το σπίτι σας με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση του κλιματιστικού σας. Και εξοικονομείτε χρήματα και προσέχετε το περιβάλλον.

- Διαφήμιση -